Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 сентября 2020, вопрос №29651 100₴

Выдача пенсии после смерти

Моя мама умерла 19 сентября 2020 в пять часов вечера. Утром ей принесли пенсию Она ее получила. Сейчас требуют ее вернуть т.к. якобы пенсию должны были принести 20 сентября, а это воскресенье и почта не работает. Как нам правильно поступить ? Законно ли требуют вернуть пенсию?

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Здравствуйте, Светлана!

    Возврат пенсии требуют незаконно.

    Ведь они тогда и нарушили, так как сами принести пенсию раньше, если верить их утверждению.

    Так, фактически Ваша мама имела право на пенсию и не имеет значения то, что ее принесли раньше на день положенного срока выдачи пенсии, они взяли на себя эту ответственность, поэтому пенсия была получена Вашей мамой лично, на законных основаниях, официально под роспись в документах о ее получении.

    После этого, Ваша мама умерла и пенсия могла быть в период жизни нею потрачена, так как это право Вашей мамы, которая получила пенсию на законных основаниях, а оставаяся часть суммы пенсии, входит в наследственную массу.

    Всего доброго!

    Успехов Вам!

    Гончаренко Константин
    15%

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Ваша мама ,получила свою пенсию законно , в руки ,лично,подписалась ведомость, график нарушили именно ,работники которые выдавали пенсию. Возврата быть не может. Более того после смерти ,Вам должны выдать двойной размер пенсии вашей мамы, так как положена помощь на погребение и похорон ,так как ваша мама относилась к пенсионерам, инвалидам либо иным категориям граждан, для которых предусмотрены различные льготы. В случае смерти пенсионера лицам, организовавшим похороны, выплачивается единовременное пособие на погребение в размере двухмесячной пенсии, которую получал покойный. Если умерший получал пенсию в соответствии с Законом Украины «О пенсионном обеспечении лиц, уволенных с военной службы, и некоторых других лиц», пособие на погребение выплачивается в размере трехмесячной пенсии, но не менее пятикратного размера минимальной заработной платы. Пособие выплачивается по разовому поручению предприятиями почтовой связи. Разовое поручение выписывается на имя лица, осуществившего погребение, и действительно только до конца того месяца, в котором оно было выписано. Закон о погребении в “днр” и “лнр” не действует в отношении лиц, имеющих гражданство другой страны.

    Какие документы необходимы для получения пособия на погребение?

    Документ, удостоверяющий личность заявителя (паспорт).

    Заявление о выплате пособия. При его составлении нужно учитывать образец заявления на пособие на погребение. Документ, составленный в свободной форме без указания всей информации, признают недействительным и не допустят к рассмотрению.

    Выписка из Государственного реестра актов гражданского состояния граждан о смерти или справка о смерти.

    Куда обращаться?

    Если умерший был переселенцем – в орган, назначивший ему пенсию, и в котором он находился на учете. Если умерший пенсионер никогда не был переселенцем и не получал пенсию на подконтрольной территории, то лицо, осуществившее погребение, обращается в Пенсионный фонд Украины по собственному месту жительства (согласно «прописке» в паспорте или справке переселенца).

    ? Если местом жительства (регистрации) лица, осуществившего погребение, является временно не контролируемая украинской властью территория, то ему необходимо взять справку о постановке его на учет как перемещенного лица, которая выдается органами социальной защиты населения. Или органами ПФУ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Світлано!

    Вимога повернути пенсію лише у зв'язку з тим, що її повинні були доставитии 20 числа, є незаконною.

    По-перше, законодавстом чітко встановлено, що якщо встановлена дата виплати пенсій, соціальних допомог збігається зі святковими або вихідними днями, то виплата може здійснюватися достроково.

    По-друге, ваша мама поставила дату та розписалася за отриману пенсіїю у відомостях на виплату пенсій.

    По-третє, ваша мати мала право на отримання пенсії за вересень місяць. Більше того, якби вона не встигла отримати пенсію, то протягом 6 місяців від дня смерті пенсіонера недоотримана пенсія виплачується членам його сім’ї, які проживали разом з померлим на день його смерті.

    Как нам правильно поступить? - нічого не повертати, так як підстав для цього немає. Крім того, якщо вважають, що Ви їм щось винні, то нехай присилають письмову вимогу на офіційному бланку за підписом керівника.

