Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 28 января 2021, вопрос №37139 350₴

Нарушение срока пребывания гражданином Испании (ребенком)

Здравствуйте!

Хотела бы узнать Ваше мнение касательно такой ситуации:
Я - гражданка Украины, при этом имею постоянный вид на жительство в Испании. У меня есть сын, которому 10 лет, у него испанское гражданство с рождения, украинского вида на жительство у него нет. В декабре 2017-го года я его перевезла в Украину (по семейным обстоятельством). И до текущего момента он пребывает именно в Украине. В мае 2021-го года мне необходимо продлить ему внутренний паспорт Испании, соответсвенно, пересечь границу Украины и поехать обратно в Испанию. НО мы не продлевали ему срок пребывания в Украине как иностранца (90 дневный для всех иностранцев) с момента приезда в Украину (то есть, декабрь 2017-го года).
Скажите, пожалуйста, что грозит в таком случае? Что могут предъявить на границе? Могут ли запретить ему въезд вообще? И можно ли будет въехать в Украину с новым уже внутренним паспортом гражданина Испании (даже если запретят въезд)?

Спасибо!

Ответы юристов (14)

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Найпоширенішою санкцією за перевищення терміну перебування в Україні є штраф. Покарання у вигляді штрафу іноземці можуть отримати також за проживання без документів, що дають право проживати в Україні (до прикладу, посвідки на тимчасове чи постійне проживання), або за недійсними документами чи документами, термін дії яких закінчився. Працевлаштування іноземця без відповідного на це дозволу, відсутність зареєстрованого місця проживання також є підставами для притягнення до адміністративної відповідальності у виді штрафу.

    Розмір штрафу варіюється від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.). При накладенні штрафу враховуються, наприклад, на скільки днів іноземець перевищив дозволений термін перебування, чи притягався раніше до адміністративної відповідальності тощо. Більше того, несплата вказаного штрафу може стати підставою для заборони в’їзду в Україну терміном на 3 роки (за невиконання рішення органів державної влади, уповноважених накладати адміністративні стягнення).

    Законодавчо визначено вичерпний перелік підстав для накладення заборони в’їзду для іноземця:

    якщо це необхідно для забезпечення національної безпеки України або ж в цілях охорони громадського порядку, здоров’я людей, захисту прав осіб, що проживають на території України;

    подання особою неправдивих даних при в’їзді, або ж підроблених, зіпсованих, невідповідних або чужих документів (паспорта, візи в Україну тощо);

    порушення правил перетину кордону у пункті пропуску через державний кордон;

    порушення митних правил або санітарних норм;

    невиконання законних вимог посадових/службових осіб на кордоні;

    невиконання рішення суду або інших уповноважених органів державної влади під час перебування на законних підставах в Україні;

    в’їзд на окуповані території без спеціального дозволу або з порушенням правил такого в’їзду.

    За наявності однієї з вищевказаних підстав до іноземця чи особи без громадянства може бути застосоване покарання у вигляді заборони в’їзду в Україну строком на 3 роки. Рішення про заборону в’їзду можуть прийняти територіальні органи Державної міграційної служби, органи Служби безпеки України або ж Державної прикордонної служби України. Важливо пам’ятати, що примірник вказаного рішення обов’язково надається іноземцю щодо якого воно прийняте.

    Особі, яка не виконала вищезазначене рішення, може бути заборонено подальший в’їзд в Україну аж на 10 років.

    Заборонити в’їзд в Україну іноземцю також можуть у разі незаконного перетину кордону поза пунктами пропуску. У такому випадку іноземець зобов’язаний покинути територію України з подальшою забороною в’їзду на 5 років.

    Примусове повернення є ще однією мірою відповідальності для іноземця. Закон містить ряд випадків, коли іноземець може бути примусово повернутий в країну свого походження. Зокрема:

    1) якщо така особа порушує українське законодавство; або

    2) якщо її дії загрожують національній безпеці чи охороні громадського порядку; або

    3) у цілях забезпечення охорони здоров’я людей, захисту прав громадян України.

    Рішення про примусове повернення, як і рішення про заборону в’їзду, можуть приймати територіальні органи ДМС, органи СБУ або ж прикордонна служба. У рішенні мають бути передбачені причини його прийняття, порядок оскарження та строк, протягом якого іноземець повинен покинути Україну, що не повинен перевищувати 30 днів з дня прийняття такого рішення.

    Іноземцю, щодо якого прийняте рішення про примусове повернення, скасовується віза та вилучаються документи, які дають право законно перебувати в Україні (до прикладу, посвідка на тимчасове проживання). Щодо порушника також може бути прийняте рішення про заборону подальшого в’їзду в Україну строком на 3 роки.

