Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 16 листопада 2020, питання №32979

доборого дня хочу переформити хату і землю яка на прадіді мому,що для цього потрібно, прадід помер 1989 р. прабабушка 2000р. з того часу там ніхто не проживав.

доборого дня хочу переформити хату і землю яка на прадіді мому,що для цього потрібно, прадід помер 1989 р. прабабушка 2000р. з того часу там ніхто не проживав.

Відповіді юристів (1)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий Вам вечір. Таке майно відноситься до відумерлої спадщиною. З чинним Цивільним кодексом України, після спливу одного року з часу відкриття спадщини орган місцевого самоврядування зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Відумерла спадщина переходить у власність територіальної громади. Спадкоємці у випадку їх зацікавленості спадщиною можуть отримати в органу місцевого самоврядування спадщину, визнану відумерлою або грошове відшкодування-в разі подажу майна спадщини. На час мерті Вашої прабабусі діяв старий цивільний кодекс УРСР.

    Якщо майно, на яке претендує спадкоємець, що пропустив строк для прийняття спадщини, перейшло як відумерле до територіальної громади і збереглося, спадкоємець має право вимагати його передання в натурі. У разі його продажу спадкоємець має право на грошову компенсацію.

    Отже, Вам потрібно звернутись до сільської чи селищної ради із проханням вказати, чи визнавалась спадщина після Вашої прабабусі відумерлою спадщиною. Якщо ні,то Вам потрібно звернутись до суду із заявою для призначення додаткового терміну для прийняття спадщини. На таке має право спадкоємець, який пропустив загальний 6-місячний строк для прийняття спадщини, з поважної причини.

    Запрошую Вас звертатись до мене для надання оплатних юридичних послуг з цього питання. Я можу написати текст заяви до суду, здійснювати правовий супровід Ваших відносин з сільрадою чи надати інші правничі послуги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України