Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 сентября 2020, вопрос №28893 150₴

Оспаривания Материнства в суде

Скажите как грамотно оспорить материнство против женщины которая внесена в Свидетельстве о рождении мамой ребёнка который родился в Москве женщина тоже живёт в Москве , Необходимо оспорить материнство в Украинском суде и в Москве на основании Украинского суда внести изменение в свидетельстве о рождении ребёнка , на Маму которая действительно мать !

Ответы юристов (16)

    Юрій
    33.3%
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, пане Федоре!

    Встановлення факту відсутності кровного споріднення між особою, яка записана матір‘ю дитини у свідоцтві, та дитиною здійснюється на підставі висновку судового експерта.

    Експертиза проводиться за вашою заявою про забезпечення доказів шляхом проведення експертизи (в такому разі необхідно сплатити судовий збір) або за ініціативи суду (витрати на послуги судового експерта покриваються за рахунок державного бюджету. Також, така експертиза може бути проведена на підставі договору, укладеного з експертною установою (в такому випадку, послуги експерта визначаються умовами договору).

    Також, оспорити материнство особи можливо за наявності відомостей про її фізичну відсутність на певній території, що виключає можливість народження саме цією особи дитини

    • Федя Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ , с Настоящей Мамой уже проведена экспертиза которая показала на 99,9% родство , с той что записана в свидетельстве она была на допросе в Прокуратуре Российской Федерации , и дала показание что не знает как попала в свидетельство и в родственных связях с ребёнком не состоит !

      • Юрій
        Юрій 3 года назад

        Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

        Общаться в чате
        В такому випадку, вам потрібно долучити відповідні докази до позовної заяви. Водночас, звертаю вашу увагу, що суд оцінює докази на предмет їх допустимості. Допустимими є докази, що отримані у передбаченому процесуальним законом порядку. Усі документи, що складені іноземною мовою повинні бути перекладені українською мовою, оскільки судочинство здійснюється саме українською мовою. Хоча спочатку вам доведеться понести витрати на послуги перекладача, проте ці витрати можуть бути компенсовані за рахунок іншої сторони (відповідача) у разі задоволення позову.
    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброї ночі, пане Федоре!

    Стаття 139 Сімейного кодексу України передбачає:

    Стаття 139. Спір про материнство

    1. Жінка, яка записана матір'ю дитини, може оспорити своє материнство.

    2. Жінка, яка вважає себе матір'ю дитини, має право пред'явити позов до жінки, яка записана матір'ю дитини, про визнання свого материнства. Оспорювання материнства не допускається у випадках, передбачених частинами другою та третьою статті 123 цього Кодексу.

    3. До вимоги про визнання материнства встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини.

    Тобто фактично законодавство передбачає подання позову із зазначеного питання, але все ускладнюється проживанням особи за кордоном!

    Статтею 75 Закону України «Про міжнародне приватне право» передбачено, що підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися, крім випадків, передбачених у статті 76 цього Закону.

    У статті 76 вказаного вище закону визначено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках:

    1) якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону;

    2) якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи - відповідача;

    3) у справах про відшкодування шкоди, якщо її було завдано на території України;

    4) якщо у справі про сплату аліментів або про встановлення батьківства позивач має місце проживання в Україні;

    5) якщо у справі про відшкодування шкоди позивач - фізична особа має місце проживання в Україні або юридична особа - відповідач - місцезнаходження в Україні;

    6) якщо у справі про спадщину спадкодавець у момент смерті був громадянином України або мав в Україні останнє місце проживання;

    7) дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України;

    8) якщо у справі про визнання безвісно відсутнім або оголошення померлим особа мала останнє відоме місце проживання на території України;

    9) якщо справа окремого провадження стосується особистого статусу або дієздатності громадянина України;

    10) якщо справа проти громадянина України, який за кордоном діє як дипломатичний агент або з інших підстав має імунітет від місцевої юрисдикції, відповідно до міжнародного договору не може бути порушена за кордоном;

    11) якщо у справі про банкрутство боржник має місце основних інтересів або основної підприємницької діяльності на території України;

    12) в інших випадках, визначених законом України та міжнародним договором України.

