Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 червня 2020, питання №22507 150₴

Областная комиссия после признания негодным в районной

Добрый день. Если меня признали негодным к срочной военной службе, но нужно пройти повторную областную медкомиссию, а я на неё не явлюсь - какая ответственность мне может грозить?
Лучше все же на неё явится или можно уклоняться, а если поймают то повезут именно на неё или вообще про меня забудут?
Спрашиваю так планирую уехать в другой город, а с этим карантином ждать до осени звонка от военкомата не очень хочется.

Відповіді юристів (13)

    Дима Клієнт 3 роки тому

    Хочу уточнить - на районную медкомиссию я явился сам без повестки, чтобы зафиксировать изменения состояния своего здоровья, это было еще в апреле. Это произошло когда я еще учился, то есть у меня была отсрочка. Сейчас же обучение я уже заканчиваю

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 3 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Добрий день!

      Я так розумію, районною військово-лікарською комісією було прийнято рішення направити Вас на контрольний медичний огляд в обласну комісію.

      У такому випадку явка є обов'язковою.

      При цьому викликати Вас повинні не по телефону, а офіційно повісткою під особистий розпис, в якій і будуть вказані строки прибуття на обласну комісію.

      ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (Додаток 1 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

      1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

      перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

      прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

      проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) військових комісаріатів;

      особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

      А тому, якщо Ви плануєте переїжджати в інше місто, Вам необхідно спочатку знятися з військового обліку, а потім стати на військовий облік за новим місцем проживання.

      За неявку на обласну комісію по повістці без поважної причини Вас можуть притягнути до адмінвідповідальності за ст. 210 КУпАП "Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу" та накласти на Вас штраф від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 грн).

      Поважними причинами неприбуття визнаються:

      - перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, які позбавили Вас можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

      - смерть вашого близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича вашої дружини.

      Всього доброго!

      Успіхів Вам!

    • Адвокат Евгений Александрович
      86.7%
      Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Добрый вечер, Дмитрий!

      Вам нужно исходить из того, как будет Вам лучше и по закону.

      При наличии риска, что областная медкомиссия, отменит решение медкомиссии военкомата, а не оставит его в силе, то лучше ее пройти прсле окончания призва, то есть после июля текущего года, дабы не быть призванным на срочную воинскую службу.

      Если Вам в военкомате, дали в руки под роспись повестку для явки в областной военкомат, то:

      - в случае неявки по повестке, Вы можете быть привлечены к административной ответственности по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в сумме от 85 до 119 грн. (уголовная ответственность за уклонение от призыва на срочную воинскую службу по статье 335 Уголовного кодекса Украины, Вам точно не грозит);

      - есть законные основания, для неявки по повестке, если Вы отправите заказным письмом с уведомлением, заявление в военкомат, с приложением к нему справки с больницы, что Вы заболели, что есть уважительной причиной для неявки по повестке.

      Если же повестки нет, то и оснований для обязательства о явке на областную медкомиссию тоже нет.

      После июля текущего года, Вы можете самостоятельно пройти медкомиссию областного военкомата и для себя опрелелить алгоритм действий.

      Также, после июля текущего года, Вы в связи со сменой места проживания имеете право сняться с воинского учёта, согласно статье 37 Закона Украины"О воинской обязанности и военной службе":

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      Если решение медкомиссии областного военкомата будет не Вашу пользу, то есть с отменой решения медкомиссии военкомата, то Вы имеете право на такое решение, подать жалобу в Центральную ВВК Министерства обороны Украины и административный иск в Окружной административный суд в регионе, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины - об отмене незаконного решения медкомиссии областного военкомата.

      Есть практический опыт в работе с военкоматами, при наличии вопросов обращайтесь.

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

      • Дима Клієнт 3 роки тому

        Спасибо за ответ, а я могу как-то самостоятельно туда попасть? В военкомате мне сказали, что соберут всех кого туда нужно направить и только после этого позвонят мне за пару дней, чтобы я явился и они толпой нас туда повезти.

        • Адвокат Евгений Александрович
          Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

          Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

          Дмитрий!

          Пожалуйста!

          Вы имеете право пройти медкомиссию областного военкомата по направлению с медкомиссии городского (районного) военкомата.

          Самостоятельно без направления пройти данную медкомиссию областного военкомата не получится.

          Лучше действовать согласно указанному мною плану и если начинать этот процесс то только после после окончания призва, прсле июля текущего года.

          При наличии вопросов обращайтесь через Звернутися!

          Всего доброго!

          До связи!

          • Дима Клієнт 3 роки тому

            А если они мне позвонят до окончания весеннего призыва - мне стоит таки пройти комиссию или проигнорировать их и прийти уже после окончания весеннего призыва?

            • Адвокат Евгений Александрович
              Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

              Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

              Дмитрий! До конца призыва - июля текущего года, не рекомендую вообще показываться в военкомате.

              Тогда нужно использовать законные основания, для неявки по повестке, если Вы отправите заказным письмом с уведомлением, заявление в военкомат, с приложением к нему справки с больницы, что Вы заболели, что есть уважительной причиной для неявки по повестке.

