Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 08 июля 2020, вопрос №23825 250₴

Когда вступит закон за повторное нарушение 40200

Было лишение прав на год ,штрафы оплачены прошло больше двух лет , права так и не восстановил. Больше года назад ловился за бесправие , можно ли сейчас ездить и какой будет штраф на данный момент ? Когда вступит закон , за повторное нарушение 40200

Ответы юристов (9)

    Беликов Олег  Александрович
    16%

    Добрый день. Новые штрафы в Украине действуют уже с 1 июля, и сумма их значительно возросла. Теперь по 130 статей первый раз предусмотрено 10200 грн., по второй части, а это повторность, предусмотрен штраф в размере 20400 грн. и лишение водительских прав сроком на три года;

    ·по третьей части, если водитель любитель выпить, то три и более раз совершенных правонарушений, то предусмотрено наказание в виде штрафа в размере 40800 грн., а также лишение водительских прав сроком на 10 лет и возможность платного изъятия транспорта;

    ·четвертая часть регламентирует действия водителя после совершения ДТП или остановки транспорта употребление спиртных напитков (наркотических веществ, медпрепаратов) для прохождения осмотра, влечет за собой штраф в размере 20400 грн, лишение прав сроком на три года, а также может быть применен административный арест на 15 суток.

    Чтобы ответить на ваш вопрос, можете ли вы сейчас управлять транспортным средством, надо знать, какое наказание вам было назначено. Если вы ограничились только штрафом, то можно,если были дополнительные санкции, запрет на управление, то нельзя.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій - п’ятій цієї статті...

    Стаття 39. Строк, після закінчення якого особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню

    Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню...

    Стаття 126. Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред'явила їх для перевірки, або стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами

    Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом, -

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, -

    тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

    Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...".

    Если Вы ловились "за безправие" больше года назад, то во-первых, спустя 2 месяца с того момента не можете быть привлечены к ответственности (к штрафу), во-вторых, если за это нарушение не были привлечены (не оштрафованы), то не считаетесь таким, что совершали это нарушение, т.е. при новом таком нарушении спустя более года оно будет, должно считаться первым, не повторным.

    Если были лишены прав, то управлять т/с само собой, до их восстановления, нельзя.

    Жупинский Николай Андреевич
    20%

    17 июня 2020 года Верховна Рада приняла закон № 720-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", которым возращена прежняя редакция ст.130 КУАП, действовавшая до криминализации этой статьи:

    117. У розділі I Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" (Відомості Верховної Ради України, 2019 р., № 17, ст. 71):

    1) у пункті 1:

    підпункти 2-4, 7 виключити.

    На сегодня этот закон еще не опубликован, а значит не набрал силу и пока что действует статья 286-1 УК

    " Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції", предусматриавющая более жесткие санкции за управление ТС в состоянии алкогольного или наркотического опьянения.

    А ст.130 КУАП пока что предусматривает ответственность только для лиц, управляющих речными и морскими судами. Но это до вступления в силу закона №720.

    Если Вы были лишены прав и срок лишения прошел, штраф оплачен - обращайтесь в полицию за их возвратом.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий ранок,

    Починаючи з 1 липня водій, алкогольне сп'яніння якого було доведено, зобов'язаний заплатити штраф у розмірі 17-34 тисяч гривень, тоді як раніше за це був передбачений штраф у розмірі 10,2 тисяч гривень. Якщо порушник повторно буде спійманий за кермом п'яним, розмір штрафу становитиме 51 тисячу гривень. Згідно із нововведеннями, крім накладення штрафних санкцій, у водія відберуть права терміном на три роки. Штраф та позбавлення прав передбачається за сам факт перебування за кермом у нетверезому стані. Якщо ж водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає позбавлення волі.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого позбавлення прав то після спливу терміну зазначеного у судовому рішенні ( року) ви з документами та новою мед. довідкою йдете у сервісний центр МВС (здаєте документи та тести, водіння) та отримуєте нові права.

    Щодо наявності штрафів то перевірте наявність судових рішень, чи проваджень про притягнення вас до відповідальності за https://court.gov.ua/fair/

    Ковальчук Владимир
    8%

    В Уголовном кодексе Украины, статья 382 «Невыполнение судебного решения», прописано, что если не выполнить данное решения, которое вступило в законную силу, или есть препятствование их исполнению, предусматривается наказание в виде штрафа от 8,5 до 17 тыс. грн. или лишение свободы на срок до 3-х лет.

    Также, это напрямую относится к водителям, которых лишили права управлять транспортным средством по статье 130 в КУоАП «Управление транспортным средством в состоянии опьянения, наркотического или алкогольного или под воздействием лекарственных препаратов». Если сотрудники патрульной полиции выяснили, что гражданин, которого лишили права управлять транспортным средством, ездить за рулем авто, то, согласно статье 382 уголовного кодекса - водитель будет задержан и передан следственно-оперативной группе.

    Адвокат Евгений Александрович
    12%

    Здравствуйте, Иван!

    По поводу штрафа за повторное нарушение, то его не будет, так как по статье 39 Кодекса Украины (должен пройти 1 год, а прошло 2 года после совершения, Вы считаетесь таким что не поддавались административному взысканию).

    Кодекс Украины об административных правонарушениях:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 39. Строк, після закінчення якого особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

    Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню".

