Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 27 июля 2020, вопрос №25302

Чи можуть написати відмову рідні брат та сестра папи у користь когось та яка доля їм у цьому випадку належить?

Доброго вечора!
В мене не стало папи. Я та моя мачеха (його дружина) подаємо на спадок. Але сьогодні у нотаріуса ми дізнались, що потрібно рідному брату та рідній сестрі папи написати відмову. Справа у тому, що дом на папу не був оформлений, а був оформлений на бабушку - його мати, якої не стало 4 роки тому. Після цього папа його не оформив на себе. Нотаріус сказала, так як рідні брат та сестра є пенсіонерами, то вони також мають право претендувати на спадщину від їх мати. Тепер питання, чи можуть вони написати відмову у користь когось з нас та яка доля їм у цьому випадку належить?
Дякую,Тетяна

Ответы юристов (1)

    Танача Юлія  Антонівна

    Доброго вечора, Тетяно!

    Відмова від спадщини подається спадкоємцем та приймається нотаріусом виключно у строк, передбачений для прийняття спадщини. Тобто 6 місяців з дня смерті спадкодавця, згідно до приписів ч. 1 ст. 1273 Цивільного кодексу України. Поновленню або подовженню цей строк не підлягає.

    Підкажіть, хто був зареєстрований за однією адресою разом із Вашою бабусею? ( цікавить одна прописка в паспорті).

    Якщо дядько та тітка не були зареєстровані разом із бабусею на день її смерті, не подали до нотаріальної контори заяв про прийняття спадщини, то строки на прийняття спадщини ними пропущено. Для поновлення строку необхідні виключні обставини та дуже поважні причини і це вирішується виключно в судовому порядку.

    Якщо Ваш батько був зареєстрований зареєстрований разом із бабусею на день її смерті за однією адресою, він є таким, що прийняв спадщину, але не оформив спадкових прав. І Ви з його дружиною зможете успадкувати будинок по 1/2, якщо окрім вас не має інших спадкоємців.

    Висновок: вимога про відмову через 4 роки після смерті спадкодавця не ґрунтується на вимогах закону. Якщо за вашими заявами ще не відкрито спадкову справу - рекомендую змінити нотаріальну контору.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України