Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 18 августа 2020, вопрос №26918 300₴

розмір вступного внеску до садового товариства

Доброї ночі! Якщо при вступі до садового товариства вимагають сплатити вступний внесок у розмірі еквівалентній 650 умовних одиниць,як зазначено у витязі рішення загальних зборів даного СК від 16 серпня 2014року, яка сума мається на увазі і має бути сплачена на поточний момент для позитивного розгляду зборами?

Ответы юристов (12)

    Жирний Олексій Сергійович
    Жирний Олексій Сергійович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Добрый вечер.

    Для начала было бы неплохо увидеть этот Вытяг...

    Но, под "умовними одиницями" как правило имеют ввиду доллары США

    • Ковальчук Владимир

      СК від 16 серпня 2014року, яка сума мається на увазі і має бути сплачена на поточний момент для позитивного розгляду зборами? Вам надо уплатить 650 долларов Курсы основных валют, установленные Нацбанком Украины на четверг, 28.08.2014, составили: USD (доллар США) – 13.4375 грн.по этому курсу. Как записано решении собрания.

    Малиновский Влад
    23.3%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброї ночі.

    Лист Держпідприємництвоа України від 21.12.2007 № 9563/0/2-07 з цього приводу зазначає наступне:

    "Відповідно до статті 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня.

    Згідно з пунктом 2 статті 189 Господарського кодексу України ціна є істотною умовою господарського договору. Ціна зазначається в договорі у гривнях.

    Оскільки гривня як грошова одиниця України (національна валюта) є законним платіжним засобом в Україні (стаття 3 Закону України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»), то й ціна у договорі зазначається у гривнях.

    При визначенні ціни у договорі слід враховувати положення частини 2 статті 524 Цивільного кодексу України про те, що сторони можуть визначати грошовий еквівалент зобов’язання в іноземній валюті.

    Отже, сторонам надано право визначати грошовий еквівалент зобов’язання в іноземній валюті, що поряд із застосуванням індексації суми зобов’язання дає можливість учасникам цивільного обороту уникнути впливу інфляційних процесів на суму їхніх грошових зобов’язань.

    Разом з тим зазначимо, що жодним нормативно-правовим документом не визначено поняття «умовна одиниця».

    Зазначений коментар дає підстави зробити два висновки:

    - по-перше - виходячи з мети застосування еквіваленту в іноземній валюті - а саме уникнення впливу інфляційних процесів - логічно припустити що курс іноземної валюти має застосовуватись не на дату ухвалення рішення (в цьому випадку уникнути впливу інфляційних процесів не вдасться), а на дату платежу - тобно на даний час

    - відсутність визначення застосованого поняття не дає можливості "прив"язати" його до конкретної валюти (долар США, ЄВРО або щось інше), проте усталена практика застосування поняття говорить про те, що під ним швидше за все мається на увазі долар США

    З огляду на наведене, а також приймаючи до уваги той факт що рішення про вступ приймається не автоматично, а виноситься на розгляд колегіального органу - зборами товариства - розраховувати слід на гривневий еквівалент 650 доларів США - тобто станом на сьогодні - 17 699,31 грн. Проте радив би попередньо уточнити у правління, яка валюта все ж мається на увазі - долар США чи ЄВРО.

    Всього вам найкращого

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброї ночі, Андрій!

    Відповідно до листа Міністерства юстиції України від 30 грудня 2009 року № 1079-0-2-09-19 садові (або садівницькі) товариства можуть функціонувати у такій організаційно-правовій формі, як обслуговуючі кооперативи:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v9_19323-09#Text

    За своєю суттю садове товариство є ні чим іншим, як обслуговуючим кооперативом, як роз'яснив Держкомпідприємництва у своєму листі № 6978 від 11 жовтня 2004 року та № 1339 від 21 лютого 2006 року:

    https://zakononline.com.ua/documents/show/444152___444217

    Членом садового товариства можуть бути:

    • фізичні особи, які досягли 16-річного віку і виявили бажання брати участь у діяльності садового товариства;
    • громадяни України;
    • іноземці;
    • особи без громадянства;
    • юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників.

    Вступ до садового товариства здійснюється на підставі письмової заяви та після вносення вступного внесску та паю у розмірах, визначених статутом товариства.

