Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 03 августа 2020, вопрос №25779

Компенсація відпустки при звільнені

Доброго дня!
Звільнилась 24.07.2020 за власним бажанням, так як пішла в декрет. І попросили звільнитись, хотіла за згодою сторін, але сказали що я в декреті і вони можуть звільнити тільки за власним бажанням! Обіцяли розрахувати компенсацію відпустки і перерахувати 24.07. По цей день компенсації немає. Кажуть, що компанія прийняла рішення, що хто звільняється тому компенсацію не виплачують. Яка сума до сплати не кажуть. Хочу подавати до суду. Як це правильно зробити? Що писати в заяві?
Дякую!

Ответы юристов (1)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Юлія!

    Закон України "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 24. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки

    У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    Стаття 117. Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні

    В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

    У даному випадку Ви можете подати на роботодавця скаргу до Держпраці України та позовну заяву до суду про стягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні, та середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України