Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 31 октября 2020, вопрос №31924 250₴

Гроші під розписку, дзвонять погрожують

Взяв гроші в борг, під росписку, вона діє до 07.07.2021 була усна домовленість що я буду сплачувати 5% від суми кожного місяця. На даний час не сплачую тому що немає можливості. Тепер вони дзвонять і погрожують щоб я віддав проценти. Як в такі ситуації бути?

Ответы юристов (13)

    Жупинский Николай Андреевич
    8%

    Взяв гроші в борг, під росписку, вона діє до 07.07.2021 була усна домовленість що я буду сплачувати 5% від суми кожного місяця. На даний час не сплачую тому що немає можливості. Тепер вони дзвонять і погрожують щоб я віддав проценти. Як в такі ситуації бути?

    Якщо в розписці нічого не вказано про дострокове повернення боргу та щомісячну сплату процентів чи тіла кредиту, Вам нічого хвилюватись.

    В залежності від характеру погроз можете звернутися з заявою до поліції.

    Гончаренко Константин
    12%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    У банков действительно есть общая база данных о клиентах, также есть ООО "УБКИ" (Украинский банк кредитных историй", где все данные имеются. Поэтому и возникла такая ситуация, что Ваши данные стали доступны банку или микро-финансовой организации (МФО).

    Такие разговоры с представителями банков и МФО можно и нужно записывать, предупредив об этом собеседника и выяснив его данные (ФИО, должность, место работы), эти данные могут Вам пригодится при обращении в правоохранительные органы или при судебном разбирательстве.

    Я Вам рекомендую направить в этот банк или МФО письменное заявление о запрете использования Ваших персональных данных с требованием удалить из базы данных Ваши контакты. Заявление следует отправлять почтой, с описью вложения, курьерской доставкой, у Вас остануться доказательства факта отправки документов (опись, квитанция, чек, уведомление).

    Уголовным кодексом предусмотрена ответственность:

    Статья 182. Нарушение неприкосновенности частной жизни

    1. Незаконное собирание, хранение, использование, уничтожение, распространение конфиденциальной информации о лице или незаконное изменение такой информации, кроме случаев, предусмотренных другими статьями настоящего Кодекса, - наказываются штрафом от пятисот до одной тысячи необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительными работами на срок до двух лет, или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до трех лет.

    Статья 355. Принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств

    1. Принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств, то есть требование выполнить или не выполнить договор, соглашение или другое гражданско-правовое обязательство с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, повреждение или уничтожение их имущества при отсутствии признаков вымогательства - наказывается исправительными работами на срок до двух лет или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до двух лет.

    Статья 189. Вымогательство

    1. Требование передачи чужого имущества или права на имущество или совершения каких-либо действий имущественного характера с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, ограничение прав, свобод или законных интересов этих лиц, повреждение или уничтожение их имущества или имущества, находящегося в их ведении или под охраной, или разглашение сведений, которые потерпевший или его близкие родственники желают сохранить в тайне (вымогательство), - наказываются ограничением свободы на срок до пяти лет или лишением свободы на тот же срок.

    Ваши данные не имеют права передавать третьим лицам или распростронять их иным образом, можете обратиться в полицию с заявлением о совершении преступления, по Вашему обращению обязаны внести сведения в ЕРДР (Единый реестр досудебных расследований), провести проверку и выявить правонарушение. Проблема может возникнуть с установлением виновных лиц и как они связаны с банком или МФО, скорей всего выяснится, что люди, которые Вас беспокоят не имеют к ним отношения и не являются их сотрудниками.

    После отправления юридических писем кредитору, как правило, прекращают доставать своим вниманием, и конечно следует игнорировать их полностью, что также повлияет на снижение их активности в Ваш адрес.

    Если это не банк , а частное лицо то необходимо в судебном порядке кредитору подать для начала иск о возврате задолженности , предварительно направить вам письменную претензию с описанием требований и копию договора займа.

    Если условия по расписке Вами выполняются вовремя, то описанная ситуация это криминальное преступление , описанное выше как вымогательство , обратитесь в полицию с заявлением в порядке ст.214 КПК Украины внесите ведомости в ЕРДР и следователь в течении 24 -х чсов начнет проверку фактов и решит вопрос об открытии уголовного производства о чем Вам сообщат письменно или вызовут для установления обстоятельств повесткой официального характера.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%

    1. Если в расписке нет обязательства выплачивать 5% за пользование деньгами(кредитом), то требование о их выплате не являются законными. Для Вас скорее действуют моральные обязательства, если Вы об этом договаривались.

    Рекомендация: не признавайте этого обязательства не в переписка, не в общении по телефону или в личном общении. Признавайте сумму долга и свое обязательство его вернуть в срок.

    2. В случае угроз или противоправных действий со стороны кредитора обращайтесь с заявлением в полицию.

