Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 12 октября 2020, вопрос №30683 1000₴

Як правильно та дієво оформити заяву на кандидата на місцевих виборах, що чинить підкуп виборців за бюджетні кошти?

Вітаю!

Вчора ввечері я отримав на Viber розсилку від одного з кандидатів на місцевих виборах, котрий на даний момент є сільським головою. Він пропонує ветеранам війни на Донбасі та працівникам бюджетної сфери (вчителям, лікарям, соцпрацівникам) отримати матеріальну допомогу від сільради на суму 5000 грн, а пенсіонерам – надбавку до пенсії в 1500 грн.

Мені як не юристу це здається грубим порушенням частини 2 статті 160 Кримінального кодексу України.
Чи дійсно вищезазначені дії можна кваліфікувати за цією статею? Чи можна їх кваліфікувати за іншою статею кримінального кодексу? Як оформити заяву до правоохоронних органів так, щоб вони не могли це ігнорувати?

Ответы юристов (15)

    Малик Олександр Володимирович
    10%

    Доброго дня!

    За поширення даного повідомлення у групах важко притягнути зазначену у повідомленні особу до відповідальності, оскільки вказане Вами повідомлення не містить заклику до підтримки певного кандидата на виборах, що відбудуться.

    Тому, враховуючи зазначене ознак ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України таке повідомлення не містить.

    Разом з тим, Ви вправі подати до поліції заяву про внесення відомостей про дане порушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Для цього слід звернутися до будь-якого відділення поліції.

    Ковальчук Владимир
    9%

    Подкуп избирателей ранее не был тяжким и особо тяжким преступлением. Сейчас он таковым является. Соответственно, Национальная полиция имеет возможность вести негласные следственные действия, оперативную деятельность по расследованию всей схемы подкупа и каждого участника этой схемы, в том числе, инкорпорировать туда в качестве тайных агентов, собирая должным образом и документируя информацию По украинскому законодательству, раздавать предвыборную гречку и, фактически, подкупать избирателей можно пока кандидат не зарегистрировался. Если он уже зарегистрирован, то в соответствии с законодательством не имеет права предоставлять товары и услуги гражданам или юридическим лицам, которые сопровождаются политической агитацией.В избирательном законодательстве есть статья, которая определяет “границы дозволенного” для проведения предвыборной агитации. В частности, нельзя раздавать деньги, продукты питания, спиртное или другие товары.

    Разрешается дарить избирателям только продукцию с партийной символикой или упоминанием о кандидате, стоимость которой не превышает 6 процентов размера налоговой социальной льготы, то есть 63 грн 06 коп. Это могут быть шариковые ручки, плакаты, календари, значки, книги, кепки, шарфы и тому подобное. То есть, если избирателю предлагают ручку Parker за тысячу гривен – это однозначно подкуп. А если это ручка за 2 гривни с лозунгом политической силы – агитация происходит в рамках закона. Но следует заметить, что это работает только во время избирательного процесса и если кандидат зарегистрировался.

    В списке запрещенного также значатся льготы, услуги, работы, кредиты, ценные бумаги и т.д., если это сопровождается призывами голосовать (или не голосовать) за определенного кандидата или партию или упоминанием имени кандидата или названия партии. Так, если во время избирательного процесса в город приехали звезды, которые со сцены призывают голосовать за какую-то политическую силу или конкретного кандидата – они, а заодно с ними и те, кто их пригласил, нарушают избирательное законодательство.Если у людей есть информация о подкупе, они должны звонить в полицию, ведь это должно надлежащим образом фиксироваться. Не каждый случай можно называть подкупом”Избирателям, которые принимают предложения продать свой голос, грозит штраф от 1700 до 5100 грн или же исправительные работы или ограничение свободы на срок до 2 лет. Участник избирательной гонки, который предлагает избирателю деньги в обмен на волеизъявление, может сесть в тюрьму на срок до 3 лет с запретом заниматься определенной деятельностью от 1 до 3 лет. А за агитацию с нарушениями предусмотрено наказание в виде ограничения свободы на срок от 2 до 4 лет или лишение свободы на тот же срок с запретом занимать определенные должности или заниматься определенной деятельностью от 1 до 3 лет.

