Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 26 ноября 2020, вопрос №33792 250₴

Как расторгнуть договор между юрлицами и вернуть деньги?

Заключили договор между двумя юрлицами на создание сайта. Оплатили первый взнос, но исполнитель не выполняет то, что мы просим, дизайн сайта нам не нравится. Мы и писали и говорили устно о том, что мы хотим видеть, но наши предложения высмеюваются и не берутся в серьёз. Каждый раз надо опять по новой то же самое говорить. В конце концов, исполнитель предложил нам сделать дизайн у других. Мы приняли это предложение и попросили вернуть нам взнос, так как по контракту если исполнитель отказывается, то деньги возвращаются. Когда мы об этом сообщили, то исполнитель сказал, что это не было отказом, а просто предложение сделать эту работу в другом месте, а потом вернуться к ним опять. Мы понимаем, что такой стиль общения и работы будет продолжаться и далее и хотим расторгнуть контракт и вернуть деньги. Исполнитель говорит о том, что максимум они могут уступить намного меньшую цену, чем то, что мы находим на рынке услуг. Если мы выступаем инициаторами расторжения контракта, то деньги не возвращаются. Считается ли отказом выполнять контракт предложение о найме другого специалиста. Можете ли вы нам помочь расторгнуть контракт и вернуть деньги? Прилагаю договор, переписку с исполнителем и альтернативную цену от другого исполнителя.

Ответы юристов (11)

    Кальницкий Георгий  Валериевич

    Добрый день!

    Предложение о найме другого специалиста можно считать отказом от исполнения договора. Другое дело, как это было сделано, но сам факт невыполнения в срок, затягивание и бездействие могут быть основанием для досрочного расторжения. И ключевую роль здесь играет факт соответствия или несоответствия выполненных работ техзаданию, при чем сугубо техническим параметрам. Элементы субъективизма, т.е. оценочные суждения нравится/не нравится большей частью не могут быть основание отказа.

    Для более точного ответа нужен анализ ваших документов, на это нужно время, чтобы все вычитать. Дайте некоторое время и позже я вернусь к вам с окончательным ответом и решением. Для уточнения деталей и за дополнительными пояснениями обращайтесь через зеленую кнопку Звернення.

    Пользователь не активен
    20%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Общаться в чате

    Так як у Вас договір поверхневий і містить багато юридичних протиріч, то розірвати та повернути оплату буде не так просто. Я б рекомендувала Вам спочатку направити виконавцю офіційну претензію, посилаючи на п. 5.1.5. (Виконавець зобов'язуєься приступити до виконання умов даного Договору з моменту отримання авансу на розрахунковий рахунок Виконавця) та вимагати надати звіт про виконання робіт на підставі п. 5.1.3. (але вкажіть кокнретний строк). Якщо Вам цієї інфомації не нададуть, то вимагайте розірвання договору, повернення авансу та сплату неустойки на підставі ст. 611 ЦК України (розірвання договору внаслідок порушення зобов'язання). Якщо не відреагують на претензію, то тоді Вам прийдеться звертатись в суд.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    По-суті ми розуміємо, що сторона виконавця жодним чином не піде на пряме розірвання договору з Вами, а лише дотично будуть відправляти Вас до іншого замовника аби тільки не розривати договір та не повертати суму авансвоого внеску!

    Договір дійсно стандартний, але пунктом 5.1. у Виконавця визначено достатній обсяг обов'язків, які Він повинен виконати. Якщо його виконання Вас не влаштовує, то звичайно повернення грошових коштів може відбутися тільки через суд. Однак і до суду потрібно підготуватися.

    Як мінімум, що потрібно зробити, це подати офіційну претензію до ФОП про те, що у випадку відмови належного виконання своїх обов'язків за договором, будете вимушені звернутися до суду.

    У випадку наявності запитань, звертайтеся!

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Повідомлення про розірвання договору про надання послуг (далі "Повідомлення") направляється однією із сторін договору про надання послуг з метою його розірвання в односторонньому порядку (тобто без згоди на це від іншої сторони).