    Коллега Вам очень полно привел все статьи.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдане!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1046. Договір позики

    1. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

    Стаття 1047. Форма договору позики

    1. Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

    2. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    2. Договір позики вважається безпроцентним, якщо:

    1) він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін;

    2) позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками.

    Стаття 1049. Обов'язок позичальника повернути позику

    1. Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

    Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

    2. Позика, надана за договором безпроцентної позики, може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не встановлено договором.

    3. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

    Отже, відповідно до Цивільного кодексу України, якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України, яка на сьогоднішній день складає 22% річних.

    Тобто, якщо Ви домовились про те, що кошти Ви берете без сплати процентів, а в розписці про це не зазначили, позикодавець у майбутньому зможе через суд стягнути з Вас плату за користування грошима. Тому, якщо позика є безоплатною, при складані розписки або договору обов’язково необхідно вказувати, що позикодавець не має права на отримання процентів від суми позики.

    При цьому, якщо в розписці вказано граничний строк повернення грошей (07.07.2021), то вимагати від Вас дострокового повернення коштів позикодавець не має права. Якщо Ви частково або повністю повертаєте кошти, то передавайте їх позикодавцю лише після отримання від нього письмової розписки про отримання коштів. Важливо, щоб така розписка містила відомості про те, що кошти позикодавець отримав від Вас (позичальника) саме в рахунок погашення боргу за розпискою, за якою Ви отримували кошти в борг.

    Якщо позикодавець ухиляється від отримання грошей в рахунок повернення боргу, наприклад, з метою накладення на Вас штрафних санкцій, невідкладно надішліть поштою за його адресою проживання цінний лист з описом вкладеного з вимогою призначити час та місце передачі грошей.

    Раджу записувати усі телефонні розмови з позикодавцем. Якщо Вам і надалі телефонуватимуть, відкрито погрожуватимуть та вимагатимуть від Вас передати їм гроші, то повідомте, що подасте на них заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження за фактом примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text)

    Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього Вам доброго!

    Костромина Виктория
    8%

    Взяв гроші в борг, під росписку, вона діє до 07.07.2021 була усна домовленість що я буду сплачувати 5% від суми кожного місяця. На даний час не сплачую тому що немає можливості. Тепер вони дзвонять і погрожують щоб я віддав проценти. Як в такі ситуації бути?

    если в расписке не указана оплата процентов и погашение каждый месяц - деньги вам нужно отдать до даты указанной в расписке

    а проценты можете не платить

    Тимофеева Юлия Андреевна
    12%

    Добрий день.

    За наданою Вами інформацією, можу повідомити наступне.

    Якщо розписка містить строк повернення грошових коштів, то обов’язок з повернення цих коштів наступає у строк, передбачений розпискою. Це випливає з частини 1 ст. 530 Цивільного кодексу України: «Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).» Якщо у розписці не міститься будь-яких прав позикодавця щодо можливості вимагати дострокового повернення грошових коштів, то обов’язок з їх повернення – граничний термін, вказаний у розписці. Стосовно відсотків, то у випадку якщо це передбачено у розписці, Ви їх повинні сплачувати у строк, який встановлений у розписці для сплати відсотків. Однак, Ви зазначаєте, що це лише усна домовленість. Тобто за усною домовленістю підстав хвилюватись за сплату відсотків немає. Якщо ж відсотки все ж таки зазначені у розписці, тоді треба дивитись розписку, можливо вона може бути визнана договором позики, і тоді, за законодавством, позикодавець може вимагати дострокового повернення всієї суми через несплату відсотків.

    Стосовно погроз та вимагання сплатити відсотки, знову ж таки, Ви зазначаєте, що відсотки – це усна домовленість. В залежності від характеру погроз, Ви можете звернутись до поліції. Якщо вимагання сплати відсотків пов’язане з погрозою насильства над Вами чи Вашими близькими родичами, з обмеженням прав, свобод або законних інтересів, з пошкодженням чи знищенням або з розголошенням відомостей, які Ви чи Ваші близькі родичі бажають зберегти в таємниці, якщо такі погрози виходять від декількох осіб або при цьому використовується службове становище, якщо Вам погрожують можливим нанесенням тілесних ушкоджень або спричиненням смерті – це ст. 189 та ст. 355 Кримінального кодексу України:

    «Стаття 189. Вимагання

    Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з (вимагання), - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.

    4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.»

    «Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років

    Також бажаю зазначити, що відповідно до ст. 598 Цивільного кодексу «Припинення зобов'язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом.» За загальними положеннями Цивільного кодексу розірвання договору вчиняється у формі, в якій укладено договір, тобто в даному випадку письмово. Якщо в письмовому вигляді Ваш позикодавець не повідомляв Вас про необхідність сплати відсотків або про розірвання договору, то знову ж таки підстави для хвилювання відсутні (однак, в залежності від характеру та суті погроз). При наявності письмових вимог, треба розглядати всі документи і вирішувати питання про наступні дії окремо. Звертаю увагу, що будь-яке письмове визнаня відсотків, або сплата відсотків на підставі письмової вимоги може бути визнана як Ваше погодження з цими відсотками

    Також раджу Вам зберігати докази сплати будь-яких сум в рахунок укладеної розписки.

