Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 02 февраля 2021, вопрос №37397 250₴

Розлучення, аліменти, вимагання

Доброго дня!
Запитання відноситься до сестри, тому писатиму від 3-ї сторони.

Чоловік виганяє жінку з квартири, є двоє дітей до 5 років.
Квартиру купували батьки, основну частину заплатили батьки чоловіка і оформлена вона на батька чоловіка, жінка в квартирі не прописана як і чоловік.
Якщо розлучитися, з ким лишаться діти? враховуючи наступні факти:
- у чоловіка є робота, у жінки на даний момент ні.
- прописані обидва в викупленій раніше кімнаті гуртожитку.
- жінка хоче забрати дітей.
Якщо діти залишаться у жінки за згодою сторін (чи по закону, якщо такий є) то чи має право жінка подавати на аліменти?
На яку суму вона може розраховувати?
Також цікавить чи має право жінка на майно та квартиру чи її частину враховуючи вищеперераховані факти?
Квартиру купували після одруження, хоч вона і оформлена на батька чоловіка.
Чоловік не віддає для жінки її документи, яким чином на нього можна вплинути в правовому сенсі, щоб він повернув їй їх?
Сусіди можуть підтвердити, що жінка проживала разом з дітьми в даній квартирі декілька років та що сумісно робили ремонт.
Чоловік вимагає у жінки щоб її батьки заплатили 20000 долларів інакше виганяє з квартири, домовленостей щодо цих коштів не було не усних ні письмових, чи можна на нього подати в суд за вимагання коштів?
Якщо так, що потрібно щоб в суді мати докази?

Дякую!

Ответы юристов (12)

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Враховуючи, що квартира є власністю батька чоловіка, то він вправі розпоряджатися своєю власністю на свій розсуд. Якщо є беззаперечні докази того, що квартира куплена за кошти вашої сестри можна обдумати план захисту її прав щодо квартири, однак зазначаю одразу, що це буде довгий шлях.

    Діти можуть залишитися з матір'ю. Якщо чоловік буде заперечувати щодо місця проживання дітей з матір'ю, то потрібно буде вирішувати спір в суді.

    Мати дітей має право подавати позов про стягнення аліментів з чоловіка в розмірі 1/3 частки його доходів, або у твердій грошовій сумі.

    Якщо чоловік не віддає документи потрібно звертатися з заявою до поліції.

    Для детальної консультації та обрання позиції захисту потрібно більше деталей, потрібно бачити документи, і краще за все, щоб зверталася саме ваша сестра, оскільки порушується саме її право.

    Малик Олександр Володимирович

    Під час розірвання шлюбу в подружжя виникає питання щодо поділу спільного майна, що набуте у шлюбі.

    Поділу не буде підлягати майно, що було придбане до шлюбу за особисті кошти, чи отримане шляхом дарування, чи по спадщині. Все інше набуте у шлюбі майно підлягає розподілу. Нерухомість та земельні ділянки, придбані подружжям та зареєстровані на одного із них під час шлюбу також є об’єктами права спільної сумісної власності подружжя, що підлягає розподілу.

    Існує дуже тонка межа між спільною сумісною і приватною власністю одного з подружжя. Щодо цього питання є різною судова практика.

    У подружжя є добровільний або судовий порядок розподілу спільного майна.

    1. У добровільному порядку розподіл спільного майна - це укладання між подружжям ДОГОВОРУ ПРО РОЗПОДІЛ МАЙНА.

    Щоб уникнути розгляду справи в суді, за добровільної згоди чоловіка і дружини про поділ спільного майна укладають договір, що оформляється і засвідчується нотаріально. У договорі визначається частка кожного з подружжя на майно, та можуть міститися відомості про відмову в майбутньому щодо претензій про розподіл майна. Договір є правовстановлюючим документом на майно.

    2. Судовий варіант розподілу спільного майна. Якщо дружина та чоловік під час розірвання шлюбу не домовилися про порядок поділу майна, спір може вирішуватись у суді. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення (ст. 71 СК України). Суд враховує інтереси дитини і має право присудити більшу частку майна тому з батьків, з яким буде проживати дитина.

    У судовому порядку можна визнати певне майно спільною сумісною або приватною власністю за наявності достатніх підстав.

    У практиці часто трапляється, що кожен із подружжя при розлученні намагається для себе зберегти загальне житло в неподільному вигляді.