    Відправником такого Повідомлення може бути Виконавець (особа, яка надає за плату певні послуги) АБО Замовник (особа, яка отримує за плату погоджений обсяг послуг).

    Важливо відмітити, що право сторони на односторонню відмову від договору про надання послуг повинно бути прямо передбачено у тексті самого договору про надання послуг. Якщо це право прямо не передбачено, в такому випадку договір про надання послуг може бути розірвано за спільною згодою Замовника та Виконавця (шляхом оформлення додаткової угоди) АБО в судовому порядку.

    Це Повідомлення використовується для дострокового припинення договору про надання послуг (тобто раніше строку завершення дії договору).

    Як використовувати документ

    Для того, щоб Повідомлення набрало юридичної сили, воно має бути відписано його відправником та засвідчено печаткою (якщо на стороні відправника цього Повідомлення виступає юридична особа).

    Звертаємо увагу, що кожним окремим договором про надання послуг встановлюються строки, за які інша сторона договору має бути повідомлена про розірвання договору, а також порядок, в якому повідомлення направляється (до прикладу, електронним листом, поштою з описом вкладення тощо).

    Застосовуване законодавство

    Це Повідомлення про розірвання договору про надання послуг підготовлено у відповідності до чинних положень Цивільного кодексу України, а також усталеної практики підготовки документів такого виду.

    Стаття 907. ЦК Украііни .Розірвання договору про надання послуг

    1. Договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін.

    Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

    Повідомлення про розірвання договору направляєтся рекомендованим листом з описом та повідомленням про вручення ,разом з письмовою претензією з обгрунтуванням необхідності розірвання. Далі складається додаткова угода про розірвання договору ,підписується сторонами з печаткою(якщо є)

    Якщо на претензію буде письмова відмова то припинення договору проходить через суд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кальницкий Георгий  Валериевич

    Наталья, в продолжение ответа.

    п. 7.3. Кожна із сторін має право розірвати цей Договір в односторонньому порядку, попередньо письмово повідомити про це другу сторону за 10 днів. У разі розірвання договору Виконавцем кошти повертаються Замовнику. У разі розірвання договору Замовником кошти залишаються у Виконавця.

    Данный пункт позволяет вам расторгнуть договор без всяких объяснений, но внесенный аванс остается у исполнителя и возврату не подлежит.

    Но вас интересует возможность расторгнуть с возможностью возврата аванса, не так ли? Вот с этим уже сложнее.

    Заключили договор — взяли обязательства. Рассчитывали на одно — сложилось иначе. Был договор перспективным — стал невыполнимым/обременительным.

    Как стороны могут действовать в этой ситуации? А главное, может ли одна сторона взять и отказаться от договора без учета мнения второй стороны? Если да, то при каких условиях?

    Общие правила

    Один из базовых принципов договорных отношений закреплен в ст. 525 ГКУ: односторонний отказ от обязательства или одностороннее изменение его условий не допускается, если иное не установлено договором ( в ашем случае это п.7.3. договора) или законом.

    Аналогичные нормы содержит также ч. 1 ст. 188 ХКУ. Тем самым законодатели защитили хозсубъектов от «самоуправства» контрагентов: отказаться от выполнения своих обязательств по договору в одностороннем порядке можно только в случае, если такая возможность предусмотрена в договоре или в законе. В остальных случаях нужно искать согласия у другой стороны (сторон) договора или идти в суд (например, пытаться изменить или расторгнуть договор в связи с существенным изменением обстоятельств по ст. 652 ГКУ).

    Начнем с договорного регулирования.

    Отказ «по договору». Счмотрим в ваш договор. Пре­дусмотрена ли в нем возможность одностороннего отказа? Да, как уже отмечено в п. 7.3.

    Учтите! Право на односторонний отказ от выполнения обязательства может быть закреплено в договоре без всяких условий (ваш вариант), а может быть увязано с наступлением определенных обстоятельств. Такими обстоятельствами могут быть, к примеру: нарушение условий договора одной из сторон (ст. 611 ГКУ), изменение каких-либо объективных условий, наступление отрицательных последствий для одной из сторон и т. д. К сожалению, ваш договор подобные обстоятельства не предусмотрел.

