Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 24 сентября 2020, вопрос №29497 150₴

При открытии чп что нужно выбрать и указать

Нужно открыть чп. Стоит большой вопрос какую категорию выбрать, и какие коды указывать, что бы потом не повязнуть в штрафах и долгах. В магазине будет продажа обуви, детские игрушки и ремонт телефонов. пока только обувь и ремонт телефонов, в дальнейшем телефоны и игрушки. Что-куда-как, как сдавать потом отчетность.

Ответы юристов (12)

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Добрий день, Вадим!

    Для здійснення такої діяльності рекомендую як фізична особа-підприємець (ФОП).

    Зареєструвати ФОП Ви можете онлайн на сайті, скориставшись цим посиланням: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop.

    Вам треба обрати КВЕД.

    Код КВЕД підбирається на самому початку діяльності: при первинній реєстрації підприємства. Він відображає основний вид діяльності

    Види діяльності компаній вносяться до ЄДРПОУ.

    КВЕД-2010: Розділ 47РозділНазва видів економічної діяльності та пояснення до них47

    Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами

    Цей розділ включає перепродаж (продаж без перероблення) нових або уживаних товарів для особистого споживання або домашнього користування переважно населенню, який здійснюють магазини, торгові центри, кіоски, намети, компанії поштового замовлення (у т.ч. у мережі Інтернет), рознощики і вуличні торговці, споживчі кооперативи тощо.Роздрібну торгівлю класифікують насамперед за типом місця торгівлі (роздрібну торгівлю в магазинах – у групах 47.147.7; роздрібну торгівлю поза магазинами – у групах 47.847.9). Роздрібна торгівля в магазинах включає роздрібну торгівлю уживаними товарами (клас 47.79). Роздрібна торгівля в магазинах у подальшому розподіляється на спеціалізовану (групи 47.247.7) та неспеціалізовану роздрібну торгівлю (група 47.1). Спеціалізовану роздрібну торгівлю новими товарами класифікують за асортиментом товару, який підлягає продажу. Торгівля поза магазинами деталізована за формами торгівлі, такими як роздрібна торгівля з лотків і на ринках (група 47.8) та інші форми роздрібної торгівлі, що їх здійснюють поза магазинами, зокрема, за поштовим замовленням або через мережу Інтернет, шляхом доставки “від порога до порога”, за допомогою торгових автоматів тощо (група 47.9).Товари, які описані у цьому розділі, обмежуються товарами, зазвичай іменованими як споживчі товари або товари роздрібної торгівлі. Отже, товари, що зазвичай не класифікують як товари роздрібної торгівлі (зерно, руди, промислове устатковання тощо), не включені до цього розділу.Цей розділ також включає торгівлю персональними комп'ютерами, канцелярськими товарами, фарбою або деревиною, незважаючи на те, що ці товари призначені не тільки для особистого споживання домашніми господарствами. Допоміжні операції в торгівлі не впливають на зміну товару і можуть включати, зокрема, сортування, розподілення, змішування та фасування.Цей розділ також включає роздрібну торгівлю, яку здійснюють комісіонери, роздрібні аукціонні будинки, представники, задіяні у мережевому маркетингу.До цього розділу не відносять:
    • продаж фермерами власно вирощеної сільгосппродукції, див. розділ 01
    • продаж товарів власного виробництва, які класифікують у рамках виробничого процесу в розділах 10 - 32
    • продаж автотранспортних засобів, мотоциклів і деталей до них, див. розділ 45
    • торгівлю зерном, рудами, сирою нафтою, промисловими хімікатами, залізом і сталлю, а також промисловими машинами й устаткованням, див. розділ 46
    • продаж готової їжі та напоїв для споживання в приміщеннях або "на винос", див. розділ 56
    • надання в оренду товарів особистого вжитку переважно населенню, див. група 77.2
    КВЕД-2010: Клас 95.12КласНазва видів економічної діяльності та пояснення до них95.12

    Ремонт обладнання зв'язку

    Цей клас включає ремонт і обслуговування обладнання зв'язку, такого як:
    • радіотелефони
    • мобільні телефони
    • модеми
    • факси
    • комунікаційне передавальне устатковання (наприклад, маршрутизатори, мости та модеми)
    • радіостанції
    • професійні телевізійні та відеокамери

    Після реєстрації ФОП, треба звернутися до податкової служби, для постановки на облік та отримання книги обліку.

