Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 19 ноября 2020, вопрос №33230 500₴

Как снять задолженность за центральное отопление, если отключены от него с 2002г.

В квартире с 2002 г отрезано центральное отопление. Официально, с проектом, решением Киевгаза. Установлен газовый котел. До 2017 г. платили только за газ и все было ок. Но с 2017 начали приходить счета за централизованное отопление. 2 раза писали заявление в ЦКС о том что мы отключены, но долг не снимали. В результате попросили принести свежую справку от киевгаза о том, что действительно у нас газовый котел. Мы принесли, потом пришла комиссия от Киевэнерго и проверила, что действительно у нас отрезано отопление, составили акт. Но задолженность всеравно не сняли, в ЦКС написали: ЦКС та Киїтеплоенерго це питання не вирішує. Вирішує це питання комісії при КМДА для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води у місті Києві. Звертайтесь до КМДА. Не понимаю почему я должен доказывать, что все законно. И как мне снять задолженность?

Ответы юристов (16)

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Алексей! Если Вы не сделали этого ранее советую Вам письменно обратиться в теплопоставляющую организацию о расторжении договора, проведении сверки с составлением акта сверки. При этом при сверке предоставьте копии документов подтверждающих, что не пользовались их услугами. Если результата не будет разорвать договор можно в судебном порядке.

    Дмитрий
    Дмитрий 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Общаться в чате
    • Якщо на Вас подадуть в суд про стягнення боргу за тепло - треба буде там доводити всі обставини Вашого відключення.
    • Питання відключення мереж центрального опалення та постачання гарячої води у багатоквартирних житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою КМ України від 21 липня 2005 року № 630 та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №4 від 22 листопада 2005 року із змінами, внесеними наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №169 від 6 листопада 2007 року. Крім того, вирішення зазначеного питання повинно узгоджуватися з нормами СНИП 2.04.05.-91 "Отопление, вентиляция и кондиционирование".
    • Пунктом 24 зазначених Правил передбачено, що споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.
    • Проте відповідно до п. 25 Правил - відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства, а відповідно до п. 26 відключення споживачів від системи здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
    • Згідно Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання - для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП. У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку (п.2.1); Комісія розглядає надані документи за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та у відповідності до неї. Комісія, після вивчення наданих власником (власниками) документів, у місячний строк приймає рішення щодо відключення від мереж ЦО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних технічних умов для виготовлення проектної документації (п.2.2).
    • Постачальники тепла можуть тракутвати Вашу заборгованість так - теплопостачання у будинок, де знаходиться Ваша квартира, підприємство теплопостачання подавало у відповідності до діючого законодавства і Ви, повинні провадити оплату за надані послуги відповідно до ч.3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", однак фактично Вами оплата наданих послуг не провадилась.
    • Підключення квартири до централізованої мережі теплопостачання і відкриття особового рахунку слід вважати фактичним укладенням договору на умовах, передбачених Законом України "Про теплопостачання" та Правилами. Виходячи з положень статей 6, 526, 626-631 ЦК України укладений договір є обов'язковим для належного виконання сторонами відповідно до його умов, вимог ЦК України та інших актів цивільного законодавства. Згідно зі ст. 611 ЦК України в разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або Законом. Статтею 24 Закону України "Про теплопостачання" передбачено, що споживач теплової енергії несе відповідальність за порушення умов договору з теплопостачальною організацією, відповідних нормативно-правових актів.
    Кальницкий Георгий  Валериевич

    Алексей, добрый день!

    Если у вас отключение от центральной теплосети оформлено официально, договор расторгнут, если есть акт проверки, который это подтвердил, то вам ничего больше доказывать не нужно. Вы никому ничего не должны. Якобы долг, что висит на вас, это дефект системы учета ЦКС, а не ваша вина. Т.е., чтобы вы понимали, любое обязательство возникает лишь на основании реального правоотношения. В вашем случае таких отношений с ЦКС (или с кем у вас был договор на тепло поставку) по центральному отоплению уже не было, соответственно и не может быть никаких обязательств с Вашей стороны. Ну висит псевдодолг и пусть себе висит, хотя это и неприятно.