    Рішення щодо підсудності такої справи українському суду буде вирішуватися виключно судом! Важливо, щоби такий позов подавала особа, яка вважає себе матір'ю дитини/або її представник!

    Успіхів Вам!

    • Федя Клиент 3 года назад

      Спасибо вам , так как в свидетельстве о рождении ребёнка не та мама а парню уже 27 лет , он не может получить без свидетельства паспорт Гражданина Украины , он всю жизнь проживает на территории Украины !

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Ситуація зрозуміла! Однак в законодавстві ще є така підстава набуття громадянства України як за територіальним походженням.

    Відповідно до статті 8 Закону України "Про громадянство України", особа без громадянства або іноземець, який подав зобов’язання припинити іноземне громадянство, та подав заяву про набуття громадянства України, а також його неповнолітні діти, реєструються громадянами України, якщо така особа (один з варіантів):

    • сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України Закону України "Про правонаступництво України";
    • сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР). Можливо інші родичі особи (окрім матері) народилися до 24 серпня 1991 на території України, що буде слугувати як підстава для отримання українського громадянства

    • Федя Клиент 3 года назад

      В паспортном столе футболят, он уже установил в судебном порядке родственные отношение с мамой Украинкой , он 27 лет уже без документов как Бомж , не пересечь границу не чего , они футболят и говорят без свидетельства не приходи !

      • Савченко Олександр
        16.7%
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Тоді вимагайте в них письмову відмову та оскаржуйте її в судовому порядку відповідно до Кодексу адміністратитивного судочинства України. І нехай орган реєстрації доводить вже в суді законність свої відмови у видачі паспорту.

        КАСУ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15#Text):

        Стаття 77. Обов’язок доказування

        1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

        2. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

        У таких справах суб’єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Доброї ночі!

    Сімейний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 13. Міжнародні договори України

    1. Частиною національного сімейного законодавства України є міжнародні договори, що регулюють сімейні відносини, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    2. Якщо в міжнародному договорі України, укладеному в установленому порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені відповідним актом сімейного законодавства, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України.

    Стаття 131. Визнання материнства за рішенням суду

    1. Особа, яка вважає себе матір'ю дитини, може подати до суду заяву про визнання свого материнства, якщо запис про матір дитини вчинено відповідно до частини другої статті 135 цього Кодексу.

    Стаття 132. Встановлення факту материнства за рішенням суду

    1. У разі смерті жінки, яка вважала себе матір'ю дитини, факт її материнства може бути встановлений за рішенням суду.

    Заява про встановлення факту материнства приймається судом, якщо запис про матір дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини другої статті 135 цього Кодексу.

    2. Заява про встановлення факту материнства може бути подана батьком, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Стаття 134. Внесення змін до актового запису про народження у разі визнання батьківства, материнства

    1. На підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

    Стаття 139. Спір про материнство

    1. Жінка, яка записана матір'ю дитини, може оспорити своє материнство.

    2. Жінка, яка вважає себе матір'ю дитини, має право пред'явити позов до жінки, яка записана матір'ю дитини, про визнання свого материнства. Оспорювання материнства не допускається у випадках, передбачених частинами другою та третьою статті 123 цього Кодексу.

    3. До вимоги про визнання материнства встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини.

    Законодавець урегулював дві ситуації оспорювання материнства.

    По-перше, жінка, яка записана матір’ю дитини, може звернутися до суду із заявою про оспорювання свого материнства, тобто про невизнання себе матір’ю дитини.

    По-друге, материнство жінки, яка записана матір’ю дитини, може оспорити та жінка, яка вважає себе матір’ю цієї дитини. Спір про материнство, оспорювання свого материнства може виникнути в таких випадках: коли жінка підкидає дитину; коли в пологовому будинку або лікарні проводять заміну (підміну) дитини; коли за домовленістю з іншою жінкою жінка, яка народила дитину, передає їй для реєстрації як матері дитини.