    Дмитрий
    5%
    Дмитрий 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Общаться в чате
    • Кримінальна відповідальність за підкуп виборців передбачена лише ст. 160 Кримінального кодексу України. Вам необхідно писати заяву до правоохоронних органів, до неї докласти роздруківку даного повідомлення, далі необхідно буде прийти і дати свої пояснення слідчому з цього приводу.
    • Звертайтеся, допоможу скласти заяву до правоохоронних органів.
    Малиновский Влад
    10%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вячеславе.

    Ви можете написати заяву у місцевий відділ поліції. Самостійно кваліфікувати (вказувати статтью Кримінального кодексу) вам не потрібно - це задача слідчого. Після написання заяви дана інформація має бути внесена жо Єдиного реєстру досудових розлідувань, а вам як заявнику має бути надано витяг з ЄРДР, який свідчитиме про початок досудового розслідування. У випадку відомви порушенні кримінальної справи вам має бути видана постанова (саме постанова а не лист). Зазначену постанову може бути оскаржено до суду.

    Контроль розгляду вашої заяви ви можете здійснювати самостійно або через адвоката.

    Моє враження з приводу отриманої розсилки - це вочевидь "брудні технології". І використовуються вони якраз опонентами особи, від імені якої здійснюється розсилка. Як на мене - досить нерентабельно платити 200 доларів без жодних гарантій отримання результату - це по-перше, а по-друге - занадто відкрито таким чином підставлятись, здійснюючи розсилку.

    Судіть самі - у виборах беруть участь здебільшого активні громадяни, яким вкрай обурлива подібна ситуація. І саме ця категорія громадян буде відштовхнута від кандидата через отримання подібних пропозицій. А та частина виборців, що зголоситься на подібну пропозицію - отримають відмову в отриманні грошей (бо кандидат в дійсності нічого не видаватиме), і також не голосуватимуть за нього, але вже з іншої причини. Тобто - будь-який варіант вигідний для опонентів - це ситуація називається WIN-WIN - виграш за будь-якого розвитку подій.

    Проте і така ситуация вочевидь потребує звернення до поліції з тим, щоб у всьому розібратись та притягнути винних до відповідальності.

    Пользователь не активен
    10%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    В первую очередь нужно понимать - принимались ли решением сельсовета либо исполкома сельсовета решения о выделении бюджетных средств на такие расходы (оказание материальной помощи указанным категориям населения). В соответствии с действующей регуляторной политикой такие решения должны быть опубликованы на сайте сельсовета или его исполнительного органа - Вы сможете ознакомиться с ним в открытом доступе.

    Если такое решение принималось - нужно его изучить: кому конкретно, в каком размере выделялось финансирование и т.д. Поскольку решением определяется конкретное количество средств - должен быть указан перечень лиц, кому выделяется (либо как минимум их количество).

    В данной ситуации могло быть также распоряжение головы сельсовета о выделении средств, но в такой ситуации необходимо смотреть его полномочия согласно ст. 42 Закона Украины "О местном самоуправлении в Украине".

    Если было превышение предоставленных Законом полномочий - в этой ситуации можно говорить об уголовной ответственности за Статтею 364 Кримінального кодексу України Зловживання владою або службовим становищем.

    Если решение о выделении средств вообще не принималось - можно смело говорить о нецелевом использовании денежных средств: Стаття 210 Кримінального кодексу України. Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням.

    Что касается ответственности по ст.160 Кримінального кодексу України, то в чистом виде здесь состава данного преступления не будет, а вот если указать в совокупности - как вытекающее из ст.364 или ст.210 УК Украины - то можно попробовать (но в любом случае в дальнейшем этого состава не будет).

    Если для Вас принципиально наличие в заявлении ст.160 УК Украины, тогда:

    В заявлении описываете ситуацию подробно - решение о выделении бюджетных средств выносилось (не выносилось) в соответствии с полномочиями (не в соответствии с полномочиями), что свидетельствует о наличии состава преступления, предусмотренного ст. __ УК Украины (в зависимости от ситуации). С учетом проходящей предвыборной кампании в Украине такие действия следует рассматривать в как подкуп избирателей (ст.160 УК Украины).

