Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 07 жовтня 2020, питання №30385 100₴

Право на наследство после умершего сына

Здравствуйте. Мы проживали в браке с мужем. У нас был один сын. Мы расторгли брак, когда сыну было 7 лет. Я осталась жить с сыном, а бывший муж жил отдельно. В 1994 г. муж составил на сына завещание. Об этом завещании никто не знал. В 2007 г. сын погиб. Месяц назад, я узнала, что бывший муж умер. И также узнала о наличии завещания на сына (1994 г.)

Имею ли я право на наследство после сына, которое он мог бы унаследовать по этому завещанию? Других наследников просто в принципе нет.

Відповіді юристів (11)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    В 1994 г. муж составил на сына завещание. Об этом завещании никто не знал. В 2007 г. сын погиб. Месяц назад, я узнала, что бывший муж умер. И также узнала о наличии завещания на сына (1994 г.)

    Вы не наследник после смерти. Бывшего мужа , а если сын умер раньше своего отца, то завещание ,сделанное отцом на не него, прекратило свое действие и на Вас не распространяется .

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Принять наследство вы не можете, так как завещания на сына прекратило свое действие в связи с его гибелью в 2007 году. На имущество бывшего супруга вы также не имеете права претендовать. К сожалению, таков закон.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Если наследник по завещанию умер раньше наследодателя (до момента открытия наследства), то наследство, полагающееся ему по завещанию, считается таким, которое завещанием не охвачено. И право на наследование этого наследства принадлежит наследникам по закону.

    2. Если наследник по завещанию, умерший до открытия наследства, одновременно входит в число наследников по закону, то его наследники в свою очередь смогут унаследовать по праву представления ту часть, которую умерший наследник унаследовал бы по закону, если бы был жив.

    Закон очерчивает круг таких наследников. Ими могут быть: внуки наследодателя и их потомки, племянники и племянницы, двоюродные братья и сестры, прабабушка, прадед.

    3. Вы не являетесь наследницей и не можете претендовать на наследство. Если других наследников нет, то наследство Суд признает выморочным.

    Наследство, признанное судом выморочным, переходит в собственность территориальной общины по месту открытия наследства, а недвижимое имущество - по его местонахождению.

    Ковальчук Владимир
    20%

    Если наследник, который должен получать наследство умер, тогда наследство получают наследники наследников по праву представления и трансмиссии. Если наследник умер раньше наследодателя, то наследство получают его наследники. Закон очерчивает круг таких наследников. Ими могут быть: внуки наследодателя и их потомки, племянники и племянницы, двоюродные братья и сестры, прабабушка, прадед.

    В случае, когда когда наследник по закону или по завещанию умирает после того как открылось наследство, не успев его принять в шестимесячный срок, то право принятия его доли переходит к его наследникам (наследственная трансмиссия). В этом случае наследники должны принять наследство в течении того срока, который остался, Если он меньше трех месяцев, то он продлевается еще на три месяца. При этом наследники по праву представления и наследственной трансмиссии наследуют только ту долю, которая причиталась умершему наследнику.

    Танача Юлія  Антонівна
    80%
    Танача Юлія Антонівна 3 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    "Имею ли я право на наследство после сына, которое он мог бы унаследовать по этому завещанию? Других наследников просто в принципе нет"

    Добрый день, Анна!

    Не привязывайтесь к завещанию, подавайте прямо сейчас ( обязательно нужно успеть в срок до 6 месяцев со дня смерти) заявление о принятии наследства в нотариальную контору по месту прописки Вашего бывшего супруга.

    Вы наследница умершего ранее единственного наследника по закону и можете наследовать по праву представления. Это предусмотрено ст. 1266 Гражданского кодекса Украины (в ней не указан исключительный перечень родственников, указанные - даны для примера).

    Если возникнут вопросы или сложности в процессе - пожалуйста, обращайтесь.

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо спадкоємець(син) за заповітом помер та відповідно не встиг прийняти спадок за заповітом, то складений заповіт втратив юридичну силу.

    Проте Вам необхідно спробувати у термін 6 -ти місяців згідно ст. 1222 Цивільного Кодексу подати заяву за місцем проживання батька та його майна, нотаріусу для прийняття спадщини. Можливо у батька( Вашого колишнього чоловіка) було ще інше майно та активи які не увійшли до заповіту. У такому разі , якщо майно буде встановлено, ви зможете спадкувати його упорядку закону.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Анно!

    Спадкування за правом представлення у даному випадку неможливо. Так як при наявності заповіту спадкування відбувається саме за заповітом, а не за законом.

    Якщо ваш син, як спадкоємець за заповітом, у передбачені законодавством строки не подав заяву про прийняття спадщини або взагалі помер раніше свого батька, то ніяких прав на спадкове майно Ви не маєте.

    Якщо ж ваш син помер після свого батька та встиг прийняти спадщину, то Ви будете вважатися такою, що прийняли спадщину вже вашого сина, так як на момент його смерті проживали разом з ним. Тобто, у даному випадку відбувається спадкування за законом і Ви як мати успадковуєте майно вашого сина в першу чергу.

    Навіть, якщо заповітом було передбачено не все майно, Ви як колишня дружина не є спадкоємцем і за законом.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1222. Спадкоємці

    1. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    Стаття 1277. Відумерлість спадщини

    1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    Всього Вам доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня у зазначеній вами ситуації ви не є спадкоємцем сина а також не вбачається підстав для спадкової трансмісії.

    Якщо ваш син, як спадкоємець за заповітом, у передбачені законодавством строки не подав заяву про прийняття спадщини або взагалі помер раніше свого батька, то ніяких прав на спадкове майно Ви не маєте.

    Успіху

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Анна!

    На жаль, як дружина спадкувати може лише особа, яка перебувала в зареєстрованому шлюбі з померлим на момент відкриття спадщини. Проте жінка визнається спадкоємцем після смерті чоловіка, а чоловік є спадкоємцем після смерті жінки незалежно від того, чи проживали вони разом, чи подавали вони одне одному матеріальну допомогу, а також незалежно від характеру особистих стосунків між ними: важливо, щоб у момент відкриття спадщини вони перебували в зареєстрованому шлюбі.

    Коли ж на момент відкриття спадщини шлюб було у встановленому законом порядку розірвано, то колишня дружина не має права на спадщину.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Имею ли я право на наследство после сына, которое он мог бы унаследовать по этому завещанию? Других наследников просто в принципе нет.

    нет не имеете право

    так как сын умер раньше чем б. муж

    наследниками после б. мужа - есть все его дети, которые живы, родители мужа кто жив и жена в равных частях

    Анна Клієнт 3 роки тому

    Всем большое спасибо за консультации.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України