    До вимог жінки, яка записана матір’ю дитини та оспорює своє материнство, позовна давність не застосовується. Що ж стосується вимог жінки про визнання її матір’ю дитини, то до них застосовується спеціальна позовна давність в один рік. Початок перебігу позовної давності починається від дня, коли ця жінка дізналася або могла дізнатися, що вона є матір’ю дитини.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про міжнародне приватне право

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2005, № 32, ст.422):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15#Text

    Законом, на підставі якого український суд може застосувати норму права іноземної держави, є Закон України «Про міжнародне приватне право». Ст. 5 вказаного Закону, зокрема, передбачає, що учасники правовідносин з іноземним елементом можуть самостійно обрати право, яке підлягає застосуванню до таких правовідносин, вказавши про це у договорі.

    Ст. 8 Закону України «Про міжнародне приватне право» визначає, що при застосуванні права іноземної держави суд чи інший орган встановлює зміст його норм згідно з їхнім офіційним тлумаченням, практикою застосування і доктриною у відповідній іноземній державі. Вказана стаття також визначає правові механізми, за допомогою яких може бути з’ясований зміст норм іноземного права.

    По-перше, суд чи інший орган може звернутися в установленому законом порядку до Міністерства юстиції України чи до інших компетентних органів та установ в Україні та за кордоном або залучити експертів з іноземного права.

    По-друге, особи, які беруть участь у справі, мають право подавати документи, що підтверджують зміст норм права іноземної держави, на які вони посилаються в обґрунтуванні своїх вимог або заперечень, іншим чином сприяти суду чи іншому органу у встановленні змісту цих норм.

    Стаття 65. Встановлення та оскарження батьківства

    1.Встановлення та оскарження батьківства визначається особистим законом дитини на момент її народження.

    Стаття 75. Загальні правила підсудності судам України справ з іноземним елементом

    1. Підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися, крім випадків, передбачених у статті 76 цього Закону.

    2. Суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо у суді чи іншому юрисдикційному органі іноземної держави є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Федя Клиент 3 года назад

      а если срок в 1 не успели ?

      • Адвокат Евгений Александрович

        Фёдор!

        Если Вы имеете ввиду, что нарушен срок исковой давности, то при наличии доказательств и уважительных причин, о том что не знали и не могли знать, возможно довести в суде, что срок исковой давности не прошёл.

        Всё зависит от конкретных фактических обстоятельств дела, наличия доказательств, которые подтверждают те и иные факты уважительные причины.

        Гражданский кодекс Украины:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

        Согласно статье 257 ГК Украины, общая исковая давность устанавливается продолжительностью в три года.

        Статьей 261 ГК Украины определено, что истечение исковой давности начинается со дня, когда лицо узнало или могло узнать о нарушении своего права или о лице, которое его нарушило.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

        • Федя Клиент 3 года назад

          тут с 16 лет ребёнка боремся , уже парню 27 лет , не документов у парня , не права на свободную жизнь не пересечь границу , не стажа не официальной работы не образования ... и самое главное властям ... за все годы куча ответов 2 решения суда а толку ...

      • Гончаренко Константин

        Вам необхідно зібрати докази того , що дитина не знала і не могла знати , про те, що у свідоцтво про народження вписано іншу жінку, а також взяти пояснення письмові, від тієї жінки з РФ , про те , що вона підтверджує факт, що не є родичем дитини та не по вязана родинними зв язками. Далі перекласти пояснення на українську мову та нотаріально завірити переклад, після чого подати цей документ та інші разом з заявою про поновлення строку позовної давності до канцелярії суду та чекати розгляду.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 139 Сімейного Кодексу України:

    1. Жінка, яка записана матір'ю дитини, може оспорити своє материнство.

    2. Жінка, яка вважає себе матір'ю дитини, має право пред'явити позов до жінки, яка записана матір'ю дитини, про визнання свого материнства. Оспорювання материнства не допускається у випадках, передбачених частинами другою та третьою статті 123 цього Кодексу.

    3. До вимоги про визнання материнства встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини.

    Необхідно додати результати генетичної експертизи , всі інші наявні докази , що доводять факт того , що жінка є матір ю дитини включно з медичними доказами, свідками.

