Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 14 сентября 2020, вопрос №28746 200₴

Чи порушене моє право на конфіденційність особистої інформації?

ДАНО:
Судяться батьки (поділ майна і визнання майна спільною сумісною власністю подружжя).

Я сам купив собі квартиру 11 років тому.
10 років тому подарував квартиру матері.

Батько про ці два факти знає і знав весь час, з самого початку, однак хоче скасувати договір дарування,
а по договору купівлі-продажу, в якому я купував квартиру хоче визнати покупцем не
мене, а мою матір і себе, прагне "віджати" половину квартири, до якої не має відношення, собі у власність.

Сторона позивача стверждує, що квартиру ніби-то купував позивач (мій батько) разом з моєю матір_ю.
Я передбачаю, що вневдовзі він ще й розписку намалює, що ніби є доказ, що ніби він позичав гроші на квартиру і підкупить експертизу, щоб визнали ту розписку достовірною, валідною. Подібне вже було раніше, однак я поки не розібрався, як діяти в таких ситуаціях.

Проблемне питання таке: сторона позивача подала клопотання про витребування копії договору купівлі-продажу у нотаріуса.

Мені не зрозуміло, для з_ясування яких обставин це робиться? Якщо батько хоче довести, що він купував квартиру - нехай доводить це фактичними доказами. Однак, цього не відбувається.

На що мені посилатися, якщо я проти розголошення конфіденційної особистої інформації про себе, про те, що і за скільки грошей я купував? Чи діє у такому випадку бодай якась презумція захисту моїх особистих прав і даних?

Як я розумію, я ніяк не можу вплинути на суд, щоб такі дії не відбувалися і такі документи не долучалися до справи, правильно розумію?

Ответы юристов (12)

    Марусяк Андрій Романович
    25%

    Доброго дня! ваше право на конфіденційність особистої інформації (доступ до персональних даних) не порушено, оскільки:

    1) спосіб отримання інформації - за ухвалою суду з легітимною метою, вирішення спору;

    2) даний договір може бути доказом певних обставин по справі;

    3) інформація про власність і власника є публічною та загальнодоступною в реєстрі прав.

    У договорі містяться ваші персональні дані, однак їх ніхто не буде обробляти чи використовувати, + сам договір не є конфіденційною інформацією, оскільки ви у ньому не прописали даний пункт.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пане Вадиме!

    Не зовсім зрозуміло, з якою метою сторона позивача подає клопотання про витребування копії договору купівлі-продажу, адже у ньому чорним по білому написано, що покупець даної нерухомого майна Ви!

    Але у будь-якому випадку Ви маєте право заперечити проти витребування такого доказу.

    Відповідно до статті 43 Цивільного процесуального кодексу України учасники справи мають право зокрема подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

    У такому випадку форма заперечення має відповідати статтям 182-184 ЦПК України.

    Успіхів Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Вадиме! Дісно витребувати будь-який доказ це право суду.

    Ці повноваження визначені в ст. 84 Цивільного процесуального кодексу України. А саме:

    Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

    2. У клопотанні повинно бути зазначено:

    1) який доказ витребовується;

    2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

    3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

    4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

    3. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

    4. Суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

    5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону.

    6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

    7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.

    8. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

    9. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов’язку подати витребувані судом докази.

    10. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

    11. У випадках, передбачених законом, апеляційний загальний суд за місцезнаходженням доказів може витребувати докази на прохання третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу або за заявою сторони (учасника) третейського (арбітражного) розгляду за згодою третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу у справі, що розглядається третейським судом (міжнародним комерційним арбітражем), у порядку, встановленому цією статтею.

    У разі задоволення відповідної заяви суд може зобов’язати особу, у якої такі докази витребовуються, надати такі докази безпосередньо третейському суду або міжнародному комерційному арбітражу або стороні, за заявою якої такі докази витребовуються, для подальшого їх подання третейському суду (міжнародному комерційному арбітражу).

    В ухвалі про витребування доказів суд вирішує питання забезпечення чи попередньої оплати витрат осіб, пов’язаних із поданням відповідних доказів.

