Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 30 июня 2020, вопрос №23198 250₴

Физ.лицу нужно получить перевод выше 400 000 грн

Здравствуйте. Согласно текущим данным - финмониторинг будет просматривать все транзакции свыше 400 000 грн. Физ. лицо хочет получить банковский перевод из Китая (комиссия со сделки - частное лицо свело продавца и покупателя и они по договору о комиссии выплачивают комиссионные). Вопрос: при привышении 400 000 грн банк затребует документы о происхождении средств? Копии договора о комиссии будет достаточно? Физ. лицо должно сдать потом налоговую декларацию? Какой налог будет на полученные средства?

Ответы юристов (9)

    Ковальчук Владимир
    40%

    согласно постановлению НБУ №42, банки будут требовать документальное подтверждение источников происхождения средств при проведении любых операций.

    Такими документами могут быть справка о доходах, документы о продаже имущества, получении наследства или финансовой помощи, налоговая декларация, справка из пенсионного фонда, а также любые другие документы, которые подтверждают легальность имеющихся средств. «Источником происхождения средств физлица или физлица-предпринимателя может быть: заработная плата, доход, полученный за реализацию продукции, оказанные услуги, продажа имущества, получение наследства, выплата страховой суммы по договору страхования, выигрыш в лотерею, приобретение права на сокровище, другие выплаты в соответствии с условиями сделки В Нацбанке уточнили, что это требование распространяется не на всех граждан. «В отношении клиентов, которые имеют в банках счета исключительно для получения заработной платы, пенсионных и других социальных выплат и сохраняют эти средства на вкладных счетах, банкам не нужно принимать дополнительные меры по проверке источников происхождения средств Тем, кто имеет не только зарплатные счета, придется готовить ряд документов для подтверждения доходов. Если клиент не сможет их предоставить, банк будет обязан отказать ему в проведении операции, так как она будет считаться рисковой. «За ведение рисковой деятельности банк может быть оштрафован на сумму до одного процента от размера зарегистрированного уставного капитала. Поэтому банк, скорее всего, будет отказывать клиенту в проведении таких операций Оправдать получение налички продажей какого-то имущества клиенты смогут лишь в случае, когда речь идет сумме до 50 000 грн. (с января 2017 года НБУ снизил порог для оплаты наличными со 150 тыс до 50 тыс грн). Более серьезные операции разрешено проводить лишь через банковские счета.Всем остальным банки будут просто отказывать в проведении операций. «Если речь идет о суммах с 5-6 нулями, банк, который дорожит своей банковской лицензией, будет вынужден отказывать в проведении операции, если клиент не подтвердит свои финансовые возможности В связи с этим клиенты должны быть готовы к тому, что при проведении операций на большие суммы банки могут потребовать документы, подтверждающие происхождение денежных средств. При этом размер суммы операции, которая требует предоставление документов подтверждающих доходы, банки устанавливают самостоятельно

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. В Вашем случае подтверждением будет договор комиссии, по которому вам переводят деньги. Он должен быть предоставлен в банк по его требованию. Налог на доход вы заплатите как физическое лицо - 22% НДФЛ и 1,5% воинского сбора.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Договір має бути складено з урахуванням міжнародних вимог до оформлення договорів за правилами діловодства країни в якій його було укладено.

    В Україні його має бути перекладено поряд з мовою оригіналу - державною мовою з подальшим нотаріальним посвідченням такого перекладу та накладанням апостиля для міжнародних договорів у присутності нотаріуса.

    Після зарахування коштів з призначенням платежу: " отримання подарунку у вигляді грошового переказу."на Ваш рахунок.

    Вам необхідно подати до органів ДФС за місцем реєстрації декларацію за звітний рік про майновий стан та доходи в якій вказати серед іншого отриманий дохід від переказу ціного подарунку та сплатити:( відповідно до умов договору- надається до податкової. , разом з випискою з банку.)

    ПДФО - 18%

    ВЗ - 1,5%

    Спочатку укладаєте договір підписуєте, сторонами(посвідчуєте нотаріально переклад та інше), після цього зараховується переказ та надається довідка- виписка про зарахування, яку Ви надаєте податковій разом з договором, для розрахунку сум податків.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Марусяк Андрій Романович
    16%

    Доброго дня! так, з великою ймовірністю банк заморозить ваші кошти до визначення їх походження. Ваш контрагент має вказати у цілях платежу призначення - комісійна плата за договором № від "дата".

