Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 10 января 2021, вопрос №36089 100₴

Прием наследства, районный нотариат издевается...

Всем доброго вечера.
Суть вопроса в следующем:
Год назад умерла бабушка, принимали наследство... В процессе оказалось что в 1995 году дедушка оставил завещание на меня, мою маму и моего папу. Дед по крове к маме относится. о нем никто не знал, дедушка умер в 2004 и как никто ничем не занимался...
Теперь начали оформлять те части, которые завещал дедушка. По бабушке все моменты уже прошли. Районный нотариус честно говоря издевается, сколько моментов было которые можно решить в один день, разносится на недели. Теперь я с мамой свои части получили, а по папе встал вопрос. Так как он родственник не по крови, заставляют сделать оценку квартиры. Реально ли это необходимо? И чего ждать дальше? Я так думаю захотят чтоб отец еще от этой суммы налог уплатил?
Уже сил нет... Сколько денег потрачено, но это прогназируемо... Времени занимает это все кошмар, каждый раз нужно с работы часа на 2 уезжать, а это тоже и потеря клиентов и зароботка. Они каждый раз когда отдают новую квитанцию, говорят мол все, в следующий раз все заберете... И так каждый раз( Можно ли как то этот момент ускорить натыкав носом в какие то законны или они делают все как надо и ничего с этим не сделаешь?

Ответы юристов (27)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Строки вчинення нотаріальних дій

    1. Нотаріальні дії можуть вчинюватися будь-яким нотаріусом на всій території України, за винятком обмежень у праві вчинення нотаріальних дій, установлених статтями 9, 53, 55, 60, 66, 72, 73, 94 Закону України „Про нотаріат” (далі - Закон) та іншими актами законодавства України.

    2. Нотаріальні дії вчиняються у приміщенні державної нотаріальної контори, у державному нотаріальному архіві, приміщенні, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса. В окремих випадках, коли фізична особа не може з'явитися в зазначене приміщення, а також коли того вимагають особливості посвідчуваного правочину, такі нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаними приміщеннями, але в межах нотаріального округу.

    3. Якщо нотаріальна дія вчинюється поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, у посвідчувальному написі та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій зазначається місце вчинення нотаріальної дії (удома, у лікарні, за місцезнаходженням юридичної особи тощо) із зазначенням адреси, а також причин, з яких нотаріальна дія була вчинена поза вказаними приміщеннями.

    Запис про вчинення нотаріальної дії поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, заноситься до Журналу (книги) обліку викликів нотаріуса за межі державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву чи робочого місця (контори) приватного нотаріуса згідно з додатком 14 до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22 грудня 2010 року № 3253/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 23 грудня 2010 року за № 1318/18613 (із змінами).

    4. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених законодавством.

    5. Приватний нотаріус має право мати лише одне приміщення для розміщення робочого місця (контори), яке повинно знаходитись у межах нотаріального округу, в якому здійснюється нотаріальна діяльність.

    Строки вчинення нотаріальної дії

    1. Нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб у день подачі нотаріусу всіх необхідних документів.

    Вчинення нотаріальної дії може бути відкладене в разі необхідності витребування додаткових відомостей або документів від фізичних та юридичних осіб або направлення документів на експертизу.

    2. Строк, на який відкладається вчинення нотаріальної дії у цих випадках, не може перевищувати одного місяця.

    3. За обґрунтованою письмовою заявою заінтересованої особи, яка звернулася до суду, та на підставі отриманого від суду повідомлення про надходження позовної заяви заінтересованої особи, яка оспорює право або факт, про посвідчення якого просить інша заінтересована особа, вчинення нотаріальної дії зупиняється до вирішення справи судом.

    4. Відкладення або зупинення вчинення нотаріальних дій здійснюється на підставі чинного законодавства.

    Згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України , спадкування може проходити , як за заповітом так і за законом(якщо не має заповіту), спадкоемцями можуть бути особи , які перебували у родинних відносинах з спадкодавцем та спільно проживали або вели господарство, також діти спадкодавця ( які були народжені після його смерті, але зачаті за життя спадкодавця.).