    Например, в договоре может быть следующая формулировка (одностороннему отказу придали форму оперативно-хозяйственной санкции):

    «Покупатель имеет право отказаться от Договора, письменно уведомив об этом Поставщика, в случае нарушения последним условий, предусмотренных пунктами ___ настоящего Договора.

    Договор считается прекращенным с момента, когда Поставщик получил от Покупателя уведомление об отказе от Договора».

    Также в договоре может присутствовать аналогичная оговорка, которая будет предусматривать право поставщика отказаться от договора в случае нарушения обязательств покупателем.

    Поскольку в вашем догвооре такие нюансы не предусмотрены, то переходим к варианту Отказ «по закону»

    Для многих видов договоров право на односторонний отказ предусмотрено в ГКУ. Отказаться от такого договора вы сможете даже тогда, когда это право в самом договоре не закреплено. Но должны быть соблюдены установленные законом условия отказа, о которых скажу далее.

    Ваш договор по своей природе является договором подряда, для которых предусмотрены следующие случаи:

    Заказчик вправе отказаться от договора подряда, если:

    • он не согласен с превышением сметы (ч. 4 ст. 844 ГКУ) — в этом случае подрядчик может требовать от заказчика оплатить выполненную часть работы; - УВЫ, НЕ ВАШ ВАРИАНТ.

    • подрядчик своевременно не начал работу или выполняет ее настолько медленно, что окончание ее в срок становится явно невозможным (ч. 2 ст. 849 ГКУ) — в этом случае заказчик вправе потребовать возместить убытки; - ВТОРУЮ ЧАСТЬ ДАННОЙ НОРМЫ МОЖНО ПРИМЕНИТЬ В ВАШЕМ СЛУЧАЕ, НО НЕ АВТОМАТИЧЕСКИ, А ДОКАЗАВ, ЧТО ЗАДЕРЖКА ОБУСЛОВЛЕНА ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО ВИНОЙ ПОДРЯДЧИКА. А ЭТО, КАК Я ПОНЯЛ ИЗ ВАШЕЙ ПЕРЕИСКИ, СПОРНЫЙ МОМЕНТ. ТУТ НАДО ЧЕТКО СМОТРЕТЬ ТЕХЗАДАНИЕ. ЕСЛИ ОБУСЛОВЛЕННЫЕ ПАРАМЕТРЫ ПОДРЯДЧИКОМ ВЫПОЛНЕНЫ, НАПРИМЕР, НАПИСАНО В ЗЕЛЕНОМ ЦВЕТЕ, А СДЕЛАЛИ КРАСНЫМ, ТО ТУТ ВСЕ ПРОСТО. НО ВАШ СПОР БАЗИРУЕТСЯ СУГУБО НА ОЦЕНОЧНЫХ СУЖДЕНИЯХ И ЛИЧНОМ ВКУСЕ - НРАВИТСЯ/НЕ НРАВИТСЯ. ТУТ МОЖНО НИКОГДА НЕ УГОДИТЬ И ВСЕГДА СКАЗАТЬ, ЧТО НЕ НРАВИТСЯ, ПОЭТОМУ ТАКОЙ ПОДХОД КАК НЕ НРАВИТСЯ НЕ МОЖЕТ БЫТЬ ОСНОВАНИЕМ ДЛЯ ВИНЫ ПОДРЯДЧИКА. На будущее - для таких случаев заранее прописывают количество вариантов и переделок в рамках бюджета. Если не принимают результат даже по оценочному восприятию, то заранее оговаривается отказ от данного этапа или договора в целом с компенсацией части работ.

