Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 03 августа 2020, вопрос №25822 100₴

Как уволится директору ООО по собственному желанию ,если учредители против

Добрый день,было подано заявление на увольнение по собственному желанию 16.07.2020 и отправлено ценным письмом с описью на адрес учредителя. Учредители отказываются получать письмо,как быть, Когда директор будет считаться уволенным,

Ответы юристов (8)

    Сергеев Артем
    20%
    Общаться в чате Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Якщо засновників не вдається зібрати та провести загальні збори, рекомендую дотримуватись наступного алгоритму дій:

    1. Надіслати на адресу засновників заяву про звільнення за власним бажанням директора з дотриманням двотижневого строку, передбаченого ст. 38 КЗпПУ, з супровідним листом, в якому директор ініціює проведення позачергових загальних зборів з винесенням питання звільнення директора на порядок денний. Поштове відправлення необхідно надіслати з повідомленням про вручення та описом вкладення.
    2. Забезпечити передачу справ, печатки, ввірених директору матеріальних цінностей.

    При цьому, можливі такі варіанти передачі справ: справи можна передати на збереження в архів, а підтвердження надіслати засновникам; справи можна пронумерувати та прошити вручну й надіслати з описом вкладення засновникам. Важливо, щоб було підтвердження передачі директором ввірених йому справ (документів, печатки). У випадку наявності майна, за яке директор несе матеріальну відповідальність, необхідно провести інвентаризацію, опечатати майно у складі комісії (або свідків), відповідний акт надіслати засновникам.

    1. Підписати наказ про звільнення директора на підставі ст. 38 КЗпПУ та занести запис про звільнення в трудову книжку.
    2. Надати державному реєстратору заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (форма 3) та наказ про звільнення. До заяви додається квитанція про оплату офіційного збору в розмірі 480 грн. Підпис на заяві, направлений поштою, засвідчується нотаріально.
    3. У випадку, якщо державний реєстратор відмовляє у внесенні запису до ЄДР у зв’язку з відсутністю рішення засновників про звільнення директора, необхідно звертатись до суду з вимогою про визнання трудових відносин припиненими. На підставі рішення суду вносяться зміни до ЄДР. Всі підтвердження процедури звільнення (копії поштових відправлень, наказ, копію заяви, актів тощо) необхідно зберігати. Саме ці документи у своїй сукупності будуть доказами звільнення директора за власним бажанням, а отже припинення трудових відносин.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Майя!

    Минтруда разъясняет, что в этом случае директор может реализовать свое право на увольнение по собственному желанию на основании ст. 38 КЗоТ. Для этого ему нужно издать приказ о признании себя уволенным по собственному желанию, указав в нем причины, которые делают невозможным увольнение в установленном порядке на основании решения общего собрания общества (письмо Минсоцполитики от 12.01.2011 г. № 15/06/186-11).Нужно дождаться получения уведомления о вручении или возврата письма, не врученного адресату. И уже после этого директор может издать приказ об увольнении по собственному желанию и внести на основании этого документа соответствующую запись в свою трудовую книжку.В таком случае также нужно сообщить письмами о том, что он больше не исполняет обязанности директора, органы статистики, налоговую службу и банковские учреждения, где открыты счета предприятия. Изменения в ЕГР можно внести только на основании решения общего собрания о смене директора. Чтобы это сделать без согласия участников, директору придется обратиться в суд с иском к предприятию-работодателю с требованием о расторжении трудового договора и внесении изменений в ЕГР (письмо Минсоцполитики от 01.08.2013 г. № 147/06/186-13).

    Как показывает практика, суд поддерживает преимущественно работника и расценивает бездействие предприятия, его участников о прекращении трудовых отношений как противоправное, нарушающее трудовые права истца как работника.

