Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 09 августа 2020, вопрос №26246

Можно ли вступить в наследство, если нет прямого подтверждения родства

Здравствуйте. Такая ситуация. У меня был отец с которым, мы не общались, он умер, я знаю, что у него есть квартира. У меня в свидетельстве о рождении его имя написано со слов матери, то есть фамилия матери(девичья), а не его настоящая. У него осталась сестра и племянники. Имею ли я какую-то возможность вступить в наследство, если нет ни завещания, ни других документов?

Ответы юристов (3)

    Царьов Роман  Валерійович

    Доброго дня Карина!

    Ви питали: Имею ли я какую-то возможность вступить в наследство, если нет ни завещания, ни других документов?

    Відповідь: У Вас не має ні яких шансів на прийняття та оформлення спадщини після померлого Вашого біологічного батька.

    Пацков Микола Леонідович

    Ви маєте можливість звернутись до суду з заявою про встановлення факту батьківства і в разі встановлення батьківства будете мати право на спадщину, якщо нема заповіту. Не пропустіть 6 місяців із дня відкриття спадщини для звернення до нотаріуса і до суду. Якщо потрібна моя допомога звертайтесь. Більш детальну консультацію можливо надати після отримання додаткової інформації по ситуації.

    У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір’ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

    Ссуд приймає заяву про встановлення факту батьківства, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

    У зазначеній нормі встановлено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільно заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

    Отже, звернення до суду задля встановлення факту батьківства після смерті батька дитини можливо за умов:

    1) неперебування у шлюбі матері дитини та чоловіка, факт батьківства якого необхідно встановити;2) здійснення запису про батька дитини відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день, Карина!

    Сколько времени прошло со дня смерти Вашего отца? Вы будете являться наследницей первой очереди по закону, после установления факта отцовства, т.е. имеете преимущество перед остальными наследниками.

    Важно до истечения 6 месяцев заявить о своих правах на наследство в нотариальную контору, расположенную по месту регистрации ( прописки) Вашего отца. Сделать это необходимо письменно и сохранить доказательства подачи заявления.

    Далее необходимо обратиться в суд для установления факта отцовства, после получения решения суда об установлении факта отцовства необходимо будет с ним ( решением) и документами, удостоверяющими Вашу личность - в нотариальную контору, в которой будет открыто наследственное дело после смерти Вашего отца.

    Если возникнут вопросы в процессе - пожалуйста, обращайтесь через сайт. Буду рада помочь!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України