    • подрядчик не выполнил требование об устранении недостатков в установленный срок (ч. 3 ст. 849 ГКУ) — здесь заказчик может потребовать возместить убытки или поручить исправление работы другому лицу за счет подрядчика; - НЕ ВАШ ВАРИАНТ, ПОСКОЛЬКУ ОСНОВАНИЕМ ДЛЯ ПРИМЕНЕНИЕ ДАННОЙ НОРМЫ НЕДОСТАТОК ДОЛЖЕН БЫТЬ ОБЪЕКТИВНЫМ И НЕСООТВЕТСТВОВАТЬ ТЗ .

    • отступления в работе от условий договора подряда или другие недостатки в работе являются существенными и не могут быть устранены или не были устранены в установленный заказчиком разумный срок (ч. 3 ст. 858 ГКУ) — заказчик вправе требовать возмещения убытков. - НЕ ВИЖУ ТАКОГО ОСНОВАНИЯ В ВАШЕМ СЛУЧАЕ.

    Кроме того, заказчик имеет право отказаться от договора в любое время до окончания работы, выплатив подрядчику плату за выполненную часть работы и возместив ему убытки, причиненные расторжением договора (ч. 4 ст. 849 ГКУ). - ЭТО САМОЕ ПРОСТОЕ, НО ВЫ ТАК НЕ ХОТИТЕ.

    Подрядчик имеет право отказаться от договора и требовать возмещения убытков, если (ст. 848 ГКУ):

    • заказчик в установленный срок не заменит недоброкачественный или непригодный материал, не изменит указаний о способе выполнения работы или не устранит другие обстоятельства, которые угрожают качеству или пригодности результата работы;

    • использование недоброкачественного или непригодного материала или соблюдение указаний заказчика угрожает жизни и здоровью людей или приводит к нарушению экологических, санитарных правил, правил безопасности людей и иных требований

    Оформляем отказ

    Унифицированной формы уведомления об отказе от договора нет. Оно составляется в произвольной форме. Но помните! В уведомлении следует четко и ясно указать, что вы отказываетесь от договора в одностороннем порядке. Никаких просьб о расторжении договора в нем быть не должно. Причина?

    По мнению судов, просьба рассмотреть претензию и расторгнуть договор по своей правовой природе является предложением о расторжении договора, а не односторонним отказом от договора (п. 4 Обзорного письма Высшего хозяйственного суда Украины от 18.02.13 г. № 01-06/374/2013).

    Важно! По общему правилу отказ от договора совершается в той же форме, в которой был заключен договор(ч. 3 ст. 214 ГКУ). Так, если договор был заключен в простой письменной форме, то уведомление об отказе от него тоже нужно оформить письменно. Как правило, сторона-инициатор направляет своему контрагенту письмо с уведомлением о том, от какого до­говора она отказывается, с какой даты договор следует считать прекращенным и, если это предусмотрено договором или законом, с обоснованием причин отказа.

    Выводы 

    • Отказаться от выполнения своих обязательств по договору в одностороннем порядке можно только в случае, если такая возможность предусмотрена в договоре или в законе. В остальных случаях нужно искать согласия у другой стороны (сторон) договора или идти в суд (например, пытаться изменить или расторгнуть договор в связи с существенным изменением обстоятельств по ст. 652 ГКУ).
    • Если возможность одностороннего отказа предусмотрена в договоре или в законе, для ее реализации обращаться в суд не нужно. Достаточно уведомить об этом вторую сторону договора.
    • Договор будет считаться прекращенным с момента получения уведомления второй стороной, если иное не установлено договором или законом.

    ЧТО ЖЕ В ВАШЕМ СЛУЧАЕ?

    Я не видел вашего ТЗ (возможно просмотрел инфу о нем в переписке), но допускаю, что, скорее всего, оно не содержит перечня попыток для принятия подходящего дизайна, иначе вы бы им воспользовались.

    ЧТО ДЕЛАТЬ?

    1. Воспользоваться п. 7.3. и расторгнуть договор, но забыть про аванс.