    Рішення правління чи голови садового товариства про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів (статя 11 Закону України "Про кооперацію").

    Закон України "Про кооперацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15#Text

    "Стаття 11. Вступ до кооперативу

    Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

    Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

    Стаття 12. Основні права та обов’язки члена кооперативу

    Основними правами члена кооперативу є:

    участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління;

    користування послугами кооперативу;

    одержання кооперативних виплат та виплат на паї;

    одержання паю у разі виходу з кооперативу в порядку і в строки, визначені його статутом;

    право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб;

    право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов’язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

    Основними обов’язками члена кооперативу є:

    додержання статуту кооперативу;

    виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу;

    виконання своїх зобов’язань перед кооперативом;

    сплата визначених статутом кооперативу внесків.

    Законами, що регулюють діяльність окремих типів кооперативів або кооперативів за напрямами їх діяльності, та статутом кооперативу можуть бути передбачені додаткові права та обов’язки його членів.

    Стаття 14. Асоційоване членство в кооперативі

    У кооперативі допускається асоційоване членство для осіб, які визнають його статут та внесли пай.

    Асоційований член кооперативу - фізична чи юридична особа, яка внесла пайовий внесок і користується правом дорадчого голосу в кооперативі. При ліквідації кооперативу асоційований член кооперативу має переважне порівняно з членами кооперативу право на одержання паю.

    Порядок вступу до кооперативу та участь асоційованого члена в його господарській та іншій діяльності, права та обов’язки такого члена, розміри паїв та виплат на паї визначаються статутом кооперативу.

    Стаття 15. Вищий орган управління кооперативу

    Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

    До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить:

    затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу;

    утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу;

    заслуховування звітів його органів управління і органів контролю;

    затвердження порядку розподілу доходу кооперативу;

    визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв;.."..

    Таким чином, членські внески є обов"язковими для сплаті при вступі до до садового товариства.

    По Вашому запитаннню:

    "Якщо при вступі до садового товариства вимагають сплатити вступний внесок у розмірі еквівалентній 650 умовних одиниць, як зазначено у витязі рішення загальних зборів даного СК від 16 серпня 2014 року, яка сума мається на увазі і має бути сплачена на поточний момент для позитивного розгляду зборами"?

    За пунктом 3.3 статті 3 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" гривня як грошова одиниця України (національна валюта) є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для проведення переказів.

    Відповідно ст. 524 Цивільного кодексу України зобов'язання має бути виражене у грошовій одиниці України – гривні.

    Частиною 2 цієї ж статті передбачено, що сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті.

    Отже, валютою зобов'язання може бути як грошова одиниця України, так і грошова одиниця іншої країни – іноземна валюта.

    Відповідно до ст. 192 Цивільного кодексу України законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України – гривня.

    Згідно із ст. 533 Цивільного кодексу України грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях.

    У тому випадку, якщо валюта зобов'язання і валюта виконання грошового зобов'язання не співпадають, тобто якщо валютою зобов'язання є не гривня, а іноземна валюта, то сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

    Офіційний курс валют встановлює Національного банку України.

    Сторони, що застосовують еквівалент, встановлюють для себе зобов’язання розрахуватися в гривнях і виконують зобов’язання в гривнях. Єдина особливість — це те, що обсяг зобов’язань визначається курсом національної валюти відносно іноземної валюти.

    Таким чином, валютою зобов'язання є грошова одиниця, в якій це зобов'язання номінується, тобто виражається, а валютою виконання грошового зобов'язання є грошова одиниця, в якій таке грошове зобов'язання виконується, повинне виконуватися.

    Таким чином, якщо у рішенні загальних зборів СК від 16 серпня 2014 року, ведеться мова про те, що при вступі до садового товариства необхідно сплатити вступний внесок у розмірі еквівалентній 650 умовних одиниць, тобто 650 у.о. (доларів США або Євро), то таке рішення не відповідає вимогам діючого законодавства.

    В звязку з цим, рекомендую до прийняття рішення спочатку, на підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації»:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2939-17#Text

    які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, звернутися доСадового товариства з інформаційним запитом для витрею,бування офіційної інформації про те, що який розмір вступного внеску у СК, з наданням офіційної інформації та копії належним чином завіреного витягу рішення загальних зборів СК від 16 серпня 2014 року.