    Но, при этом, есть риск, что вам рано или поздно может придти иск и повестка в суд о взыскании псевдодолга по процедуре приказного производства. Но не пугайтесь, придете в суд, покажите свои документы и суд примет решение в вашу пользу, отказав ЦКС. А как там будет снимать с учета задолженность ЦКС это их проблема, не ваша.

    Удачи!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачем комунальних послуг є фізична особа, яка отримує житлово-комунальну послугу. Відповідно до ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Утримання майна власників квартир (будинку та прибудинкової території) здійснюється ними шляхом оплати всіх витрат по утриманню експлуатуючій організації.

    Згідно ст.13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо).

    Тлумачення як положень частини першої статті 714, так і інших норм глави 54 ЦК України дозволяє стверджувати, що по своїй суті договір, на підставі якого відбувається постачання теплової енергії споживачу, є видом договору купівлі-продажу. Такий же висновок можливо зробити й при тлумаченні норм, закріплених в Законі України «Про теплопостачання»

    Статтею 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

    Згідно п.п.3 п.2 ст.21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець зобов`язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотриманням умов його виконання.

    Споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі (постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 26 вересня 2018 року у справі № 750/12850/16-ц і у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 6 листопада 2019 року у справі № 642/2858/16).

    Але як ви стверджуєте, то в вашому випадку - не було користування, й це підтверджено актом про відключення.

    «ефективний засіб правового захисту» у розумінні статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободмає забезпечити поновлення порушеного права й одержання особою бажаного результату.

    Тож ви можете звернутись до суду із позовом, й просити визнати дії/бездіяльність щодо нарахування безпідставним, скасувати нарахований борг і зобов`язати відповідача списати з особового рахунку заборгованість. (https://reyestr.court.gov.ua/Review/83090016)

    Бобров Олександр Миколайович

    Доброго дня. Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлових будинків регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 № 1268) (далі – Правила), та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово – комунального господарства України від 22.11.2005 № 4 (із змінами, внесеними наказом Мінжитлокомунгоспу від 06.11.2007№ 169, який набув чинності з 09.12.2007) (далі – Порядок). Дія цього Порядку поширюється на власників,наймачів (орендарів)окремихприміщень,до втрати чинності 17.09.2019 року на підставі наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово – комунального господарства України від 26.07.2019 № 169.

    Відповідно до пункту 2.1 Порядку для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до відповідної Комісії органу місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади (далі – Комісія) з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП. У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

    При відключенні від мереж централізованого опалення без дотримання Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22 листопада 2005 року №4, дії споживача вважаються самовільними, протиправними, які тягнуть відповідальність за самовільне переобладнання приміщень та не надають підстав для припинення обов’язків власників квартир зі сплати за послуги з теплопостачання.

    Таким чином, на думку виконавця послуг власник повинен сплачувати за послуги опалення у разі самовільного відключення від мережі централізованого опалення, у тому числі у разі відсутності регістрів опалення в квартирі.

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Эти Комисси были созданы после того, как Вы отключились от центрального отопления и их действия не распространяются на Вас. Подготовьте еще раз письменную претензию в ЦКС г.Киева, приложите копии всех документов и сошлитесь на Порядок отключения.

    Письменн запрсите в ЦКС, на каком основании Вам начали начисления в 2017 году.

    Обратитесь в Комиссию с вопросом, существовала ли она в 2002 году. Копию ответа приложите к Заявлению.

    Если и в этот раз Вам откажут придется обращаться в Суд за защитой своих прав.

    2. Первый Порядок отключения от центрального отопления был утвержден в 2005 году. Согласно этого Порядка его действие не распространяется на отключения, произведенные ранее.