    2. Найти компромисс с исполнителем. Взять сейчас и договориться, оформив Дополнение в ТЗ, о конечном числе попыток дизайна, оговорить четкие параметры результата. А главное, алгоритм действия, если результат не принимается. В т.ч. с возможностью предоставления своего дизайна (в т.ч. с заказом его у третьего лица) и его интегрирование в общий результат работ (моя идея лишь идея, разумеется, возможность ее реализации в вашем зависит от технических возможностей при создании конечного продукта, но думаю это возможно). И, разумеется, оговорить письменно стоимость каждого этапа работ с учетом того кто и чьими силами он выполняется.

    Подавать претензию сейчас в вашем случае я не вижу смысла, поскольку она будет бесперспективна, ибо в ней вам надо ссылаться на нарушение исполнителем конкретных условий договора, в т.ч. ТЗ, как части договора, а ссылаться, как я понял, вам объективно не на что.

    Поэтому не буду вас зря обнадеживать легким расторжением договора без убытка. Шансы на это крайне минимальны. Оптимальный способ, чтобы сохранить деньги, это сесть за стол переговоров и найти компромисс.

    Если будет нужна практическая помощь в составлении документов, обращайтесь. А также по любым дополнительным вопросам по вашему делу.

    Надеюсь, мой анализ будет вам полезен.

    Удачи!

    Лень Юлия Васильевна
    10%

    К сожалению, расторгнуть просто договор и вернуть деньги не получится. Вероятнее всего нужно будет обращаться в суд, либо полюбовно решать вопрос. Как показывает судебная практика, возврат денежных средств возможен только, если это предусмотрено договором (у вас не предусмотрено). Т.е. исполнитель обязан выполнить в срок услуги. И в данном случае вы имеете право требовать именно выполнение этих услуг. К тому же п.7.3. договора вообще предусматривает НЕ возврат денежных средств. Но я бы порекомендовала вам оформить следующие документы:

    1) возьмите техническое задание и буквально по пунктам выделите, что выполнено действительно, а что не выполнено. Так вы будете видеть, что те обязательства, которые оговорено договором, исполнитель не исполнил. В том числе цветовую гамму, размещение вкладок и прочие детали. (ОБРАЩАЮ внимание, что вся ваша переписка, которая должна учитываться при решении данного вопроса, имеет силу с даты подписания договора! т.е. вся ваша переписка до даты заключения договора, может считаться переговорами - обговорення завдання по п.3.3. договора).

    2) По п.5.1.3. договора сделайте официальный запрос (скан с печатью и копией) о ходе исполнения договора. В этом запросе запросите письменный ответ, что именно сделано исполнителем (например, на каждое первое число месяца) и акт приема-передачи частично выполненных услуг (работ). Запросите скрины веб-страниц с вкладками, распечатками. Здесь будет прослеживаться и подтверждаться факт выполнения услуг с их стороны. Полученные документы вы сможете обсуждать, опровергать и возражать. В результате должен быть акт согласования выполненных услуг с конкретными замечаниями: шире, уже, мм, строчки, цвет..и обязательно ссылайтесь, что не соблюдены требования ТЕХНИЧЕСКОГО ЗАДАНИЯ. Это важно. Если часть выполненных услуг вам подходит, вам нужно подписать акт приема-передачи частично оказанных услуг.

    3) если вы все же не найдете консенсуса, вам нужно будет написать претензию (предложение) о расторжении договора по обоюдному соглашению (НЕ в одностороннем порядке). Указываете причины - невыполнение технического задания, не соблюдение...и тд. и приложите доп.соглашение о расторжении договора. Здесь вам сможет помочь адвокат (важно грамотно составить претензию и запросить возврат денежных средств).

    4) Дальше суд. Но тут 2 варианта развития событий: 1) оплата за частично выполненные услуги исполнителем. 2) возврат денежных средств за невыполненные услуги по тех.заданию.

    Для более детальной консультации - обращайтесь. Удачи!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Добрий вечір, Наталья!

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Глава 63

    ПОСЛУГИ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    Стаття 901. Договір про надання послуг

    1. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

    2. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання"

    Стаття 902. Виконання договору про надання послуг

    1. Виконавець повинен надати послугу особисто.