    Заява про встановлення факту материнства може бути подана може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Заяву про встановлення факту материнства слід подавати до суду за місцем реєстрації заявника. У випадку якщо з такою заявою звертається громадянин України, який проживає за межами країни, підсудність необхідно буде визначати за клопотанням громадянина до Верховного суду (ст. 316 ЦПК України)

    Згідно листа Верховного Суду України від 01.01.12 р., до заяви про встановлення факту батьківства, материнства у якості доказів можна надавати такі документи:

    • докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб);
    • довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану
    • пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником.
    • квитанція про сплату судового збору.

    Зазначений вище перелік не є вичерпним та може розширюватись в залежності від конкретних обставин справи. Слід також врахувати ту обставину, що заява про встановлення факту батьківства повинна відповідати загальним вимогам щодо форми та змісту позовної заяви.

    Вартість. За подачу заяви про встановлення факту батьківства заявнику (фізичній особі) необхідно сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (420 грн. 40 коп. з 01 січня 2020 року).

    Підстави для залишення заяви без руху. Підставою для залишення заяви без руху є відсутність в ній наступних відомостей:

    • не зазначено, який конкретно факт просить вста­новити заявник;
    • з яких причин неможливо одер­жати або відновити документ, що посвідчує цей факт, якими доказами цей факт підтверджується;
    • до заяви не приєднано довідки про немож­ливість одержання чи відновлення необхідних документів.

    ГЕНЕТИЧНА ЕКСПЕРТИЗА

    В останній час набуває поширення експертиза, що зветься «Генна дактилоскопія» (судово-генетична експертиза), висновок якої на 100% дає ствердну відповідь, чи є дана особа батьком (матір'ю) дитини, чи ні.

    Генетика досліджує закономірності спадковості та мінливості. Схожість з батьками, зріст, колір очей, навіть деякі риси характеру закладаються на молекулярно-генетичному рівні ще до народження дитини. Як відомо, кожен батько дає своїй дитині половину ДНК, це й визначає можливість визначення батьківства за ДНК. У ході аналізу ДНК людини, в якій міститься генетична інформація, досліджуються під мікроскопом. ДНК дитини порівнюється з ДНК батьків.

    Строки дослідження ДНК залежать від лабораторії. Результати можуть бути готові як і через 2-3- дні, так і через два місяці. Подібними генетичними дослідженнями займається не кожна приватна медична лабораторія. Також подібний аналіз коштує недешево, тому пацієнт сам вирішує чи робити його чи ні. Але якщо мова йде про судовий розгляд справи, то спираючись на ч.3 ст. 103 ЦПК, сторонни за своєю взаємною згодою самі обирають експертну установу. Якщо такої згоди не досягнуто, то суд самостійно вирішує в якій медичній лабораторії будуть проводити тест ДНК. По необхідності суд може призначити декілька експертів для підготовки одного висновку. В Україні на тест ДНК встановлено досить високу ціну: близько 5 000 гривень і більше, в залежності від предмету визначення.

    Етапи проведення аналізу ДНК. Першим етапом є збір матеріалів для аналізу ДНК. Стандартним матеріалом для генетичного аналізу є ротовий мазок, який збирається за допомогою ватної палички. Мазок необхідно взяти у ймовірного батька та дитини. Зробити це можна у пункті збору біологічного матеріалу або замовити набір для збору зразків у домашніх умовах. Провести експертизу ДНК можна також і з нестандартними зразками (нігті, волосся та ін.). Другим етапом буде доставка зразків до лабораторії для проведення аналізу. Зразки заносяться до бази даних, штрих-кодуються та передаються лаборантам. І третім етапом буде оформлення результатів експертизи та передача їх замовнику.

    Результати експертизи. Після передачі позитивного результату генетичної експертизи до суду, ним виноситься рішення про визнання батьківства. Водночас, висновки судово-генетичної експертизи суд оцінює з урахуванням положень статті 89 ЦПК України, згідно з якою жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності.

    Якщо мати є громадянкою іншої держави документи необхідно подавати через консульську установу поштою рекомендованим листом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Федя!

    1) Ви написали, що дитина була народжена у Москві (РФ). Однак, не вказали хто саме з батьків подавав документи на проведення реєстрації народження дитини.

    Адже, реєстрація народження провадиться при пред'явленні документа медичного закладу про народження дитини (хто в цьому документі вказаний матір'ю дитини?); паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з батьків); документа, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю).

