Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 30 сентября 2020, вопрос №29921 500₴

Консультация по договору выкупа авто Автотрейдом у владельца

Здравствуйте, мне необходима помощь в изучении договора на продажу авто (выкуп авто Автотрейдом у владельца), а конкретно поиск *подводных камней* в его содержании, риски в пунктах договора для продавца, общая консультация по составленному договору выкупа.

Договор прикреплен.

Ответы юристов (11)

    Беликов Олег  Александрович
    20%

    добрый день. Александра. Нормальный рабочий договор, самое главное правильно выполнить его условия. По нему видно, что оценка транспортного средства уже осуществлена. поэтому после подписания акта приемо-передачи. в течении 2-х банковских дней. вам перечислят деньги на карту. насколько добросовестно отнесутся к этому покупатели - вот в чем вопрос. во всяком случае, если они будут затягивать с оплатой, то вы можете расторгнуть этот договор и требовать возврат транспортного средства. Требования ст. 627. 698 ГК Украины соблюдены.

    Беликов Олег  Александрович

    Требования ст. 627. 698 ГК Украины соблюдены - свобода договора и договор розничной купли - продажи. Если покупатель будет затягивать с выплатой, не реагировать на ваши претензии, то в судебном порядке вы сможете потребовать расторжение договора и вернуть стороны в исходные позиции.

    Марусяк Андрій Романович
    14%

    Доброго дня! Найголовінша новина для вас! ваш договір має бути укладено в належній формі.

    Це або

    • укладення Договору безпосередньо в сервісних центрах МВС в присутності адміністраторів таких органів ;(тому ви його текст не складаєте, його складають на місці з ваших слів (продавця і покупця))
    • нотаріальне посвідчення Договору.

    якщо ці дві умови не виконані, сервісний центр відмовить у перереєстрації транспортного засобу, ви порушите вимогу договору 3.1 і платитимите пеню.

    Звертаю увагу на судову практику

    неправильний порядок посвідчення Договору, ставить питання, щодо його дійсності. Так, постановою Верховного суду по справі № 61-10089св18 від 23.01.2019р. Суд встановлює важливою умовою місце укладення Договору і його посвідчення. Суд зробив даний Висновок посилаючись на Постанову КМУ № 1200 «Про затвердження Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери» в якій чітко зазначено, що оформлення на товарних біржах договорів купівлі-продажу транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, здійснюється з використанням облікованих відповідно у територіальному органі з надання сервісних послуг МВС і Держпродспоживслужбі бланків біржових угод з безпосередньою присутністю адміністраторів таких органів.

    Розбір договору.

    П .2.4. Покупець зобов’язується сплатити вартість Автомобіля протягом 2 банківських днів з моменту отримання Автомобіля від Продавця за актом приймання-передачі та документів зазначених в пункті 2.1. Договору.

    - післяплата.

    Ви передаєте авто, а потім отримуєте кошти. Вам їх можуть не виплатити і вам доведеться звертатись через суд з позовом про стягнення коштів. Юридичні особи здійснють розрахунки по первинним документам, однак краще отримати оплату авансом або одразу ж після перереєстрації. А лише потім переєструвати авто.

    3.1. За прострочення передачі Автомобіля Покупцю Продавець, за письмовою вимогою Покупця, сплачує Покупцю договірну неустойку у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від вартості Автомобіля за договором за кожен день прострочення платежу. пеня, якщо не встигните за 3 дні перереєструвати авто. Ви не встигните, бо ваш договір може бути укладено в неналежній формі і вам відмовлять.

    7.1. Продавець висловлює свою безумовну згоду, без обмежень строку її дії, на обробку, зберігання, а також використання у інший спосіб Покупцем інформації, що становить персональні дані Покупця, і була надана або може бути надана Продавцем в адрес Покупця під час укладення та виконання цього договору включаючи, проте, не обмежуючись вказаним, для надання вищезазначеної інформації третім особам, з якими булиукладені (будуть укладені) відповідні договори з метою:

    • надання Продавцем будь-якої інформації, в тому числі про товари та послуги, що надалі можуть бути цікавими для Продавця, шляхом відправки SMS і електронних повідомлень;
    • збору та обробки статистичної інформації та проведення маркетингових та інших досліджень;
    • доставки та виконання замовлених/узгоджених товарів та надання послуг;
    • виписки видаткових документів на послуги,що отримує Продавець за договором; фіксації історії взаєморозрахунків між Продавцем та Покупцем;
    • здійснення телефонних опитуваньПродавця співробітниками Покупця, відносно питань оцінкиякості обслуговування Продавця персоналом Покупця

    Ваші персональні дані оброблятимуть. Ви можете відкликати згоду на обробку персональних даних.