    Так, фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим Податковим кодексом, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному розділом ХIV ПКУ (http://sfs.gov.ua/nk/rozdil-xiv--spetsialni-podat/edynyi-podatok/).

    Подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування:

    Заява подається до контролюючого органу за вибором платника податків в один з таких способів:

    1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

    2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

    3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

    4) суб’єкту державної реєстрації як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи. Електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця згідно із Законом 755.

    Форма заяви та порядок застосування спрощеної системи оподаткування затверджені наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 № 1675 "Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік" (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/53476. html).

    При обранні спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання повинен визначити, до якої групи платників єдиного податку він належить. Для цього потрібно визначити яким критеріям відповідає ФОП.

    Фізичні особи-підприємці:

    - перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

    - друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

    - не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб.

    третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена.

    З 2 квітня обсяг доходу становить:

    • для І групи ЄП – 1 млн грн замість 300 тис. грн;
    • для фізосіб-«єдинників» ІІ групи – 5 млн грн замість 1,5 млн грн;
    • для фізосіб-«єдинників» та юрособ-«єдинників» ІІІ групи – 7 млн грн замість 5 млн грн.

    Розмір податків у 2020 році

    I група — 1249,26 грн/міс (1039,06 грн ЄСВ + 210,2 грн єдиного податку). У 2019 році — 1110,16 грн.

    II група — 1983,66 грн/міс (1039,06 грн ЄСВ + 944,6 грн єдиного податку). У 2019 році — 1752,66 грн.

    III група (з ПДВ) — 1039,06 грн/міс + 3% від доходу + 20% ПДВ. У 2019 році — 918,06 грн.

    III група (без ПДВ) — 1039,06 грн/міс + 5% від доходу для тих, хто не платить ПДВ.

    Загальна система оподаткування передбачає мінімум 1039,06 грн/міс, також стягуються 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

    Вибір групи ФОП та системи оподаткування, залишається за Вами виходячи з вказаної мною інформації.

    Всього доброго!

    Удачи Вам!

    • Олег Клиент 3 года назад

      Это все видел, Но не разбираюсь, если 1 единый, нужно указывать коды рода занятий действий ? и какие?

      • Адвокат Евгений Александрович

        Вадим!

        Вам треба обрати такі КВЕД:

        КВЕД-2010: Розділ 47Розділ Назва видів економічної діяльності та пояснення до них 47

        Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами

        Цей розділ включає перепродаж (продаж без перероблення) нових або уживаних товарів для особистого споживання або домашнього користування переважно населенню, який здійснюють магазини, торгові центри, кіоски, намети, компанії поштового замовлення (у т.ч. у мережі Інтернет), рознощики і вуличні торговці, споживчі кооперативи тощо.Роздрібну торгівлю класифікують насамперед за типом місця торгівлі (роздрібну торгівлю в магазинах – у групах 47.147.7; роздрібну торгівлю поза магазинами – у групах 47.847.9). Роздрібна торгівля в магазинах включає роздрібну торгівлю уживаними товарами (клас 47.79). Роздрібна торгівля в магазинах у подальшому розподіляється на спеціалізовану (групи 47.247.7) та неспеціалізовану роздрібну торгівлю (група 47.1). Спеціалізовану роздрібну торгівлю новими товарами класифікують за асортиментом товару, який підлягає продажу. Торгівля поза магазинами деталізована за формами торгівлі, такими як роздрібна торгівля з лотків і на ринках (група 47.8) та інші форми роздрібної торгівлі, що їх здійснюють поза магазинами, зокрема, за поштовим замовленням або через мережу Інтернет, шляхом доставки “від порога до порога”, за допомогою торгових автоматів тощо (група 47.9).Товари, які описані у цьому розділі, обмежуються товарами, зазвичай іменованими як споживчі товари або товари роздрібної торгівлі. Отже, товари, що зазвичай не класифікують як товари роздрібної торгівлі (зерно, руди, промислове устатковання тощо), не включені до цього розділу.Цей розділ також включає торгівлю персональними комп'ютерами, канцелярськими товарами, фарбою або деревиною, незважаючи на те, що ці товари призначені не тільки для особистого споживання домашніми господарствами. Допоміжні операції в торгівлі не впливають на зміну товару і можуть включати, зокрема, сортування, розподілення, змішування та фасування.Цей розділ також включає роздрібну торгівлю, яку здійснюють комісіонери, роздрібні аукціонні будинки, представники, задіяні у мережевому маркетингу.До цього розділу не відносять:
        • продаж фермерами власно вирощеної сільгосппродукції, див. розділ 01
        • продаж товарів власного виробництва, які класифікують у рамках виробничого процесу в розділах 10 - 32
        • продаж автотранспортних засобів, мотоциклів і деталей до них, див. розділ 45
        • торгівлю зерном, рудами, сирою нафтою, промисловими хімікатами, залізом і сталлю, а також промисловими машинами й устаткованням, див. розділ 46
        • продаж готової їжі та напоїв для споживання в приміщеннях або "на винос", див. розділ 56
        • надання в оренду товарів особистого вжитку переважно населенню, див. група 77.2
        КВЕД-2010: Клас 95.12Клас Назва видів економічної діяльності та пояснення до них 95.12