    Частина померлого підлягає поділу наступним чином:

    Діти --- батьки --- дружина (з якою укладено шлюб) у рівних частинах.

    Необхідно у термін 6- ти місяців подати заяву нотаріусу про прийнняття спадщини за місцем знаходження майна померлого.( перелік документів надає нотаріус , які необхідно зібрати для оформлення)

    Розмір державного збору за нотаріальні послуги Вам обрахує конкретний нотаріус.

    Експертну оцінку робить суб єкт оціночної діяльності, який має відповідний сертифікат - оцінку замовляють спадкоемці самостійно( якщо в складі майна є об єктицінностей та антикваріату.) ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України". За результатами оцінки необхідно сплатити податок державі за окремі предмети та подати декларацію про майновий стан та доходи до ДФС за місцем реєстрації в якій серед іншого зазначити про отримання майна у спадок.

    Потрібно звернутись до нотаріуса за останнім місцем проживання спадкодавця (батька) із заявою про прийняття спадщини із доданими документами (ст. 1269 ЦК України), до яких відносяться:

    • 1) паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;
    • 2) свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • 3) заповіт, якщо такий є;
    • 4) якщо Ви вступаєте у спадок за Законом, потрібно взяти документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем: це може бути свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і так далі;
    • 5) також потрібна довідка з компетентних органів про те, хто проживав з померлим на дату смерті.
    • 6) правовстановлюючі документи на все майно, про яке вам відомо, що воно буде успадковане.
    • Щодо правовстановлюючих документів, то бажано принести їх одразу, оскільки на їх основі нотаріусом робляться запити до державних органів: стосовно земельної ділянки – до Держземагентства – вони нададуть витяг з державного земельного кадастру (якщо ж акт на землю у вас старого зразка, то будуть робити нову документацію, оформлювати кадастровий номер, що займе певний час та потребуватиме додаткових витрат); будинок/квартира – БТІ – 2 довідки: хто власник і що немає самочинного будівництва; автомобіль – МРЕО (нині – сервісний центр МВС) – чи не в угоні (не викрадено); майнові паї – СільРада – довідка про суму, що належить до виплати; вклад у банку – Банк і т.д.

    Більш детально щодо документів, необхідних для відкриття спадкової справи, краще звернутись до нотаріуса безпосередньо.

    Строк подання заяви та відповідних документів, як вже було зазначено, - 6 місяців з моменту смерті батька, але рекомендується не відтягувати.

    Чи потрібна оцінка спадкового майна:

    У вашому випадку не потрібно, оскільки оцінка спадкового майна робиться з метою оподаткування, а спадкоємці 1 та 2 черг звільняються від оцінки майна (абз. 8 ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України", ч. 5 ст. 5 , абз. 4 ч. 1 ст. 13 ЗУ "Про оцінку земель").

    Що потрібно платити за отримання спадщини:

    По суті, потрібно заплатити лише за послуги нотаріуса, мито, за додаткові послуги. Ціна в приватних нотаріусів визначається індивідуально, тому наперед сказати ціну, скільки Вам буде потрібно заплатити неможливо. Це буде залежати від нотаріуса та необхідності вчинення різних дій, в т.ч. технічного характеру, ним для оформлення спадщини.

    Ви можете відмовитись від послуг цього нотаріуса та обрати будь-якого іншого в межах нотаріального округу в якому знаходиться спадкове майно , новий нотаріус самостійно витребує Вашу справу для оформлення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый вечер. По поводу доли отца в наследственной массе - так оно и есть, и ему придется с полученного имущества заплатить налог. Действия нотариуса, вернее его бездеятельность, можно обжаловать в судебном порядке или обратиться в министерство юстиции с соответствующей жалобой, детально изложив суть проблемы и в чем заключается неправомерность его действий. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text

    • Алекей Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ. Т.е. оценку и налог в его случае обязателен? Не знаете какой процент нужно платить?