    Тимченко Анастасия Александровна
    25%

    Вот ваши личные данные тут вообще не при чем. Если Вы ответчик по делу, то ваши личные данные обязаны быть в суде. Тоже касается и предмета спора, а именно договора купли-продажи, на запрос суда нотариус, который удостоверял сделку, ОБЯЗАН предоставить в суд все запрашиваемые судом документы . На вашем месте я бы больше переживала по поводу наличия доказательств приобретения квартиры лично вами. И еще, вы не озвучили позицию матери по этому вопросу, ведь если отец настаивает, что квартиру он покупал вместе с матерью, то она должна быть также соистцом, однако вы об этом не указали.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    12.5%

    Проти задоволення клопотання позивача, я би порадив заперечувати наступним чином: по перше надайте суду пояснення, в якому зазначте, що не зрозуміло, що хоче з`ясувати, який факт довести? Якщо він хоче довести, що він є стороною договору, чи іншим чином був учасником цього правочину, то нехай надає суду докази які є нього є. Таке клопотання позивача повинно бути обгрунтовано з зазначенням мети доказування. По друге для встановлення факту купівлі вами квартири надайте суду витяг з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно, там буде зазначено хто є власником і якого майна та на підставі якого документу. На мою думку суду цього буде достатньо.

    Гончаренко Константин
    12.5%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо Ви будучі дієздатною особою на власний розсуд та бажання подарували нотаріальним договором дарування квартиру в якій були власником згідно договору-купівлі продажу та документів на квартиру та дані про це містяться у реєстрі речових прав та їх обтяжень . То ДОГОВІР ДАРУВАННЯ скасувати неможливо , якщо тільки на час здійснення угоди у Вас не спостерігалося стійких психічних порушень у наслідок якихх ви не могли усвідомлювати та керувати своїми діями( що підтверджено медичним висновком).

    Якщо зазначеного висновку у вашого батька не має , то довести протиправність договору дарування неможливо , так як подароване майно одному з подружжя не підлягає поділу , адже є виключно особистою приватною власністю вашої мами. Враховуючи сказане , а також те , що строк позовної давності в Україні становить - 3 роки з моменту коли особа дізналась, або могла знати про істотне порушення її прав згідно ст.257 Цивільного Кодексу України.

    Якщо минуло 5- 10 років то потрібно довести поважні причини з яких пропущено строки , це буде важко довести у суді, адже ви зазначили , що батько знав про договір дарування, тому оскаржити вже не є можливим.

    Можливо застосувати ст.8 ЗУ Про нотаріат "нотаріальна таємниця" проте вона не поширюється на запит суду тому суду буде надана вся інформація та документи нотаріусом.

    Але для Вас це не становить загрози , адже у батька вашого немає підстав для оскарження та пропущено строки без причини поважної.

    Ви можете подати суду письмове заперечення проти витребування доказу , мотивувавши тим , що батько не був стороною правочину і стосунку до нього не має. Проте суд вирішує чи брати до уваги заперечення чи відхилити його.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Vadim!

    Суд своє ухвалою за клопотанням сторони, може витребувати копію договору купівлі-продажу квартири, посвідченого нотаріально у нотаріуса.

    Клопотання про витребування доказів повинні подаватися до суду разом з позовною заявою, а після цього лише при доведенні неможливості такого подання.

    Так, частинами 2, 3 ст. 83 ЦПК України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

    Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

    У відповідності до статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

    У клопотанні повинно бути зазначено:

    1) який доказ витребовується;

    2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

    3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

    4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

    Крім того, згідно ч. 8 ст. 83 ЦПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

    В зв'язку з цим, Ви та Ваші представник, маєте право заперечувати проти цього так, як таке клопотання подано запізно, позивач не стороною договору купівлі-продажу квартири, саме договір купівлі-продажу квартири не є предметом спору.

    При цьому, на мою думку витребування копії вказаного договору купівлі-продажу квартири, посвідченого нотаріально та дослідження його в суді, у справі про поділ майна подружжя, буде йти на Вашу користь, так як підтвердить, що не батьки купували квартиру, а саме Ви придбали дану квартиру за власні кошти та Ви були власником даної квартири, яку потім подарували по договору дарування, посвідченого нотаріально, своїй матері.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Вадим. Вы правильно понимаете.

    Копию дела нотариуса обязательно приложат к делу и истребуют. Таков закон. Но опять же, если истцы докажут, почему сразу не могли подать ходатайство об истребовании дела вместе с иском.

    Расписка мало что решит, мало ли какую квартиру отец хотел купить. Это недоказуемо. Стойте на своем.

