Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 червня 2020, питання №22103 100₴

Виклик до військкомату для підтвердження чи спростування діагнозу

Доброго дня. Я був звільнений з військової служби, у 2017 році, за станом здоров'я на підставі статті 17 б. У військоматі зняли з обліку на підставі п.п. 2 п.5 ст. 37 ЗУ Про в/о і в/с. Чи можуть мене викликати для підтвердження чи спростування діагнозу та у які строки? Дякую

Відповіді юристів (14)

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Валерій!

    Якщо Ви були звільнені від призову на строкову військову службу, на підставі статті 18 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", за станом здоров'я та Вас зняли з військового обліку як призовника, з постановкою на військовий облік до запасу, згідно до вимог статті 37 цього Закону, вручили Вам військовий квиток, то відповідно Вас не можуть вже викликати з приводу перевірки вже прийнятого та затвердженого рішення (висновку) медкомісії військомату та рішення щодо звільнення Вас від призову на строкову військову службу, Ви є військовозобов'язаним запасу.

    При цьому, як військовозобов'язаного запасу, Вас мають право викликати до військомату повісткою, для уточнення особистих даних, проходження медичної комісії 1 раз у 5 років.

    Якщо Вам надали відстрочку від призову на строкову військову службу, в зв'язку з тимчасовою непридатністю, згідно з вимогами статті 17 вказаного Закону, то Вас мають право викликати до військомату, де провести медкомісію військомату, за результатами якої буде прийнято рішення про визнання придатним/непридатним для проходження строкової військової служби.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Валерій Клієнт 3 роки тому

      Я буду звільнений вже під час проходження строкової служби. В яких випадках модель викликати до військкомату в такому разі?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Валерий!

        Вас освободили от прохождения воинской службы по статье 26 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе".

        После этого, военкомат может вызвать повесткой для прохождения медкомиссии только 1 раз в 5 лет, до 60 летнего возраста или же пока не будете признаны непригодным к прохождению воинской службы с исключением из воинского учёта.

        Ви военнообязанный запаса, поэтому военкомат имееттправо Вас вызывать по повестке для уточнения личных данных (место проживания, семейного положения, состава семьи, месте работы и месте учебы), требовать предоставления подтверждающих документов, а также направлять для прохождения медкомиссия военкомата 1 раз в 5 лет (при себе лучше иметь медицинские документы).

        При этом, в случае изменения диагноза и признания пригодным к прохождению воинской службы, Вас соответственно уже не направят на прохождение срочной воинской службы.

        В своей деятельности медкомиссия военкомата, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии военкомата:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

        Только при исключении из воинского учёта, вине снятии с воинского учёта, Вас не имеют право вызывать в военкомат.

        При наличии вопросов обращайтесь через Звернутися!

        Удачи Вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Валерій!

        Для того, щоб спростувати діагноз попередньої медкомісії:

        1) Повинно пройти не менше п'яти років, після проходження попередньої медкомісії;

        У свою чергу, Ви маєте право, при прибутті до військомату, взяти з собою всі наявні оригіналу та копії медичних документів щодо свого діагнозу та бажанотпроцои нове обстеження для того, щоб підтвердити діагноз вионоаити дані, що можливо зробити у будь-якій лікарні.

        2) Вас повинні викликати офіційно повісткою, шляхом вручення особисто в руки під розпис.

        - Є законні підстави для неявки до військомату, даже при врученні повістки, зокрема: хвороба (стаття 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

        Берете довідки в лікарні про те, що захворіли та до дати явки по повістці у військомат, відправляєте поштою рекомендованим листом з повідомленням, заяву до військомату про неможливість явки, в зв'язку з хворобою, з прикладанням довідки з лікарні, що є поважною причиною для неявки до військомату.

        У разі наявності запитань звертайтеся!

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

        • Валерій Клієнт 3 роки тому

          Чи можуть забрати на збори якщо ще не пройшло 5 років? У військкоматі сказали що забирають на збори на місяць.

        • Валерій Клієнт 3 роки тому

          Я непридатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час.