    А тому, поки що не зовсім зрозуміло як могла виникнути така помилка із записом в свідоцтві про народженння дитини.

    Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

    Реєстрація народження дитини провадиться консулом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

    Реєстрація народження дитини провадиться за місцем народження або за місцем проживання її батьків або одного з них за їх письмовою заявою, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження - за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

    Консул приймає та розглядає заяви громадян України, які проживають у його консульському окрузі та зареєстрували акти цивільного стану в органах реєстрації актів цивільного стану України, про внесення змін, доповнень та виправлень у записи актів цивільного стану, а також про поновлення втрачених записів актів цивільного стану.

    Якщо реєстрація народження дитини провадиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то місцем народження дитини в записі акта про народження, за письмовим бажанням батьків або одного з них, може бути зазначено фактичне місце народження дитини, яке підтверджується документом, що посвідчує факт її народження або місце проживання батьків.

    Якщо місцем народження зазначається фактичне місце народження дитини, а не місце проживання її батьків, то про це робиться відповідна відмітка в графі "Для відміток", яка під час реєстрації скріплюється підписами батьків або одного з них(заявників).

    Під час реєстрації народження дитини за місцем її народження в актовому записі вказується фактичне місце народження.

    2) Також необхідно знати громадянство матері та батька дитини (в обох українське чи в когось російське).

    Відповідно до статті 7 Закону України "Про громадянство України", особа є громадянином України, якщо (будь-який з пунктів)*:

    • батьки або один з батьків на момент її народження були громадянами України;
    • народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України;
    • народилася за межами України від осіб без громадянства, які постійно на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави;
    • народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків;
    • народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків або набула за народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні;
    • народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем;
    • є новонародженою дитиною, знайденою на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда);

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    3) ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%B...):

    1. Паспорт громадянина України (далі - паспорт) є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

    7. Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін та видача паспорта здійснюються:

    1) особі, яка досягла 14-річного віку, - на підставі заяви-анкети, поданої нею особисто;

    14. До заяви-анкети вноситься така інформація про особу, на ім’я якої оформляється паспорт:

    1) ім’я особи (прізвище, власне ім’я та по батькові особи, яка є громадянином України, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить);

    2) дата народження;

    3) місце народження (держава, область, район/місто, селище/село);

    4) стать;

    5) дата та підстави набуття громадянства;

    6) унікальний номер запису в Реєстрі (у разі наявності);

    7) відцифрований образ обличчя особи;

    8) відцифрований підпис особи (крім осіб, які в установленому законом порядку визнані недієздатними). Підпис осіб з фізичними вадами вноситься за їх бажанням. Підпис осіб, які відбувають покарання в установах виконання покарань або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу, а також осіб, які не можуть пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, - вноситься із застосуванням засобів Реєстру шляхом сканування;

    9) відомості про внесення до безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті, засобів електронного цифрового підпису;

    10) відомості про згоду на внесення до безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті, відцифрованих відбитків пальців рук;

    11) місце проживання із зазначенням адреси (держава, область, район/місто, селище/село, вулиця, номер будинку, корпусу, квартири);

    12) номер контактного телефону заявника та/або адреса електронної пошти;

    13) реквізити документа, на підставі якого оформляється паспорт;

    14) відомості про законного представника особи чи уповноважену особу (ім’я, дата народження, реквізити документа, що посвідчує особу, та документа, що підтверджує її повноваження);

    15) додаткова змінна інформація (відомості про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності - про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття зазначеного номера та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу);

    16) відомості про сплату адміністративного збору або про звільнення від його сплати;

    17) дата заповнення заяви-анкети.

    19. Документи для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта подаються до центрів надання адміністративних послуг, державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, і його відокремлених підрозділів (далі - уповноважені суб’єкти), територіальних органів та територіальних підрозділів ДМС.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 134. Внесення змін до актового запису про народження у разі визнання батьківства, материнства

    1. На підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.";

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00):

    "II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану...

    1. Державна реєстрація акту цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану...