      • Савоста   Ірина   Михайлівна
        50%

        Да. Оценка и налог будут обязательны. Налог 5% от суммы + 1,5% военный сбор. Ставка 18% применяется для наследников, которые являются лицами-резидентами Украины за ее пределами. Также 18%-ый налог вносят в госбюджет и иностранцы, вне зависимости от степени родства с наследодателем.

        • Алекей Клиент 3 года назад

          т.е. если они оценят квартиру в 25000 уе (взял примерную стоимость двушки) то нужно будет от этой суммы уплатить эти 5%+1,5 или от его части? Хотя тоже не мало получается 4ая часть образно 6000уе*6,5=390уе...

          А можно в таком случае написать какоето заявление что он в пользу кого то отказывается от наследства?

          • Савоста   Ірина   Михайлівна

            Налог будет начислен на ту стоимость, что он лично получит в наследство. Учитывается стоимость не всей квартиры , а только его часть. Оплата- на следующий год, нужно будет заполнить декларацию. Контролем занимается налоговая, так как нотариус при выдаче свидетельства действует как регистратор и после регистрации в Государственном реестре недвижимого имущества появятся сведения о доходе в виде наследственного имущества ( квартира, машина и т.д

            Наследник по завещанию или по закону может отказаться от принятия наследства в течение срока, установленного для его принятия. Отказ от принятия наследства является безусловным и безоговорочным. Отказ от принятия наследства может быть отозван в течение срока, установленного для его принятия.

            Наследник по завещанию имеет право отказаться от принятия наследства в пользу другого наследника по завещанию.

            общий срок принятия наследства - шесть месяцев, который начинается со времени открытия наследства. В Вашем случае нужно знать сколько прошло времени, и больше информации по наследственному делу, но я так понимаю, что времени прошло больше чем полгода

            • Алекей Клиент 3 года назад

              Да прошло уже 16 лет... Увы тогда о завещании никто не знал(

              Оплата- на следующий год (это как?)

              И можно ли после назначения суммы нотариусом перенести этот платеж на попозже, или там тоже есть обязательные сроки?

          • Гончаренко Константин
            Ваш батько може написати заяву нотаріусу, про відмову від частини спадку на користь матері чи Вас(сина)З повагою,Костянтин Гончаренко---Спасибо за ответ. Т.е. оценку и налог в его случае обязателен? Не знаете какой процент нужно платить? Спасибо за ответ. Т.е. оценку и налог в его случае обязателен? Не знаете какой процент нужно платить?
          • Беликов Олег  Александрович

            о нужно будет от этой суммы уплатить эти 5%+1,5 или от его части? От части квартиры, которая должна будет принадлежать отцу в порядке наследования. Отказаться от наследства в чью=то пользу можно, сделать это можно опять же у нотариуса.

      • Беликов Олег  Александрович

        Да придется, поскольку оценка делается для определения суммы налога, без нее никак не обойтись. Поэтому нотариус требует совершения этих действий. Налог установлен в ст. 174 НКУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text, будет равен 5%+воинский сбор 1,5%

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    50%

    Добрый вечер, Алексей. По первой части Вашего вопроса: " по папе встал вопрос. Так как он родственник не по крови, заставляют сделать оценку квартиры. Реально ли это необходимо? И чего ждать дальше? Я так думаю захотят чтоб отец еще от этой суммы налог уплатил? " . Для получения свидетельства Вашему отцу нужна будет оценка квартиры , а также он должен будет уплатить налог. Думаю, вся проблема заключается, что нотариус государственный, поэтому так долго. Но нотариуса Вы поменять не сможете. Как вариант, Вы могли бы сделать доверенность на оформление наследства и Вашим вопросом занимался бы человек, который не работает или наоборот работает по таким делам. У государственных нотариусов практика совершать нотариальное действие в день уплаты, т.е Вы приносите квитанцию, нотариус делает проверку ( выдачу и т.д.) , ссылаясь на номер квитанции об уплате. Думаю, нотариус делает все по закону.

    Гончаренко Константин

    ПДФО - 5%

    ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР -1,5%

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Спасибо за ответ. Т.е. оценку и налог в его случае обязателен? Не знаете какой процент нужно платить? Спасибо за ответ. Т.е. оценку и налог в его случае обязателен? Не знаете какой процент нужно платить?