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 22.11.2005 N 4

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 р. за N 1478/11758

    ПОРЯДОК відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання

    1.3 Дія цього Порядку не поширюється на власників, наймачів (орендарів) окремих приміщень, які були відокремлені від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання та користуються автономним теплопостачанням до набрання чинності цим Порядком.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Для того, чтобы держать инициативу в своих. Можно обратиться в суд с иском о расторжении договора на услугу центрального отопления. Вам надо убедиться открыт ли у вас лицевой счет у теплопоставщика. Если вам приходят квитанции, то скорее всего он открыт . Открытие счета означает наличие договора на услугу централизованного отопления. Все комиссии, которые к вам приходили и составляли акты решения не принимают, а всего лишь фиксирует факты. В данном случае рекомендую обратиться в суд иском о расторжении договора. И в судебном порядке доказать факт отключения от централизованного отопления, то что вы фактически не пользуетесь услугой, обучение осуществлена согласно проекту и соответственно безосновательность начисления оплаты за данную услугу.

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!Враховуючи наявну спірну ситуацію, вирішення її можливе в судовому порядку в цивільному судочинстві.

    У цивільному судочинстві кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається, тому рекомендую почати збирати докази у підтвердження вашої правоти, оскільки вони будуть Вам необхідні аби уникнути стягнення заборгованості в подальшому.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    100%

    ДОПОЛНЕНИЕ!

    Алексей, смотрите почему возникла у вас такая ситуация.

    Дело в том, что в 2017 году был принят новый закон Про житлово-комунальні послуги. И после его принятия обслуживающая компания (поставщик услуги), скорее всего, попросту обновила свою систему учета, потеряв (на минуточку!!!) у себя ваши основания отключения и вас автоматом заново внесли в учет потребителей согласно демографического реестра, что и объясняет почему с 2017 опять начали приходить счета. Но, то что они потеряли ваши основания не делает ваши основания недействительными, это, повторюсь, проблема их внутреннего учета, хотя она может стать и вашей проблемой.

    Минрегион приказом от 26.07.2019 № 169 утвердил Порядок отключения потребителей от систем централизованного отопления и снабжения горячей водой. Документ зарегистрирован в Минюсте 27 августа и вступает в силу со дня его официального опубликования.

    Возможность отказаться от централизованного отопления и горячего водоснабжения предусмотрена Законом о ж/к услугах, который введен в действие с 1 мая 2019 года, однако процедура отключения до сих пор не была утверждена.

    Правилами предоставления услуг по поставке тепловой энергии (постановление Кабмина от 21 августа 2019 № 830) установлено, что отключение потребителей от систем централизованного отопления (теплоснабжения) осуществляется по решению совладельцев многоквартирного дома. Решением собрания совладельцев многоквартирного дома определяется система дальнейшего обеспечения такого дома теплоснабжением с соблюдением требований законодательства об охране окружающей природной среды.

    При этом в многоквартирных домах, в которых на день вступления в силу Закона о ж/к услугах (10 декабря 2017 года) не менее половины квартир и нежилых помещений отделена от этих сетей, собственники квартир и помещений, присоединенных к таким сетям, не обязаны, но имеют право отключить свою квартиру и обустроить систему индивидуального теплоснабжения (отопления или горячего водоснабжения). Принудительное отключение не допускается.

    Вопрос относительно отключения потребителей от сетей будет рассматривать постоянно действующая комиссия на местах.

    Решение об отключении будет принимать орган местного самоуправления по письменному заявлению собственника (сособственников) здания или жилого дома, с учетом решения комиссии, которая будет заседать не реже одного раза в месяц.

    Я понимаю, что это в каком-то смысле идиотизм системы, и вы не обязаны это делать, но, воизбежание увеличения начисления псевдодолга, чтобы потом через суд не доказывать, что вы не верблюд, возможно стоит повторно обратиться в такую комиссию при КМДА и подать заявление-объяснение произвольной формы с приложением документов, доказывающих давнее и фактическое отключение вас от центрального отопления, что договор уже давно расторгнут и просите их принять к сведению данный факт. Задача данной комиссии просто принять ваше заявление к сведению и внутренней процедурой переутвердить имеющееся решение. Не факт, но возможно, они захотят перепроверить факт отключения и опять пришлют комиссиию, то пусть присылают. Да, это лишняя головная боль и траты времени для вас, но единственный вариант, чтобы от вас отцепились как можно раньше.

