Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 17 июня 2020, вопрос №22180 150₴

Збереження заробітної плати

Доброго дня! Я працюю в державному закладі на 1,5 ставки. 1.0 основна посада та 0.5 за сумісництвом в цьому ж закладі. У зв'язку з призовом на строкову військову службу я написав заяву на увільнення зі збереженням місця роботи, посади й середного заробітку. Але мені говорять, що зберігається лише основна посада, а за сумісництвом (0.5 ставки) потрібно написати заяву на звільнення. Я хочу дізнатися чи це правдива інформація і якщо ні, то як мені діяти в такій ситуації?

Ответы юристов (9)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Сергій!

    Кодекс законів про працю України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08

    Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

    На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

    Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військовуслужбу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

    Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився".

    Застереження про те, що гарантії надаються тільки за основним місцем роботи, у ст. 119 КЗпП немає. Будь-яких винятків для працівників, працевлаштованих на роботу за сумісництвом, ця норма не містить.

    Таким чином, позиція работодавця не відповідає вимогам законодавства про працю.

    У такій ситуації на період призову на строкову військову службу, за Вами повинні зберегти місце роботи, посаду та середній заробіток, як за основною посадою, так і на посаді за сумісництвом.

    Головне, не погоджуйтеся на звільнення з посади за сумісництвом та нічого не підписуйте.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Сергеев Артем
    16.7%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 2 ст. 39 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» «громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими ч.3 та 4 ст.119 КЗпП».

    Зокрема, згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП «за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову».

    Отже в законодавстві відсутнє розмежування між основною посадою та сумісництво. Але читаючи статтю "дослівно" - йде мова про "посаду", а не "посади", тому вважаю що закон вимагає від роботодавця зберегти основну посаду та середній заробіток.

    "за сумісництвом (0.5 ставки) потрібно написати заяву на звільнення"

    - можете не писати, хай звільняють в одностороньому порядку.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОЛОЖЕННЯ про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0076-93):

    "...8. Звільнення з роботи за сумісництвом провадиться з підстав, передбачених законодавством, а також у разі прийняття працівника, який не є сумісником, чи обмеження сумісництва у зв'язку з особливими умовами та режимом праці без виплати вихідної допомоги.".

    Враховуючи, що роботодавець має право прийняти на робоче місце, яке зараз займається Вами за зумісництвом, працівника в загальному порядку, як на основне робоче місце, я вважаю, що за Вами зберігається лише місце за основною посадою; вважаю вимоги адміністрації про звільнення з посади за сумісництвом правомірними.

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", проходження військової служби здійснюється

    громадянами України - у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

    Таким чином, військова служба здійснюється у двох формах - за контрактом та за призовом.

    Статті 19, 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" містять загальні умови укладання контракту з ЗСУ, який має юридичну силу з моменту його підписання.

    Інших "угод, які б мали сильнішу юридичну силу", окремо законодавством не передбачено.

    Також зазначу ,що Відповідно до ст. 119 Кодексу про працю(КЗпП України)

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації.

    Враховуючи зазначене Вам необхідно звернутися до директора Вашого підприємства з заявою в якій повідомити про укладання контракту та на підставі цього просити застосувати до Вас передбачені соц. гарантії на час служби ( додати копію контракту з підписом або наказу командувача частини.

    Посада зберігається за основним місцем роботи.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Сергію!

    Згідно з ч. 2 ст. 39 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту".

    Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом за мобілізацією, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві або в роботодавця-підприємця.

    Особливий період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відновний період після закінчення воєнних дій.

    Особливий період закінчується із прийняттям Президентом України відповідного рішення про переведення всіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу. Дотепер рішень про повну демобілізацію всіх призваних за мобілізацією військовослужбовців і переведення всіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу Президент України не приймав.

    Застереження про те, що зазначені гарантії надаються тільки за основним місцем роботи громадянина, у ст. 119 КЗпПУ немає. Ця стаття не містить жодних винятків для працівників, працевлаштованих на роботу за сумісництвом, незалежно від того, зовнішнє це сумісництво чи внутрішнє.