    Ковальчук Владимир
    15%
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Для увольнения по собственному желанию директора, с которым заключен трудовой договор на неопределенный срок, ему необходимо написать соответствующее заявление, которое будет рассмотрено на общем собрании участников ООО, и только после этого в его трудовую книжку будет внесена запись об увольнении со ссылкой на ст.Согласно КЗоТ Украины, директор, как и любой иной сотрудник предприятия, является наемным работником, на которого в полной мере распространяются нормы трудового законодательства, в т. ч. и связанные с увольнением.При этом следует учесть, что согласно п.13 ст. 39 Закону Украины «Об общества з ограниченной и дополнительной ответственостью», который втсупил в силу 17.06.2018 года, «Повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов’язків. У разі припинення повноважень одноосібного виконавчого органу або члена колегіального виконавчого органу договір із цією особою вважається припиненим. Статутом товариства може бути передбачено вимогу про обрання нових членів чи тимчасових виконувачів обов’язків для всіх членів колегіального виконавчого органу

    Следовательно, уволить директора можно только путем избрания «нового» директора или временно исполняющего его обязанности.Для увольнения по собственному желанию директора, с которым заключен трудовой договор на неопределенный срок, ему необходимо написать соответствующее заявление, которое будет рассмотрено на общем собрании участников ООО, и только после этого в его трудовую книжку будет внесена запись об увольнении со ссылкой на ст. 38 КЗоТ и номер приказа, основанием для которого будут заявление об увольнении и протокол решения общего собрания участников.

    Если с директором ООО был заключен контракт, в качестве основания для его досрочного расторжения в приказе и трудовой книжке можно указать п.8 ст. 36 КЗоТ и оговорить причину, которая предусмотрена в таком контракте.

    В основном, при увольнении директора выбирается п. 1 ст. 36 КЗоТ (соглашение сторон) или ст. 38 КЗоТ (по собственному желанию).

    Статьей 38 КЗоТ предусмотрено, что работник имеет право расторгнуть трудовой договор, заключенный на неопределенный срок, предупредив об этом собственника или уполномоченный им орган в письменном виде за две недели.

    Следовательно, директору ООО необходимо написать заявление об увольнении на имя участников (участника) ООО с просьбой рассмотреть вопрос о его увольнении на общем собрании в течении двух недель.1) Издать приказ о вступлении в должность нового директора, основанием для издания, которого будет являться протокол решения общего собрания участников, и направить Уведомление в Государственную налоговую инспекцию о принятии нового работника. Если в должности директора до назначения нового работает другое лицо, сообщение может быть подписано предыдущим директором в последний день его работы.

    2) Необходимо внести изменения в сведения, содержащиеся в Едином государственном реестре в отношении ООО, связанные со сменой директора общества.

    3) Необходимо оформить новые сертификаты электронной подписи и оформить новый договор об обмене электронными документами с налоговой инспекцией.

    4) Поскольку руководитель предприятия является лицом, имеющим право распоряжаться денежными средствами такого предприятия в рамках своих полномочий, вновь назначенному директору также следует предоставить соответствующую информацию в банк, в котором это предприятие обслуживается, и оформить новые карточки образцов подписей в банке. Карточки образцов подписей в банке предварительно нужно удостоверить нотариально.

    5) После внесения изменений в сведения, содержащиеся в ЕГР желательно обратиться в органы государственной статистики, чтобы получить новую соответствующую справку. Для этого следует обратиться в управление статистики согласно Положению о порядке и условиях пользования данными единого государственного реестра предприятий и организаций Украины, утвержденному приказом Госкомстата Украины от 28.11.2005 г. № 386.

    Савченко Олександр
    15%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Майя!

    Директор ТОВ є найманим працівником, а отже, має такі ж права, як і всі інші працівники підприємства, зокрема, право на звільнення за власним бажанням.

    в разі звільнення директора до закінчення строку договору (контракту) або розірвання договору, укладеного на невизначений строк, він насамперед має повідомити про це учасників, тобто ініціювати загальні збори учасників товариства протягом двох тижнів з дати складання заяви про звільнення за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України.

    Протокол загальних зборів учасників, яким зафіксовано прийняття рішення про звільнення директора та призначення нового, є підставою для видання наказу про звільнення, видачі директору трудової книжки та проведення з ним остаточного розрахунку.

    Також потрібно внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), надавши Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР (форма 3), затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. №3268/5, і примірник рішення загальних зборів товариства про зміни, що вносяться до ЄДР.

    Доти, доки зміни до ЄДР не внесені, керівник формально залишиться на своїй посаді.

