Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 22 грудня 2020, питання №35297

Как обезопасить себя в браке от кредита мужа?

Здравствуйте. Муж хочет без моего согласия взять кредит в банке. Если он не сможет погашать его, в таком случае должна погашать жена? Как я могу обезопасить себя?

Відповіді юристів (2)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Добрый день, если кредит будет оформляться в банке, то банк потребует согласие вас, если это кредит МФО , то здесь к сожалению выдаются займы всем. Если говорить о втором случае, то если так случится что будет взят кредит, и ваш телефон будет внесен в базу финучреждений, то ответственности вы никакой не несете, поскольку согласия вы официально не давали. Запретить вашему мужу брать кредит не возможно.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Так, ч. 4 ст. 65 СК України встановлює, що договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.

    Як вбачається з наведеної норми, другий з подружжя стає солідарним боржником за наявності двох умов: договір укладено в інтересах сім’ї та майно, яке одержане за договором використано в інтересах сім’ї.

    Таким чином, якщо договір, наприклад, кредиту укладений одним з подружжя, він породжує боргове зобов’язання щодо його повернення для іншого, незважаючи на те, що такий договір підписаний одним з подружжя, але за обов’язкової наявності вищенаведених умов.

    Варто вказати, що нотаріальне посвідчення кредитного договору не обов'язкове, відтак письмова згода другого з подружжя при його укладання не вимагається, вважається, що особає діє від імені іншого та договір укладається в інтересах сім'ї.

    У разі необхідності детальнішої консультації, то звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України