    А тому звільняти Вас не мають права. Роботодавець це розуміє, а тому просить (примушує) написати заяву про звільнення (НЕ РОБІТЬ ЦЬОГО).

    Повідомте керівнику, що подасте на нього скаргу до територіального управління Держпраці України.

    Крім того, відповідно до ст. 235 КЗпП у випадку звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на колишній роботі органом, що розглядає трудовий спір. При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, що розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення щодо виплати працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше ніж за один рік. А якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, тоді орган, що розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Доброго дня. Гарантії для «солдатів підприємства» установлено ч. 2 ст. 39 Закону № 2232, а також ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП.

    Так, згідно з цими нормативно-правовими документами за працівниками підприємства, які прийняті на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду роботодавець зобов’язаний зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.Отже, якщо працівник зараз іде служити за контрактом, роботодавець зобов’язаний зберігати за ним місце роботи, посаду і середній заробіток.

    Як довго зберігати? До закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту) ( ч. 3 ст. 119 КЗпП, ч. 2 ст. 39 Закону № 2232).

    Застереження про те, що зазначені гарантії надаються тільки за основним місцем роботи громадянина, у ст. 119 КЗпПнемає. Ця стаття не містить жодних винятків для працівників, працевлаштованих на роботу за сумісництвом.

    Тому сумісників, які вступили на військову службу за контрактом, незалежно від того, зовнішнє це сумісництво чи внутрішнє, не можна звільнити на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

    В описаній ситуації підприємство зобов’язане зберігати посаду і середній заробіток за своїм контрактником як за його основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом.

    Середній заробіток для оплати днів військової служби за контрактом розраховуйте відповідно до Порядку № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують початку військової служби.

    Важливо! Усе зазначене справедливо не тільки для внутрішніх, а й для зовнішніх сумісників.

    Отже, якщо Вм пропонуютьнаписати заяву , не погоджуйтесь.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Відповідно до пункту 9 частини першої статті 36 КЗпП України підставами припинення трудового договору є підстави, передбачені іншими законами.

    Згідно пункту 3 частини першої статті 43-1 КЗпП України розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу без згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) допускається у випадку звільнення з суміщуваної роботи у зв'язку з прийняттям на роботу іншого працівника, який не є сумісником, а також у зв'язку з обмеженнями на роботу за сумісництвом, передбаченими законодавством

    Звільнення сумісників у зв'язку з прийняттям на роботу іншого працівника, який не є сумісником, провадиться відповідно до статті 7 КЗпП України, яка встановлює, що для деяких категорій працівників за певних умов можуть застосовуватися додаткові, крім передбачених у статтях 37 і 41 цього Кодексу, підстави для припинення трудового договору.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Окрім того звертаю увагу на порядок обчислення середнього заробітку.

    "3. При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад;..."

    Отже, Вам повинні виплачувати середній заробіток з урахуванням роботи за сумісництвом.

    Якщо є питання - звертайтесь.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    четкой нормы что только за основным местом работы в законе нет - ничего не пишите и не подписывайте про увольнение

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text - Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    2. Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text - Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язківНа час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" та "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.За працівниками, покликаними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом по мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, в тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на термін до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігається місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерське господарство, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування і форми власності та у фізичних осіб - підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".(Частина четверта статті 119 виключено на підставі Закону № тисячі сімсот шістьдесят дев'ять-VIII від 06.12.2016)Гарантії, визначені в частині третій цієї статті, зберігаються за працівниками, які при проходженні військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) і знаходяться на лікуванні в медичних установах, а також потрапили в полон або визнані безвісно відсутніми, на термін до дня, наступного за днем їх постановки на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби в разі закінчення їх лікування в медичних установах незалежно від терміну лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.Гарантії, визначені в частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування і термін повноважень яких закінчився


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України