Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 14 августа 2020, вопрос №26579

Не виплачують заробітню плату неофіційно влаштованому працівнику

Доброго дня. Працювала барменом в закладі харчування, при прийомі на роботу давала трудову книгу але після звільнення записів ніяких немає. Звільнили 22 липня , не виплатили заробітню плату з 1.08 по 22.08.
Усі працівники працюють на даний момент без офіційного працевлаштування і санітарних книг. Є переписки з директором в вайбер, є фото та відео з робочого місця, є друг який був офіційно влаштований колись і може підтвердити що я там працювала .
В які органи мені звертатися? Які докази і як їх потрібно зібрати? Як загалом чинити в цій ситуації?

Ответы юристов (3)

    Саленко Оксана Валеріївна

    Доброго дня. Вам треба звернутися в управління держпраці у вашому місті зі скаргою на вашого роботодавця. Можете звернутися особисто, або подати електронне звернення. Можна також звернутися через уповноважену особу, наприклад адвоката.

    Закон України "про звернення громадян" містить вимоги до оформлення звернення. Після того як ваше звернення буде вивчено, то управління держпраці має провести перевірку роботодавця на дотримання законодавства про праці.

    Юрій
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня пані Наталіє!

    Як вказує моя колега, вам справді необхідно звернутися до Держпраці у Львівській області, проте перевірки вона проводить за наявності доказів, що підтверджують посилання заявника, оскільки мова йде про позапланову перевірку.

    Проте, роботодавець не провів розрахунку при звільненні, тому є також підстави для звернення до суду за захистом своїхьтрудових прав.

    Якщо на момент звернення Держпраці проведете розслідування і встановить порушення трудового законодавства, ви можете повноцінно використовувати це як доказ.

    Додатково хотів би приділити увагу на ваші аудіо- та відеозаписи і фотознімки.

    Їхня наявність само по собі нічого не підтверджує, оскільки справді реальне значення має якість, а не кількість, тому має значення що саме вони підтверджують об‘єктивно.

    Я рекомендую все ж таки вам звернутися до кваліфікованого правника, щоб він надав правову допомогу, оскільки у разі недоведення в суді тих обставин, на які ви посилаєтесь, суд відмовить в задоволенні позову

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Действия работодателя незаконные.

    Рекомендую Вам подать :

    - жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю;

    - жалобу в налоговую службу для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю;

    - заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о грубом нарушении трудового законодательства по статье 172 Уголовного кодекса Украины.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України