Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 03 января 2021, вопрос №35748 150₴

Как правильно уйти из аспирантуры бюджетной формы

Нахожусь на третьем курсе бюджетной формы обучения аспирантуре. Получаю стипендию, но понимаю что не буду защищать диссертацию. На данный момент создают давление мои научные руководитель и другие преподаватели, говоря что если я брошу сейчас аспирантуру то они будут подавать в суд и требовать отдачи всех стипендий за прошедшие года. Но по сути индивидуальный план тех периодов я выполняла. Правы ли они? И как мне бросить аспирантуру с минимальным денежными потерями?

Ответы юристов (8)

    Марусяк Андрій Романович

    доброго дня! проаналізуйте договір, яка відповідальність зазначена за невиконання плану, відповіальність має базуватись на вимогах чинного законодавства.

    Якщо ви поступили після вересня 2016 року і уклали договір, то на вас діє дане положення. Зверніть увагу на п. 10. І главу права та обов'язки. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-%D0%B...

    Обов'язку відшкодувати навчання у разі не захисту дисертації у вас не виникає, крім випадків, коли ви поступаєте на бюджет заново.

    Гончаренко Константин

    Здравтсвуйте.

    Нет, не могут потребовать деньги за учебу (Закон Украины "Про вищу освіту", Постанова Кабінету Міністрів України від 05 квітня 1994 року № 226). Но если Вы потом захотите повторно поступить - на контракт, или опять за счет гос.бюджета, то Вам придется возместить все средства, потраченные на Вас во время первого обучения (ч.1 ст.4 ЗУ "Про вищу освiту"). Поэтому если сейчас уйдете (или Вас отчислят), то возмещать стоимость не нужно, но на этом бесплатная учеба для Вас прекратится - дальше только за деньги.

    Если учебные планы выполнялись вовремя , то возврата быть не может.

    Рекомендую найти договор и проанализировать раздел "відповідальність сторін", что бы знать , какая у Вас конкретно ответственность перед ВУЗом.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Необходимо смотреть сам договор, чтобы давать рекомендации.

    2. Общая рекомендация: возьмите академический отпуск, а со временем (1- 3 года) прекратите обучение по семейным обстоятельствам.

    3. В суде ВУЗ должен будет доказать обоснованость требований о возмещении затрат.

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 23 березня 2016 р. № 261

    ПОРЯДОКпідготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)

    5. Науково-методичне забезпечення та організацію діяльності аспірантури (ад’юнктури) і докторантури закладів вищої освіти (наукових установ) здійснюють їх вчені (наукові, науково-технічні, технічні) ради (далі - вчені ради).

    У закладах вищої освіти (наукових установах) для координації діяльності структурних підрозділів, які здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук, може створюватися відділ аспірантури (ад’юнктури) і докторантури.

    Для врегулювання відносин між аспірантом (ад’юнктом) або докторантом та закладом вищої освіти (науковою установою) укладається договір.

    10. Невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

    14. Аспіранти (ад’юнкти) і докторанти користуються правами здобувачів вищої освіти, визначеними Законом України “Про вищу освіту”. З метою належного проведення наукових досліджень аспіранти (ад’юнкти) і докторанти також мають право на:

    академічну та соціальну відпустку відповідно до законодавства;

    Дьомін Максим  Вікторович

    Добрый день, Виктория!

    Ответ на Ваш вопрос кроется в правильном понимании "уйти" с аспирантуры. В случае если Вы временно хотите приостановить обучение (на что по закону имеете право), то необходимо, выполнив индивидуальную программу на определенный момент, подать заявление в отдел аспирантуры. Но в этом случае позаботьтесь, чтобы у Вас остались доказательства его подачи (штампик или подпись ответственного работника).

    Если же Вы хотите полностью прекратить обучение, то для этого достаточно подать в отдел аспирантуры заявление с просьбой отчислить с аспирантуры по собственному желанию, ведь Вы имеете полное право на такое волеизъявление. Так же не забудьте о подтверждении подачи такого заявления.

    Закон не содержит каких либо требований возврата стипендий и иных сумм, которые были потрачены с бюджета на Ваше обучение. Не думаю, что может дойти до судебных тяжб, скорее всего угрозы со стороны научного руководителя обоснованы совсем иным: это его авторитет и доплаты)

    Поэтому, успокойтесь и ничего не бойтесь - закон на Вашей стороне, принимайте желаемое для себя решение!! Желаю удачи!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Вікторіє!

    Загалом ситуація виглядає наступним чином:

    Тут все залежить від умов договору про підготовку здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії в аспірантурі за державним замовленням, який точно укладався між Вами та університетом.