    Загалом копії договору для банку буде достатньо, якщо договір оформлений належним чином, має всі визначені реквізити (сторони, предмет, реквізити, розмір плати, порядок розрахунків).

    Ви, як фізична особа маєте подати Декларацію про майновий стан і доходи подається у 2021 році до 1 травня 2021 року, якщо у 2020 році ви отримали цей дохід - з іноземних джерел (пп. 168.2.1 ст. 168 та пп. 170.11.1 ст. 170 ПКУ). Форма декларації на офіційному сайті ДФС.

    Далі платите податки за ставкою 18% та 1.5% військовий збір. Податок називається Податок на доходи фізичних осіб і окремо Військовий збір визначено в Розділі 4 Податкового кодексу України.

    Оплата податкових зобов'язань за 2020 рік до 31 липня 2021 року. Військовий збір сплачують у ті ж самі строки, що і ПДФО.

    Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

    • «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;
    • «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

    Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному веб-порталі вашої ДПС.

    УВАГА!!! БУДЬТЕ ОБАЧНИМИ ТА ОБЕРЕЖНИМИ. Сторонами договору комісії виступають комісіонер і комітент. Спеціальних вимог щодо суб'єктного складу даного договору закон не встановлює. Для укладання договорів комісії не має обов'язку буди суб'єктом підприємницької діяльності (ФОП), однак, вам можуть "шити" правопорушення За порушення порядку провадження господарської діяльності, у тому числі здійснення діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 34 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої. У ваших діях не має складу даного правопорушення, тому за допомогою адвоката/юриста ви вирішите ймовірну справу на свою користь.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    8%

    Добрий день.

    Так, Ви зможете надати договір комісії до банку на підтвердження переводу грошей. Але, такий договір повинен бути укладенний до дотого моменту, коли проведенно перерахунок грошей на особу.

    Податок на доходи фізичних осіб — загальнодержавний податок, що стягується з доходів фізичних осіб (громадян — резидентів) і нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження в Україні.

    Податок на дохід фіз особи - 18 %.

    ВІйськовий збір - 1,5 %.

    Також, Вам необхідно буде подати до податкової служби за місцем реєстрації декларацію .

    Адвокат Евгений Александрович
    8%

    Добрий день, Андрій!

    Так, на даний час діє:

    Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20

    Стаття 20. Порогові фінансові операції

    1. Фінансові операції є пороговими, якщо сума, на яку здійснюється кожна із них, дорівнює чи перевищує 400 тисяч гривень (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, - 30 тисяч гривень) або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, - 30 тисяч гривень), за наявності однієї або більше таких ознак:

    зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), здійснення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б одна із сторін - учасників фінансової операції має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі (юрисдикції), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (в тому числі дипломатичне представництво, посольство, консульство такої іноземної держави), або однією із сторін - учасників фінансової операції є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначеній державі (юрисдикції);

    фінансові операції політично значущих осіб, членів їх сім’ї та/або осіб, пов’язаних з політично значущими особами;

    фінансові операції із переказу коштів за кордон (в тому числі до держав, віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон);

    фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів)".

    Тому Вам треба буде підтвердити походження вказаних коштів.

    При цьому, копії договору для банку повинно бути достатньо, головне щоб договір був оформлений належним чином та мав всі визначені реквізити (сторони; предмет, суть договору; реквізити; розмір плати, яка повинна відповідати той суммі, яка перерахована; порядок та строки розрахунків між сторонами).

    При цьому, Ви повинні подати Декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки за ставкою 18% та 1.5% військовий збір.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    8%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Андрій!

    По вашим питанням повідомляю наступне,

    1) При привышении 400 000 грн банк затребует документы о происхождении средств?

    28 квітня 2020 року набрав чинності новий Закон про фінмоніторинг (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text).

    Новим Законом встановлено збільшення граничного порогу операцій обов'язкового фінмоніторингу. Раніше банки в обов'язковому порядку повідомляли Держфінмоніторингу про всі операції від 150 тис. грн, а серед підстав для цього було аж 17 ознак. Закон збільшує граничний поріг суми до 400 тис. грн та зменшує список ознак операцій. Тепер їх всього чотири. Звітувати потрібно про такі операції:

    - готівка;

    - переказ коштів за кордон;

    - операції політиків;

    - операції клієнтів з держав, які працюють "в антилегалізаційній сфері", як наприклад Північна Корея.

