Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 17 января 2021, вопрос №36457 150₴

Продажа квартири по доверенности

Добрий день. Ситуація :"Я власниця квартири і даю довіреність на свою свекруху для можливості продати квартиру (я знаходжусь за кордоном). Питання: "хто буде вписаний в договорі купівлі-продажу і кого дані перевіряють до того. (Знаю що тепер перевіряють дані на наявність боргів і інших штрафів. " Пояснення: "з мого боку є не вирішена ситуація з податком . Справа в суді .

Ответы юристов (10)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго дня! При продажі квартири за дорученням, Ви будете вказані як продавець, але підписувати договір буде за дорученням Ваша довірена особа, В договорі вказуються як Ваші повні дані так і дані того хто підписує. Якщо податкові борги Ваші, але ніякого рішення суду на сьгодні - немає, немає някої заборони щодо вічудження квартири, договір можна підписувати без проблем. Будуть питання звертайтесь. Щасти!

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо Ви видали довіреність на представництво Ваших інтересів в частині того , аби Ваша родичка , діючи у Ваших інтересах здійснила продаж квартири , що належить Вам , то відповідно нотаріус , перевіряє всі обтяження на власнику квартири та довіреність представника.

    У договорі буде прописано " представник власника ПІБ , ЩО ДІЄ НА ПІДСТАВІ ДОВІРЕНОСТІ № ... від власника ПІБ.

    У представника перевірять лише дійсність довіреності виданої Вами, а Вас перевірять як власника, щодо інших обтяжень, що можливо існують на Вашому майні.

    Не сплачений податок не може бути підставою відмови, за умови , що обтяження зі сплати боргу по податку не звернене судом на Ваше майно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Ілоно!

    Якщо ви видаєте довіреність на продаж квартири, Ви повинні знати, що така довіреність, в силу правочину на який вона видається, має бути нотаріально посвідчена.

    У договорі продавцем звичайно будете вказані Ви, оскільки саме Ви є власницею квартири. Однак окремою графою бути йти посилання на Вашого представника, який буде діяти за дорученням.

    Дані щодо квартири будуть перевірятися нотаріусом з приводу відсутності обтяжень САМЕ НА КВАРТИРУ, буде встановлюватися Ваше право на продаж, чи не перебуває майно під заставою, арештом тощо. Якщо Ваші податкові справи ніяким чином не впливають на квартиру, то можете її продати без питань.

    У випадку наявності запитань, звертайтеся!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Для того, чтобы доверенность из-за рубежа была легитимной в Украине, необходимо выполнить следующие действия:

    1. Оформить доверенность в стране пребывания;
    2. Легализовать полученную доверенность;
    3. Выполнить перевод на украинский язык.

    Для того, чтобы доверенное лицо могло представлять интересы собственника, у него должен быть оригинал доверенности.

    В доверенности нужно последовательно прописать все действия, которые доверенное лицо может осуществлять от имени собственника. Содержание доверенности желательно согласовать с украинским нотариусом.

    Если собственник оформляет доверенность за рубежом, то её необходимо заверить у иностранного нотариуса и легализовать.

    В зависимости от страны пребывания легализация может быть различной:

    Вариант 1. Проставление апостиля (упрощённая процедура);

    Вариант 2. Консульская легализация (полная процедура легализации документа).

    Отличие апостиля от консульской легализации заключается только в процедуре самой легализации.

    Если проставление апостиля подразумевает наложение только одного штампа, то консульская легализация – это несколько штампов, которые проставляются в определённой последовательности в стране выдачи документа и заверяются консулом Украины.

    2. Сделка по доверенности предполагает, что представитель действует от имени представляемого и в его интересах. Тоесть продавцом являетесь Вы.

    Доверенность представляет собой нотариальный документ, который даёт право представителю выполнить весь цикл действий, направленных на продажу квартиры.

    Представитель имеет право собирать необходимые справки, подписать договор купли-продажи, получить деньги и даже снять с регистрации собственника продаваемой квартиры.

    То есть при наличии такой доверенности все формальности будут соблюдены и такую сделку можно оформить.

    3. Если на квартиру наложен арест, то продать ее будет невозможно, без согласования этой процедуры с инициатором ареста.

    Если арест не наложен, то при продаже проблем не будет.

    УДАЧИ!

    Савченко Олександр
    23.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ілоно!

    1) У договорі будуть вписані ваші дані як власника квартири та дані вашої свекрухи як представника, уповноваженого на укладання від вашого імені та у ваших інтересах договору купівлі-продажу квартири.

    У договорі це прописується таким чином: " Ми, що нижче підписалися, Маханьок Оксана Володимирівнв, 01.09.1958 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків – 2122716022, зареєстрована за адресою: місто Київ, вулиця Шевченка, будинок 4-а, квартира 65, яка діє від імені та в інтересах: Маханьок Наталії Миколаївни, 17.01.1980 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків – 2343612221, зареєстрована за адресою: місто Київ, вулиця Ленінградська, будинок 7-а, квартира 20, на підставі довіреності, посвідченої Грицюк В.С., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу 17.02.2021 року за реєстровим № 3715...".