          • Адвокат Евгений Александрович
            50%
            Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

            Валерій!

            Закон України "Про військовий обов язок і військову службу":https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#TextСтаття 30. Звільнення від проходження зборів

            1. Від проходження зборів звільняються (крім резервістів):

            1) працівники Збройних Сил України та інших військових формувань;

            2) працівники підприємств, установ і організацій цивільної авіації, які безпосередньо забезпечують перевезення, обслуговування та ремонт повітряних суден і аеродромної техніки;

            3) плавучий склад суден морського і річкового транспорту та суден рибної промисловості в період навігації;

            4) особи, які працюють у сільському господарстві, а також зайняті на підприємствах з ремонту сільськогосподарської техніки, - в період посівних і збиральних робіт, за винятком перевірочних зборів;

            5) науково-педагогічні (педагогічні) працівники вищих, професійно-технічних і середніх навчальних закладів - в період, коли у цих закладах проводяться заняття;

            6) студенти вищих навчальних закладів з денною і вечірньою формами навчання - на весь строк навчання, а студенти вищих навчальних закладів із заочною формою навчання і такі, що здають іспити екстерном, а також аспіранти та докторанти - в період екзаменаційних сесій;

            7) вагітні військовозобов’язані-жінки;

            8) особи, звільнені з військової служби, - протягом року після звільнення в запас, за винятком перевірочних зборів;

            9) військовозобов'язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років;

            10) військовозобов'язані - у зв'язку з депутатською діяльністю;

            11) військовозобов'язані, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнний час;

            11-1) військовозобов'язані, які уклали контракт про перебування у резерві служби цивільного захисту, - з метою підготовки резерву служби цивільного захисту;

            12) студенти, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах;

            13) священнослужителі, які займають посаду в одній з релігійних організацій, що діє за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку;

            14) кандидати в народні депутати України, зареєстровані в установленому порядку, за їх заявою - до дня опублікування результатів виборів включно.

            2. В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається районним (міським) військовим комісаріатом, де вони перебувають на військовому обліку.

            3. Резервісти звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

            Якщо у Вас є вказані підстави, то Ви повинні бути звільнені від проходження військових зборів.

            При цьому, такої підстави для звільнення від проходження військових зборів, як наявність висновку медкомісії про те, що Ви непридатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час немає. Походження військових зборів, не є проходженням військової служби. При цьому, окрім вказаних підстав, Ви на дату виклику на військові збори, Ви можете просто захворіти та подати до військомату поштою рекомендованим листом з повідомленням, заяву про неявку на військові збори, з поважних причин в зв'язку з хворобою, з приєднанням довідки з лікарні. Можливо краще знятися с військового обліку в зв'язку зі зміною місця проживання (формально), щоб військомат не створював відносно Вас будь-якімсвої плани. Якщо є запитання "Звертайтеся"особисто. Всього доброго! Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 р. за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    3. Медичний огляд військовозобовязаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

    {Назва глави 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 318 від 07.07.2015}

    3.1. Медичний огляд військовозобовязаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

    3.2. Військовозобовязані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.

    Кожний військовозобовязаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

    {Абзац третій пункту 3.2 глави 3 розділу II в редакції Наказу Міністерства оборони № 193 від 29.03.2017}

    3.3. Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб, а тих, які мають офіцерське звання, - за графою ІІІ цього Розкладу хвороб.

    {Пункт 3.3 глави 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 524 від 12.08.2014; в редакції Наказу Міністерства оборони № 193 від 29.03.2017}

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь сомной через мой профиль на сайте.

    • Валерій Клієнт 3 роки тому

      Чи можуть забрати на збори якщо ще не пройшло 5 років? У військкоматі сказали що забирають на збори на місяць.

      Я непридатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Валерію!

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n591):

    Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі

    1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

    2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд - до 35 років;

    2) другий розряд - до 60 років.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (Додаток 1 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних.