              Нужна будет помощь в подготовке заявления обращайтес через Звернутися.

              Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    6.7%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Все,що Вам наразі загрожує -це адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн згідно ст. 210 КУпАП Украіни за неявку згідно направлення на проходження медичноіі комісііі(ВЛК) З ФОРМУЛЮВАННЯМ: порушення правил обліку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир

    Скільки триває медичне обстеження?

    Медичне обстеження проводиться у 2 етапи – фізіологічне обстеження (як правило, 1 день) та психологічне обстеження (як правило, 1 день).

    Що включає в себе фізіологічне обстеження?

    Фізіологічне обстеження під час військово-лікарської комісії включає огляд лікарями-спеціалістами (хірург, невропатолог, дерматолог, терапевт, отоларинголог, стоматолог, офтальмолог та для жінок – гінеколог), проведення аналізів (загальні аналізи крові та сечі, аналіз крові на цукор), обстеження на сифіліс (реакція Вассермана), на гепатити В, С та ВІЛ-інфікування, отримання електрокардіограми (ЕКГ) та результатів флюорографії.

    Що включає в себе психіатричне обстеження?

    • психологічне комп’ютерне тестування
    • здача психофізіологічного тесту
    • після тестування – спілкування з психологом та психіатром Призов громадян України на строкову військову службу включає проходження ними призовної комісії та відправлення їх до військових частин.Організація підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу здійснюється міськими (районними) державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з міськими (районними) військовими комісаріатами.Порядок організації підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Такий указ публікується в засобах масової інформації не пізніше як за місяць до закінчення року, що передує року призову (призовів) громадян України на строкову військову службу, крім указу про призов (призови) громадян України на строкову військову службу в особливий період, який публікується не пізніше як за місяць до початку проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу.Чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу, та обсяги видатків для проведення чергового призову визначаються Кабінетом Міністрів України.Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;призовники, які змінили місце проживання, зобов'язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік;керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.У ході проведення чергового призову зміна місця військового обліку громадян призовного віку не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають:переведення на роботу в іншу місцевість;переїзд на нове місце проживання;прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання;направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.Крім того, зазначимо, що відповідно до ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;5) двох і більше дітей;6) дитину-інваліда;7) дружину-інваліда;8) вагітну дружину.Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами до звільнення в запас одного з них.Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:- у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;- у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;- у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;- в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у навчальних закладах інших держав.Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання і громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрый вечер, Дмитрий!

    Вам нужно исходить из того, как будет Вам лучше и по закону.

    При наличии риска, что областная медкомиссия, отменит решение медкомиссии военкомата, а не оставит его в силе, то лучше ее пройти прсле окончания призва, то есть после июля текущего года, дабы не быть призванным на срочную воинскую службу.

    Если Вам в военкомате, дали в руки под роспись повестку для явки в областной военкомат, то:

    - в случае неявки по повестке, Вы можете быть привлечены к административной ответственности по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в сумме от 85 до 119 грн. (уголовная ответственность за уклонение от призыва на срочную воинскую службу по статье 335 Уголовного кодекса Украины, Вам точно не грозит);

    - есть законные основания, для неявки по повестке, если Вы отправите заказным письмом с уведомлением, заявление в военкомат, с приложением к нему справки с больницы, что Вы заболели, что есть уважительной причиной для неявки по повестке.

    Если же повестки нет, то и оснований для обязательства о явке на областную медкомиссию тоже нет.

    После июля текущего года, Вы можете самостоятельно пройти медкомиссию областного военкомата и для себя опрелелить алгоритм действий.

    Также, после июля текущего года, Вы в связи со сменой места проживания имеете право сняться с воинского учёта, согласно статье 37 Закона Украины"О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Если решение медкомиссии областного военкомата будет не Вашу пользу, то есть с отменой решения медкомиссии военкомата, то Вы имеете право на такое решение, подать жалобу в Центральную ВВК Министерства обороны Украины и административный иск в Окружной административный суд в регионе, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины - об отмене незаконного решения медкомиссии областного военкомата.

    Есть практический опыт в работе с военкоматами, при наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    6.7%
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Из вашего вопроса стало ясно,что вы должны после районной медкомиссии, пройти областную для подтверждения диагноза. Вы можете покинуть место проживания (регистрации) и переехать в другой город, но с обязательной постановкой в военкомат на воинский учет. Уже по месту нового жительства, вы пройдете областную медкомиссию.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Дмитрий!

    Пожалуйста!

    Вы имеете право пройти медкомиссию областного военкомата по направлению с медкомиссии городского (районного) военкомата.

    Самостоятельно без направления пройти данную медкомиссию областного военкомата не получится.

    Лучше действовать согласно указанному мною плану и если начинать этот процесс то только после после окончания призва, прсле июля текущего года.

    При наличии вопросов обращайтесь через Звернутися!

    Всего доброго!

    До связи!

    • Дима Клієнт 3 роки тому

      Небольшое уточнение, мне лучше игнорировать все неизвестные номера (так они сказали что позвонят), не открывать никому двери и не попасться на повестку до конца июля, верно? Они (областная комиссия) ведь не отменят заочно решение районного военкомата?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України