Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 25 октября 2020, вопрос №31547

чи має право покупець вимагати у продавця Статуту компанії

Юрист компанії Покупця вимагає надати Статут компанії Продавця.
Пояснюю, що вони я покупці, мають на це право.
Ставлячи в пряму залежність надання Статуту і підписання договору на купівлю-продаж обладнання.
Чи правомірна вимога Покупця, якими правовими нормами це підтверджено?
Чи можливо достатньо Витягу органів державної реєстрації, організацій, установ...

Дякую за відповідь.

Ответы юристов (4)

    Жупинский Николай Андреевич

    Укладання угод між суб'єктами господарювання є повністю добровільним за виключенням випадків, де таке укладання є обов'язковим. Тому ви маєте повне право відмовитись від надання копії статуту та від укладення договору з продавцем. . Це свобода договору і не інакше

    Марусяк Андрій Романович

    доброго дня! Вимога правомірна, оскільки це ні яким актом не заборонено. На ваш розсуд, надавати статут, чи ні.

    Практика демонструє, що статут надавати необхідно, але не в повному обсязі, лише сторінки де захначено обрані види господарської діяльності та повноваження директора ( існують випадки, що за статутом директор не мав права укладати певний договір і учасники ТОВ його оскаржують).

    Ряба Світлана

    Добрий день! При укладанні договорів в більшості підприємства обмінюються установчими документами в тому числі Статутом. Але можете надати лише відомості про назву підприємства та повноваження директора, бо бувають випадки, що в Статуті обмежені випадки щодо вартості та взагалі можливості укладання договорів Директором. Тому це є підтвердженням Вашої можливості на законному рівні укладати договори.

    Иваненко Мария Владимировна

    Требование правомерно. Вы заключаете договор купли-продажи оборудования и скорей всего не на 100 грн.:). Выписки или вытяга с реестра недостаточно, но если у Вас есть опись документов от регистратора и Вы меняли устав, то достаточно дать им опись с кодом доступа и они смогут на сайте мин.юста ознакомится со скан-копией устава. Все дело в том, что если поставка на большую сумму денег, а по уставу директор либо не имеет права заключать договора на большие суммы или нужно письменное согласие состава учредителей, о не всегда эту информацию можно узнать из гос.реестра, а она есть только в уставе:). Если к примеру по уставу полномочия директора узкие, то если он подпишет договор с превышением полномочий, то это может стать причиной признания договора недействительным. Для безопасности сделки двум сторонам, как Продавцу, так и Покупателю нужно ознакомиться с уставными документами сторон, регистрацией пдв, чтобы избежать проблем в будущем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України