    Чи можуть мене викликати для підтвердження чи спростування діагнозу та у які строки? - так, можуть. Адже, хоча Вас і зняли з військового обліку, Ви не досягли граничного віку перебування в запасі (60 років).

    А тому Вас і викликають для проходження медкомісії.

    Строки будуть зазначені у повістці або в розпорядженні. За неявку Вас можуть притягнути до адмінвідповідальності за ст. 210 КУпАП та накласти на Вас штраф від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 грн).

    Всього доброго!

    Ковальчук Владимир

    Если юноша попадает под категорию ограниченной годности или полной негодности к военной службе по состоянию здоровья, то следует обратиться в поликлинику по месту прописки и попросить участкового врача сделать выписку об имеющейся болезни. Выписка выдается бесплатно, ее нужно обязательно заверить подписью врача и печатью медицинского учреждения.

    Необходимо сделать несколько ксерокопий этого документа. Когда проходит медкомиссия в военкомате, врач, по профилю которого имеется заболевание, юноша должен сразу рассказать о своей болезни, предоставить выписку.

    Важно! Врач после изучения документа приобщает его копию к личному делу. Затем специалист направляет юношу на дополнительное обследование в городскую или областную поликлинику. В канцелярии выдадут повестку на следующее освидетельствование.

    После его прохождения в поликлинике дадут заполненные акты о состоянии здоровья, подпишут, поставят печати и с этими документами нужно снова вернуться в военкомат в указанное в повестке время.Признание гражданина негодным к воинской службе призывная комиссия принимает на основании следующей документации:

    • листок медицинского освидетельствования с заключением всех врачей;
    • акт исследования состояния здоровья молодого человека с указанием всех проведенных анализов, диагнозом, выпиской из истории болезни;
    • карта медосвидетельствования.

    После этого гражданин получает военный билет, в котором ставится категория «Д». С военно-врачебной комиссией у призывника могут возникнуть спорные вопросы.Врачи на медкомиссии в военкомате не заинтересованы в освобождении юношей от воинской обязанности, поэтому осмотр проводят поверхностно, часто не обращают внимания на жалобы молодых людей и признают их годными.

    Если призывник не согласен с результатами освидетельствования, он может подать жалобу председателю призывной комиссии или заказать непредвзятую военно-врачебную экспертизу за свой счет. Если врач неправильно поставит категорию годности (даст отсрочку от призыва вместо того, чтобы комиссовать), призывник вправе обжаловать это решение в суде.

    Контрольное медицинское освидетельствование

    КМО — это медицинское освидетельствование граждан в вышестоящем военном комиссариате. На контрольное медицинское обследование могут быть вызваны две категории призывников:

    1. В отношении которых было вынесено решение об отсрочке или непригодности к военной службе. В этом случае военный комиссариат стремится избежать ошибок при установлении категории годности к службе.
    2. Несогласные с заключением призывной комиссии о годности к службе.

    Если в первом случае направление на медицинское освидетельствование носит обязательный характер, то во втором призывник самостоятельно должен написать заявление с просьбой вызвать его на КМО. Документ подается в канцелярию вышестоящего военкомата.Как только заявление будет рассмотрено, призывнику должны сообщить дату явки в военный комиссариат. Если ему была вручена повестка на отправку, то подача заявления приостанавливает решение призывной комиссии до вынесения нового заключения.

    Призывники, признанные временно негодными или ограниченно годными, проходят КМО в очной и/или заочной формах. Если молодой человек самостоятельно пишет заявление, то освидетельствование, как правило, проводится в очной форме.

    • Валерій Клієнт 3 роки тому

      Чи можуть забрати на збори якщо ще не пройшло 5 років? У військкоматі сказали що забирають на збори на місяць.

      Я непридатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Валерій!