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    1. В Вашей ситуации нотариус абсолютно прав и тыкать его не во что и не за что.

    2. В ситуации с Вашим отцом действительно необходимо произвести оценку квартиры и заплатить налог на наследство - 5% от оценочной стоимости его доли.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Олексій!

    Звертаючись до державного нотаріуса, громадянам необхідно пам’ятати, що послуги за вчинення нотаріальних дій є платними і складаються з таких платежів:

    - державного мита;

    - за надання нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру;

    - за користування Єдиними та Державними реєстрами;

    - за спеціальний бланк нотаріального документа.

    Хотілось би більш детально зупинитися на зазначених платежах та роз’яснити норми права, якими вони регулюються.

    1. Державне мито.

    Державні нотаріуси, за вчинення нотаріальних дій, справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством, відповідно до частини 1 статі 19 Закону України «Про нотаріат» (далі – Закон).

    Відповідно до статті 2 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито», державне мито справляється, зокрема, за вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, а також за видачу дублікатів нотаріально засвідчених документів.

    Відповідно до п. 2 розділу І Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 811, державне мито справляється за ставками у розмірах (частинах) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та в процентному відношенні до відповідної суми документа (вартості відчужуваного майна тощо).

    Державне мито сплачується до подання заяви чи вчинення дій, за які воно справляється, а у відповідних випадках – при видачі документів.

    Нотаріусами відповідно до статті 29 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», за проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито. Також, за надання інформації з Державного реєстру прав справляється плата, порядок використання і розмір якої встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    2. Надання нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру.

    За надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру справляється окрема плата у розмірах, що встановлюються Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Кошти, одержані від надання таких додаткових послуг, спрямовуються до Державного бюджету України (ч. 2 ст. 19 Закону).

    Так, наказом Головного управління юстиції в Одеській області від 23.06.2011 № 635-о/д установлені Тарифи за надання державними нотаріусами Одеської області додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру (далі – Тарифи) (можна ознайомитись на офіційному сайті управління юстиції http://just.odessa.gov.ua).

    3. Користування Єдиними та Державними реєстрами.

    Плата за користування Єдиними та державними реєстрами визначена, зокрема, такими нормативно-правовими актами:

    наказом Міністерства юстиції України від 25.12.2008 № 2265/5 «Про затвердження тарифів за надання послуг з користування реєстрами»;

    - постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2004 № 830 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна»;

    - постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2012 № 1204 «Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру»;

    - положенням про Спадковий реєстр, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 № 1810/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11.07.2011 за № 831/19569.

    4. Спеціальний бланк нотаріальних документів.

    Плата за спеціальний бланк нотаріальних документів установлена на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 № 812 «Про затвердження Порядку витрачання, зберігання, обігу спеціальних бланків нотаріальних документів і звітності про їх використання та опису і зразка такого бланка» та наказу Міністерства юстиції України від 04.07.2009 № 2053/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.2009 за № 1043/17059 «Про організаційні заходи з постачання, зберігання, обігу, обліку спеціальних бланків нотаріальних документів і звітності про їх використання» (зі змінами, внесеними наказом Міністерства юстиції України від 03.12.2013 № 2549/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.12.2013 за № 2056/24588)).

    Нотаріус зобов’язаний видати сторонам правочину письмову довідку про розмір плати за вчинення відповідної нотаріальної дії, у разі відчуження та застави майна, заведення спадкової справи та встановлення складу спадкового майна (п.п. 1.21 п. 1 глави 2 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 (зі змінами внесеними, наказом Міністерства юстиції України від 23.05.2014 № 806/5)).

    Оплата здійснюється громадянами виключно у безготівковій формі через банківські установи.

    Прийняття спадщини

    Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

    Звертаємо увагу, що малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця мають право, незалежно від змісту заповіту на обов’язкову частку (половина частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом).

    Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини, тобто діти.