        Ремонт обладнання зв'язку

        Цей клас включає ремонт і обслуговування обладнання зв'язку, такого як:
        • радіотелефони
        • мобільні телефони
        • модеми
        • факси
        • комунікаційне передавальне устатковання (наприклад, маршрутизатори, мости та модеми)
        • радіостанції
        • професійні телевізійні та відеокамери

        Види діяльності компаній вносяться до ЄДРПОУ.

      • Беликов Олег  Александрович
        16.7%

        Это все видел, Но не разбираюсь, если 1 единый, нужно указывать коды рода занятий действий ? и какие?

        Да, КВЭДы нужно обязательно указывать. Вам для этой сферы деятельности подойдут 47.71, 47.72 - розничная торговля в магазинах, а также для ремонта телефонов 95. 12.

      • Адвокат Евгений Александрович

        Вадим!

        КВЕДи не залежать від групи ФОП, яку Ви выбирете.

        Вам треба обрати такі КВЕД:

        КВЕД-2010: Розділ 47

        Цей розділ включає перепродаж (продаж без перероблення) нових або уживаних товарів для особистого споживання або домашнього користування переважно населенню, який здійснюють магазини, торгові центри, кіоски, намети, компанії поштового замовлення (у т.ч. у мережі Інтернет), рознощики і вуличні торговці, споживчі кооперативи тощо.

        Роздрібну торгівлю класифікують насамперед за типом місця торгівлі (роздрібну торгівлю в магазинах – у групах 47.147.7). Роздрібна торгівля в магазинах включає роздрібну торгівлю уживаними товарами (клас 47.79).

        Роздрібна торгівля в магазинах у подальшому розподіляється на спеціалізовану (групи 47.247.7) та неспеціалізовану роздрібну торгівлю (група 47.1). Спеціалізовану роздрібну торгівлю новими товарами класифікують за асортиментом товару, який підлягає продажу.

        Товари, які описані у цьому розділі, обмежуються товарами, зазвичай іменованими як споживчі товари або товари роздрібної торгівлі. Отже, товари, що зазвичай не класифікують як товари роздрібної торгівлі (зерно, руди, промислове устатковання тощо), не включені до цього розділу.

        Цей розділ також включає торгівлю персональними комп'ютерами, канцелярськими товарами, фарбою або деревиною, незважаючи на те, що ці товари призначені не тільки для особистого споживання домашніми господарствами.

        Допоміжні операції в торгівлі не впливають на зміну товару і можуть включати, зокрема, сортування, розподілення, змішування та фасування.

        Цей розділ також включає роздрібну торгівлю, яку здійснюють комісіонери, роздрібні аукціонні будинки, представники, задіяні у мережевому маркетингу.