    Ваше заявление в полиции должны принять в любом виде (Вам не могут отказать в их принятии) - другой вопрос какое решение будет принято по результатам его рассмотрения.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Промський Євгеній Сергійович
    9%

    Доброго дня. Ураховуючи диспозицію статті, на яку ви посилаєтесь, необхідно довести, що матеріальна допомога надається не "просто так", а за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, що є досить складним.Відповідно до п. 2 ст. 34 Закону України "Про місцеве самоврядування" до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать вирішення відповідно до законодавства питань про подання допомоги особам з інвалідністю, ветеранам війни та праці, сім'ям загиблих (померлих або визнаних такими, що пропали безвісти) військовослужбовців, а також військовослужбовців, звільнених у запас (крім військовослужбовців строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу) або відставку, особам з інвалідністю з дитинства, багатодітним сім'ям у будівництві індивідуальних жилих будинків, проведенні капітального ремонту житла, у придбанні будівельних матеріалів; відведення зазначеним особам у першочерговому порядку земельних ділянок для індивідуального будівництва, садівництва та городництва.

    Надання допомоги працівникам бюджетної сфери не охоплюється данним переліком, у зв'язку з чим можна говорити про готування до злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України: розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Так само можна говорити про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. Здійснення попередньої правової кваліфікаціїї є обов'язком органу досудового розслідування.Відповідно до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України дане правопорушення буде розслідуватись слідчими Національної Поліції.Після подання заяви про злочин слідчий має внести відомості до Єдиного реєстру досудових росзілувань протягом 24 годин. Зазвичай слідчі порушують даний обов'язок. У разі невнесення відомостей дану бездіяльність необхідно оскаржити до слідчого судді. Таку скаргу необхідно подати протягом 10 днів після спливу строку для внесення відомостей до ЄРДР.

    Морозова Наталия Романовна
    7%

    Доброго дня.

    За ч.2 ст. 160 ККУ у даному повідомленні відсутній склад злочину, оскільки немає фактичих доказів того, що виборче право порушується. В даному випадку, кандидат не здійснює прямий підкуп особи, за вчинення або не вчинення дій за для реалізації нею свого виборчого права.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6%

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Якщо Ви вбачаєте, що в діях сільського голови наявні ознаки того чи іншого кримінального правопорушення, Ви однозначно маєте право подати заяву до правоохоронних органів, які вже в подальшому і чітко встановлять, чи є в діях такої особи ознаки злочину, чи не має!

    Із одного повідомлення в вайбері, це буде важко зробити, однак Ваше законне право про повідомлення про ймовірний злочин, ніхто не віднімав.

    Тому маєте право оформити заяву до правоохоронних органів за формою, яку Вам там нададуть вже на місці.

    В подальшому саме правоохоронці встановлять наявність або відсутність ознак злочину, а не юристи цього сайту!

    Всього найкращого!

    С'єдін Дмитро Володимирович
    10%
    С'єдін Дмитро Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Новая Каховка, 18 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Законодавство України розрізняє прямий і непрямий підкуп виборців і встановлює різні види відповідальності за його вчинення. При цьому кваліфікуючою ознакою непрямого підкупу виборців закон визначає його пов’язаність із проведенням передвиборної агітації.

    Обмеження щодо ведення передвиборної агітації передбачено статтею 57 Виборчого кодексу України (далі- Кодекс). Так, указаною статтею Кодексу встановлено заборону проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, таких як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), місцева організація політичної партії, та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), місцеву організацію політичної партії або згадуванням імені кандидата, назви місцевої організації політичної партії, символіки політичної партії.

    Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, таких як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців (частина шоста статті 57 Кодексу).

    Особи, винні у порушенні законодавства про вибори, виборчих прав виборців, кандидатів, місцевих організацій політичних партій - суб’єктів виборчого процесу, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом (частина третя статті 19 Кодексу).

    Кодексом України про адміністративні правопорушення, який, зокрема, визначає відповідальність за порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, встановлено, що надання виборцям грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (частина друга статті 212-10 указаного Кодексу).

    Крім того, Кримінальний кодекс України встановлює кримінальну відповідальність за підкуп виборців. Так, статтею 160 КК України передбачено відповідальність за:

    прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав;

    пропозицію, обіцянку або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права;

    надання виборцям неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах.

    Відповідно до примітки вказаної статті Кодексу під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям чи одержуються ними.

