Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 17 июля 2020, вопрос №24512

Выкуп части дома, в котором я живу

После смерти родителей, наследство было разделено на двоих. 1/4 досталась сестре( Она живет со своей семьёй в своём отдельном доме) 3/4 досталось мне. После того как я вышла замуж, сестра стала настоятельно требовать однокомнатную квартиру мужа в обмен на свою часть. Это неравносильный обмен, так как квартира стоит дороже, чем 1/4. Как правильно оценить и оформить выплату деньгами? Можно ли отталкиваться от оценочной стоимости на момент оформления дома (2009) с учетом изменения курса доллара?

Ответы юристов (2)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 18 лет опыта

    Доброго дня, Віро!

    А що говорить ваш чоловік про обмін його квартири? Якщо честно, я б на його місці була проти. Так як його квартира, придбана до шлюбу, це його приватна власність, а отримання у власність 1/4 будинку це вже спільна сумісна власніть подружжя, на яку в нього буде права лише 50% (100% йому, можливо, придеться відсуджувати через суд, доказуючи що ця частина була куплена в повному розмірі за його квартиру).

    По-друге, вартість 1/4 будинку для здійснення купівлі у вашої сестри має оцінюватись на момент здійснення купівлі, а не отримання у спадщину 11 років назад. І ціна має будет розрахована з ринкової вартості нерухомості. Да і якщо подумати, то це ви купляєте у вашої сестри 1/4 будинку, тому занижена ціна для неї буде не цікава. І в любому випадку, ціну продажу встановлюють продавець і покупець за своєю домовленістю, ніхто не може вказати вашій сестрі, за яку суму вона має продати свою частину. Вона її може продати за скільки сама забажає.

    Ще з іншого боку, як на мене, викуп 1/4 будинку у сестри є великим плюсом для вас і ваших дітей, так як будинком будете володіти лише ви, відповідно і вашим дітям він перейде у повному обсязі. А коли будинок поділений з другою сім'єю, ця подільність в майбутньому може дуже зашкодити інтересам і правам ваших дітей/внуків і т.д. Тому, звичайно, краще викупити цю частину у сестри. Але це так, вже моральність людей і психологія.

    Гарного вам дня!

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна
    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 19 лет опыта

    Добрый день, вы можете самостоятельно заказать оценку 1/4 части дома(даже если эта доля не выделена в натуре) в любой частной организации стоимость примерно 400-500 грн. На основании этой оценки вы сможете выкупить эту долю. Для более детальной консультации обращайтесь через сайт, это безоплатно


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України