    Проте трапляються ситуації, коли засновники не бажають звільняти директора і не дають згоди на це. Мінпраці роз’яснює, що в цьому випадку директор може реалізувати своє право на звільнення за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України. Для цього йому потрібно видати наказ про визнання себе звільненим за власним бажанням, зазначивши в ньому причини, які унеможливлюють звільнення у встановленому порядку на підставі рішення загальних зборів товариства (лист Мінсоцполітики від 12.01.2011 р. №15/06/186-11).

    Але насамперед директор має повідомити засновникам про своє бажання звільнитися. Тобто написати заяву з проханням про звільнення за власним бажанням і направити її рекомендованим листом з описом вкладення й повідомленням про вручення за адресами засновників, зазначеними в установчих документах, або за фактичним місцем їх проживання.

    Якщо листа не було вручено, а фактичне місцезнаходження засновника невідоме, необхідно документальне підтвердження факту неможливості встановлення місцезнаходження засновника. Для цього слід звернутися до правоохоронних органів із заявою про розшук засновника. Якщо повідомлять про його місцезнаходження, то заяву про звільнення можна буде направити поштою за новою адресою, дочекатися отримання повідомлення про вручення або повернення листа, не врученого адресатові. І вже після цього директор може видати наказ про звільнення за власним бажанням і внести на підставі цього документа відповідний запис до своєї трудової книжки.

    У такому випадку також потрібно повідомити листами про те, що він більше не виконує обов’язки директора, органи статистики, податкову службу та банківські установи, де в підприємства відкриті рахунки.

    Зміни до ЄДР можна внести тільки на підставі рішення загальних зборів про зміну директора. Щоб це зробити без згоди учасників, директору доведеться звернутися до суду з позовом до підприємства-роботодавця з вимогою про розірвання трудового договору та внесення змін до ЄДР (лист Мінсоцполітики від 01.08.2013 р. №147/06/186-13).

    Як показує практика, суд стає переважно на бік працівника та розцінює бездіяльність підприємства, його учасників щодо припинення трудових відносин як протиправне, що порушує трудові права позивача як працівника.

    Особа, яка обіймає посаду директора, має надати докази того, що вона доклала всіх зусиль, щоб скликати загальні збори учасників товариства, але вони не відбулись (засновники підприємства були в належний спосіб повідомлені про його проведення, листи з повідомленням про вручення були надіслані учасникам), або що питання про його звільнення за власним бажанням з посади керівника було включено до порядку денного загальних зборів товариства, проте збори не відбулися у зв’язку з відсутністю кворуму, (ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25.05.2011 р. №6-6793св11, рішення Дарницького районного суду міста Києва від 27.04.2017 р. у справі №753/7773/16-ц).

    На підставі рішення суду повноваження директора припиняються, а підприємство зобов’язують внести запис про звільнення керівника з посади до його трудової книжки та провести державну реєстрацію змін до ЄДР.

    Отже, директор має право звільнитися з посади, навіть не отримавши згоди засновників. Але в такому разі слід чітко дотримуватися порядку звільнення, подбати про документи, що підтверджують перешкоджання звільненню чи бездіяльність з боку засновників, і звернутися до суду.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    15%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Директор, как и любой работник - является свободно наемным лицом. А потому на него распространяются нормы трудового законодательства. Согласно ст. 38, 39 КЗоТ директор может разорвать как бессрочный, так и срочный трудовой договор (контракт) по собственному желанию предупредив об этом учредителей письменно за две недели. Существенным условием реализации права на расторжение трудового договора по инициативе директора является соблюдение им установленного порядка предупреждения учредителей ООО.

    Для того чтобы не возникло никаких претензий со стороны учредителей, директору необходимо собрать доказательную базу своего законного увольнения.