    Звертаю увагу, що відповідно до Виборчого кодексу України кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, та органах місцевого самоврядування та ін., забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

    Враховуючи викладене, Ви маєте право подати заяву про вчинення, злочину, передбаченого ч.2 ст.160 КК України до місцевого відділу поліції. Для того, щоб працівники поліції не проігнорували заяву та внесли відповідні відомості до ЄРДР, у заяві (крім фактажу) потрібно вказувати, що на Вашу думку НЕПРАВОМІРНА (розписати чому саме) пропозиція кандидата надана саме за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією Вами свого виборчого права та наполягати на внесенні відомостей до Реєстру.

    У випадку відмови слідчим у внесенні відомостей до ЄРДР Ви маєте право оскаржити його слідчому судді місцевого суду, у переважній більшості випадків такі заяви суддями задовольняються.

    Карпенко Андрей Владимирович
    5%

    1. Подкуп избирателей - ст.160 УК Украины.

    2. Рассылка по Вайберу на является допустимым доказательством.

    3. Обратитесь с Заявлением в полицию. Так как подкуп избирателей тяжкое преступление, то полиция может начать оперативно-розыскные действия и выяснить:

    - действительно ли рассылку делал указанный кандидат;

    - проводил ли кандидат подкуп или есть решение местного совета о данных выплатах и на каких основаниях принято;

    - рассылка делалась третьим лицом в целях опорочить кандидата.

    4. Обратитесь с жалобой в ТИК или в ЦИК.

    Адвокат Евгений Александрович
    7%

    Добрий день, В'ячеслав!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження за частиною 2 статті 160 Кримінального кодексу України (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    При цьому, частину 2 статті 160 КК України, ще можливо довести, все залежить від роботи слідчого органу досудового розслідування.

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, з приєднанням до нього скріншотів повідомлення з Вайберу, інших наявних документів, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму

    1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму, членом виборчої комісії або комісії з референдуму, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав, прав на участь у референдумі, -

    караються штрафом від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, -

    караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

    3. Надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, -

    караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

    4. Дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або комісії референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою, іншою особою на прохання кандидата або за дорученням кандидата або політичної партії, яка його висунула, уповноваженою особою політичної партії, представником організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, а також офіційним спостерігачем, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

    5. Особа, крім організатора та підбурювача кримінального правопорушення, звільняється від відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, якщо вона добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності повідомила про вчинення злочину та сприяла його розкриттю.

    Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами".

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Зразок заяви:

    Начальнику Києво-Святошинського ВП ГУ НП в Київській області

    Адреса: м.Боярка, 08154, вул.Хрещатик, 88

    П. І. П., місце проживання та адреса для листування, телефон

    З А Я В А

    про внесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження відносно ___(П. І. П.) про підкуп виборців за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.160 КК України

    /на підставі вимог Конституції України; Загальної Декларації прав людини; Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; Міжнародного пакту про громадянські і політичні права; Закону України «Про Національну поліцію»; ст.1, 2, 3, 4, 160 Кримінального кодексу України; ст.ст.2, 7, 9, 38, 39, 40, 60, 214, 216, 218 КПК України/

    Відповідно до вимог ч.1 ст.2 КПК України – «Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура».

    Згідно до вимог ч.1 ст.214 КПК України - «Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення…, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування».

    Відповідно до вимог ст.160 Кримінального кодексу:

    ""Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму

    1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму, членом виборчої комісії або комісії з референдуму, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав, прав на участь у референдумі, -

    караються штрафом від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, -

    караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

    3. Надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, -

    караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

    4. Дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або комісії референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою, іншою особою на прохання кандидата або за дорученням кандидата або політичної партії, яка його висунула, уповноваженою особою політичної партії, представником організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, а також офіційним спостерігачем, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

    5. Особа, крім організатора та підбурювача кримінального правопорушення, звільняється від відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, якщо вона добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності повідомила про вчинення злочину та сприяла його розкриттю.

    Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами".

    /Фабула скоєння кримінального правопорушення/

    Своїми діями ___ (П. І. П.) здійснив пропозиція, обіцянку неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, тобто скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч.2ст.160 КК України.

    На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами Конституції України; Загальної Декларації прав людини; Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; Міжнародного пакту про громадянські і політичні права; Закону України «Про Національну поліцію»; ст.1, 2, 3, 4, 160 Кримінального кодексу України; ст.ст.2, 7, 9, 38, 39, 40, 60, 214, 216, 218 КПК України,-

    П Р О Ш У:

    1. Внести відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження відносно ___(П. І. П.) про підкуп виборців за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.160 КК України.

