Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 09 сентября 2020, вопрос №28424

Можно ли востановить право на завещание?

Здравствуйте! Жила бабушка, у неё 2 сына, но ухаживала за ней невестка. Бабушка пол квартиры по завещанию записала на невестку. Невестка вовремя не вступила в права наследства, срок просрочки 2 месяца, но никто из сыновей так же ещё не вступили в право наследства. Может ли невестка востановить право на завещание?

Ответы юристов (1)

    Царьов Роман  Валерійович

    Добрый день Дмитро!

    Є три варіанти вирішення Вашого питання:

    Перше, це поновлення строку невістці на подачу заяви про прийняття спадщини, якщо суд визнає причини пропуску строку поважними (хвороба, перебування за кордоном у відрядженні, форсмажорні обставини та інше.) - частина 3 статті 1272 Цивільного кодексу України;

    Друге, якщо невістка доглядала бабусю і на час смерті фактично проживала разом із нею, здійснюючи догляд за нею більше аніж пів року за останній рік, одним періодом або сумарно, то тоді можна визнати у суді факт прийняття невістки спадщини фактично. - частина 3 статті 1268 Цивільного кодексу України;

    По третє, За письмовою згодою інших спадкоємців, які прийняли спадщину (два сини), спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини (невістка), може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.- частина 2 статті 1272 Цивільного кодексу України;

    Цивільний кодекс України.

    Стаття 1223. Право на спадкування

    1. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    2. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

    3. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    З повагою юрист Царьов Роман Валерійович.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України