    2. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

    Стаття 903. Плата за договором про надання послуг

    1. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

    2. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов'язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов'язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом..

    Стаття 905. Строк договору про надання послуг

    1. Строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

    Стаття 906. Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг

    1. Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Стаття 907. Розірвання договору про надання послуг

    1. Договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін.

    Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

    Таким чином, виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором; Виконавець повинен надати послугу особисто; у випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору; строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами; збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

    За умовами Договору 182567 про надання послуг з розробки веб-сайту 22.10.2020 року:

    "Відомості про послуги 2.1. Згідно з даним Договором, Виконавець надає Замовнику послуги зі створення та розміщення в мережі Інтернет веб-сайту, структура якого визначається згідно Додатку №1. 2.2. Строки виконання робіт та вартість будуть визначені у Додатку №1 (Технічне завдання) 2.3. Додатки узгоджені та підписані Сторонами є невід’ємної частиною дійсного Договору".

    "Обов’язки та права сторін 5.1. Обов’язки Виконавця: 5.1.1. Своєчасно та якісно надавати послуги зазначені в п. 1 цього Договору. 5.1.2. При виникненні обставин, що перешкоджають належному виконанню своїх зобов’язань, згідно з цим Договором, терміново повідомити про це Замовника. 5.1.3. Повідомляти Замовнику про хід робіт. 5.1.4. Надавати Замовнику технічну підтримку і допомогу консультаційного характеру в рамках надання послуг згідно даного Договору. 5.1.5. Приступити до виконання умов даного Договору з моменту отримання авансу на розрахунковий рахунок Виконавця. 5.1.6. Виконати всі роботи по створенню сайту протягом 3 місяців 5.1.7. Надати гарантійну підтримку розробленого Виконавцем сайту на протязі 6 (шести) місяців після підписання акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) про виконання останнього етапу по даному Договору. Гарантійна підтримка включає в себе усунення несправностей, помилок та недоліків в розробленому сайті, що не були виявлені до акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) про виконання останнього етапу по даному Договору. Гарантійні зобов’язання анулюються у разі втручання Замовника у програмний код сайту. Гарантійні зобов’язання не включають в себе розробку нового функціоналу, зміни в дизайні та будь-які інші роботи, не пов’язані з виправленням помилок".

    - Зазначено, що повинен був здійснити Виконавець та не виконав.

    "5.4. Замовник має право: 5.4.1. Перевіряти хід і якість роботи, що виконується за даним Договором без втручання в господарську діяльність Виконавця".

    - Треба перевірити та скласти Акт перевірки, як доказ.

    сли мы выступаем инициаторами расторжения контракта, то деньги не возвращаются"?

    - Виходячи з умов договору, так.

    "Считается ли отказом выполнять контракт предложение о найме другого специалиста"

    - Виконавець повинен надати послугу особисто.

    Так.

    "Можете ли вы нам помочь расторгнуть контракт и вернуть деньги"?

    "6.2. У випадку порушення своїх зобов’язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність визначену цим Договором та чинним законодавством. Порушенням зобов’язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання".

    "7.4. Усі спори, що пов’язані з цим Договором вирішуються шляхом переговорів між Сторонами. Якщо спір не може бути вирішений шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору, визначеному відповідним чинним законодавством України".

    - Ви маєте право претензію, за результатами перевірки, всіх документів та складання Акту та без розірвання договору, враховуючи умови, які в ньому зазначено, про відшкодування збитків, які завдані замовнику невиконанням/неналежним виконанням договору про надання послуг за плату в сумі 25 000 грн..

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Камілова Марина  Сергіївна

    Доброго вечора) Вам необхідно скласти претензію виконавцю договору про повернення авансового платежу, оскільки виконавцем послуг не було належним чином надано послугу згідно договору!!!