    2. Про результати розгляду даної заяви, прошу Вас мене повідомити, з наданням копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Додаток:

    1) Скріншоти повідомлення з Вайберу на ___аркушах.

    2) Інші наявні документи, всього на___аркушах.

    З повагою,

    ___ /П. І. П./

    «___».10.2020 року.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    4%

    Доброго дня В"ячеславе! Пропоную Вам звернутися до поліції з такою заявою

    До слідчого відділення___відділення поліції

    ___відділу поліції

    ГУНП в ___області

    Від___

    ___

    ___

    ЗАЯВА

    ___року через месенджер Viber мені було надіслано повідомлення наступного змісту «Шановна громадо, 14 жовтня ми відзначаємо День захисника України. До цього свята, як обраний вами голова Софіївської Борщагівки, підготував матеріальну допомогу ветеранам війни на Донбасі та працівникам бюджетної сфери – вчителям, лікарям, соціальним робітникам. Ви отримаєте матеріальну допомогу від сільради у розмірі 5 тис. грн.. Пенсіонерам я підготував надбавку до пенсії у розмірі 1500 гривень. Як отримати допомогу та надбавку можна дізнатися за телефоном (04598) 5-61-71. Ваш голова – Олесь Кудрик».

    Вказане повідомлення містить пропозицію отримання виборцям неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією.

    За викладених обставин, дії голови Олеся Кудрика, що виявилися в наданні виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 ст. 160 Кримінального кодексу України.

    Права і обов'язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого (ч.2 ст. 55 КПК України).

    Під час досудового розслідування потерпілий, відповідно до ч.2 ст. 56 КПК України, має право на негайне прийняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення, визнання його потерпілим; отримувати від уповноваженого органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.

    Згідно із пунктом 1 Розділу II Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого Наказом Генеральної прокуратури України від 06.04.2016 року № 139, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2016 року за № 680/28810 формування Реєстру розпочинається з моменту внесення до нього Реєстратором відповідних відомостей про кримінальне правопорушення, зазначених у заяві чи повідомленні про його вчинення або виявлених ним самостійно з будь-якого джерела.

    Крім того, відповідно до ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

    Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

    Таким чином, відомості щодо вчинення кримінального правопорушення підлягають невідкладному внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань та є підставою для початку проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, а дана заява (повідомлення) про вчинене кримінальне правопорушення, відповідно до ст.214 КПК України та Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань - підлягає реєстрації та подальшому розгляду в порядку кримінально-процесуального законодавства України.

    Згідно ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

    Відповідно до ч.1, 2 статті 218 Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення. Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

    Таким чином, заява про вчинення кримінального правопорушення подається мною відповідно до територіальної юрисдикції.

    На підставі вищевикладеного та керуючись статтею 19 Конституції України, ст. ст. 1, 6, 8, 9, 55, 91, 214 КПК України, Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого Наказом Генеральної прокуратури України від 06.04.2016 року № 139, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2016 року за № 680/28810,

    ПРОШУ:

    1. Прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву про вчинення кримінального правопорушення в Єдиному реєстрі досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування у відношенні голови Олеся Кудрика за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 160 Кримінального Кодексу України.

    2. Повідомити мене письмово, у встановленому законом порядку та строк про прийняте процесуальне рішення.

    Додаток в копіях:

    «___»___2020 року ___

    Гончаренко Константин
    4%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    підкуп виборців тепер є кримінальним проступком, і поліція отримала більше повноважень для збору доказової бази.

    якщо раніше всі факти, які передавали до суду, базувалися на основі, насамперед, свідчень учасників підкупу – або тих, хто підкуповував, або тих, кого підкуповували, то зараз поліція зможе сама зібрати цю доказову базу. Це буде дуже серйозно для суду”

    Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму

    1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування -

    караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

    2. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), -

    караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

    3. Здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг -

    карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

    4. Дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

    Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

    {Стаття 160 в редакції Закону № 1703-VII від 14.10.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1791-VIII від 20.12.2016}

    Підкуп виборців та застосування адміністративного ресурсу залишаються ключовими проблемами виборчого процесу в Україні.