    Висновок, умови договору звичайні. Зверніть увагу на оплату, відповідальність, персональні дані. Укладайте договір лише у правильній формі. Договір при центрі МВС складають посередникии, а не ви.

    Укладення договору без нотаріуса або Сервісного центру призведе до невиконання вами ваших зобов'язань у 3денний строк перереєструвати авто.

    Мєньков Андрій Васильович
    14%

    Добрый день Александра! Договор составлен с минимизацией рисков для покупателя, но не для продавца. Если Вы доверяете этой компании - можете подписывать. Чтобы минимизировать Ваши риски рекомендую вам оформить куплю-продажу нотариально либо шаблонный договор в самом сервисном центре МВС, так как в случае недобросовестного покупателя можете остаться и без авто и без денег.

    Фараон Катерина Леонідівна
    12%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександро.

    З огляду та вивчення договору, можу сказати, що це типовий договір купівлі продажу транспортного засобу, який застосовує дана компанія. "Підводних каменів" я не знайшла)

    Але, прошу звернути увагу на пункт 2.4. Договору "Покупець зобов’язується сплатити вартість Автомобіля протягом 2 банківських днів з моменту отримання Автомобіля від Продавця за актом приймання-передачі та документів зазначених в пункті 2.1. Договору."

    Ризик може бути в тому, що після отримання документів Покупцем, він може не оплатити Вам за автомобіль. Раджу Вам внести зміни та прописати так:

    "Покупець зобов’язується здійснити авансовий платіж в розмірі 30/50% від загальної суми вартості Автомобіля після його перереєстрації. З моменту отримання Автомобіля від Продавця за актом приймання-передачі та документів зазначених в пункті 2.1. Договору, Покупець зобов'язується оплатити решту 70/50% вартості автомобіля."

    Крім того, Олександро, можу Вас запевнити, що в будь-якому випадку при крайніх випадках договір можна розірвати в судовому порядку, про що і йдеться в самому договорі.

    Якщо Ви сумніваєтесь у виборі компанії, залишаю силку, в якій Ви можете подивитись про діяльність компанії за її кодом Єдиного державного реєстру юридичних осіб https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/...

    Щасти Вам, будуть ще питання - готова допомогти :)

    Морозова Наталия Романовна
    10%

    Добрый день!

    Обратите внимание на п. 2.3. Право власності на Товар переходить до Покупця з моменту фактичної передачі Товару Покупцю, що підтверджується Актом приймання – передачі, підписаним Сторонами.

    2.4. Покупець зобов’язується сплатити вартість Автомобіля протягом 2 банківських днів з моменту отримання Автомобіля від Продавця за актом приймання-передачі та документів зазначених в пункті 2.1. Договору.

    То есть вначале Вы совершаете перерегистрацию, а потом только получаете деньги. Так же в Договоре указано что права собственности на авто компания получает после передачи авто вами. Это такой скользкий момент.

    Так же есть пункт 7.1. Продавець висловлює свою безумовну згоду, без обмежень строку її дії, на обробку, зберігання, а також використання у інший спосіб Покупцем інформації, що становить персональні дані Покупця, і була надана або може бути надана Продавцем в адрес Покупця під час укладення та виконання цього договору включаючи, проте, не обмежуючись вказаним, для надання вищезазначеної інформації третім особам, з якими булиукладені (будуть укладені) відповідні договори з метою:

    • надання Продавцем будь-якої інформації, в тому числі про товари та послуги, що надалі можуть бути цікавими для Продавця, шляхом відправки SMS і електронних повідомлень;
    • збору та обробки статистичної інформації та проведення маркетингових та інших досліджень;
    • доставки та виконання замовлених/узгоджених товарів та надання послуг;
    • виписки видаткових документів на послуги,що отримує Продавець за договором; фіксації історії взаєморозрахунків між Продавцем та Покупцем;
    • здійснення телефонних опитуваньПродавця співробітниками Покупця, відносно питань оцінкиякості обслуговування Продавця персоналом Покупця

    на это так же следует обратить внимание и после подписания договора в письменной форме отозвать свое согласие.

    Еще обратите внимание на момент того, что Вы должны совершить перерегистрацию в течении 3-х дней.

    В любом случае у Вас есть право на обжалование невыполнения обязательств в судебном порядке.