    Либо, если это не поможет,

    1) обращаться первым в суд об установлении факта расторжения договора (т.е. не просить расторгнуть якобы действующий договор, поскольку его нет и не может быть (хотя вас могли без вашего ведома присединить к договору), а именно просить подтвердить факт того, что договор на теплопоставку на момент приходы новых счетов уже был расторгнут), либо

    2) ждать пока вам придет повестка из суда о взыскании псевдолога и уже в это заседании подать возражения и встречный иск об установлении факта расторжения договора.

    Удачи вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Алексей!

    К сожалению ситуация, описанная Вами, происходит с гражданами часто, особенно после 2017 года.

    Подвергаясь приступам паники люди начинают "бегать" в разные государственные органы, с целью доказать свою невиновность, но как правило это ни к чему не приводит, поскольку разные органы отправляют людей с одного место в другое.

    На Вашем месте я бы поступил таким образом: не предпринимал бы никаких шагов, поскольку у Вас на руках все документы, подтверждающие Вашу правоту касательно отопления, плюс есть акт, составленные компетентными органами. И Вы вовсе не обязаны доказывать свою правоту.

    Но в таком случае, будьте готовы иска из суда, который конечно же примет решение в Вашу пользу после того, как Вы предоставите суду документы, которые имеете.

    Всего доброго!

    Ковальчук Владимир

    Приказом Министерства по вопросам жилищно-коммунального хозяйства № 169 были внесены изменения, делающие невозможным отключение от сетей централизованного отопления и горячего водоснабжения отдельных квартир в многоквартирном доме и позволяющие такое отключение лишь относительно дома в целом.Материалы дела не содержат соответствующую проектную документацию, удостоверяющую факт отключения квартиры ответчика от сети централизованного теплоснабжения и доказательств непредоставления ему услуг по снабжению тепла.

    Вместе с тем, суды установили, что с 2008 года в квартире ответчика отсутствуют батареи, однако это не является доказательством отключения его квартиры от сети централизованного теплоснабжения и доказательством непредоставления ему услуг по снабжению тепла.

    Суды не установили и материалы дела не содержат доказательства обращения лица в соответствующий орган местного самоуправления с заявлением об отключении его квартиры от сети теплоснабжения.В соответствии с Законом "О теплоснабжении" местная (распределительная) тепловая сеть - совокупность энергетических установок, оборудования и трубопроводов, обеспечивающая транспортировку теплоносителя от источника тепловой энергии, центрального теплового пункта или магистральной тепловой сети к тепловому вводу потребителя.

    Согласно Правил № 630 точками распределения в многоквартирном доме, в которых осуществляется передача услуги централизованного отопления от исполнителя потребителю, является ответвление от стояков в пределах квартиры.Подведение централизованного отопления к стояку в пределах квартиры лица свидетельствует о выполнении услуг. В случае намерения потребителя не получать соответствующие услуги он не лишен возможности в предусмотренный законом способ провести отключение квартиры от сети теплоснабжения. Самовольное отключение от указанной сети не является основанием для освобождения от платы за услуги.

    Изложенное согласуется с правовыми заключениями Верховного Суда Украины, приведенными в постановлениях от 11 ноября 2015 года по делам № 6-1192цс15 и № 6-1706цс15.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Загальний термін позовної давності в Україні - 3 роки згідно ст. 257 Цивільного Кодексу України.

    З дати коли Ви дізналися або могли дізнатися про істотне порушення Ваших прав, що випливали з договору чи інших немайнових відносин.

    Якщо за цей час ніхто не звертався до суду з позовом про стягнення заборгованості, то не треба давати комунальним службам надію на поновлення строків позовної давності.

    Далі необхідно звернутися письмово із заявами до усіх служб ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ про Розірвання договору на послуги додавши копію акту Київгазу про відключення від системи та встановлення котла індивідуального.

    Штрафів не буде , бо для того аби їх стягнути необхідно було теплопостачальній організації звертатись до суду з позовом про стягнення заборгованості.

    відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    Вам необхідно звернутися з письмовою заявою до комунального підприємства в порядку ст.11 ЗУ Про звернення громадян в якій просити розірвати договір про надання послуг у зв язку з тим , що Ви не користуєтесь ними та додати акт про встановлення котла та рішення Київ газу.

    Якщо підприємство подало позов до суду необхідно перевірити наявність інформпції про накладені обмеження у реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо Ви там зазначені необхідно у судовому порядку не визнавати борг з моменту подання позову , визнавати безнадійною заборгованістю.

    Сам договір можна розірвати через суд додавши всі письмові документи - рішення органів влади та підприємств ЖКГ

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Алексей!

    "В квартире с 2002 г отрезано центральное отопление. Официально, с проектом, решением Киевгаза. Установлен газовый котел. До 2017 г. платили только за газ и все было ок. Но с 2017 начали приходить счета за централизованное отопление. 2 раза писали заявление в ЦКС о том что мы отключены, но долг не снимали. В результате попросили принести свежую справку от киевгаза о том, что действительно у нас газовый котел. Мы принесли, потом пришла комиссия от Киевэнерго и проверила, что действительно у нас отрезано отопление, составили акт. Но задолженность всеравно не сняли, в ЦКС написали: ЦКС та Киїтеплоенерго це питання не вирішує".

    - Есть зафиксированные доказательства, в частности акт и документы, которые подтверждают то, что задолженность за централизованное отопление насчитана незаконно и безосновательно.

    Это даёт основания для подачи Вами претензии и в случае отсутствия результата, подачи Вами иска в суд.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    "Вирішує це питання комісії при КМДА для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води у місті Києві. Звертайтесь до КМДА"?

    - Такое обращение не будет лишним, в данной ситуации.

    "Не понимаю почему я должен доказывать, что все законно. И как мне снять задолженность"?

    - Згідно з п. 4 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

    Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. (ст.2 ЦПК України)

    Відповідно до вимог ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. ( ст. 89 ЦПК України)

    Отже, встановивши, що відповідач разом з дітьми вимушено залишила житло з підстав наявності конфліктів з позивачем та неможливість подальшого проживання однією сім`єю, суд не приймає до уваги надані позивачем акти про не проживання особи за місцем реєстрації, оскільки останні не спростовують наявність конфліктів між колишнім подружжям. При цьому судом враховано, що спірна квартира набута у шлюбі та як визнали сторони в судовому засіданні є спільною сумісною власністю колишнього подружжя.

    Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

    За правилами ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    В силу вимог ч. 6 ст. 81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПРАВИЛА надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-%D0%B...):

    "Загальні положення...

    2. У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні:...

    централізоване опалення - послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання;...

    Інші терміни вживаються у значенні, наведеному у Законі України "Про житлово-комунальні послуги"...

    Відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів

    24. Споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. . Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

    25. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

    Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

    26. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

    27. Витрати, пов'язані з відключенням від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, а також встановленням індивідуальних (автономних) систем опалення, відшкодовуються споживачами відповідно до калькуляції, складеної виконавцем.

    28.Споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, квартирні засоби обліку теплової енергії, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства...".

    Закон Украины "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    2) виконавець комунальної послуги - суб’єкт господарювання, що надає комунальну послугу споживачу відповідно до умов договору;".

    Подайте, направьте в адрес, на имя руководителя исполнителя коммунальной услуги по цетрализованному отоплению заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении при составлении своего экземпляра) об отключении Вашей квартиры от системы отопления, начисления при этом оплаты, об основании, составе и сроках начисления сумм оплаты (без указания правила п.28 Правил).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олексію!

    Зверніться до теплопостачальника, який вказаний в рахунку, та попросіть, щоб Вам надали інформацію, на якій підставі нараховується та виставляється заборгованість за централізоване опалення, якщо з 2002 року Ви не отримуєте дану послугу, а згідно законодавства споживачі зобов'язані оплатити лише надані послуги, якими вони фактично користувалися. Ваше звернення має бути складено відповідно до ст. 5 Закону України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...). Також вимагайте, щоб з вашого особистого рахунку прибрали цю необгрунтовану заборгованість.