    Однак, звертаємо увагу, що одночасне накладення заборони в’їзду на 3 роки є не обов’язковою, а факультативною санкцією, яка може застосовуватись під час прийняття рішення про примусове повернення, за наявності передбачених законом підстав.

    Зазначимо також, що рішення про примусове повернення та рішення про заборону в’їзду можуть бути оскаржені у судовому порядку.

    Заборону в’їзду та примусове повернення іноземців не слід ототожнювати із відмовою у перетині кордону України. Рішення про відмову у в’їзді в Україну приймається у тому випадку, якщо іноземець не дотримався умов, що ставляться для перетину кордону. Згадане рішення приймається у пункті пропуску через державний кордон лише за наявності обґрунтованих причин відмови, які обов’язково повинні бути зазначені у такому рішенні. До прикладу, у іноземця немає дійсного паспорта або візи для в’їзду в Україну, або ж особа не може підтвердити мету поїздки чи довести наявність достатнього фінансового забезпечення для подорожі, або ж щодо такої особи прийняте рішення про заборону в’їзду. Рішення про відмову у перетині кордону набирає чинності з моменту його прийняття. Особа має право оскаржити таке рішення.

    Необхідно також додати, що відмова у перетині кордону – це разова санкція. Це означає, що коли іноземець усуне недоліки, що стали підставою для такої відмови, він зможе здійснити спробу перетину українського кордону ще раз.

    На додаток до вищезгаданого рішення, віза для в’їзду в Україну іноземця може бути скасованою за умови існування конкретних підстав, зокрема: наявність рішення про заборону в’їзду в Україну, або ж якщо є вагомі причини вважати, що така віза була отримана незаконним шляхом.

    Найбільш суворим покаранням для іноземця є примусове видворення (українське законодавство не використовує термін «депортація»). Як і у попередніх випадках, право прийняти рішення про примусове видворення мають територіальні органи ДМС, органи СБУ та прикордонна служба. Однак, основною відмінністю є те, що таке рішення вищезгадані органи державної влади можуть прийняти лише на підставі постанови адміністративного суду, що виноситься за їх позовом. Звичайно, рішення суду про примусове видворення може бути оскаржено.

    Підставами для примусового видворення іноземця або особи без громадянства є:

    якщо такі особи не виконали рішення про примусове повернення у визначений строк без поважних на це причин;

    якщо є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець може ухилятися від виконання цього рішення.

    Важливо додати, що таким особам забороняється подальший в’їзд на територію України на 5 років.

    Якщо Ви громадянка Украііни ,то як мати Ви можете подати документи для отримання дитині Громадянства Украііни на підставі родинних зв 'зків можна набути громадянства матері.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дубовик Валерій

    Хотела бы узнать Ваше мнение касательно такой ситуации:Я - гражданка Украины, при этом имею постоянный вид на жительство в Испании. У меня есть сын, которому 10 лет, у него испанское гражданство с рождения, украинского вида на жительство у него нет. В декабре 2017-го года я его перевезла в Украину (по семейным обстоятельством)

    Доброго вечора!

    Щоб нічого не додумивати, прочитайте цю статтю і все стане на свої місця

    https://legalaid.ua/ua/article/vidpovidalnist-za-p...

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    1. Ваш сын является гражданином Украины по праву рождения!

    2. Оформляйте ему заграничный паспорт гражданина Украины и по этому паспорту вывозить его в Испанию, а там уже занимайтесь паспортом Испании. Параллельно станьте на консульский учет в Посольстве Украины в Испании.

    3. Два гражданства Вашему сыну не помешают.

    УДАЧИ!

    • Виктория Клиент 3 года назад

      1. Мой сын родился в Испании. Отец ребенка гражданин Испании.2. В Испании запрещено двойное гражданство)

      • Дубовик Валерій
        11.4%

        Даже не думайте

        Во-первых, возникнут вопросы у украинской миграционной службы, с учётом того, что ребенку уже 10 лет. По реестру пересечения границ, его сразу вычислят, по запросу

        Во-вторых, за "двойное гражданство" в Испании тоже могут быть применены санкции, вплоть, до лишения гражданства.

        Даже если он получит украинское гражданство, то выезжать в Испании будет именно по украинским документам. При этом испанские пограничники сразу увидят, что отметки о выезде из Украины у него нет и тогда появится много вопросов

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Мой сын родился в Испании. Отец ребенка гражданин Испании.2. В Испании запрещено двойное гражданство)

    1. По закону Украины ребенок рожденный гражданином Украины автоматически считается гражданином Украины?

    2. А кто об этом узнает, если Вы об этом никому не будете сообщать?