    2) Наявність боргів, штрафів не є перешкодою для продажу майна.

    Однак, якщо на вашу квартиру накладено заборону на її відчуження, то продати її Ви не зможете, так як не маєте одного з елементів права власності - розпорядження цим майном.

    Надати інформацію про наявність обтяжень на квартиру можуть:

    - виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

    - акредитовані суб’єкти;

    - державні реєстратори прав на нерухоме майно (в тому числі нотаріуси та державні виконавці).

    Адміністративну послугу в електронному вигляді можна замовити за посиланням:https://kap.minjust.gov.ua/services?keywords=

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17):

    "Стаття 88. Зміст податкової застави

    88.1. З метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

    88.2. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення....

    Стаття 89. Виникнення права податкової застави

    89.1. Право податкової застави виникає:

    89.1.1. у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

    89.1.2. у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу;...

    89.2. З урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому...

    Право податкової застави не застосовується, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...

    89.3. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

    До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

    Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг....

    89.5. У разі якщо на момент складення акта опису майно відсутнє або його балансова вартість менша від суми податкового боргу, право податкової застави поширюється на інше майно, на яке платник податків набуде право власності у майбутньому до погашення податкового боргу в повному обсязі...

    До прийняття відповідного рішення контролюючим органом платник податків не має права відчужувати таке майно....

    89.8. Контролюючий орган зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі...

    Стаття 92. Узгодження операцій із заставленим майном

    92.1. Платник податків зберігає право користування майном, що перебуває у податковій заставі, якщо інше не передбачено законом.

    Платник податків може відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, тільки за згодою контролюючого органу, а також у разі, якщо контролюючий орган впродовж десяти днів з моменту отримання від платника податків відповідного звернення не надав такому платнику податків відповіді щодо надання (ненадання) згоди...".

    Сведения о залоге могут (должны) в данном случае находиться в Едином реестре запретов отчуждения объектов недвижимого имущества (http://ddr.minjust.gov.ua/uk/df64057306a6967dcb7a7...).

    Фараон Катерина Леонідівна
    16.7%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ілона

    В договорі купівлі-продажу квартири Продавцем будете вказані Ви та Ваша свекруха, яка діє на підставі довіреності. Дані перевіряють в реєстрах щодо нерухомості, яка продається. Якщо борг стосується Вашої квартири, то Ви не зможете її продати. При наявності обмежень, заборон, іпотеки на дане нерухоме майно, нотаріус не посвідчить договір.

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Илона!

    Так любой собственник квартиры (доверитель) имеет возможность наделить своего представителя (доверенный) полномочиями на совершение различных юридических действий. Ситуации, в которых собственник по определенным причинам не может заниматься сбором необходимых документов или присутствовать во время заключения сделки купли-продажи, возникают достаточно часто. Например, если владелец жилья находится на стационарном лечении или преклонных лет, проживает в другой стране.

    Для оформления доверенности, будучи за границей, необходимо обратиться в Консульство Украины в стране Вашего пребывания, при этом, консул выполянет функции нотариуса.

    Для заключения доверенности на продажу квартиры от имени физического лица необходимо предоставить такие документы: паспорт и справка о присвоении идентификационного кода (для собственника и представителя, на которого возлагаются полномочия), правоустанавливающие документы на жилье.

    В тексте доверенности на специальном бланке, который заверяется в Консульстве, указывается максимум подробностей, без которых она признается недействительной: ФИО доверителя и доверенного; их адреса проживания; местоположение объекта договора; область полномочий и сфера права доверенного лица; место заключения сделки; срок действия доверенности; рекомендации по поводу распоряжения вырученными деньгами.

    Наличие в отношении Вас дела: "Пояснення: "з мого боку є не вирішена ситуація з податком. Справа в суді ", не влияет на оформление договора купли-продажи квартиры, если квартира не под арестом и не в залоге.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория

    Ситуація :"Я власниця квартири і даю довіреність на свою свекруху для можливості продати квартиру (я знаходжусь за кордоном). Питання: "хто буде вписаний в договорі купівлі-продажу і кого дані перевіряють до того.

    арест может быть наложен на квартиру по долгам собственника квартиры - и проверять будут по владельцу а не по лицу который представляет его интересы

    так что если будет арест - квартиру продать не получится

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання то буде зазначено, що ПІП (свекруха) яка діє на підставі довіреності від ___

    Щодо наявності боргу, то якщо квартира знаходиться в реєстрі заборон або в іпотеці то без зняття заборон, та внесення відомостей до реєстру квартиру продати не можливо.

    Проте, наявність у вас боргу по сплаті кредиту, подат. боргу, на продаж квартири не впливає.

    Проте зазвичай, нотаріус при оформлені договору та перевірки документів, інформацію, про квартиру перевіряє, тому й про наявність обтяжень, у разі чого повідомить, і в разі чого зазначені дії можна врегулювати.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України