Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 01 февраля 2021, вопрос №37369

Виплата кредитів після смерті рідного

Доброго вечора!
Помер батько, заяву на отримання спадщини не планую писати. Тривалий термін не проживав з нами і не приймав участь в нашому житті. Чи можуть кредитори змусити мене оплатити кредити, які він взяв за життя.
Дякую.

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Виплата кредитів після смерті рідного

    Доброго вечора!Помер батько, заяву на отримання спадщини не планую писати. Тривалий термін не проживав з нами і не приймав участь в нашому житті. Чи можуть кредитори змусити мене оплатити кредити, які він взяв за життя.Дякую.

    хххххххх

    Якщо Ви не будете приймати спадщину, то торгові зобов'язання батька Вас не стосуються.

    Клострейх Олена Володимирівна

    Найпростіший варіант, як не платити кредит за померлого родича (у випадку клієнтки – батька) – не вступати у спадок. Якщо людина не хоче приймати спадщину, їй не потрібно кудись звертатися і писати відмову – через півроку власність померлого переходить державі.Як правило, цей варіант актуальний, якщо, крім боргу, нічого від родича не залишилося.Якщо ж є і майно і борг – потрібно зробити оцінку, проконсультуватися з нотаріусом і визначити, чи варто приймати спадщину.Важливо знати, що банк може вимагати виплати досить недовгий час – шість місяців після того, як банк дізнався про смерть позичальника або один рік після закінчення дії договору позики.

    Босак Назар Орестович

    Доброго ранку. За боргами померлого відповідають його спадкоємці. Якщо Ви не будете приймати спадщину, то кредитори не вправі вимагати у Вас оплатити його борги. Не входять до спадщини лише права та обов'язки спадкодавця, передбачені статтею 1219 Цивільного кодексу України, а борги входять до складу спадщини.

    Можете звертатись до мене для надання платних юридичних послуг з цього питання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України