    так же совет : Заключайте подобные договора только с надежными и проверенными компаниями.

    Гончаренко Константин
    8%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Загальні норми ст. 627. 698 ЦК України дотримано, проте рекомендую вам скласти цей договір згідно затвердженої форми Сервісного центру МВС України та обов язково нотаріально завірити для мінімізації ризиків.

    Це типова угода для вказаної організації

    Але зверніть увагуна порядок оплати та передачі авто встановіть пункт про внесення авансу у розмірі частини вартості авто , аби у вас були гарантії повної оплати.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    7%

    Здравствуйте, Александра!

    Договор выкупа авто Автотрейдом у владельца, как бы на первый взгляд соответствует требованиям закона, но больше он защищает интересы покупателя, чем продавца, в части обязанностей по выполнению условий, требований договора, что есть риском для продавца.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    8%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Олександро!

    За законом договір купівлі-продажу транспортного засобу не підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. Він може бути укладений у звичайній письмовій формі.

    При перереєстрації авто повинні бути присутні обидві сторони договору: Ви і покупець (або його представник по довіреності).

    Ознайомтесь з Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    Тепер по пунктам договору:

    Пункт 2.1: "Продавець зобов’язується здійснити заходи з перереєстрації Автомобіля у відповідному сервісному центрі МВС України на Покупця та передати Покупцю Автомобіль за Актом приймання-передачі протягом 3 (трьох) днів з моменту підписання сторонами цього договору".

    Підводні камені - Ви платите за перереєстрацію автомобіля; повинні її здійснити та передати покупцю авто разом з документами протягом 3-х днів з моменту підписання договору.

    Пункт 3.1: "За прострочення передачі Автомобіля Покупцю Продавець, за письмовою вимогою Покупця, сплачує Покупцю договірну неустойку у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від вартості Автомобіля за договором за кожен день прострочення платежу (скоріш за все тут мається на увазі прострочення передачі)".

    На сьогоднішній день облікова ставка НБУ становить 6%, відповідно подвійна ставка - 12%.

    Підводні камені: у разі, якщо Ви не встигнете передати покупцю авто разом з усіма документами, передбаченими пунктом 2.1. цього договору, Вам доведеться сплатити йому неустойку, а це - 12 % від варстості авто за кожен день прострочення.

    Враховуючи зазначене, не радив би Вам підписувати договір на таких умовах.

    Тобто, необхідно вносити зміни до договору або ж оформлювати купівлю-продаж авто в сервісному центрі МВС України з одночасною перереєстрацією авто на покупця та передачею йому відповідних документів по Акту прийому-передачі.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня! Даний договір є цілком оптимальним варіантом.

    При цьому, укладення Договору має бути безпосередньо в сервісних центрах МВС в присутності адміністраторів таких органів, або ж в нотаріуса.

    Перед посвідчення такого договору нотаріус буде роз'яснювати наслідки укладення договору.

    Крикун Сергій  Павлович
    7%
    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-п):

    " Державна реєстрація транспортних засобів

    7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання)...

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником,... ( т.е.обязанность регистрации/перерегистарации ТС лежит на собственнике, которые приобрели ТС, т.е на покупателеле, а не продавце прим.атв.)...

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів,...є оформлені в установленому порядку:

    договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;... (перечислены также другие формы передачи/перехода формы собственности на ТС - прим. авт.)...

    Державна реєстрація транспортних засобів проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів), а також внесення в установленому порядку платежів за проведення огляду транспортних засобів, державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків. ... (т.е. плата за регистрацию/перегистрацию ТС возложена на собственника, приобретившего ТС, т.е. опять/также на покупателя, а не продавца - прим. авт.)...

    Перереєстрація транспортних засобів

    33. Перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування, зміни їх власників,...

    При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться...".

    Что касается совершения оплаты по купле-продажи ТС. Во-первых, рекомендую проводить безналичный, банковский способ оплаты. Во-вторых, рекомендую применить безотзывную покрытую аккредитивную форму оплаты согласно ст.ст.1093-1098 Гражданского кодекса Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15) -

    покупатель ТС бронирует на банковском счете сумму договора купли-продажи, а покупатель получает денежные средства после оплаты условий аккредитива; например: 50% после заключения, вступления договора в силу; 50% - после перерегистации ТС. Таким способом, как я считаю, защищаются интересы как продавца, так и покупателя. Тонкости и особенности применения аккредитива уточнить в своем банке.

    Приложенный договор не читал (не открывал).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України