    5. Якщо до актового запису цивільного стану вносяться зміни або здійснюються інші відмітки (про розірвання шлюбу, усиновлення, зміну імені у випадках, встановлених законом, позбавлення чи поновлення батьківських прав тощо), то на лицьовому боці актового запису зазначаються підстави їх внесення: актовий запис, рішення суду, розпорядження голови районної, міської державної адміністрації або рішення виконавчого комітету міської, районної в місті ради про присвоєння або зміну прізвища або власного імені малолітньої дитини, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану або інший документ, який є підставою для внесення змін. Записи щодо внесених до актового запису цивільного стану змін засвідчуються підписом посадової особи та печаткою відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Зміни до актового запису цивільного стану вносяться одночасно з внесенням таких самих змін до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    6. Документи, складені іноземною мовою, подаються для державної реєстрації актів цивільного стану разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.

    7. Документи, видані компетентними органами іноземних держав на посвідчення актів цивільного стану, здійснених поза межами України за законами відповідних держав щодо громадян України, іноземців і осіб без громадянства, визнаються дійсними в Україні за наявності легалізації, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України...

    10. За порушення вимог законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану органи державної реєстрації актів цивільного стану несуть цивільно-правову, а її працівники - матеріальну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність у встановленому законом порядку.

    Дії або бездіяльність працівника органу державної реєстрації актів цивільного стану можуть бути оскаржені до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, Міністерства закордонних справ України та/або до суду.";

    "III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження...

    20...При вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.";

    ""II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану...

    2. Особливості державної реєстрації актів цивільного стану за заявами, поданими через центри надання адміністративних послуг...

    1. Державна реєстрація актів цивільного стану може проводитися за заявою заявника шляхом звернення до центру надання адміністративних послуг.

    У разі подання заяви та документів, необхідних для державної реєстрації актів цивільного стану, до центру надання адміністративних послуг адміністратор такого центру вчиняє усі дії щодо роз’яснення умов та порядку проведення відповідної державної реєстрації актів цивільного стану, прийняття відповідних документів, які передбачені цими Правилами та здійснення яких покладається на працівника органу державної реєстрації актів цивільного стану...

    5. Центр надання адміністративних послуг забезпечує передачу заяви та документів, необхідних для державної реєстрації актів цивільного стану, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці на розгляд та зберігання.

    Заява про державну реєстрацію народження або смерті та документи, необхідні для такої державної реєстрації, передаються до відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану в день звернення заявника або не пізніше наступного робочого дня у разі їх отримання поза робочим часом відділу.

    6. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану невідкладно в день отримання заяви від центру надання адміністративних послуг обліковує її у відповідному журналі прийому заяв, де здійснює відмітку про подання такої заяви через центр надання адміністративних послуг.

    7. Перебіг строку у разі подання заяви про державну реєстрацію актів цивільного стану через центр надання адміністративних послуг починається з дня реєстрації такої заяви адміністратором відповідного центру в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    8. Державна реєстрація актів цивільного стану, видача відповідного свідоцтва та у випадках, передбачених цими Правилами, витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до законодавства.

    У разі подання документів через центр надання адміністративних послуг отримання свідоцтва про народження, смерть, письмової відмови в проведенні державної реєстрації акту цивільного стану, висновку про надання дозволу на зміну імені чи про відмову у зміні імені здійснюється в центрі надання адміністративних послуг, через який подано відповідну заяву.

    Центр надання адміністративних послуг забезпечує отримання відповідних документів не пізніше наступного робочого дня з дня державної реєстрації акту цивільного стану чи прийняття відділом державної реєстрації актів цивільного стану рішення про відмову в проведенні такої реєстрації або складання висновку про надання дозволу на зміну імені чи про відмову у зміні імені...".

    Как Вы, Федор, выше изложили: "...он уже установил в судебном порядке родственные отношение с мамой Украинкой..." - подайте в отдел госрегистрации актов гражданского состояния (ЗАГС) или в центр предоставления админуслуг (ЦПАУ) заявление о замене свидетельства о рождении на основании решения суда; в случае отказа - иск к ЗАГС(у) в порядке административного судопризводства о признании решения незаконным и понуждения совершить необходимые действия (выдать, заменить свидетельство о рождении).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України