    Але, навіть не бачачи умов договору, можу сказати, що, як правило, відшкодування вартості навчання можливе у разі Вашого відрахування за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку університету, за вчинення протиправних дій, а також за невиконання індивідуального плану виконання освітньо-наукової програми без поважних причин.

    Якщо таким обставин не буде, то і вимагати повернення коштів університет не має права вимагати.

    Однак раджу Вам домовитись із університетом про спільну згоду щодо припинення договору, оскільки у іншому випадку на Вас дійсно можуть подати до суду! Не факт, що університет доведе свою доводи в суді, однак це створить для Вас окремий моральний дискомфорт!

    Всього найкращого!

    Крикун Сергій  Павлович
    100%

    Закон Украины "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18):

    "Стаття 4. Право на вищу освіту...

    1. Кожен має право на вищу освіту.

    Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за рахунок коштів державного або місцевого бюджету, а також в інших випадках, передбачених законодавством...

    Громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України..."

    "Стаття 5. Рівні та ступені вищої освіти...

    1. Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на таких рівнях вищої освіти:.

    науковий рівень...

    2. Здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою відповідної освітньої або наукової програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:...

    3) магістр;

    4) доктор філософії/доктор мистецтва;

    5)доктор наук.

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти...

    3) аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва;...";

    Во-первых, речь идет (предусмотрено) о возмещении средств в случае незавершения обучения по соотвествующей степени высшего образования - в Вашем случае обучение по степени "магистр" завершено (получено, как представляется), поэтому оснований для возмещения стоимости этой степени образования нет. В--вторых, возмещение стоимости в аспирантуре предусмотрено, во-первых, только в случае повторного зачисления в аспирантуру, во-вторых, исключительно за предыдущее обучение в аспирантуре.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія!

    Якщо угода про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення була укладена до 01.01.2019 року, то ваші відносини з університетом регулюються Положенням про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/309-99-%D0%BF#...):

    22. Аспірант або докторант може бути відрахованим з аспірантури або докторантури за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу, наукової установи, за вчинення протиправних дій, а також за невиконання індивідуального плану роботи без поважних причин, передбачених пунктом 19 цього Положення.

    Рішення про відрахування аспіранта або докторанта приймає вчена рада вищого навчального закладу, наукової установи. На підставі рішення вченої ради аспірант або докторант відраховується з аспірантури або докторантури наказом керівника вищого навчального закладу, наукової установи.Аспірант або докторант, який був зарахований до аспірантури або докторантури за державним замовленням і відрахований через зазначені причини, відшкодовує вартість навчання згідно із законодавством України.

    МЕТОДИКА розрахунку орієнтовної середньої вартості підготовки одного кваліфікованого робітника, фахівця, аспіранта, докторанта (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/346-2013-%D0%B...):

    3. Заклади, установи розраховують вартість підготовки за державним замовленням одного кваліфікованого робітника, фахівця, аспіранта, докторанта, слухача за освітньо-кваліфікаційним рівнем, науковим ступенем, спеціальністю, напрямом підготовки, галуззю знань, видом економічної діяльності (для професійно-технічного навчального закладу), професією та формою навчання на плановий рік згідно з порядком, затвердженим МОН разом з Мінекономіки та Мінфіном, з урахуванням:

    3) витрат на виплату академічної стипендії;

    Витрати на навчання аспіранта відносяться до поточних видатків(витрат) загального фонду державного бюджету. Університет в розумінні статті 2 Бюджетного кодексу України є розпорядником бюджетних коштів, а навчання аспірантів є витратами університету, що пов`язані з навчанням.

    Отже, виплачена відповідачу стипендія, є витратами університету на навчання відповідача і підлягає стягненню з особи, яка не виконала свої зобов`язання за угодою та була відрахована із аспірантури.

    Зазначене узгоджується із правовою позицією Великої Палати Верховного Суду, викладеній у постанові від 29 травня 2019 року у справі № 755/7554/18-ц, та Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, викладеній у постанові від 3 липня 2019 року у справі № 152/25/16-ц.

    ВИСНОВОК: так, Ви виконали індивідуальний навчальний план за попередні 2 періоди. Однак, Вам необхідно його виконувати протягом всього строку навчання в аспірантурі, передбаченого угодою. Інакше Вас відрахують за невиконання індивідуального плану роботи без поважних причин, а потім у судовому порядку стягнуть отриману Вами стипендію.

    Єдиний варант припинити навчання в аспірантурі без негативних наслідків - подати заяву на відрахування за власним бажанням. Якщо її задовольнять, то стягнути з Вас нічого не зможуть, так як пунктом 22 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів не передбачено відшкодовуння вартості навчання у разві відрахування за власним бажанням.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між вищим навчальним закладом та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України