    Наприклад, якщо будинок придбаний після укладення шлюбу (або після спільного проживання в ньому), він належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності (ст. 60 СК України). Майно, що набуте подружжям під час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Якщо будинок придбаний чоловіком до укладення шлюбу, жінка не має права власності на будинок. У випадку, якщо жінка давала грошові кошти на ремонт або на утримання будинку, не надає їй підстав для права власності (співвласності) на будинок. Навіть якщо є підтвердження того. Жінка та діти мають право користування будинком, тобто право проживати у будинку, на тій підставі, що вони там зареєстровані. Право володіти та розпоряджатися будинком залишається у чоловіка як власника. Але розпоряджатися будинком він може лише в межах, які не порушують право жінки та дітей на проживання у будинку. Це означає, що для здійснення будь-яких правочинів, предметом яких є будинок, чоловік повинен отримати попередню письмову згоду від органів опіки та піклування чи згоду дружини.

    Держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна. Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.

    Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням житлових прав і охоронюваних законом інтересів стосовно дітей.

    Якщо особа добровільно не бажає звільняти житлове приміщення, зняття з реєстрації місця проживання та виселення з житлового приміщення відбувається тільки в судовому порядку (ч. 1 ст. 109 ЖК України). Частиною 3 ст.9 ЖК України передбачено, що ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше, як з підстав і в порядку, передбачених законом.

    Якщо майно дружини чи чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя (ст. 62 СК України).

    Автомобіль є неподільною річчю, тому, згідно ч.2 ст. 71 СК України, він буде присуджений одному з подружжя за умови, що вони не домовилися про інше вирішення питання.

    Як правило, автомобіль присуджується тому з подружжя, який ним користувався під час шлюбу, хоча можливо інші шляхи вирішення питання, наприклад, продаж автомобіля та поділ грошей між подружжям.

    Кредити при розлученні діляться навпіл, якщо кошти взяті і використані позичальником в інтересах сім’ї.

    А якщо вдасться довести, що кредитні кошти або придбане на них майно використовувалося тим з подружжя, що взяв кредит, в особистих цілях, або якщо не було отримано згоди на залучення кредитних коштів другим з подружжя, тоді кредит можна покласти на самого позичальника.

    При розірванні шлюбу можна подавати в суд позов про розподіл майна на праві спільної сумісної власності протягом 3-ох років з моменту розірвання шлюбу.

    Після розподілу право спільної власності буде припинено і з'явиться право окремих осіб (право приватної власності).

    Розподіл майна при розлученні є індивідуальним, а для його успішного завершення необхідно мати вагомі докази.

    Питання поділу майна можливо вирішувати ще до вступу в шлюб шляхом укладання шлюбного договору. Це захист від ризиків.

    Розділити спільне майно можна і до розлучення через нотаріуса добровільно або через суд.

    Як ділиться майно осіб, які проживали в цивільному шлюбі роз’яснила Велика Палата Верховного Суду 03.07.2019 у справі № 554/8023/15-ц.

    У справі позивач просила суд встановити факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу та визнати автомобіль, придбаний відповідачем під час їх спільного проживання, спільною сумісною власністю та в порядку її поділу визначити належну їй частку.

    Суд першої інстанції встановив факт проживання однією сім'єю, однак не визнав автомобіль спільною сумісною власністю.

    Суд апеляційної інстанції позовні вимоги задовільнив.

    Велика Палата Верховного Суду погодилась із рішенням апеляції, зазначивши, що для встановлення факту проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу, суд має установити факти:

    - спільного проживання однією сім'єю,

    - ведення спільного побуту,

    - існування взаємних прав та обов'язків.

    При вирішенні спору про поділ майна необхідно з'ясувати:

    - обсяг спільно нажитого майна;

    - час і джерела його придбання.

    Велика Палата Верховного Суду вказала, що якщо при розгляді вимог про поділ спільного сумісного майна подружжя буде встановлено, що один із них здійснив відчуження, або використав його на свій розсуд проти волі іншого та не в інтересах сім'ї чи не на її потреби, або приховав його, то таке майно або його вартість ураховується при поділі.

    Верховний Суд вказав, що оскільки спірний транспортний засіб придбано під час спільного проживання позивача та відповідача однією сім'єю без реєстрації шлюбу, то він є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олексію!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    1) У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

    Справи про розірвання шлюбу розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами в порядку позовного провадження. За подання позовної заяви про розірвання шлюбу сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

    У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Якщо шлюб розривається через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.

    2) Згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Відповідно до ч. 4 ст. 157 СК України батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини.

    Предметом даного договору є визначення місця проживання та дії з виховання, навчання, догляду за дитиною або поєднаних цих елементів, спрямованих на забезпечення нормального фізичного, духовного та морального розвитку дитини. Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

    Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування.

    Для вирішення спору органом опіки та піклування необхідно звернутись до районної, районної в містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у містах, сільської, селищної ради. Місцевий орган опіки та піклування, який призначить засідання комісії, викличе обох батьків, проведе з ними бесіди, оцінить інші обставини та винесе відповідне рішення.