    Після отримання офіційної відповіді, Ви зможете прийняти рішення щодо:

    - сплати вступного внеску до СК;

    - оскарження до суду рішення загальних зборів СК від 16 серпня 2014 року, ведеться мова про те, що при вступі до садового товариства необхідно сплатити вступний внесок у розмірі еквівалентній 650 умовних одиниць;

    - не вступати у членство СК.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    16.7%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    действующее законодательство Украины не содержит термина "условная единтца" . Определено, что законным платежных средством в Украине является национальная валюта Украины - гривня. Под терминов условная единица принято понимать иностранную валюту, но это может быть и доллар США и ЕВРО и другая валюта. Если исходить из деловых обычаев, то чаще всего под терминов условная единица понимается доллар США. Я бы на вашем месте обратился в правление и уточнил, что имеется ввиду, а для надежности взял счет для оплаты в гривнах на момент оплаты с конкретным назначением платежа- вступительный взнос в садовое товарищества. Это решит все недопонимания.

    Беликов Олег  Александрович
    13.3%
    Беликов Олег Александрович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Добрый день. Если в протоколе собрания указано "условные единицы", то это нарушает действующее законодательство, так как в Украине все привязано к гривне. Юридического определение у.е. нет, но как правило, под таким обозначением понимается американский доллар.

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Доброго дня Андрію. Грошовою одиницею України є гривня, яка є законним платіжним засобом в Україні. У той же час може бути визначений грошовий еквівалент в іноземній валюті, але не в умовних одиницях. З цього приводу знайшов старенький, але актуальний лист розяснення Держкому регуляторної політики. ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ

    РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА Л И С Т 21.12.2007 N 9563/0/2-07 Щодо визначення поняття "умовна одиниця" (Витяг) Відповідно до статті 99 Конституції України ( 254к/96-ВР )грошовою одиницею України є гривня. Згідно з пунктом 2 статті 189 Господарського кодексу України( 436-15 ) ціна є істотною умовою господарського договору. Ціназазначається в договорі у гривнях. Оскільки гривня як грошова одиниця України (національнавалюта) є законним платіжним засобом в Україні (стаття 3 ЗаконуУкраїни від 05.04.2001 р. N 2346-III ( 2346-14 ) "Про платіжнісистеми та переказ коштів в Україні"), то й ціна у договорізазначається у гривнях. При визначенні ціни у договорі слід враховувати положеннячастини 2 статті 524 Цивільного кодексу України ( 435-15 ) про те,що сторони можуть визначати грошовий еквівалент зобов'язання віноземній валюті. Отже, сторонам надано право визначати грошовий еквівалентзобов'язання в іноземній валюті, що поряд із застосуванняміндексації суми зобов'язання дає можливість учасникам цивільногообороту уникнути впливу інфляційних процесів на суму їхніхгрошових зобов'язань. Разом з тим зазначимо, що жодним нормативно-правовимдокументом не визначено поняття "умовна одиниця".

    Заступник голови

    Пуха Наталія ТендерОк
    6.7%

    Доброго Дня

    Щодо грошового еквівалента досить детально вам описали колеги,

    Зверніть увагу, на наступні моменти: ви зазначили про рішення 2014 року , СТ діюче та приймає рішення постійно можливо наявні і більш актуальні рішення;

    Проаналізуйте Вашу потребу вступ у СТ- членство в СТ є добровільним, і що ви гарантовано отримаєте від зазначеного членства.

    Формально бути членом сплачувати внески і приймати участь в управлінні СТ- ВАМ ЦЕ необхідно?

    І що безпосередньо збори мають розглядати і як це вплине на ваші інтереси.

    Ознайомтесь зі статутом СТ.

    І підіть старим перевіреним способом відповідно до вимог Статуту, їхнього регламенту напишіть заяву про всуп, вкажіть про наявні пільги і у разі відмови вам отримайте письмове рішення про відмову і оскаржуйте його.

    Гончаренко Константин
    6.7%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    В Україні відсутне юридично поняття "умовна одиниця" тому всі розрахунки мають проводитись пріоритетно в національній валюті - гривні.

    Сума та порядок сплати внесків до товариства повино бути передбачено у статуті окремим розділом.