    Нужно соблюдать следующие условия:

    1) уведомить учредителей общества об увольнении. Здесь возникает проблема кого из учредителей уведомить, если их несколько? Полагаю предупредить нужно тех учредителей, которые обладают наибольшей долей в уставном капитале, и целесообразно было бы не одного, а минимум трех, четырех. Такие действия помогли бы директору быть уверенным, что, все же, хоть один из учредителей получит заявление об увольнении, которое в практике принято называть - «по собственному желанию»;

    2) сообщать нужно не менее чем за 2 недели. То есть директор должен после поданного заявления об увольнении продолжать работать только 14 дней. А после истечения указанного срока директор считается уволенным с занимаемой должности. Чтобы мои слова не были голословными и убедительно звучали для наибольших скептиков, лишний раз хочу подтвердить вышесказанное ссылкой на Основной закон Украины (ч.З ст.43) «... Использование принудительного труда запрещается»! Камнем преткновения является следующее утверждение, что директор как исполнительный орган, назначался общим собранием учредителей и должен быть уволен также на общем собранием. Но участники общества уведомляются о проведении общего собрания не менее чем за 30 дней до его созыва, тогда как об увольнении директор должен сообщить за две недели. Как вывод директор может уволиться и до созыва общего собрания, ему такое право предоставлено КЗоТ. Директор не должен беспокоиться о провидении общего собрания, он реализует свое законное право на увольнение.

    3) заявление об увольнении должно быть письменным. Письменная форма заявления позволяет зафиксировать юридический факт его подачи. В случае необходимости, при обращении в суд, директору будет легко доказать, что его увольнение является законным. Директор не отвечает за деятельность общества после своего увольнения с должности. Все претензии со стороны учредителей, контрагентов и главное, государственных органов являются безосновательными. Заявление о самоувольнении директора передается учредителям общества. Нередко возникают ситуации, когда учредителей невозможно найти, либо они избегают любого контакта с директором. Что делать в такой ситуации? Во-первых, заявление можно направить по почте ценным письмом с описью вложения на юридический адрес местонахождения учредителя, указанной в уставе общества при регистрации фирмы, или на фактический адрес, если он известен директору. Во-вторых, передать заявление через нотариуса, можно даже для достоверности его предварительно нотариально заверить. С момента, когда директор совершил определенные действия, выше мною указанные можно считать, что учредители предупреждены об увольнении директора. А в случае возникновения спора уже в судебном порядке директор докажет, ссылаясь на письменные доказательства, что он выполнил свой долг, предупредил письменно учредителей за две недели об увольнении и в результате его увольнение является законным.

    Непосредственно в ведении директора находятся оригиналы учредительных документов (учредительный договор или устав), свидетельства, лицензии и вся финансово - хозяйственная документация. При увольнении в течении 14 дней, директору необходимо также передать и эти документы учредителям. Нужно все документы описать в акте передачи документации. Где отметить названия документов и количества листов и отправить их, как и заявление об увольнении, по почте на адрес учредителей. А можно передать третьим лицам на хранение, о чем также уведомить учредителей, отправив им ценное письмо.

    Также директор должен уведомить контрагентов о своем увольнении и по возможности закончить все дела с клиентами. Но хочу отметить, что это лишь право директора, а не обязанность. И только ему решать, как поступать.

    Печать общества - это обязательный реквизит юридического лица. Именно оттиск печати на документе удостоверяет его законность и правомерность. А потому директору обязательно необходимо позаботиться о то, чтобы передать печать учредителям и тем самым избежать обвинений в злоупотреблении служебным положением, посредством использования печати. печать можно передать учредителям через почту (выслать посылкой с описанием вложения).

    Внесение изменений в Единый государственный реестр вызывает наибольшую тревогу у директора при самоувольнении. Для проведения регистрации изменения директора, государственному регистратору необходимо подать протокол общего собрания учредителей, где принято решение о смене директора. Но при самоувольнении понятно, что никаких собраний не проводилось и протокола не подписывалось. Несколько советов:

    Во-первых, директор может направить государственному регистратору заказным письмом, с описанием вложения и уведомлением о получении, документы о факте своего увольнения на основании КЗоТ. Также целесообразно сообщить и все контролирующие органы (государственную налоговую инспекцию, пенсионный фонд, фонд социального страхования и т.п.) об увольнении директора, а копии писем сохранить. В дальнейшем их можно использовать как доказательства в случае возникновения спора. Во-вторых, можно обратиться в суд с исковым заявлением об исключении из Единого государственного реестра записи о директоре. И уже в судебном порядке доказать, что нет никаких законных оснований чтобы запись оставалась в Едином гос. реестре. В-третьих, можно пойти другим путем. В протоколе общего собрания указать данные о новом директоре. Директором можно назначить одного из учредителей, который имеет наибольшую долю в уставном капитале. Данный протокол может подписать глава и секретарь собрания.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    15%
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    В разі звільнення директора до закінчення строку договору (контракту) або розірвання договору, укладеного на невизначений строк, він насамперед має повідомити про це учасників, тобто ініціювати загальні збори учасників товариства протягом двох тижнів з дати складання заяви про звільнення за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП.