        До цього розділу не відносять:

        • продаж фермерами власно вирощеної сільгосппродукції, див. розділ 01
        • продаж товарів власного виробництва, які класифікують у рамках виробничого процесу в розділах 10 - 32
        • продаж автотранспортних засобів, мотоциклів і деталей до них, див. розділ 45
        • торгівлю зерном, рудами, сирою нафтою, промисловими хімікатами, залізом і сталлю, а також промисловими машинами й устаткованням, див. розділ 46
        • продаж готової їжі та напоїв для споживання в приміщеннях або "на винос", див. розділ 56
        • надання в оренду товарів особистого вжитку переважно населенню, див. група 77.2

        КВЕД-2010: Клас 95.12

        Ремонт обладнання зв'язку

        Цей клас включає ремонт і обслуговування обладнання зв'язку, такого як:
        • радіотелефони
        • мобільні телефони
        • модеми
        • факси
        • комунікаційне передавальне устатковання (наприклад, маршрутизатори, мости та модеми)
        • радіостанції
        • професійні телевізійні та відеокамери

        Види діяльності компаній вносяться до ЄДРПОУ.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

      • Малиновский Влад
        13.3%
        Малиновский Влад 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

        Общаться в чате

        От количества видов деятельности сумма единого налога не увеличивается.

        В рамках установленных органичений (работа только с физлицами или другими плательщиками ЕН) вы можете осуществлять деятельность по трем, пяти, семи или тринадцати видам деятельности. Сумма налога для ФОП, осуществляющего деятельность по одному КВЕДу или по десяти - не отличается. Если эта деятельность не запрещена для ФОП вцелом (например неденежная форма расчетов) или для ФОП второй категории (например - продажа ювелирных изделий) - вы оплачиваете единый налог в размере до 1000 гривен в месяц и ЕСВ в размере 1100 гривен.

        Ваши коды - 47.72, 47.65 и 95.12.

        По указанной ссылке - http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/95/KVED10_95_12.html вы можете выбрать сразу же и другие виды деятельности с тем, чтобы потом не вносить в реестр изменения. Количество видов деятельности не ограничено.

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    Електронна послуга дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем і – одночасно – подати заяву на застосування спрощеної системи оподаткування та реєстрацію платником податку на додану вартість

    За цим посилання описані всі кроки реєстрації ФОП https://www.kmu.gov.ua/service/reestratsiya-fizoso...

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Вам лучше зарегистрировать ФОП единоналожника, 3-й группы, так как у вас в магазине будут работать наемные сотрудники. Также выбор группы ФОП будет зависеть от предполагаемого дохода. Для первой группы единого налога - 1 млн. грн., для 2-й - 5 млн грн, для 3-й 7 млн грн. Выбирайте ФОП с единым налогом 3-й группы.

    Ковальчук Владимир
    10%

    Чтобы открыть свой магазин детских товаров, нужно пройти процесс официального оформления в налоговом органе и зарегистрироваться как физическое лицо-предприниматель. Выбирайте упрощенную систему налогооблажения. Если торговая точка будет на рынке, то налог будет ниже, это первая группа. Для магазинов и островков в торговом центре налог будет выше, сейчас это вторая группа единого налога.Если это будет розничная торговля в магазине, то необходимо выбрать следующий КВЕД:

    47.71 Розничная торговля одеждой в специализированных магазинах.

    47.72 Розничная торговля обувью и кожаными изделиями в специализированных магазинах.

    Если это будет оптовая торговля, то необходимо выбрать следующее:

    46.41 Оптовая торговля текстильными товарами.

    46.42 Оптовая торговля одеждой и обувью.

    Если розничная торговля будет осуществляться с лотков или на рынке, то:

    47.82 Розничная торговля с лотков и на рынках одеждой и обувью.

    Если это будет розничная торговля через интернет или с помощью фирм почтовых служб, то необходимо выбрать следующее:

    47.91 Розничная торговля, осуществляемая фирмами почтового заказа или через сеть Интернет.

    47.99 Другие виды розничной торговли вне магазинов.

    95.12

    Ремонт обладнання зв'язку

    Цей клас включає ремонт і обслуговування обладнання зв'язку, такого як:
    • радіотелефони
    • мобільні телефони
    • модеми
    • факси
    • комунікаційне передавальне устатковання (наприклад, маршрутизатори, мости та модеми)
    • радіостанції
    • професійні телевізійні та відеокамери
    • с 1 сентября 2020 года не меняются: - единый налог для плательщиков групп 1 и 2; ... для 2группы - в пределах до 20% размера минимальной зарплаты, установленной законом на 1 января налогового (отчетного) года: 4723 грн х 20% = 944,60 грн. Однако с 1 сентября изменился размер ЕСВ для предпринимателей.
    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Вадим.