    Відповідно до пункту 72 постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» для розв'язання спору, що виник між батьками, щодо визначення місця проживання дитини, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини:

    • заяву;
    • копію паспорта;
    • довідку з місця реєстрації (проживання);
    • копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності);
    • копію свідоцтва про народження дитини;
    • довідку з місця навчання, виховання дитини;
    • довідку про сплату аліментів (у разі наявності).

    Засідання спеціальних комісій у органах опіки та піклування проводяться у разі потреби, але не рідше ніж один раз на місяць.

    Визначення місця проживання дитини у судовому порядку:

    Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами Позивачем (особа, яка звертається до суду з позовною заявою, тобто той з батьків, хто бажає, щоб з ним залишилася проживати дитина) до Відповідача (той з батьків, хто проживатиме окремо від дитини).

    З метою позитивного для Позивача вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини:

    • відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків
    • стан здоров’я як батьків, так і дитини
    • матеріальне становище батьків
    • можливість забезпечення належних житлових умов
    • сімейний стан батьків
    • сталість соціальних зв‘язків дитини, її психологічний стан, місце навчання
    • інші обставини(шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.)

    Позовна заява про визначення місця проживання дитини подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування Відповідача.

    Порядок та підстави для сплати судового збору регулюються Законом України «Про судовий збір». Судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір»). Станом на 01.01.2021 розмір судового збору складає 908 грн.

    3) Аліменти - це кошти для утримання, які закон зобов'язує платити одного з батьків неповнолітньої дитини. Їх можуть перераховувати в добровільному порядку, а можуть - за рішенням суду.

    Аліменти на утримання дитини є гарантією виконання кожним з батьків свого обов’язку забезпечувати дитину, надавати їй можливість на користування всіма благами соціального забезпечення, належним харчуванням, житлом, розвагами, надати їй захист і піклування, які необхідні для її благополуччя. При цьому, виходячи з положень чинного законодавства, доступ дитини до даних благ не залежить від перебування батьків у шлюбі. Аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Батьки лише отримують та використовують їх від імені дітей. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов’язок батьків утримувати дитину.

    Досудовий порядок врегулювання:

    Відповідно до статті 189 Сімейного кодексу України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини.Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    При укладенні нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину батьки самостійно визначають розмір та строки витрат, керуючись при цьому нормами чинного законодавства.

    При нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів на дитину державне мито справляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп.«д» п.3 ст.3 Декрету).

    У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    Судовий порядок врегулювання:

    Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Перелік необхідних документів:

    1. позовна заява (форма та зміст повинні відповідати ст. 175 ЦПК);
    2. копія паспорта позивача;
    3. копія свідоцтва про шлюб;
    4. копія свідоцтва про народження спільних дітей.

    За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються (за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина):

    1. у частці від доходу матері, батька дитини;
    2. у твердій грошовій сумі.

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, може бути змінений за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Розмір аліментів на дитину:

    Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину - розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів).При цьому, суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати (частина друга і третя статті 182 Сімейного кодексу України).

    Відповідно до сатті 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд ураховує:

    1. стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
    2. стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
    3. наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків чи дочки, сина;
    4. наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
    5. доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    6. інші обставини, що мають істотне значення.
    Важливо!!! Будь-які витрати на утримання дітей мають визначатися за домовленістю між батьками або за рішенням суду. При цьому слід враховувати, що у разі спору суд має визначати не лише сам факт стягнення витрат, а також їхній розмір. Отже, спір щодо витрат на утримання дитини може містити незгоду між батьками, як щодо самого факту сплати аліментів, так і щодо розміру аліментів, які сплачуються добровільно. Факт відсутності у батька або матері можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не фігурує в переліку обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів. Ця обставина не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини.

    Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою одержувача аліментів може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі (ч. 1 ст. 184 Сімейного кодексу України, у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин та ухвалення рішення судом першої інстанції)

    Дана правова позиція міститься в Постанові Верховного Суду України від 23 грудня 2019 року у справі № 344/10971/16-ц

    Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини:

    Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

    Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

    Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

    • на одну дитину - однієї чверті,
    • на двох дітей - однієї третини,
    • на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі:

    Суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

    Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    У 2021 році прожитковий мінімум на дітей становить:

    віком до 6 років:
    • з 1 січня 2021 року - 1921 гривень,
    • з 1 липня - 2013 гривень,
    • з 1 грудня - 2100 гривні;
    віком від 6 до 18 років:
    • з 1 січня 2021 року - 2395 гривень,
    • з 1 липня - 2510 гривень,
    • з 1 грудня - 2618 гривень.
    Доходи з яких утримуються аліменти:

    При визначені розміру аліментів ураховуються такі доходи платника аліментів як: основна заробітна плата, усі види доплат і надбавок до заробітної плати, премії та винагороди, пенсії, стипендії, допомоги по безробіттю, дивіденди та інші доходи, визначені в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146.