    Протокол загальних зборів учасників, яким зафіксовано прийняття рішення про звільнення директора та призначення нового, є підставою для видання наказу про звільнення, видачі директору трудової книжки та проведення з ним остаточного розрахунку.

    Також потрібно внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), надавши Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР (форма 3), затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. №3268/5, і примірник рішення загальних зборів товариства про зміни, що вносяться до ЄДР.

    Доти, доки зміни до ЄДР не внесені, керівник формально залишиться на своїй посаді.

    Що ж робити, якщо загальні збори не відбулися або на них не прийнято рішення про звільнення директора, чи взагалі він не може встановити місцезнаходження учасників?

    Мінпраці роз’яснює, що в цьому випадку директор може реалізувати своє право на звільнення за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП. Для цього йому потрібно видати наказ про визнання себе звільненим за власним бажанням, зазначивши в ньому причини, які унеможливлюють звільнення у встановленому порядку на підставі рішення загальних зборів товариства (лист Мінсоцполітики від 12.01.2011 р. №15/06/186-11).

    Але насамперед директор має повідомити засновникам про своє бажання звільнитися. Тобто написати заяву з проханням про звільнення за власним бажанням і направити її рекомендованим листом з описом вкладення й повідомленням про вручення за адресами засновників, зазначеними в установчих документах, або за фактичним місцем їх проживання.

    Якщо листа не було вручено, а фактичне місцезнаходження засновника невідоме, необхідно документальне підтвердження факту неможливості встановлення місцезнаходження засновника. Для цього слід звернутися до правоохоронних органів із заявою про розшук засновника. Якщо повідомлять про його місцезнаходження, то заяву про звільнення можна буде направити поштою за новою адресою, дочекатися отримання повідомлення про вручення або повернення листа, не врученого адресатові. І вже після цього директор може видати наказ про звільнення за власним бажанням і внести на підставі цього документа відповідний запис до своєї трудової книжки.

    У такому випадку також потрібно повідомити листами про те, що він більше не виконує обов’язки директора, органи статистики, податкову службу та банківські установи, де в підприємства відкриті рахунки.

    Зміни до ЄДР можна внести тільки на підставі рішення загальних зборів про зміну директора. Щоб це зробити без згоди учасників, директору доведеться звернутися до суду з позовом до підприємства-роботодавця з вимогою про розірвання трудового договору та внесення змін до ЄДР (лист Мінсоцполітики від 01.08.2013 р. №147/06/186-13).

    Як показує практика, суд стає переважно на бік працівника та розцінює бездіяльність підприємства, його учасників щодо припинення трудових відносин як протиправне, що порушує трудові права позивача як працівника.

    Особа, яка обіймає посаду директора, має надати докази того, що вона доклала всіх зусиль, щоб скликати загальні збори учасників товариства, але вони не відбулись (засновники підприємства були в належний спосіб повідомлені про його проведення, листи з повідомленням про вручення були надіслані учасникам), або що питання про його звільнення за власним бажанням з посади керівника було включено до порядку денного загальних зборів товариства, проте збори не відбулися у зв’язку з відсутністю кворуму, (ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25.05.2011 р. №6-6793св11, рішення Дарницького районного суду міста Києва від 27.04.2017 р. у справі №753/7773/16-ц).

    На підставі рішення суду повноваження директора припиняються, а підприємство зобов’язують внести запис про звільнення керівника з посади до його трудової книжки та провести державну реєстрацію змін до ЄДР.

    Отже, директор має право звільнитися з посади, навіть не отримавши згоди засновників. Але в такому разі слід чітко дотримуватися порядку звільнення, подбати про документи, що підтверджують перешкоджання звільненню чи бездіяльність з боку засновників, і звернутися до суду.

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр):

    "Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується...

    Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан...".