    Вам подходит ФОП второй группы.

    Годовой лимит дохода - дo 5 000 000 гривен.

    Количество наемных работников - до 10 человек.

    Ставка единого налога - 20% минимальной зарплаты - то есть 1200,00 грн. в месяц.

    Уплачивается ЕН ежемесячно, не позднее 20-го числа текущего месяца. Если последний день срока уплаты приходится на праздничный или выходной день, уплатить налог необходимо накануне.

    Отчетность по ЕН представляется один раз в год – в течение 60 календарных дней после окончания календарного года.

    Дополнительно оплачивается ЕСВ "за себя" в размере 22% размера минимальной зарплаты - 1 100,00 грн (5 000,00 х 22%).

    Уплачивают ЕСВ ежеквартально до 20-го числа месяца, следующего за отчетным кварталом. Если последний день срока уплаты ЕСВ приходится на праздничный или выходной день, последним днем уплаты считается первый рабочий день, следующий за выходным или праздничным.

    КВЕДы для указанных вами видов - 47.72, 47.65 и 95.12.

    По указанной ссылке - http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/95/KVED10_95_12.html вы можете выбрать сразу же и другие виды деятельности с тем, чтобы потом не вносить в реестр изменения. Количество видов деятельности не ограничено.

    Ограничения для второй группы по деятельности - не могут осуществлять слеующую деятельность - не може займатися наданням посередницьких послуг з купівлі, продaжу, оренди тa оцінювання нерухомого майна, а також діяльніcтю з виробництва, продажу ювелірних тa побутових виробів з дорогоцінних металiв, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенногo утворення тa напівдорогоцінного каміння.

    Всего вам доброго.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вадиме!

    У даному випадку рекомендую Вам зареєструвати ФОП та вибрати 2 групу єдиного податку.

    Для вашої діяльності підійде КВЕД: 47.72, 47.65 і 95.12.

    Коли реєструватиметеся ФОП, подайте заяву про застосування спрощеної системи, вкажіть, що будете працювати на 2-й групі, і ставку ЄП 20%.

    На 2-й групі ЄП можна торгувати на ринках, у магазинах, в інтернеті, займатися ресторанним бізнесом і торгувати пивом, надавати побутові послуги, виробляти товари й займатися фрілансом. Можна навіть здавати в оренду нерухомість за КВЕДом 68.20.

    Працюєте за схемою: реєструєте КВЕД — і тільки потім отримуєте за ним дохід. Зареєструвати можна скільки завгодно КВЕДів, головне, щоб вони були дозволені на 2-й групі

    Надавати послуги, у тому числі побутові, ви можете тільки населенню й єдинникам —підприємцям і юрособам. Не можна здати приміщення під склад ФОП на загальній системі, тому що податківці прирівняли оренду до послуги; не можна укласти агентський договір з юридичною особою на ЗС, тому що посередництво — послуга також.

    Якщо уклали договір про надання послуг із фізособою, акт підписала ця фізособа, а оплату отримали від юрособи — неплатника ЄП, це не порушення. Порушення — це коли послугу надали не єдиннику, він її оплатив і підписав акт (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01).

    За умовами роботи на 2-й групі ЄП ви можете отримати 5 млн грн доходу за календарний рік.

    Старий розмір ліміту — 1,5 млн грн, діяв протягом 92 з 366 календарних днів, з 1 січня по 1 квітня 2020 року включно.

    Новий, 5 млн грн, протягом 274 календарних днів: з 2 квітня по 31 грудня 2020 року:

    1,5 млн грн × 92/366 к. д. = 377 049,18 грн

    5 млн грн × 274/366 к. д. = 3743 169,4 грн.

    Ліміт на весь 2020 рік: 4 млн 120 тис. грн.

    Як вести облік

    На спрощеній системі ведуть лише облік доходів — це вся ваша готівкова і безготівкова виручка, а не дохід мінус витрати.

    Тобто якщо на закупівлю товару витратили 12 тис. грн, а продали його за 20 тис. грн, у дохід включаєте саме 20 тис. грн, а не 8 тис.