    Також у Витягу (рішенні) товариства має бути зазначено чітка сума та розрахунок , відповідно до якого вона розрахована.

    Рекомендую вам звернутися до голови товариства з заявою письмовою про надання обгрунтованих роз яснень з посиланням на нормативний документ згідно якого встановлено таку плату, а також те що сума хазначена в "умовних одиницях", а не гривнях - це порушує законодавство "Про кооперацію" . лист зареєструйте зі вхідним номером і штампом або направте рекомендованим листом на ім я голови СТ, Вам мають надати офіційну відповідь у 15-ти денний термін згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

    Отримавши відповідь Вам необхідно прийняти рішення про доцільність участі у зазначеному товаристві та чи буде таке членство вигідним для вас за таку суму "умовниих одиниць"( у долларах США чи можливо евро).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий вечір, Андрій!

    Закон України "Про коопераію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15#Text):

    Стаття 10. Член кооперативу

    Членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу.

    Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності.

    Кооператив зобов’язаний вести облік своїх членів та видати кожному з них посвідчення про членство.

    Стаття 11. Вступ до кооперативу

    Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

    Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

    Враховуючи зазначене, Вам необхідно сплатити вступний внесок у тому розмірі та порядку, який вказаний в Статуті СК, а не витязі рішення загальних зборів даного СК.

    Тому раджу Вам подати голові правління СК заяву на отримання інформації про розмір та порядок сплати вступного внеску, що визначені Статутом СК, з наданням завірених належним чином сторінок Статуту, які містять дану інформацію.

    І вже після отримання інформації - сплатити внесок в тому порядку, розмірі та умовних одиницях, які встановлені Статутом СК.

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...):

    Стаття 1. Звернення громадян

    Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

    Стаття 5. Вимоги до звернення

    Звернення може бути усним чи письмовим.

    Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

    Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

    Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Добрий день.

    "Якщо при вступі до садового товариства вимагають сплатити вступний внесок у розмірі еквівалентній 650 умовних одиниць,як зазначено у витязі рішення загальних зборів даного СК від 16 серпня 2014року, яка сума мається на увазі і має бути сплачена на поточний момент для позитивного розгляду зборами?"

    Валюти "умовні одиниці" не існує. Ви формально маєте право вимагати прийняття до членів кооперативу без сплати, або сплативши 650 рублів (формально - найдешевшої валюти).

    У таких випадках повинно бути вказано еквівалент (у доларах США, євро...) за курсом НБУ на день сплати.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 27. Запобігання обмеженню можливості фізичної особи мати цивільні права та обов'язки

    1. Правочин, що обмежує можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та обов'язки, є нікчемним...;

    Стаття 215. Недійсність правочину...

    2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним...

    Стаття 216. Правові наслідки недійсності правочину

    1. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

    У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

    2. Якщо у зв'язку із вчиненням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною.

    3. Правові наслідки, передбачені частинами першою та другою цієї статті, застосовуються, якщо законом не встановлені особливі умови їх застосування або особливі правові наслідки окремих видів недійсних правочинів.

    4. Правові наслідки недійсності нікчемного правочину, які встановлені законом, не можуть змінюватися за домовленістю сторін.

    5. Вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою заінтересованою особою.

    Суд може застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи.

    Стаття 217. Правові наслідки недійсності окремих частин правочину

    1. Недійсність окремої частини правочину не має наслідком недійсності інших його частин і правочину в цілому, якщо можна припустити, що правочин був би вчинений і без включення до нього недійсної частини.".

    В даному випадку Статут садового товариства (рішення загальнихї зборів) є правочином, яким обмежено право фізичної особи щодо використання встановленої в Україні грошової одиниці - гривні (еквіваленту в іноземній валюті), тому умова Статуту(рішення) про застосування "умовної одиниці" є нікчемною, не має юридичних наслідків, не підлягає визнання її такою у судовому порядку. Дана умова Статуту підлягає приведенню у відповідність до чинного законодавства, рішення - скасуванню, питання по суті щодо форми та розміру вступного внеску - окремим питанням порядку денного загальних зборів:

    Закон України "Про кооперацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15):

    "Стаття 15. Вищий орган управління кооперативу

    Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

    До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить:...

    визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв;...

    затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства;...".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України