Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 24 ноября 2020, вопрос №33615 100₴

Перерахунок суми переплати за ЖКГ старим власником на новий рахунок нового власника

Чи можна домогтися перерахунку суми переплати за ЖКГ (постачання тепла) від ЦКС ( Центру комунального сервісу в Києві) у випадку, коли після придбання квартири було подано заяви на підписання договру та створення нового особового рахунку для нового власника (мене), на той момент часу за особовим рахунком старого власника числилась переплата за теплопостачання в сумі 150 грн. Далі орієнтовно через 20 днів було зроблено опломбування та постановка на облік теплового ліальника, піся чого була направлена заява на перерахунок сплачених коштів за теплопостачання, в новій платіжці було зроблено перерахунок з сумою в 4200 грн переплати, але відразу на наступний місяць ЦКС прислав платіжку в з новим рахунком де баланс дорінвює "0", без зарахування на мій рахунок суми переплати. Вони мотивують тим, що старий рахунок був закритий і всі ці кошти не можуть бути перераховані на новий рахунок. Але зауважу, що ставив тепловий лічильник на облік вже я, після того як вже було підписано договір з ЦКС, але вони зробили перерахунок по старому рахунку власника а не на мій новий, а потім ліквідували його. Чи можливо якось домогтись перерахунку суми переплати зі старого рахунку на мій новий особовий рахунок споживача?

Ответы юристов (11)

    Марусяк Андрій Романович
    20%

    Доброго дня!

    Чи можливо якось домогтись перерахунку суми переплати зі старого рахунку на мій новий особовий рахунок споживача? ні, неможливо.

    Між споживачем та постачальником виникають договірні відносини. Ви не є і ніколи не були стороною договірних відносин за якими виникла переплата, на повернення коштів може розраховувати власник рахунку, за яким була переплата.

    Ковальчук Владимир
    15%

    . Але зауважу, що ставив тепловий лічильник на облік вже я, після того як вже було підписано договір з ЦКС, але вони зробили перерахунок по старому рахунку власника а не на мій новий, а потім ліквідували його. Чи можливо якось домогтись перерахунку суми переплати зі старого рахунку на мій новий особовий рахунок споживача?

    Нет нельзя .Счет бывшего владельца закрыт .Предоплату может забрать только прежний хозяин квартиры

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    15%

    Доброго дня!

    Чи можливо якось домогтись перерахунку суми переплати зі старого рахунку на мій новий особовий рахунок споживача? - НІ, НЕМОЖЛИВО, ТОМУ ЩО ВИ ОСОБИСТО НІЯКОГО ВІДНОШЕННЯ ДО КОШТІВ КОЛИШНЬОГО ВЛАСНИКА НЕ МАЄТЕ, ОСКІЛЬКИ З КОЖНИМ ІЗ ВЛАСНИКІВ СКЛАДАЄТЬСЯ ВІДОКРЕМЛЕНИЙ ДОГОВІР

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Як справедливо зазначили колеги, зробити перерахунок неможливо. Так і взагалі, якщо це було б навіть і можливо, це попросту велика трата часу та сил, та обійдеться дороже, чим вся сума переплати 150 грн.

    Всього найкращого, удачі!

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Нажаль неможливо , адже попередній рахунок був відкритий на попереднього власника.

    Ви є новим власником і у Вас відкрито має бути новий рахунок і підписано договір на послуги з коммунальним підприємством.

    Кошти на рахунку може через суд отримати лише власник рахунку, згідно договору за яким проводились оплати за послуги.

    Ви відповідальні за зобов язаннями , що виникають лише по Вашому особовому рахунку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго Дня

    Відповідь Ні

    Новий власник не має відношення до договірних зобов'язань старого власника та порядку їх сплати

    Звісно ви можете звернутись на гарячу лінію надавача послуг та отримати інформацію про стан розрахунків та інші аспекти але всеодно відповідь НІ

    Успіху

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Миколо!

    У даному випадку Ви не є належним стягувачем. Лише попередній власник квартири може вимагати повернення переплати за теплопостачання. Так як при зміні власника до нового власника не переходять права та обов'язки попереднього. Тобто, якби колишній власник залишив вам борги по ЖКГ, то Ви не повинні були б їх оплачувати (якщо звичайно не взяли на себе обов'язку з їх сплати при укладанні договору купівлі-продажу квартири).

    Всього Вам доброго!

    Костромина Виктория

    Вони мотивують тим, що старий рахунок був закритий і всі ці кошти не можуть бути перераховані на новий рахунок. Але зауважу, що ставив тепловий лічильник на облік вже я, після того як вже було підписано договір з ЦКС, але вони зробили перерахунок по старому рахунку власника а не на мій новий, а потім ліквідували його. Чи можливо якось домогтись перерахунку суми переплати зі старого рахунку на мій новий особовий рахунок споживача?

    невозможно - предыдущий счет был открыт на старого владельца.

    Вы являетесь новым владельцем и у Вас открыт должен быть новый счет и подписан договор на услуги по коммунальному предприятию

    Беликов Олег  Александрович

    Добры день. Вы не можете добиваться перерасчета, так как переплата произведена старым собственником. У вас свой, новый счет, и к старым оплатам никакого отношения не имеет. Также вы подписали свой договор, по которому и производятся все начисления и оплаты.

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);...

    Стаття 516. Порядок заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням...

    Стаття 601. Припинення зобов'язання зарахуванням

    1. Зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги.

    2. Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї із сторін..."

    Укладіть з попереднім власником договір про відступлення ним на Вашу користь права вимоги до боржника (виконавця з постачання теплової енергії; ЦКС) суми переплати за даною послугою; договір (угода) укладається без участі боржника (ЦКС) і його згоди на укладення цієї угоди не потребує; договір укладіть у трьої єкземплярах - по одному для кожної з ваших сторін і один для боржника (ЦКС). Після цього старий власник (попередній кредитор) має подати на адресу (ім'я керівника ЦКС) заяву-повідомлення (під реєстрацію її вручення на його своєму екземплярі) про укладення цього договору про відступлення ним право вимоги Вам з прикладенням до заяви екземпляру договору. Ви, після накопичення у Вас боргу за теплопостчання на суму не менше суми, відступленої за договором, подаєте на на адресу (ім'я керівника ЦКС) заяву (під реєстрацію її вручення на його своєму екземплярі) про сплату Вами боргу шляхом зарахування відступленої Вам суми права вимоги за договором; у заяві зазначити, що заява-повідомлення старим власником (попереднім кредитором) їм разом з договором подавалась (можете також прикласти копію договору). Все - розрахунок Вашого боргу на суму переплати вважається (буде вважатись) проведеним.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Микола Лесик!

    По Вашему вопросу:

    "Чи можливо якось домогтись перерахунку суми переплати зі старого рахунку на мій новий особовий рахунок споживача"?

    - К сожалению, это по закону не возможно.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України