    В разі виявлення підозрілої операції банк її зупиняє. Потім повідомляє Держфінмоніторинг. Така зупинка триває два дні. Потім Держфінмоніторинг за наявності підстав продовжує зупинку на 7 днів та повідомляє правоохоронні органи. Далі триває аналітична робота і перевірка клієнта. При необхідності вони можуть запросити додаткові документи. Протягом 30 днів має бути прийнято рішення або про продовження блокування, або про те, що операцію можна здійснити.

    Отже, банк запросить у Вас документи, які підтверджують джерело походження коштів, переведених з-за кордону (з Китаю).

    2) Копии договора о комиссии будет достаточно?

    Так, достатньо. Головне вкажіть в ньому з якого рахунку кошти будуть переведені та на який, тобто банківський рахунок відправника та одержувача. Щоб не вийшло так, що в договорі вказано одні рахунки, а кошти фактично пройшли по іншим.

    3) Какой налог будет на полученные средства?

    За загальним правилом, якщо упродовж звітного року Ви одержували грошові перекази з-за кордону, то Вам слід заповнити річну декларацію та сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб і 1,5 % військового збору від таких доходів.

    Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним.

    Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір сплачуються фізичною особою самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

    Форма податкової декларації за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15#n17

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория

    при привышении 400 000 грн банк затребует документы о происхождении средств? -

    может

    Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення": - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text

    Стаття 20. Порогові фінансові операції

    1. Фінансові операції є пороговими, якщо сума, на яку здійснюється кожна із них, дорівнює чи перевищує 400 тисяч гривень (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, - 30 тисяч гривень) або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, - 30 тисяч гривень), за наявності однієї або більше таких ознак:

    зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), здійснення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б одна із сторін - учасників фінансової операції має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі (юрисдикції), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (в тому числі дипломатичне представництво, посольство, консульство такої іноземної держави), або однією із сторін - учасників фінансової операції є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначеній державі (юрисдикції);

    фінансові операції політично значущих осіб, членів їх сім’ї та/або осіб, пов’язаних з політично значущими особами;

    фінансові операції із переказу коштів за кордон (в тому числі до держав, віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон);

    фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).

    Копии договора о комиссии будет достаточно?

    в принципе будет достаточно - но возможно они потребуют еще что то

    Физ. лицо должно сдать потом налоговую декларацию? Какой налог будет на полученные средства?

    Вы должны подать декларацию об имущественном состоянии и доходах и уплатить налоги по ставке 18% и 1.5% военный сбор.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Отвечая на ваш вопрос очень трудно однозначно сказать будет ли эта операция для банка такой которая подпадает под первичный финансовый мониторинг. Статьей 20 Закона установлено, что операции на 400 тыс грн. и выше являются пороговыми при наличии таких признаков:

    зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), здійснення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б одна із сторін - учасників фінансової операції має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі (юрисдикції), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (в тому числі дипломатичне представництво, посольство, консульство такої іноземної держави), або однією із сторін - учасників фінансової операції є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначеній державі (юрисдикції);

    фінансові операції політично значущих осіб, членів їх сім’ї та/або осіб, пов’язаних з політично значущими особами;

    фінансові операції із переказу коштів за кордон (в тому числі до держав, віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон);

    фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).

    Вроде бы при наличии правильно оформленного договора комиссии именно с тем лицом, которое будет осуществлять перевод денежных средств на ваш счет по выплате комиссии и надлежащей верификации и индентификации вас как клиента банка эта операция не должна вызывать вопросов у банка, а если у вас уже были такие или похожие трансакции, то точно не должна. Но с другой стороны статья 21 Закона дает право банку : Фінансові операції або спроба їх проведення незалежно від суми, на яку вони проводяться, вважаються підозрілими, якщо суб’єкт первинного фінансового моніторингу має підозру або має достатні підстави для підозри, що вони є результатом злочинної діяльності або пов’язані чи стосуються фінансування тероризму або фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Таким образом , любая операция может попасть под мониторинг. Для того чтобы себя максимально обезопасить надо быть длительным клиентом банка, пройти верификацию и индентификацию как клиент банка, иметь соответствующий договор комиссии с лицом выплачивающим комиссию и важно, чтобы это лицо так же не имело проблем с законом.

    По окончании календарного года вам надо будет подать налоговую декларацию, уплатить 18% налога на доходы и1,5% военного сбора если он будет к тому моменту еще существовать.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України