    В целом, Вам необходимо восстановить, получить удостоверение водителя, так как за управление транспортным средством без удостоверение водителя предусмотрена административная ответственность по статье 126 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    На данный момент за управление транспортным средством без предоставления удостоверение водителя по части 1 статьи 126 Кодекса Украины об административных правонарушениях, предусмотрено штраф в сумме 425 грн., а при неимении удостоверения водителя штраф в сумме 510 грн., так как этой статьи изменения в виде увеличения суммы штрафа не коснулись, то сумма штрафа осталась прежней.

    Кодекс Украины об административных правонарушениях:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 126. Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред'явила їх для перевірки, або стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами.

    1.Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    2. Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом, -

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    12%

    Добрый день!

    По вашему вопросу сообщаю:

    17.06.20 был принять Закон Украины # 720 ,которым возвращаться прежняя редакция ст.130 КУАП, действовавшая до криминализации этой статьи: таким образом криминальная ответственность применена не будет,но админ.взыскания в виде штрафов значительно выросли.

    Но по состоянию на сегодня этот закон еще не опубликован, а значит не набрал силу Закона и пока что действует статья 286-1 УК.

    В Вашей ситуации если срок уже прошел и все штраф были оплачены ,то необходимо общаться в полицию письменным заявлением на имя начальника под регистрацию для возврата прав или же в судебном порядке.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    12%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Іван!

    Покарання за водіння без прав в Україні регулюється статтею 126 Кодексу про адміністративні правопорушення "Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред'явила їх для перевірки, або стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами", яка встановлює наступні штрафи (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    1. 425 грн (25 неоподатковуваних мінімумів) - якщо керуєте транспортним засобом (будь то машина, мотоцикл або скутер) без водійських прав або інших документів
    2. 540 грн (30 мінімумів) - якщо управляє особа, яка не має права керувати таким засобом, наприклад, Ви посадили за кермо свого сина-підлітка, а самі сіли поруч (штраф за водіння без прав неповнолітнім в Україні)
    3. позбавлення прав на термін від 3 до 6 місяців - якщо Ви були тимчасово позбавлені права керування автомобілем, але все ж сіли за кермо; і штраф в розмірі 540 грн (30 неоподатковуваних мінімумів), якщо права у вас було вилучено раніше на постійній основі

    Ви: "Больше года назад ловился за бесправие , можно ли сейчас ездить и какой будет штраф на данный момент ?"- Ви не маєте права керувати транспортним засобом без водійського посвідчення. За це Вам загрожує штраф 425 грн, крім того ваш автомобіль може навіть бути тимчасово затриманий працівниками поліції.

    ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%BF#Text):

    2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - технічний талон);...

    ПОРЯДОК тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання, затверджений постановою Кабінету Міністрів Українивід 17 грудня 2008 р. № 1102 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1102-2008-%D0%BF#Text):

    2. Тимчасове затримання транспортного засобу проводиться поліцейським у разі наявності в нього підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені частинами першою - четвертою, шостою і сьомою статті 121, частинами третьою - п’ятою статті 122 (у частині порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, порушення правил зупинки чи стоянки на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю), статтями 122-5, 124, 126, частинами першою - четвертою статті 130, статтями 132-1, 206-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затверджене постановою Кабінету Міністрів Українивід 8 травня 1993 р. № 340 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#Text):

    20. Позбавлення водіїв права на керування транспортними засобами здійснюється відповідно до законодавства.

    Рішення суду про позбавлення права на керування транспортними засобами протягом трьох робочих днів з моменту його отримання/винесення надсилається посадовою особою Національної поліції до територіального сервісного центру МВС за місцем проживання особи, зазначеним у цьому рішенні.

    Повернення посвідчень водія особам, позбавленим права на керування транспортними засобами (крім осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення), здійснюється після складення теоретичного і практичного іспитів на право керування транспортними засобами всіх категорій, зазначених у посвідченні водія, що повертається.

    Особам, позбавленим права на керування транспортними засобами за керування такими засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, посвідчення водія повертається після обов’язкового проходження позачергового медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту.

    Повернення посвідчення водія (у тому числі отриманого вперше) особам, позбавленим права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, здійснюється після закінчення строку позбавлення без складення іспитів.

    Вилучені посвідчення водія зберігаються у територіальному сервісному центрі МВС за місцем проживання осіб, зазначеним у рішенні про позбавлення права на керування транспортними засобами.

    Якщо посвідчення водія, яке вилучено в особи, позбавленої права на керування транспортними засобами, на момент її звернення знищено або втрачено, такій особі видається нове посвідчення водія після складення теоретичного і практичного іспитів з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту.

    Повернення посвідчення водія, отриманого вперше, особі, позбавленій права на керування транспортними засобами (крім осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення), не здійснюється. У такому випадку після набрання чинності рішенням суду про позбавлення особи права на керування транспортними засобами посвідчення водія вважається недійсним, підлягає вилученню та передається для знищення до територіального сервісного центру МВС за місцем проживання особи, зазначеним у цьому рішенні. Для отримання права на керування транспортними засобами така особа після закінчення строку, на який її позбавлено такого права, проходить позачерговий медичний огляд, повторну підготовку в закладі та складає теоретичний і практичний іспити у територіальному сервісному центрі МВС, після чого отримує посвідчення водія, яке вважається отриманим вперше.

    Тобто, для повернення прав, які були у Вас вилучені за рішенням суду, Вам необхідно звернутися до серсвісного центру МВС України за місцем вашого проживання.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України