    Відповідно до статті 849 Цивільного кодексу України, якщо під час виконання роботи стане очевидним, що вона не буде виконана належним чином, замовник має право призначити підрядникові строк для усунення недоліків, а в разі невиконання підрядником цієї вимоги - відмовитися від договору підряду та відшкодування збитків або доручити виправлення роботи іншій особі за рахунок підрядника. Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

    Відповідно до статті 570 Цивільного кодексу України Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

    2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

    Стаття 1212 ЦК України передбачає, що Особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Аванс - це певна грошова сума або інші цінності, які боржник передає кредитору у рахунок майбутніх платежів. Аванс, як і завдаток, є доказом, який посвідчує факт наявності зобов`язання (доказова функція), а також зараховується в рахунок майбутніх платежів (платіжна функція), але не може бути визнаним одним із способів забезпечення виконання зобов`язання. Сторона, яка видала аванс, має право вимагати його повернення у всіх випадках невиконання договору (ч. 2 ст. 570 ЦК України).

    Шишкин Алексей Юрьевич

    В договоре, который вы подписали есть пункт 7.3 где указано, что любая сторона договора может отказаться от договора в одностороннем порядке. Там же определены последствия такого отказа. Думаю в вашем случае вы не получите письменный отказ от договора исполнителем по причине невозможности разработать необходимый сайт. При вашем отказе придется оставить исполнителю аванс. Лучший для вас вариант это договориться о мирном решении вопроса с частным оставлением аванса исполнителю. Думаю, что если это не получиться, то придется потерять аванс. К сожалению для вас договор составлен с явным переносом в сторону интересов исполнителя. За эту ошибку вам придется заплатить. Совет вам на будущее к юристам надо обращаться заранее, чтобы не допустить ошибку. Это экономит деньги и время.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    1. Во-первых, в данному случае (заключение договора ФОП с юридическим лицом-нерезидентом) применению подлежит не Гражданский, а Хозяйственный кодекс Украины (ХК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15):

    "Стаття 202. Загальні умови припинення господарських зобов'язань

    1. Господарське зобов'язання припиняється: виконанням, проведеним належним чином; зарахуванням зустрічної однорідної вимоги або страхового зобов'язання; у разі поєднання управненої та зобов'язаної сторін в одній особі; за згодою сторін; через неможливість виконання та в інших випадках, передбачених цим Кодексом або іншими законами.

    2. Господарське зобов'язання припиняється також у разі його розірвання або визнання недійсним за рішенням суду.

    3. До відносин щодо припинення господарських зобов'язань застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.".

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 614. Вина як підстава відповідальності за порушення зобов'язання

    1. Особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

    Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання.

    2. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

    3. Правочин, яким скасовується чи обмежується відповідальність за умисне порушення зобов'язання, є нікчемним....

    Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

    1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

    2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

    1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

    2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

    3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

    4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

    3. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.;

    "Стаття 625. Відповідальність за порушення грошового зобов'язання

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

    2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом...;

    "Стаття 6. Акти цивільного законодавства і договір...

    3...Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.." -

    в этой части, положение п.7.3. договора ("У разі розірвання договору Виконавцем кошти повертаються Замовнику. У разі розірвання договору Замовником кошти залишаються у Виконавця."): во-первых, является ничтожным, не имеет юридической силы (имеет место умысел в неисполнении Исполнителем договора самостоятельно); в-вторых, имеют место основания для расторжения договора в порядке ст.652 ГК и требования по суду возврата, возмещения суммы аванса; в-третьих, должник априори не освобождается от от денежных обязательств, при этом, с начислением предусмотренных санкций; в-четвертых, в договоре прямо запрещены условия или противоречащие закону или обязательные для стороны по закону; в-пятых, в договоре попутаны понятия аванса с задатком.

    2. Заключенных договор по сути является внешнеэкономическим договором (резидента с нерезидентом Украины). Согласно Закона Украины "Про зовнішньоекономічну діяльність" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/959-12):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні:...

    Товар - будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі);...

    Стаття 17. Заборона окремих видів експорту та імпорту

    В Україні забороняється:...