    Спадщина, яка приймається малолітньою (неповнолітньою) дитиною має певні особливості безпосередньо при заведенні спадкової справи та при видачі свідоцтва про право на спадщину.

    По-перше, спадкування є інститутом, в якому спадкоємець вважається власником спадкового майна з моменту відкриття спадщини (за загальним правилом, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину має особисто подати нотаріусу протягом 6 місяців заяву про прийняття спадщини).

    Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, строком не обмежена. Тому отримання свідоцтва про право на спадщину є правом спадкоємця, яке він може здійснити у будь-який час.

    По-друге, дитина вважається такою, що прийняла спадщину, навіть якщо на момент смерті спадкодавця проживала окремо (пункт 4 статті 1268 Цивільного кодексу України).

    Неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування.

    Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування (стаття 1273 Цивільного Кодексу України).

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Ответ на дополнительній вопрос: Оплата- на следующий год (это как?)

    И можно ли после назначения суммы нотариусом перенести этот платеж на попозже, или там тоже есть обязательные сроки?

    Думаю, Вам будет полезна информация. Яким чином здійснюється оподаткування? Нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах – уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому ПК України для податкового розрахунку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування. На підставі отриманої інформації органами державної податкової служби здійснюється обрахування конкретних розмірів податку на доходи фізичних осіб та військового збору, які має сплатити спадкоємець або обдаровуваний.

    При цьому ПКУ передбачено, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини. Така декларація має бути подана до 1 травня року, що настає за звітним (тобто у році, наступному за роком у якому було здійснене прийняття спадщини або отримання подарунку).

    Нагадаємо, що відповідно до податкового законодавства сплата податку має бути здійснена до 1 серпня року, що настає за звітним.

    • Алекей Клиент 3 года назад

      Понял. Спасибо)

      Т.е. если в наследство начали вступать в прошлом году, значит оплатить уже нужно до мая этого года, правильно?

      И последний вопрос, сделаем оценку, узнаем сумму, оплатим... После этого уже выдадут свидетельство по наследею этой части? Или опять будут что то подкидывать?

      • Савоста   Ірина   Михайлівна

        Алексей. Если у Вас осталось только принять наследство Вашим отцом его части наследства, то Вы: 1 делаете оценку дома ( квартиры и т.д.); 2) у нотариуса оплачиваете его услуги 3) Ваш отец получает свидетельство о праве на наследство. Нотариус выдает Вашему отцу свидетельство и вносит информацию в Госреестр. Это уже в этом году. На следующий год Вашему отцу нужно будет уплатить налог на наследственное имущество, то есть на то имущество, что он получил по наследству. Налог будет 5% от той стоимости, что будет указана в свидетельстве ( то есть от оценки) и 1,5 % военный сбор.

        • Алекей Клиент 3 года назад

          Спасибо огромное за исчерпывающие ответы) а случайно не знаете за эту процедуру сколько могут взять...

          • Савоста   Ірина   Михайлівна

            Алексей. Сделать оценку имущества можно как у частного специалиста так и БТИ ( КП БТИ). Перед тем как договариваться рекомендую сначала узнать цену и сравнить: где дешевле , быстрее, т. е удобнее для Вас. По поводу оплаты государственного нотариуса, то перед тем как записываться на прием, узнайте у нотариуса ( его помощника) что Вам осталось сделать и сколько придется уплатить.

            Терпения Вам

            • Алекей Клиент 3 года назад

              Ещё вопросик всплыл, как будет считать нотариус эту сумму и с какой части? Получается квартира была на 4 собственников. Я, мама, бабушка и дед. Бабушкину часть приняла мама, а дела часть разделилась на 3. Так вот папе назначат сумму третью часть от части или по какому принципу?В моем свидетельстве написали что у меня вообще 1/12, у меня получается как целая была, а потом ещё 1/3 от деда...

    Карпенко Андрей Владимирович

    Дополнение:

    1. Ваш отец не может отказаться от своей части наследства в пользу Вас или Вашей матери. Это можно было сделать только в течении шести месяцев со дня смерти наследодателя. Судя по Вашей ситуации Ваш отец автоматически вступил в наследство в 2004 году.