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Впливати на судовий розгляд Ви маєте право як сторона спору, але ваше заперечення проти долучення до матеріалів справи належним чином засвідченої копії договору купівлі-продажу суперечить принципу судового розгляду щодо повного та всебічного з’ясовуванню обставин справи. Замість цього, Ви маєте право (ч. 3 ст. 77 ЦПК України), яким доцільно скористатися, обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження ваших заперечень проти вимоги позивача.

    Експерт-адвокат Десятник Володимир Олексійович, канд. юрид. наук, доцент,

    адвокатське бюро «Експерт Володимир Десятник», засновник-директор

    Крикун Сергій  Павлович
    5%

    Цивільний процесуальний кодекс України ЦПК; (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 81. Обов’язок доказування і подання доказів

    1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом...

    Стаття 84. Витребування доказів

    1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.." -

    у цивільному судочинстві, на відміну від кримічнального, діє презумція винуватості - не позивач має довести вину відповідача, а відповідач свою невинуватість; знову ж таки, доказ про купівлю квартири Вами мав бути наданий суду разом з відзивом і підстав для заяви позивача не було б;

    З іншої сторони, Ваш адвокат має (мав) подати заяву до суду, про те, що доказів придбання квартири позавачем разом з позовною заявою не подано, тобто факт не доведений та застосувати положення ч.8 ст.83 ЦПК:

    "8. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.".

    Щодо можливої розписки, то, перше, передбачена кримінальна відповідальність за підробку і використання підробленого документа, по-друге - розписка свідчить про позичку, а не факт купівлі квартири.

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Вадим.

    Витребування копії договору, стороною якого не є позивач, та про заміну сторони в якому ставиться питання - мені здається логічним та виправданим. Адже саме про цей договір йдеться в позові вашого батька.

    Ваш батько стверджує, що de jure він не є стороною договору, а de facto - є. І цілком виправдано долучити до справи документ, про зміну сторін якого йдеться в позові. Без цього уявити розгляд справи досить важко.

    Тому я не приділяв би цьому факту такої уваги. Якщо позов з цього предмету вже є - без розгляду в засіданні правовстановлюючого документу не обійтись ніяк.

    Крім того, даний доказ свідчить про набуття права власності саме вами, а не вашим батьком. Тому ви могли б і самі долучити даний документ (до заперечень проти позову, наприклад).

    Тому резюмуючи - даний доказ по-перше - має безпосереднє відношення до справи, а по-друге є в більшій мірі аргументом на вашу користь.

    Щодо самого позову - то на мій погляд він має слабкі перспективи. Якщо логіка позову зрозуміла ("віджати" - як ви писали), то аргументація м"яко кажучи слабка.

    Розписки - не інструмент доказування в подібних справах - ваш батько принесе розписку на 100 000, а ви принесете розписку на 1 000 000, але ні перший ні другий доказ не свідчитиме про придбання квартири. Він свідчитиме про МОЖЛИВІСТЬ такого прибдання. Крім того, зазвичай такі розписки сприймається судом критично, оскільки реальні дати їх складання зафіксувати неможливо.

    Якби ваш батько подав виписки зі свого рахунку про перерахування вам коштів та витребував з банку виписки по вашому рахунку, з якого ви сплатили за квартиру через тиждень після отримання від батька грошей - це було б уже щось. А так - я дуже сумніваюсь в перспективах позову, оскільки не можу уявити, яким саме чином ваш батько та його адвокат доводитьимуть свою позицію.

    Відверто кажучи - моє враження таке, що це в вашого батька може бути несумлінний адвокат, який малює йому перспективи в досить сумнівній справі.

    Хоча сімейні справи часто характерні виникненням "сюрпризів", про які не знають не лише пердставники сторін, але й інколи самі члени родини.

    Всього вам доброго.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Що зі строками позовної давності?

    Щодо витребування доказів - це виключно за рішенням суду. І у наведеному Вами випадку суд більш за все витрибує договір.

    Вам потрібно будувати позицію захисту комплексно, з урахуванням усіх факторів.

    Як правило позицію захисту будують виходячи з позовних вимог.

    "Висмикування" та аналіз окремих дій позитивного результату не дасть. А іноді може нашкодити.

    Правовий аналіз обставин, це як аналіз клінічної картини хвороби... Важливо все. І тільки після вивчення усіх данних (передумови, симптоми, наслідки, аналізи...) можна визначити лікування = судовий захист.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України