    експорт та імпорт товарів, які здійснюються з порушенням прав інтелектуальної власності;..." -

    в этой части договор является незаконным: во-первых п.5.2 , 5.2.1 (Виконавець має право зберегти за собою авторські права на розроблений програмний код сайту.) противоречит Закону Украины "Про авторське право і суміжні права" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12):

    "Стаття 13. Співавторство

    1. Співавторами є особи, спільною творчою працею яких створено твір..." (имеется ввиду техзадание Заказчика - прим.авт.);

    "Стаття 24. Вільне копіювання, модифікація і декомпіляція комп’ютерних програм

    1. Особа, яка правомірно володіє правомірно виготовленим примірником комп’ютерної програми, має право без згоди автора або іншої особи, яка має авторське право на цю програму:

    1) внести до комп’ютерної програми зміни (модифікації) з метою забезпечення її функціонування на технічних засобах особи, яка використовує ці програми, і вчинення дій, пов’язаних з функціонуванням комп’ютерної програми відповідно до її призначення, зокрема запис і збереження в пам’яті комп’ютера, а також виправлення явних помилок, якщо інше не передбачено угодою з автором чи іншою особою, яка має авторське право;..." (изложено право но не запрет автора-исполнителя на модификацию программы - прим.авт.);

    во-вторых, в ходе исполнения договора (переписок) привлекается другой дизайнер.

    ХК: "Стаття 188. Порядок зміни та розірвання господарських договорів

    1. Зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

    2. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

    3. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

    4. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

    5. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду."

    Считаю надлежащим иницировать расторжение договора в порядке ст.1888 ХК Украины, в том числе, возврата суммы аванса; в случае отказа обратиться в хозяйственный суд с иском о расторжении договора и возмещении убытков.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Договір на розробку веб-сайту є договором про виконання робіт, а не надання послуг. У результаті належного і повного виконання договору про розробку веб-сайту виникає конкретний результат – розроблений на замовлення комплексний об’єкт права інтелектуальної власності – веб-сайт. У договорі, до речі, нічого не сказано про передачу авторських прав (а це може створити претензії зі сторони виконавця у майбутньому).

    Пропозиція другої сторони знайти іншого спеціаліста не є відмовою виконувати умови договору, а фактично пропозицією розірвати договір із вашої ініціативи, а не ініціативи самого виконавця. Тут взагалі важко говорити про відмову виконувати роботу, так як договір для замовника прописаний дуже погано: наприклад, не вказані строки виконання та передачі робіт (хоча згідно п. 2.2 Договору це повинно бути визначено в технічому завданні, яке є додатком до цього договору).

    Мы и писали и говорили устно о том, что мы хотим видеть, но наши предложения высмеюваются и не берутся в серьёз - все це повинно бути погоджено сторонами в технічному завданні. Якщо виконавець все робить згідно технічного завдання, то відповідно він не порушує умов договору. Якщо ж вас не влаштовує результат робіт, який не є кінцевим, то можливо варто внести зміни до договору шляхом укладання додаткової угоди, в якій прописати всі ваші додаткові побажання щодо характеристик предмету договору (без зміни самої суми договору).

    При цьому, згідно пункту 4.3 Договору сплачена сума (25 000) є авансом. Відповідно до частини 2 статті 570 ЦК України, якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона є авансом. Однак, з припиненням дії договору підряду така грошова сума втрачає ознаки авансу та стає майном (грошовими коштами), набутими підрядником без достатньої правової підстави. Відповідно до частини 1 статті 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Тобто, пункт 7.3 Договору в частині "У разі розірвання договору Замовником кошти залишаються у Виконавця." є недійсним, так як суперечить чинному законодавству.

    Ви можете розірвати договір із власної ініціативи та надіслати виконавцю претензію з вимогою повернути Вам суму авансу. Якщо виконавець цього не зробить - тоді вирішувати питання в суді. При цьому пам'ятайте, що виконавець має право на оплату виконаної частини роботи та відшкодування завданих йому збитків (якщо такі будуть).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 849. Права замовника під час виконання роботи

    4. Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога, в тому числі в підготовці договору.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України