    За кожен день, коли у вас був дохід, ви робите запис у книзі обліку доходів, додаєте виручку за день, окремо готівкову й безготівкову.

    Саме на підставі книги обліку заповнюється декларація з єдиного податку, дані мають збігатися.

    А ще суми доходу в книзі обліку повинні підтверджуватися первинними документами, їх під час перевірки можуть попросити контролюючі органи, а ви зобов'язані надати, щоб підтвердити суми в книзі.

    Використання РРО

    Якщо за календарний рік підприємницький дохід більше 1 млн грн — зобов'язані використовувати РРО.

    Коли починаєте використовувати РРО: з першого числа першого місяця кварталу, який настає за кварталом, у якому перевищили ліміт.

    Продовжите працювати без РРО — вас оштрафують. За перший продаж без касового апарата — на 1 грн, за наступні — на 100% вартості операцій, проведених без РРО.

    Сміливо можете отримати більше 1 млн і не використовувати касовий апарат, якщо працюєте тільки безготівково, приймаєте оплати на рахунок — це коли клієнт платить зі свого рахунку або через касу банку.

    За умовами роботи на 2-й групі дозволено найняти не більше ніж 10 працівників. Мова про тих, із ким уклали трудові договори.

    Якщо захочете перейти на 2-у групи з 3-ї або із ЗС і працівників більше 10, вас не переведуть.

    А якщо на 2-й наймете більше 10 осіб — це порушення, і вас позбавлять реєстрації єдинника.

    Також ви можете отримувати послуги за договорами ЦПХ з фізособами, але в загальну кількість працівників їх не включаєте.

    Скільки і коли сплачувати ЄП:

    На 2-й групі ставка ЄП — 20% від мінімалки (п. 293.2 ПКУ). У 2020 році треба платити 944,6 грн на місяць.

    Платити ЄП слід щомісяця, останній день сплати — 20-е число поточного місяця, тобто за травень маєте сплатити податок до 20 травня включно, за червень — до 20 червня тощо.

    Останній день сплати може бути вихідним, тоді треба встигнути сплатити податок у попередній робочий день. Так, останній день сплати єдиного податку за квітень — 19 квітня.

    Якщо не платите ЄП або сплатили пізніше, ніж треба, податкова нарахує штраф — 50% місячного платежу (п. 122.1 ПКУ), це 472,30 грн.

    Податківці стежать за платежами і надсилають боржникам повідомлення-рішення із сумою, яку слід сплатити, — це сам податок, штраф і пеня. Пеня нараховується з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати ЄП (пп. 129.1.1 ПКУ).

    Платити ЄП треба, навіть якщо не отримуєте доходу.

    Коли перший раз платити ЄП новим ФОП. Єдинником ви вважаєтеся з 1-го числа місяця, який настає за місяцем внесення ваших даних в реєстрі платників ЄП.

    Зареєстрували ФОП і подали заяву про застосування спрощеної системи 16 квітня — справжнім єдинником ви станете з 1 травня, і вперше платити ЄП вам треба буде за травень, до 20 травня.

    З 16 по 30 квітня ви вважаєтеся підприємцем на ЗС, і якщо отримаєте дохід, зобов'язані сплатити з нього ПДФО й військовий збір.

    Податкова відпустка. Якщо немає працівників, можете отримати звільнення від сплати єдиного податку на один календарний місяць на рік. Але працювати в цей місяць і отримувати дохід ви не можете.

    До початку відпустки треба подати заяву в податкову, де перебуваєте на обліку, і вказати дати.

    Лікарняний. Хворієте місяць і довше — можете отримати звільнення від сплати єдиного податку.

    Є умови:

    1. У вас не повинно бути працівників.
    2. Є лікарняний лист, який підтверджує, що хворіли 30 днів або довше.
    3. Діяльність не вели і дохід не отримували ні готівкою, ні на рахунок. Отримати аванс чи оплату за раніше проданий товар — можна.
    4. Після хвороби подали заяву до податкової.

    А от якщо займаєтеся роздрібною торгівлею і під час відпустки чи хвороби отримували дохід — це підтвердження того, що діяльність велась, а тому від сплати єдиного податку ви не звільняєтеся (лист Міндоходів № 832).