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15/conv#n...)

    Стаття 47. Виплата пенсії

    1. Пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

    Стаття 52. Виплата недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера

    1. Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

    2. Члени сім'ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

    У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.

    3. У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Підприємства поштового зв’язку як суб’єкти системи пенсійного забезпечення в Україні здійснюють виплату і доставку пенсій щомісяця протягом виплатного періоду, який триває з 4 по 25 число.

    ІНСТРУКЦІЯ про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв'язку (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0592-09#Text):

    1.4. Виплата та доставка пенсій, соціальних допомог виплатними об'єктами поштового зв'язку здійснюється за відомостями на виплату пенсій, соціальних допомог за формою В1-М (додаток 1) (далі - відомості за формою В1-М), а виплата допомоги на поховання - за разовими дорученнями на виплату допомоги на поховання за формою В2-М (додаток 2) (далі - разові доручення за формою В2-М).

    1.7. Виплата пенсій, соціальних допомог за відомостями за формою В1-М ( zb592-09 ) здійснюється з 4 по 25 число кожного місяця (далі - виплатний період) у виплатних об'єктах поштового зв'язку та з доставкою додому.

    1.11. Якщо встановлена дата виплати пенсій, соціальних допомог збігається зі святковими або вихідними днями, то виплата може здійснюватися достроково, але не раніше ніж за три дні до встановленої дати виплати.

    5.2. Для доставки пенсій, соціальних допомог одержувачам додому відомості за формою В1-М записуються до книги (окремих аркушів) обліку пенсій, соціальних допомог, поштових відправлень (поштових переказів), що видаються для доставки адресатам, за формою 55 (додаток 12) (далі - книга за формою 55), із зазначенням номера кожної відомості за формою В1-М та суми пенсій, соціальних допомог, що підлягає до виплати за кожною відомістю. Виплатні документи разом з готівкою видаються під розписку працівникам зв'язку, які проводять виплату.

    5.3. Виплата пенсій, соціальних допомог провадиться працівником зв'язку особисто одержувачу після звірення даних пред'явленого паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, з даними, зазначеними органом Пенсійного фонду, органом праці та соціального захисту населення у відомості за формою В1-М (разовому дорученні за формами В2-М та В3-М). За отримання грошей одержувач розписується у відомості за формою В1-М (разовому дорученні за формами В2-М та В3-М) і проставляє дату одержання, а працівник зв'язку розписується за здійснення виплати.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    15%

    Как нам правильно поступить ? Законно ли требуют вернуть пенсию?

    Дополню комменты коллег

    Я считаю что это незаконно .И ничего не возвращайте

    И если им нужно вернуть ее - ПФ подаст в суд на возврат - Вам нужно будет подать отзыв - но для возврата я оснований не вижу

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Требование вернуть пенсию - незаконно. Во первых, перед выдачей должна быть удостоверена личность пенсионера, что и было сделано (хоть и формально, но в противном случае ее не выдали бы под роспись). При этом, пенсию выплатили заранее по вине самой Укрпочты, поскольку она была начислена, и доставлена сотрудниками отделения. Поэтому, вы ничего никому не должны возвращать.И взыскать ее с вас они не могут.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Выдача пенсии предусматривает проверку личности пенсионера и его документов, после этого непосредственно выдается пенсия и получивший ставит свою подпись в ведомости, тем самым подтверждая факт ее получения.

    В данной ситуации процедура была соблюдена и пенсия выдана. С Вашей стороны никаких нарушений нет, как и нет оснований для ее возврата ПФУ.

    Факт выдачи пенсии в выходной день также не является основанием для возврата Вами пенсии:

    "Якщо встановлена дата виплати пенсій, соціальних допомог збігається зі святковими або вихідними днями, то виплата може здійснюватися достроково, але не раніше ніж за три дні до встановленої дати виплати".

    Таким образом, у ПФУ нет никаких оснований требовать у Вас возврата пенсии (при получении которой со стороны получившего пенсию нарушений не было), кроме того - Вы данную пенсию лично не получали и никому ничего возвращать не обязаны.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Крикун Сергій  Павлович
    35%

    К ответу коллеги Савченка Александра дополню:

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1215. Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню

    1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;

    2) інше майно, якщо це встановлено законом." -

    хотя в Вашем случае случае пенсия получена законно и обоснованно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України