Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 сентября 2020, вопрос №29742 100₴

Як притягнути до відповідальності, і компенсувати моральний ущерб

Доброго дня, Така ситуація: завіз на ремонт машину, дав частину грошей, майстер розібрав машину, пройшов місяць нічого він не робить, відкладає справу на завтра, що можна зробити щоб повернути гроші, і щоб компенсував за надані мені збитки, дякую

Ответы юристов (7)

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Романе! Без підтверджуючих Ваших слів документів притягти до відповідальності, компенсувати збитки та моральну шкоду неможливо. Забирайте авто та сплачені кошти. У разі відмови - пишіть заяву в поліцію та вказуйте, що незаконно утримують Ваше авто без згоди на те. Інша справа якщо є договір, або хоча б розрахункові документи - тоді в судовому порядку можна повернути гроші та відшкодувати збитки. Але збитки треба буде доводити в судовому порядку (а саме їх розмір, вину особи та причинний звязок між збитками та винними діями)

    Роман Клиент 3 года назад

    Людина потратила більшу половину коштів на свої потреби, немає змоги повернути , машина розібрана, що мені діяти , людина взялася за роботу на дому

    • Каландирець Артем Віталійович

      А Вас це повинно цікавити, куди особа потратила кошти і чи може вона їх віддати чи ні? Мені здається - це її особисті проблеми. Ви можете розрахувати з особою, які ремонтні дії вона вже вчинила і відкинути їй частину грошового боргу.

    Беликов Олег  Александрович
    50%

    Доброго дня. З вашого питання зрозуміло, що ви до майстра звернулися в приватному порядку тобто договір не складали, а тільки заплатили аванс. В цьому випадку буде достньо складно зобовязати його зробити ремонт або повернути гроші. Якщо ця людина приватний підприємець, та має право ремонтувати авто то тоді можно щось зробити - звернутися до суду вказати в позові обставини справи та вимагати повернення грошей. В іншому випадку ця людина діяла як фізична особа, то примусити її до виконання ремонтних робіт не можливо Вам потрібно мирно урегулювати цей спір, інакше не вийде. Скажіть що будете звертатися до поліції або податкової за незаконну діяльність може щось вийде. Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович
    50%
    Людина потратила більшу половину коштів на свої потреби, немає змоги повернути , машина розібрана, що мені діяти , людина взялася за роботу на дому

    Забрати авто можна тільки завдяки поліції, пишіть заяву про шахрайські дії. Тому що йти до суду я так розумію нема ж чим.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    В таких випадках є 2 шляхи вирішення спору:( якщо є договір та документи)

    1. Досудовий, в якому сторона ( у даному випадку-Покупець) надсилає Продавцю досудову претензію. В якій Ви можете описати суть порушеного зобов'язання за Договором та витребувати повернення суми залишку коштів ,за послугу чи товар , та зазначити що у випадку не задоволення претензії Покупця ( протягом наприклад, 10 робочих днів), останній буде вимушений звернутися до господарського суду із позовною заявою про стягнення цих сум.

    2. Судовий порядок ( у випадку, якщо досудовий порядок-претензія не привело до жодних результатів) шляхом звернення до господарського суду за місцезнаходженням відповідача ( до Господарського суду області) із позовною заявою про стягнення коштів, поклавши витрати на відповідача ( судовий збір, витрати на правову допомогу, витрати, пов’язані з переїздом до іншого населеного пункту та інші у зв'язку із розглядом справи). Якщо суд задовольняє вимоги позивача, то в рішеннi також зобов'язує відповідача виплатити судові витрати на позивачу.

    В обгрунтування своїх вимог Ви маєте надати до позову копії договору про надання послуг, правила сервісу роздруковані та завірені у нотаріуса ,накладної, рахунку-фактури, платіжного доручення про сплату послуги або товару (або банківську виписку) - обов'язково на підтвердження сплати послуги або товару, та претензію на підтвердження того, що Покупець належним чином намагався розв'язати спір в досудовому порядку.

    Претензія з доказами надсилається рекомендованим листом з описом вкладення та врученням з повідомленням на юридичну та фактичну адреси які зазначені на сайті продавця.

    Через 30 -ть днів після відправки претензії - згідно квитанції з пошти ., подаєте позов з доказами у двох примірниках до канцелярії суду.

    Ваші права врегульовано ст.9 та ст. 8 ЗУ Про захист прав споживачів.

    Виходячи з суті Вашого питання у Вас нажаль немає станом на зараз жодних документів, які підтверджують обов язок спеціаліста виконати роботи які ви у нього замовили.

    У такому разі потрібно діяти наступним чином з залученням представників поліції. Ваші дії є наступними:

    Якщо у Вас є всі документи на авто, що підтверджують право власності включно зі страховкою, то Вам необхідно звернутися з відповідною заявою до поліції про вчинення кримінальних правопорушень таких як: "Самоправство за ст. 356 Кримінального Кодексу та можливо викрадення - ст. 262 Кримінального Кодексу України- детально описавши ситуацію додавши докази, заяву необхідно зареєструвати та внести відомості до ЕРДР в порядку ст.214 КПК України , після чого вам мають видати довідку про реєстрацію заяви , наступним кроком: слідчий , прокурор невідкладно , але не пізніше 24 годин , розпочинає перевірку фактів та виносить постанову про відкриття провадження по справі , після з ясування всіх обставин та встановлення місця перебування майна проводить обшук за санкцією прокурора або суду , якщо майно буде виявлено, винні затримуються або оголошується розшук майно на час слідства стає речовим доказом, після доведення вини обвинуваченого та отримання вироку суду , речовий доказ у вигляді авто буде повернутий потерпілому (власнику).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Каландирець Артем Віталійович

    Якщо між вами укладався Договір про надання послуг з ремонту транспортного засобу та/або офіційно проводилися кошти (на офіційний розрахунковий рахунок), то можливий варіант з досудовою вимогу (в порядку ст. 625 Цивільного кодексу України) або судове вирішення спору.

    Разом з тим, необхідно врахувати, що якщо заключено Договір, то його умовами може бути передбачений строк виконання зобов’язання щодо ремонту транспортного засобу. В такому випадку, досудова претензія або цивільний позов можуть бути передчасними.

    Якщо ремонт здійснюється в неофіційному порядку, то єдиний варіант вирішення конфлікту – це заява в правоохоронні органи (Нац. поліцію) та звернення органи Державної податкової служби України (ДПС України).

    До Нац. поліції можна звернутися з заявою про перешкоджання користування майном третьою особою та про викрадення грошових коштів, які наприклад знаходилися в транспортному засобі (до свідків додати когось з друзів або родичів).

    До ДПС України можна звернутися з звернення (повідомленням) про провадження господарської діяльності без реєстрації (знову ж таки до свідків, які можуть підтвердити систематичність ведення господарської діяльності можна додати друзів або родичів). В цьому випадку майстру загрожує штрафна санкція у розмірі 17 000 грн. (відповідно до ст. 164 Кодексу України про адміністративно правопорушення).

    Я б рекомендував в усному порядку спілкуватися з майстром і тиснути на нього вчинення вищезазначених дій у випадку неповернення коштів і транспортного засобу. Якщо дійти згоди не вдасться, то рекомендую одночасно звертатися до вищезазначених органів.

    Звертаю увагу, що при написанні звернення до органів ДПС України необхідно чітко дотримуватися вимог Закону України «Про звернення громадян».


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України