    Відкрутитися, що вам допомагала дружина чи чоловік, не вийде, бо Держпраці наполягає, що навіть родичів потрібно оформляти як працівників за трудовим договором. А якщо є працівники, звільнення від сплати єдиного податку за станом здоров'я не передбачено.

    Як платити ЄСВ на 2-й групі:

    Мінімальний платіж із ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати. У 2020 році це — 1039,06 грн на місяць, або 3117,18 грн на квартал. Цю суму зобов'язані сплачувати всі підприємці.

    ЄСВ треба платити, навіть якщо ви не ведете діяльності, не отримуєте доходу, перебуваєте на тривалому лікарняному чи в декреті.

    Можуть не платити ЄСВ лише підприємці — пенсіонери за віком і ФОП з інвалідністю.

    Внесок нараховується щомісячно, обов'язково потрібно сплатити квартальну суму ЄСВ включно до 19-го числа місяця, який настає за календарним кварталом.

    За I квартал 2020 року ЄСВ треба сплатити до 20 квітня включно, адже 19 припадає на вихідний, а коли останній день сплати ЄСВ випадає на вихідний або свято, він переноситься на наступний за ним робочий день.

    Як оштрафують, якщо прострочили сплату чи зовсім не платили єдиний соціальний внесок. Треба буде сплатити борг із внеску: штраф — 20% від суми боргу та пеню — 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ»).

    Тільки зареєстрували ФОП — перший раз платити ЄСВ треба за місяць держреєстрації, повну суму. Навіть якщо зареєструвалися 26 квітня, заплатити за квітень треба мінімум 1039,06 грн.

    Яку звітність подавати:

    Раз на рік ФОП на 2-й групі подають за себе:

    1. Декларацію з ЄП за 2019 рік слід подати до 2 березня 2020. Заповнюєте розділ II, де показуєте сплачений єдиний податок і підприємницький дохід за рік.
    2. Звіт з ЄСВ за формою Д5 до 10 лютого. У ньому звітуєте, скільки заплатили ЄСВ за рік.

    Є наймані працівники або працюєте з фізособами за договорами ЦПХ — треба подавати звітність:

    1. Податковий розрахунок 1ДФ подаєте тільки за квартали, в яких виплачували дохід фізособам і підприємцям. Строк подання — протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу.
    2. Звіт з ЄСВ за формою Д4 подають щомісяця до 19-го числа. Вказують дохід, виплачений працівникам і фізособам-контрагентам, і сплачений із цього доходу ЄСВ.

    Як подавати звітність:

    Радимо отримати безоплатно в АЦСК податкової ключ ЕЦП і здавати звітність онлайн. Теж безкоштовно, через кабінет платника. Знайти потрібний звіт можна в пункті меню «Ведення звітності».

    Звіти можна заповнювати і на папері й носити в податкову особисто.

    Куди платити податки. Дізнатися правильні реквізити для сплати єдиного податку та ЄСВ ви можете на сайті податкової своєї області або в тому ж кабінеті платника, в розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

    Коли прощаються з спрощеною системою:

    Реєстрацію єдинника анулюють, якщо порушите правила роботи на ЄП.

    Перейти на ЗС і сплатити 15% ЄП вам доведеться з доходу, який:

    1. Отримали від заборонених на єдиному податку видів діяльності.
    2. Отримали за КВЕДом, який не зареєстрували в реєстрі платників єдиного податку.
    3. Отримали від видів діяльності, заборонених на 2-й групі.
    4. Використовували негрошові розрахунки, наприклад бартер. Вартість такої операції оподатковується 15% ЄП.

    Граничний строк, коли треба подати заяву про перехід на ЗС, — за 10 календарних днів до кінця кварталу, в якому було порушення (пп. 298.2.1 ПКУ).

    Якщо перевищили ліміт доходу в 5 млн грн, теж потрібно сплатити із суми перевищення 15% єдиного податку.

    Щоправда, на ЗС переходити не обов'язково — можна подати заяву і перейти на 3-ю групу ЄП не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому було перевищення. Із заявою подають і декларацію за квартал, у якому перевищено дохід, — протягом 40 днів після закінчення кварталу.

    Якщо ліміт перевищили, але добровільно не залишили спрощену систему, податківці можуть перевести вас на ЗС заднім числом.