    З повагою, адвокат Юлія Тимофеєва

    Крикун Сергій  Павлович
    12%

    Цивільний кодекс України (ЦК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1046. Договір позики

    1. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

    Стаття 1047. Форма договору позики

    1. Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

    2. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    2. Договір позики вважається безпроцентним, якщо:

    1) він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін;... " (50х17=850 грн. - прим.авт.).

    Оскільки розпискою не визначено розмір процентів, то цей розмір передбачено наведеною вище нормою ЦК - на рівні облікової ставки НБУ. Щодо розміру облікової ставки дивіться сайт НБУ (https://bank.gov.ua/ua/monetary/stages/archive-ris...). На даний момент ставка складає 6%. Щодо визначення суми процентів за ставкою: по-перше, до розрахунку підлягає ставка, що була чинною в період, за який сплачується процент (на вказаній сторінці вказано дати зміни ставки); по друге, розрахунок проценту за ставкою доволі специфічний і першого разу може не піддатись - до застосування підлягає не пряме значення проценту (6%), а з розрахунку "річних" за період розрахунку. За необхідності формула розрахунку додатково на Вашу адресу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8%

    Доброго вечора, Богдане!

    Давайте разом з Вами розберемося в ситуації, яка склалася для Вас на даний момент!

    Відповідно до статті 1046 Цивільного кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text) за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Стаття 1047 ЦКУ передбачає, що на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України (6% річних та індекс інфляції).

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    2. Договір позики вважається безпроцентним, якщо:

    1) він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін (тобто якщо сума не перевищувала 850 грн, то він є безвідсотковим);

    2) позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками.

    Також важливо взяти до уваги ч.2 ст. 1050 ЦК України, вона передбачає, що якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

    Тобто Богдане, якщо Ви взяли суму більше 850 грн, то Ваш позикодавець має право на отримання відсотків!

    Однак звичайно розумію, що їх сплата не задовольняє Вас, а тому раджу просто переговорити з позикодавцем, якщо це Ваш друг або інша близька чи дружня для Вас особа, аби він поставився з розумінням. І все ж, намагайтеся сплачувати позику, хоча б поступово.

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий вечір!Можете не реагувати на телефонні дзвінки. Стягнути з вас борг у даному випадку можна лише в судовому порядку після набрання рішенням суду про задоволення позову законної сили.Якщо Вам погрожують, напишіть заяву про це у поліцію.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Богдан.

    Если в расписке нет речи о процентах, и подтверждений (в смс, в записях по телефону) о договоренности платить проценты нет, переживать не стоит.

    Иначе это уже будет вымогательством с их стороны.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Адвокат Евгений Александрович
    8%

    Здравствуйте, Богдан!

    "Взяв гроші в борг, під росписку, вона діє до 07.07.2021 була усна домовленість що я буду сплачувати 5% від суми кожного місяця. На даний час не сплачую тому що немає можливості. Тепер вони дзвонять і погрожують щоб я віддав проценти. Як в такі ситуації бути"?

    Устная договорённость не имеет значения.

    Если в расписке срок выполнения долговых обязательств до 97.07.2021 года, то Вы не обязаны сейчас оплачивать с юридической стороны.

    На угрозы и принуждение к выполнению гражданско-правовых обязательств по расписке, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о принуждении к выполнению гражданско-правовых обязательств по ст.355 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Только по окончанию срока действия расписки, кредитор имеет право требовать сумму долга.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Судя по вашему вопросу сейчас у вас идет просрочка исполнения обязательства только по процентам. По самому долгу срок еще не наступил. Звонки по телефону это еще не реальные действия кредитора, которые вы можете исключить какими то своими противодействиями. Важно понимать как эти условия прописаны в самой расписке. Юридические последствия могут быть следующими: расторжение договора займа оформленного распиской и взыскания долга + проценты или просто взыскание процентов. Но все это кредитор может сделать только в судебном порядке. Как показывает практика если вы не договоритесь, то вероятнее всего в суд кредитор будет подавать уже после окончания срока расписки. Пока ничего юридически значимого не происходит.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "Взяв гроші в борг, під росписку, вона діє до 07.07.2021 була усна домовленість що я буду сплачувати 5% від суми кожного місяця. На даний час не сплачую тому що немає можливості. Тепер вони дзвонять і погрожують щоб я віддав проценти. Як в такі ситуації бути?"

    Вирішення спору в цивільному праві відбувається або шляхом перемов, або у судовому порядку.

    Якщо у розписці про відсотки мова не йде - вимоги неправомірні. З 07.07.2021 кредитор має право вимагати повернення боргу.

    Дії залежить від способу та змісту погроз - можливо слід звертатися до поліції.

    Для більш конкретних порад потрібно бачити розписку та аналізувати погрози.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України