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    28.6%

    Доброго дня! Шановна Вікторія! На моїй практиці ще ніколи дитині, до 16 років не стаивли заборону на вїзд до України, навіть не штрафували. Порушення правил перебування це не порушення дитина, це порушення батьків, тому, що дитина сама не може виїхати, не допускаючи порушення.

    Ніяких законних підстав для заборони Вашому сину для вїзду в Україну, при отрманні ним паспорта Іспанії немає і не може бути. Їдьте без проблем, отримуйте паспорт та повертайтесь. Гарантовано його пропустять!!!

    Будуть питання звертайтесь в телефонному режимі, контакти в профілі. Щасти Вам.

    • Виктория Клиент 3 года назад

      Большое спасибо Вам за единственный адекватный ответ! И за то, что внимательно ознакомились с моим вопросом!

    Пользователь не активен
    11.4%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Несовершеннолетний не является субъектом ответственности за нарушение миграционного законодательства. В любой ситуации несовершеннолетний ребенок зависим от волеизъявления своих родителей, поэтому к ответственности привлеченным быть не может.

    Пересекайте границу с паспортом гражданина Испании. Можете при себе иметь (при наличии) причины, по которым Вами было допущено нарушение пребывания ребенка на территории Украины (могут быть медицинские документы, оформление Вами личных документов, уход за тяжелобольными родственниками и т.д.) - не обязательно, но при наличии рекомендую взять с собой.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Адвокат Евгений Александрович
    17.1%

    Здравствуйте, Виктория!

    "Скажите, пожалуйста, что грозит в таком случае? Что могут предъявить на границе? Могут ли запретить ему въезд вообще? И можно ли будет въехать в Украину с новым уже внутренним паспортом гражданина Испании (даже если запретят въезд)"?

    - Какая-либо ответственность не грозит.

    Ничего не предъявить.

    Проблем при въезде с паспортом гр.Испании быть не должно.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Виктория Клиент 3 года назад

      А при выезде с Украины? Могут ли штраф выписать? И в каком размере

      • Адвокат Евгений Александрович

        Виктория!

        По Вашему вопросу:

        "А при выезде с Украины? Могут ли штраф выписать? И в каком размере"?

        Нет, при выезде с Украины штрафа быть не должно, в связи с этим, причин для беспокойства нет.

        Всего добро!

        Удачи Вам!

    Клострейх Олена Володимирівна
    8.6%

    Найпоширенішою санкцією за перевищення терміну перебування в Україні є штраф. Покарання у вигляді штрафу іноземці можуть отримати також за проживання без документів, що дають право проживати в Україні (до прикладу, посвідки на тимчасове чи постійне проживання), або за недійсними документами чи документами, термін дії яких закінчився. Працевлаштування іноземця без відповідного на це дозволу, відсутність зареєстрованого місця проживання також є підставами для притягнення до адміністративної відповідальності у виді штрафу.

    Розмір штрафу варіюється від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.). При накладенні штрафу враховуються, наприклад, на скільки днів іноземець перевищив дозволений термін перебування, чи притягався раніше до адміністративної відповідальності тощо

    Савченко Олександр
    12.9%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Вікторія!

    Загальне правило передбачає, що іноземці та особи без громадянства можуть перебувати на території України не більше як 90 днів у межах 180 днів або протягом терміну, дозволеного візою. За порушення іноземцями дозволеного терміну перебування передбачено такі види покарання: штраф, заборона в’їзду, примусове повернення, відмова у перетині кордону та примусове видворення, кожне з яких має свої особливості.

    Найпоширенішою санкцією за перевищення терміну перебування в Україні є штраф. Покарання у вигляді штрафу іноземці можуть отримати також за проживання без документів, що дають право проживати в Україні (до прикладу, посвідки на тимчасове чи постійне проживання), або за недійсними документами чи документами, термін дії яких закінчився. Працевлаштування іноземця без відповідного на це дозволу, відсутність зареєстрованого місця проживання також є підставами для притягнення до адміністративної відповідальності у виді штрафу.

    Розмір штрафу варіюється від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.). При накладенні штрафу враховуються, наприклад, на скільки днів іноземець перевищив дозволений термін перебування, чи притягався раніше до адміністративної відповідальності тощо. Більше того, несплата вказаного штрафу може стати підставою для заборони в’їзду в Україну терміном на 3 роки (за невиконання рішення органів державної влади, уповноважених накладати адміністративні стягнення).

    Законодавчо визначено вичерпний перелік підстав для накладення заборони в’їзду для іноземця:

    • якщо це необхідно для забезпечення національної безпеки України або ж в цілях охорони громадського порядку, здоров’я людей, захисту прав осіб, що проживають на території України;
    • подання особою неправдивих даних при в’їзді, або ж підроблених, зіпсованих, невідповідних або чужих документів (паспорта, візи в Україну тощо);
    • порушення правил перетину кордону у пункті пропуску через державний кордон;
    • порушення митних правил або санітарних норм;
    • невиконання законних вимог посадових/службових осіб на кордоні;
    • невиконання рішення суду або інших уповноважених органів державної влади під час перебування на законних підставах в Україні;
    • в’їзд на окуповані території без спеціального дозволу або з порушенням правил такого в’їзду.