    2. Оценивается вся квартира, нотариус определяет какая доля будет принадлежать Вашему отцу. От стоимости этой доли уплачивается 5% налог на наследство + 1,5% военный сбор.

    3. Отдельно оплачиваются услуги нотариуса.

    Ковальчук Владимир

    Ставка в 0% на все виды имущества определяется тем родственникам, которые относятся к первой очереди родства, а именно:

    • родителям;
    • мужу / жене;
    • детям, включая приемных;
    • детям любого из супругов, которые рождены в других браках.

    Также к категории людей, которые не платят налоги за наследство относятся и те, кто во второй очереди родства:

    • братья / сестры;
    • бабушки /дедушки;
    • внуки.Такие льготы распространяются исключительно на движимое и недвижимое имущество. Ко всем остальным видам наследства им назначается стандартная ставка налога.Ставка в 5% определяется всем субъектам, независимо от того являются ли они родственниками наследодателя или нет, за исключением тех родных, для которых эта ставка - 0%. Также все, кто не входит в первую и вторую очереди родства должны позаботиться о том, чтоб их наследство оценили эксперты, и определить сумму (налог), которую необходимо за это наследство уплатить в государственный бюджет. При получении наследства всем наследникам следует помнить о том, что за несвоевременную и некорректную оплату налогов за полученное имущество - ответственность в виде штрафов или даже ареста имущества несет непосредственно тот, кто это имущество получил.
    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1257. Недійсність заповіту

    1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

    2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

    3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.

    4. У разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах."

    Как выход, оспорить или заявить о ничтожности завещания - как представляется, дедушка совершил завещание имущество, не имя на это право - исходя из предположения, что завещанное имущество было общей со совместной собственностью дедушки с бабушкой. Как изложено в вопросе, о завещании (как представляется) никто не знал, в том числе и бабушка. Далее воостановление по суду срока на принятие наследства.

    Костромина Виктория

    Так как он родственник не по крови, заставляют сделать оценку квартиры. Реально ли это необходимо? И чего ждать дальше? Я так думаю захотят чтоб отец еще от этой суммы налог уплатил? - да - нотариус прав

    Они каждый раз когда отдают новую квитанцию, говорят мол все, в следующий раз все заберете... И так каждый раз( Можно ли как то этот момент ускорить натыкав носом в какие то законны или они делают все как надо и ничего с этим не сделаешь? однозначно сказать нельзя - так как єто процедура

    напр ві оплатили запрос - пришел ответ и по нему надо дать еще запрос

    а работают нотариус і по єтой инструкции - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Алексей. Это реально так, отец дедушке не родня первой, второй линии родства. Поэтому нотариус прав, и оценку. и налог нужно будет платить.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Карпенко Андрей Владимирович

    Ещё вопросик всплыл, как будет считать нотариус эту сумму и с какой части? Получается квартира была на 4 собственников. Я, мама, бабушка и дед. Бабушкину часть приняла мама, а дела часть разделилась на 3. Так вот папе назначат сумму третью часть от части или по какому принципу?

    Да, Ваш отец будет оплачивать налог на наследство только за свою часть от оценочной стоимости квартиры.

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Ваш вопрос: Ещё вопросик всплыл, как будет считать нотариус эту сумму и с какой части? Получается квартира была на 4 собственников. Я, мама, бабушка и дед. Бабушкину часть приняла мама, а дела часть разделилась на 3. Так вот папе назначат сумму третью часть от части или по какому принципу?В моем свидетельстве написали что у меня вообще 1/12, у меня получается как целая была, а потом ещё 1/3 от деда...

    Ответ: 4 собственника - это у каждого по 1/4 части от целой квартиры. После смерти деда на 1/4 его часть вступают в наследство 3 наследника, т. Вы, мама и папа. У Вашего отца получается 1/3 часть от 1/4 части , что принадлежала Вашему деду. Т.е. после смерти деда Вашему отцу, как и Вам нотариус выдаст свидетельство на 1/12 часть квартиры.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України