        Закон України "Про військовий обов язок і військову службу":

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12Стаття 30. Звільнення від проходження зборів

        1. Від проходження зборів звільняються (крім резервістів):

        1) працівники Збройних Сил України та інших військових формувань;

        2) працівники підприємств, установ і організацій цивільної авіації, які безпосередньо забезпечують перевезення, обслуговування та ремонт повітряних суден і аеродромної техніки;

        3) плавучий склад суден морського і річкового транспорту та суден рибної промисловості в період навігації;

        4) особи, які працюють у сільському господарстві, а також зайняті на підприємствах з ремонту сільськогосподарської техніки, - в період посівних і збиральних робіт, за винятком перевірочних зборів;

        5) науково-педагогічні (педагогічні) працівники вищих, професійно-технічних і середніх навчальних закладів - в період, коли у цих закладах проводяться заняття;

        6) студенти вищих навчальних закладів з денною і вечірньою формами навчання - на весь строк навчання, а студенти вищих навчальних закладів із заочною формою навчання і такі, що здають іспити екстерном, а також аспіранти та докторанти - в період екзаменаційних сесій;

        7) вагітні військовозобов’язані-жінки;

        8) особи, звільнені з військової служби, - протягом року після звільнення в запас, за винятком перевірочних зборів;

        9) військовозобов'язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років;

        10) військовозобов'язані - у зв'язку з депутатською діяльністю;

        11) військовозобов'язані, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнний час;

        11-1) військовозобов'язані, які уклали контракт про перебування у резерві служби цивільного захисту, - з метою підготовки резерву служби цивільного захисту;

        12) студенти, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах;

        13) священнослужителі, які займають посаду в одній з релігійних організацій, що діє за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку;

        14) кандидати в народні депутати України, зареєстровані в установленому порядку, за їх заявою - до дня опублікування результатів виборів включно.

        2. В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається районним (міським) військовим комісаріатом, де вони перебувають на військовому обліку.

        3. Резервісти звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

        Якщо у Вас є вказані підстави, то Ви повинні бути звільнені від проходження військових зборів.

        При цьому, такої підстави для звільнення від проходження військових зборів, як наявність висновку медкомісії про те, що Ви непридатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час немає. Походження військових зборів, не є проходженням військової служби.

        Крім вказаних підстав, Ви на дату виклику на військові збори, можете просто захворіти та подати до військомату поштою рекомендованим листом з повідомленням, заяву про неявку на військові збори, з поважних причин в зв'язку з хворобою, з приєднанням довідки з лікарні.

        Можливо краще знятися с військового обліку в зв'язку зі зміною місця проживання (формально), щоб військомат не створював відносно Вас будь-якімсвої плани.

        Якщо є запитання звертайтеся особисто.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Усе залежить від типу повістки та яку мету вона несе – перевірка, медогляд чи призив. В повістці повинні бути вказані: дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа повинна мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписом військового комісара. Тобто заздалегідь вручити можуть.

    Згідно з українським законодавством, Про військовий обов'язок і військову службу",особи , які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат.

    Є основні типи повісток:

    1.Уточнення облікових даних. Для оновлення в базі інформації про призовника, його сімейний стан, роботу, наявність чи відсутність дітей. Результати перевірки можуть відстрочити службу, якщо в призовника є підстави, які передбачені в законодавстві.

    2.Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Повістка, яка зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. Разом із нею буде «картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного», у якій зрештою буде зазначено, чи призовник придатний чи непридатний до строкової служби. Якщо непридатний – він уникає строкової служби.

    3.Призов на військову службу в Збройні сили України. У повістці вказано термін, коли треба з’явитися до призовної дільниці. Також там вказано, що потрібно взяти: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників).

    Таким чином, видача повістки завжди має причину.

    Якщо ,Ви військовозобов'язаний запасу, тому військкомат має право Вас викликати згідно порядку для уточнення особистих даних (місце проживання, сімейного стану, складу сім'ї, місце роботи і місце навчання), вимагати надання підтверджуючих документів, а також направляти для проходження медкомісія військкомату 1 раз в 5 років ( при собі завжди під час візиту краще мати медичні документи).

    При цьому, в разі зміни діагнозу і визнання придатним до проходження військової служби, Вас відповідно вже не мають направлять на проходження строкової військової служби.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України