    За наявності однієї з вищевказаних підстав до іноземця чи особи без громадянства може бути застосоване покарання у вигляді заборони в’їзду в Україну строком на 3 роки. Рішення про заборону в’їзду можуть прийняти територіальні органи Державної міграційної служби, органи Служби безпеки України або ж Державної прикордонної служби України. Важливо пам’ятати, що примірник вказаного рішення обов’язково надається іноземцю щодо якого воно прийняте.

    Особі, яка не виконала вищезазначене рішення, може бути заборонено подальший в’їзд в Україну аж на 10 років.

    Заборонити в’їзд в Україну іноземцю також можуть у разі незаконного перетину кордону поза пунктами пропуску. У такому випадку іноземець зобов’язаний покинути територію України з подальшою забороною в’їзду на 5 років.

    Примусове повернення є ще однією мірою відповідальності для іноземця. Закон містить ряд випадків, коли іноземець може бути примусово повернутий в країну свого походження. Зокрема:

    1) якщо така особа порушує українське законодавство; або

    2) якщо її дії загрожують національній безпеці чи охороні громадського порядку; або

    3) у цілях забезпечення охорони здоров’я людей, захисту прав громадян України.

    Рішення про примусове повернення, як і рішення про заборону в’їзду, можуть приймати територіальні органи ДМС, органи СБУ або ж прикордонна служба. У рішенні мають бути передбачені причини його прийняття, порядок оскарження та строк, протягом якого іноземець повинен покинути Україну, що не повинен перевищувати 30 днів з дня прийняття такого рішення.

    Іноземцю, щодо якого прийняте рішення про примусове повернення, скасовується віза та вилучаються документи, які дають право законно перебувати в Україні (до прикладу, посвідка на тимчасове проживання). Щодо порушника також може бути прийняте рішення про заборону подальшого в’їзду в Україну строком на 3 роки.

    Однак, звертаємо увагу, що одночасне накладення заборони в’їзду на 3 роки є не обов’язковою, а факультативною санкцією, яка може застосовуватись під час прийняття рішення про примусове повернення, за наявності передбачених законом підстав.

    Зазначимо також, що рішення про примусове повернення та рішення про заборону в’їзду можуть бути оскаржені у судовому порядку.

    Заборону в’їзду та примусове повернення іноземців не слід ототожнювати із відмовою у перетині кордону України. Рішення про відмову у в’їзді в Україну приймається у тому випадку, якщо іноземець не дотримався умов, що ставляться для перетину кордону. Згадане рішення приймається у пункті пропуску через державний кордон лише за наявності обґрунтованих причин відмови, які обов’язково повинні бути зазначені у такому рішенні. До прикладу, у іноземця немає дійсного паспорта або візи для в’їзду в Україну, або ж особа не може підтвердити мету поїздки чи довести наявність достатнього фінансового забезпечення для подорожі, або ж щодо такої особи прийняте рішення про заборону в’їзду. Рішення про відмову у перетині кордону набирає чинності з моменту його прийняття. Особа має право оскаржити таке рішення.

    Необхідно також додати, що відмова у перетині кордону – це разова санкція. Це означає, що коли іноземець усуне недоліки, що стали підставою для такої відмови, він зможе здійснити спробу перетину українського кордону ще раз.

    На додаток до вищезгаданого рішення, віза для в’їзду в Україну іноземця може бути скасованою за умови існування конкретних підстав, зокрема: наявність рішення про заборону в’їзду в Україну, або ж якщо є вагомі причини вважати, що така віза була отримана незаконним шляхом.

    Найбільш суворим покаранням для іноземця є примусове видворення (українське законодавство не використовує термін «депортація»). Як і у попередніх випадках, право прийняти рішення про примусове видворення мають територіальні органи ДМС, органи СБУ та прикордонна служба. Однак, основною відмінністю є те, що таке рішення вищезгадані органи державної влади можуть прийняти лише на підставі постанови адміністративного суду, що виноситься за їх позовом. Звичайно, рішення суду про примусове видворення може бути оскаржено.

    Підставами для примусового видворення іноземця або особи без громадянства є:

    • якщо такі особи не виконали рішення про примусове повернення у визначений строк без поважних на це причин;
    • якщо є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець може ухилятися від виконання цього рішення.

    Важливо додати, що таким особам забороняється подальший в’їзд на територію України на 5 років.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України