    14.10.2014 Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, а саме до ст. 160 КК України, щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів проти виборчих прав громадян. Ухваленні парламентом зміни, серед іншого, виокремлюють підкуп виборців в окремий склад злочину, встановлюють кримінальну відповідальність не лише для тих, хто підкуповує виборців, а самих виборців, які отримують незаконну вигоду від голосування.

    Якщо Вам відомі факти вчинення вказаного кримінального правопорушення необхідно зібрати детальні факти та докази та звернутися до поліції з відповідною заявою, та в порядку ст.214 КПК України внести відомості до ЕРДР та у термін 24 годин слідчій має розпочати перевірку фактів з подальшим прийняттям рішення про відкриття провадження по справі враховуючи відповідну кваліфікацію злочину.

    За фактом прийняття заяви- повідомлення вам мають видати витяг з реєстру про її прийняття.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про місцеві вибори" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/595-19):

    "Стаття 15. Строки призначення місцевих виборів та оголошення виборчого процесу, правила обчислення строків...

    1. Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів.

    Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів...".

    Закон України "Про Державний реєстр виборців" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/698-16):

    "Стаття 1. Державний реєстр виборців

    Державний реєстр виборців (далі - Реєстр) - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки даних, які містять передбачені цим Законом відомості, та користування ними, створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України (далі - виборці).

    Стаття 2. Основні завдання Реєстру

    1. Основними завданнями Реєстру є:

    1) ведення персоніфікованого обліку виборців;

    2) складання списків виборців для проведення виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, всеукраїнського та місцевих референдумів;..." -

    у цій частині повідомлення сільським головою згідно з прикріпленим фото розіслано 7 жовтня 2020р., тобто, по-перше, після початку виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020р., по-друге, у зв'язку з початком виборчого процесу адресати розісланого сільським головою повідомлення мають статус виборців, по-третє, на підставі попередніх висновків (фактів), у діях сільского голови мають місце (на відміну від протилежних викладених думки, позиції колег) ознаки кримінального правопорушення, передбаченогоо ч. 2 ст.160 Кримінального кодексу України (КК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму...

    2. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, -

    караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років...

    Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.".

    Крім даного злочину у діях сільського голови, мають місце, як вбачається ознаки інших злочинів КК:

    "Стаття 356. Самоправство

    Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців...

    Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем..

    2. Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем -

    карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років...

    4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років...

    Стаття 210. Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлен...их бюджетних призначень або з їх перевищенням

    1. Нецільове використання бюджетних коштів службовою особою, а так само здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням всупереч Бюджетному кодексу України чи закону про Державний бюджет України на відповідний рік, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти у великих розмірах, -

    караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого...

    Примітка. 1. До бюджетних коштів належать кошти, що включаються до державного бюджету і місцевих бюджетів незалежно від джерела їх формування.

    Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

    1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

    карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...

    Примітка. 1. Службовими особами у статтях 364, 368, 368-5, 369 цього Кодексу є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування,...".

    Стосовно сили доказу даного повідомлення шляхом, способом "Вайбер", знову ж таки, всупереч викладених думок колег (заперечення колегам складає половину, якщо не більше, моєї роботи та участі у питаннях):

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    "Стаття 84. Докази

    1. Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

    2. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів...

    Стаття 99. Документи

    1. Документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об’єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

    2. До документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати:

    1) матеріали фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інші носії інформації (у тому числі електронні);..."

    Савченко Олександр
    4%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Дії сільського голови, а саме розсилання ним повідомлення у вайбері про те, що з сільського бюджету до Дня захисника України буде виплачено матеріальну допомогу окремим категоріям селян, без будь-яких призовів до цих селян віддати за нього свій голос на майбутніх місцевих виборах, не можуть бути кваліфіковані за ч. 2 ст.160 Кримінального кодексу України, так як не містять ознак та складу кримінального правопорушення, передбаченого даною нормою.

    Відповідно до примітки вказаної статті Кодексу під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям чи одержуються ними.

    Норми щодо підкупу виборців містяться і в Законі України «Про місцеві вибори» (далі - Закон). Так, відповідний Закон прямо забороняє застосовувати підкуп як дію, що перешкоджає вільному формуванню та волевиявленню виборця.