    До звернення додайте всі документи, які підтверджують, що централізоване опалення у вашій квартирі відрізано (і відповідно відсутнє) з 2002 року, і з цього часу Ви користуєтеся газовим котлом.

    Звертатися до КМДА у даній ситуації Вам непотрібно.

    При цьому, згідно з ч. 6 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» заборгованість власників квартир за укладеними договорами, пов’язаними з утриманням будинку та оплатою комунальних послуг, стягується в судовому порядку.

    Процесуальний строк, що застосовується і у випадках суперечок з приводу надання житлово-комунальних послуг, стягнення заборгованості за їх несплату тощо, встановлюється тривалістю в три роки (стаття 257 Цивільного кодексу України). Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності.

    Тобто, якщо є заборгованість зі сплати комунальних послуг, наприклад за 5 років, то відповідна організація має право звернутися з позовом про стягненн боргу тільки за останні три роки. Отже, всі намагання стягнути борг, наприклад, за чотири чи п’ять років, є порушенням прав споживача.

    У будь-якому разі, якщо Вами не було вчинено самовільного відключення від централізованого опалення, та дотримано всі вимоги щодо складання та затвердження акту про відключення вашої квартири від мережі централізованого опалення, то ніякої заборгованості у Вас точно бути не може.

    А тому зверніть увагу на наступне:

    Пунктом першим частини 1 статті 20 Закону «Про житлово-комунальні послуги» визначено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 цього Закону обов’язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

    Статтею 19 Закону «Про теплопостачання» встановлено обов’язок споживача оплатити надані послуги.

    Наведеними положеннями законів передбачено, що споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними, а відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

    Відповідно до пунктів 24, 25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 21 липня 2005 року №630, споживач має право відмовитися від надання послуг центрального опалення, постачання гарячої води і водовідведення.

    Відключення споживача від мереж ЦО і ГВП здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

    Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону «Про теплопостачання» схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення (пункт 26 правил).

    Згідно з пунктами 2.1, 2.2 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22 листопада 2005 року №4, для реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг центрального опалення та гарячого теплопостачання орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу комісію для розгляду таких питань. Комісія після вивчення конкретних умов приймає рішення, яке оформлюється протоколом, витяг з якого надається заявникові. При позитивному рішенні комісії, заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального теплопостачання і відокремлення від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання.

    Згідно з пунктами 2.5, 2.6, 2.7 вищезгаданого Порядку, відключення приміщень від внутрішньо будинкових мереж виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця таких послуг та власника квартири або уповноваженої ним особи. По закінченні робіт складається акт про відключення будинку від мереж ЦО і ГВП і в десятиденний термін подається заявником до Комісії на затвердження. Після затвердження відповідного акта сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого опалення.

    При відключенні від мереж централізованого опалення без дотримання Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22 листопада 2005 року №4, дії споживача вважаються самовільними, протиправними, які тягнуть відповідальність за самовільне переобладнання приміщень та не надають підстав для припинення обов’язків власників квартир зі сплати за послуги з теплопостачання.

    В квартире с 2002 г отрезано центральное отопление. - ким (якою організацією) відрізано? Чи складався акт про відключення від мережі централізованого опалення?

    Официально, с проектом, решением Киевгаза. Установлен газовый котел. - необхідно ознайомитися з рішенням Київгазу.

    В результате попросили принести свежую справку от киевгаза о том, что действительно у нас газовый котел. - необхідно ознайомитися зі змістом довідки.

    Но задолженность всеравно не сняли, в ЦКС написали: ЦКС та Киїтеплоенерго це питання не вирішує - необхідно ознайомитися зі змістом відповіді ЦКС.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (тисніть Звернутися біля фото).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория

    варианты такие

    1. ничего не делать и ждать когда они подадут в суд и подавать отзыв и доказательства отключения

    2. подать на них в суд на расторжение договора и аннулирование долга

    3. подать им еще раз жалобу -претензию о неправомерном начислении оплаты и списании долга

    4.подать жалобу на их действия в департамент - министерство письменно или на горячую линию- 15-45

    я бы выбрала п.4 а потом п.1


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України