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    "Стаття 2-1. Рівність трудових прав громадян України

    Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників ... або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

    Стаття 3. Регулювання трудових відносин

    Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами...

    Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.".

    Закон Украины "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19):

    "Стаття 39. Виконавчий орган товариства...

    13. Повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов’язків. У разі припинення повноважень одноосібного виконавчого органу або члена колегіального виконавчого органу договір із цією особою вважається припиненим...".

    Хозяйственный кодекс Украины (ХК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15):

    "Стаття 65. Управління підприємством...

    4. У разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов'язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін...."

    Пост. Пленума ВСУ "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-96):

    "2. Оскільки Конституція України, як зазначено в її ст.8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають грунтуватись на Конституції, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй. ...

    Суд безпосередньо застосовує Конституцію у разі:

    1) коли зі змісту норм Конституції не випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом;

    2) коли закон, який був чинним до введення в дію Конституції чи прийнятий після цього, суперечить їй;

    3) коли правовідносини, що розглядаються судом, законом України не врегульовано, а нормативно-правовий акт, прийнятий Верховною Радою або Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суперечить Конституції України;

    4) коли укази Президента України, які внаслідок їх нормативно-правового характеру підлягають застосуванню судами при вирішенні конкретних судових справ, суперечать Конституції України.

    Якщо зі змісту конституційної норми випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом, суд при розгляді справи повинен застосувати тільки той закон, який грунтується на Конституції і не суперечить їй...

    12. При розгляді трудових спорів судам слід мати на увазі, що ч.3 ст.43 Конституції використання примусової праці заборонено. У зв'язку з цим не можуть застосовуватись як такі, що суперечать Конституції, правила статей 32, 33, 34 КЗпП ( 322-08 ), відомчих положень чи статутів про дисципліну тощо, які передбачають можливість тимчасового переведення працівника без його згоди на іншу роботу в порядку дисциплінарного стягнення, у разі виробничої необхідності або простою, а також можливість виконання ним роботи, не передбаченої трудовим договором.

    Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота, що виконується особою, чи служба, яку вона несе за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан...".

    Во-первых, поскольку ХК Украины предусмотрено заключение с руководителем предприятия контракта, необходимо следовать его условиям при увольнении с должности, при этом части, что не противоречит КЗоТ Украины и Конституции Украины. Во-вторых, заявление об увольнении директору следует подавать, как я считаю, по местонахождению ООО (по месту юридического адреса - как любой работник ООО) а не искать учредителей (участников) ООО и рассылать им заказные письма и т.п. В-третьих, издать приказ о созыве общего собрания учредителей (участников) ООО с учетом заявленного срока увольнения с должности. В-четвертых, с учетом приведенного ст.43 Конституции Украины положения о запрете принудительного труда директор не обязан, как я считаю, совершать, выполнять мероприятия, связанные с заменой директора ООО. В-пятых, положение ст.39 Закона об ООО о прекращении полномочий руководителя возможно только путем избрания нового руководителя противоречит КЗоТ и Конституции Украины, в связи с чем, в шестых, согласно приведенному пост. Пленума ВСУ, подлежит непосредственное применение Конституции Украины.

    Малиновский Влад
    Общаться в чате Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Майя.

    Ответ на ваш вопрос зависит от того, какого результата директор хочет достичь.

    Если это увольнение - то есть расторжение трудового договора, то использовать следует положения законодательства о труде. Если письма учредителям вернулись без вручения или в связи с отказом от получения, следует издать приказ о собственном увольнении, указав в нем об отправке писем учредителям и их возврате. Затем внести в трудовую книжку запись об увольнении, указав основанием соответствующий приказ.

    Если же цель состоит в исключении директора из госреестра ЕГРПОУ - в этом случае без суда не обойтись, так как действующее корпоративное законодательство (Закон Украины об ООО и ОДО) предусматривает, что "повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов’язків".

    Я рекомендовал бы увольняться по приказу и сразу же обращаться в суд для избежания неопределенного круга возможных недоразумений в будущем.

    При обращении в суд, с целью избежать отказа в иске, важно правильно изложить исковые требования - а именно - признание трудовых правоотношений прекращенными.

    Вот решение ВС по аналогичному делу - http://reyestr.court.gov.ua/Review/86607315


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України