    У частині 4 статті 60 Закону вказано, що заборонено проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5% розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

    Отже, по вашим питанням:

    1) Чи дійсно вищезазначені дії можна кваліфікувати за цією статею? - ні, неможна. Взагалі така виплата допомоги до Дня захисика України та свята Покрови Святої Богородиці є звичайною практикою по всій Україні.

    2) Чи можна їх кваліфікувати за іншою статею кримінального кодексу? - лише саме розсилання повідомлення такого змісту не дає підстави для кваліфікації дій сільського голови за іншими статтями Кримінального кодексу України.

    Спробуйте зателефонувати по вказаному у повідомленні номеру та дізнатися більше щодо цієї виплати (хто прийняв рішення про її виплату, і де з цим рішенням можна ознайомитися). Лише після отримання цієї інформації можна буде говороти про наявність ознак кримінального правопорушення за іншими статтями ККУ (наприклад, ст. 210 "Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлен...их бюджетних призначень або з їх перевищенням").

    3 ) Як оформити заяву до правоохоронних органів так, щоб вони не могли це ігнорувати?

    Якщо ж Ви все-таки вважаєте, що сільський голова порушив законодавство та вчинив злочин за ч. 2 ст. 160 ККУ, то маєте право повідомити про це органи Національної поліції для внесення відомостей до ЄРДР та початку досудового розслідування.

    Повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, можуть бути подані як у письмовому, так і усному порядку, до органів Національної поліції (під територіальною юрисдикцією якого знаходиться місце скоєння злочину).

    Письмове повідомлення оформлюється у двох екземплярах, один з яких передається черговому Національної поліції, а на іншому ставиться відмітка про дату та час отримання.

    Усне повідомлення про вчинення кримінального правопорушення оформлюється складанням службової особи Національної поліції протоколу усної заяви про вчинення кримінального правопорушення, другий примірник віддається заявнику.

    Усне повідомлення через оператора 102 (в телефонному режимі). Для підтвердження здійснення повідомлення про вчинення кримінального правопорушення через оператора 102, необхідно здійснювати фіксацію розмови з черговим (відео запис розмови, аудіо запис розмови, скріншот, підтверджуючий телефонну розмову та виклик). Під час розмови, необхідно з’ясувати П.І.Б. чергового, хто прийняв заяву, його звання, посаду та відповідний номер реєстрації заяви про скоєння злочину в журналі реєстрацій чергової частини.

    Подавши заяву про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до ст. 60 КПК України, така особа вважається заявником та має право:

    • отримати від органу до якого він подав заяву документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;
    • подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;
    • отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    Після отримання повідомлення про вчинення кримінального правопорушення службові особи Національної поліції, відповідно до ст.214 КПК України, зобов’язані негайно, але не пізніше 24 годин, вказані відомості внести до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

    У разі відмови службових осіб Національної поліції, невідкладно здійснити виїзд за місцем скоєння злочину або внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР, заявник звертається до органів прокуратури (під юрисдикцією якого розташовується місце вчинення кримінального правопорушення та відділ Національної поліції), із заявою про вчинення ряду злочинів, зокрема скоєння правопорушення проти виборчих прав та посадовими особами Національної поліції кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364 (зловживання службовим становищем) і ст. 396 (приховування злочину) КК України долучивши до заяви докази вчинення кримінальних правопорушень.

    Отримавши вказану заяву, працівники органів прокуратури негайно вносять відомості до ЄРДР про вчинення кримінальних правопорушень службовими особами органами національної поліції, передбачених ст.ст. 364, 396 КК України і за фактом порушення виборчих прав.

    В подальшому, враховуючи, що одним із суб’єктів вказаного кримінального правопорушення є працівник правоохоронного органу, прокурор, керуючись ч. 4 ст. 216 КПК України, скеровує вказане кримінальне провадження до Державного бюро розслідувань для подальшої організації досудового розслідування, при цьому здійснення процесуального керівництва залишає за собою.

    Розпочавши досудове розслідування прокурор, керуючись статтею 36 КПУ України, з метою швидкого реагування та документування скоєння вказаних злочинів, особисто проводить першочергові невідкладні слідчі дії та приймає процесуальні рішення, після проведення яких скеровує кримінальне провадження до органу досудового розслідування.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України