    Перевищили ліміт на найманих працівників. Якщо уклали трудові договори більше ніж із 10 співробітниками — це порушення, і треба переходити на ЗС із першого числа місяця нового кварталу, який іде за кварталом, у якому було порушення.

    Борг із ЄП два квартали поспіль. Податківці самі переведуть вас на загальну систему

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам проще всего необходимо зарегистрировать ФОП.

    Есть два пути зарегистрировать ФОП.

    Зарегистрировать ФОП онлайн через Дом Юстиции Украины (

    https://kap.minjust.gov.ua/) или iGov (

    https://igov.gov.ua/), сервис ЕЛЕКТРОННИХ ДЕРЖАВНІХ ПОСЛУГ -ДІЯ, указав в заявлении адрес, по которому Вы хотите зарегистрировать. В таком случае Вам предварительно необходимо будет получить электронную цифровую подпись.

    Отправить по почте нотариально заверенное заявление о государственной регистрации ФОП и необходимые документы, указав в заявлении адрес, по которому Вы хотите зарегистрировать ФОП.

    Документы для регистрации.

    Требования к оформлению документов, представляемых для государственной регистрации

    Документы, представляемые для государственной регистрации, должны отвечать следующим требованиям:

    1) документы должны быть изложены на государственном языке и дополнительно, по желанию заявителя, - на другом языке (кроме заявления о государственной регистрации);

    2) текст документов должен быть написан разборчиво (машинописью или от руки печатными буквами)

    3) документы не должны содержать подчистки или приписки, зачеркнутые слова и иные исправления, не оговоренные в них, орфографические и арифметические ошибки, заполняться карандашом, а также содержать повреждения, которые не позволяют однозначно истолковать их содержание;

    4) документы в электронной форме должны быть оформлены в соответствии с требованиями, определенными законодательством;

    Для государственной регистрации физического лица предпринимателем представляются следующие документы:

    1) заявление о государственной регистрации физического лица предпринимателем;

    2) идентификационный код налогоплательщика.

    3) заявление об избрании физическим лицом упрощенной системы налогообложения и / или регистрационное заявление о добровольной регистрации в качестве плательщика налога на добавленную стоимость по форме, утвержденной центральным органом исполнительной власти, обеспечивающим формирование государственной налоговой и таможенной политики, - по желанию заявителя;

    Ну и необходимо встать на учет в фискальной службе.

    Конкретно по Вашей деятельности необходимо приобрести РРО (реєстратор розрахункових операцій), зарегистрировать его в налоговой по месту регистрации ФОП (ЗАПОЛНИТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ ПО УКАЗАНОЙ ФОРМЕ) и выдавать покупателям чеки на продукцию(или отправлять их вместе с посылкой почтой).

    кведы: КВЕД: 47.72, 47.65, 47.71

    Относительно группы налогообложения ФОП:

    Разница между 2-й и 3-й группой:

    2 группа доход не более 1,5 млн.грн. в год, единый налог - 20% от минимальной зарплаты; 3 группа доход не более 7 млн.грн. в год, налог за себя и налог 5% от дохода с учетом ПДВ И 3% без ПДВ

    Чтобы идти по упрощённой системе налогообложения, подать заявление в налоговую нужно в течении 10 дней с момента регистрации, если выбрали 3 группу, и до конца месяца, если выбрали 2.

    Помимо этого вам нужно будет вести Книгу доходов, в которой обязательно нужно указывать даты и суммы поступлений денег на ваш счёт. Эту книгу также нужно будет зарегистрировать в налоговой.( СЕЙЧАС КНИГУ ОТМЕНИЛИ И ВЕСТИ ЕЕ МОЖНО ПО ЖЕЛАНИЮ ФОП), но учет деятельности все же необходимо вести в удобной форме.

    Оплату налогов проводить необходимо через кабинет предпринимателя на сайте ДФС.

    Отчётность в налоговую нужно подавать ежеквартально и за год.

    В Пенсионный фонд нужно будет платить ЕСВ - единый социальный взнос ( будет идти стаж), размер взноса на сегодня - 1039,06 грн. (22% от минимальной зарплаты).

    Так же ПДФО - 18%(ЗА НАЕМНЫХ РАБОТНИКОВ) и ВЗ -1,5%

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України