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним Кодексом України.Статтею 192 Сімейного кодексу України передбачено можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів за наявності доведених у судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    4) Жінка має право на половину майна, яке було придбано в шлюбі (наприклад, побутова техніка, меблі тощо).

    Враховуючи, що квартира оформлена на батька (я так розумію покупцем по договору купівлі-продажу також був він), то ніяких прав на квартиру жінка, на жаль, немає. Так як така квартира взагалі є особистою приватною власністю батька чоловіка.

    Однак, можна вимагати відшкодування понесених витрат на проведення ремонту (звичайно, якщо маєте їх документальне підтвердження - наприклад, чеки).

    5) Якщо чоловік не віддає особисті документи, то жінці варто попередити його про звернення до поліції, а якщо таке попередження не дасть результату - необхідно подавати заяву про вчинення кримінального правопорушення.

    6) Враховуючи, що квартира належить батькові чоловіка, а жінка в ній даже не прописана - то, на жаль, вона навіть не має права на проживання в цій квартирі.

    Всього Вам доброго!

    Кирюшин Артем Андреевич

    1. "Якщо діти залишаться у жінки за згодою сторін (чи по закону, якщо такий є) то чи має право жінка подавати на аліменти?"

    Так, може.

    2. "На яку суму вона може розраховувати?"

    Мінімальні аліменти для дітей віком до 6 років – 1 050 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1 309 грн.

    3. "Також цікавить чи має право жінка на майно та квартиру чи її частину враховуючи вищеперераховані факти?"

    Ні, оскільки ця квартира є власністю батька чоловіка.

    4. "Чоловік не віддає для жінки її документи, яким чином на нього можна вплинути в правовому сенсі, щоб він повернув їй їх?"

    Які саме документи? Якщо свідоцтва про одруження та народження дітей, то їх без проблем можна відновити у РАЦСі

    5. "Чоловік вимагає у жінки щоб її батьки заплатили 2000 долларів інакше виганяє з квартири, домовленостей щодо цих коштів не було не усних ні письмових, чи можна на нього подати в суд за вимагання коштів?"

    Подати можна, але результати з цього ніякого не будею

    Гончаренко Константин

    Якщо ви не зареєстровані, та при цьому ваш чоловік - зареєстрований батьком дитини, то ви можете визнати факт проживання однією сім'єю, й це дозволить вам отримати додатковий захист, як члену сім'ї наймача житла. Додатково можна визнати батьківство, якщо воно до цього не зареєстроване. Якщо житло набувалось (було придбане під час вашого шлюбу" - то ви можете визнавати право на це житло також. Норми Сімейного кодексу та Цивільного кодексу України - дозволяють ставити такі вимоги.

    законно виселити вас можна лише через суд. Дитину виселити взагалі неможливо. Прописка це не єдина підстава проживання у житлі. Місцем проживання дитини є місце проживання батьків. Якщо батько приписаний у квартирі, то й дитина має там право жити.

    Ваші дії: викликайте поліцію. Пишіть заяву в райвідділок про насильство в сім'ї. Вимагайте обмежувальний припис щодо батька вашої дитини, аби йому на деякий час заборонили проживати з вами.

    У випадку побоїв, ідіть до лікаря, знімайте побої, пишіть заяву про вчинення злочину.

    Лише за рішенням суду вас можливо виселити.

    Якщо батько має офіційний статус безробітного, держава виплачує йому допомогу по безробіттю, з якого стягується 33 відсотки — аліменти дітям. Якщо офіційного статусу безробітного батько не має, аліменти розраховуються на підставі з середнього заробітку у тому регіоні, де батько проживає. Це встановлює суд. Головне – підтвердити, що чоловік має матеріальну можливість платити гроші дітям. Мінімальний розмір 960,50 на дитину. до 6-ти років.

    Мати може в будь-який момент звернутися до суду отримати рішення та почати процедуру стягнення через органи ДВС.

    Семейный кодекс Украины (ч. 2 ст. 182) предусматривает различные размеры алиментов на детей, которые должны быть определены решением суда. В частности, минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка должен составлять не менее 50% прожиточного минимума для соответствующего возраста.

    50-процентный минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка с 1 января 2021 года (остался на уровне 1 декабря 2020-го):

    • для детей до 6 лет — 960,50 грн;
    • для детей от 6 до 18 лет — 1197,50 грн.

    50-процентный минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка с 1 июля 2021 года:

    • для детей до 6 лет — 1006,50 грн;
    • для детей от 6 до 18 лет — 1255 грн.

    50-процентный минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка от 1 декабря 2021 года:

    • для детей до 6 лет — 1050 грн;
    • для детей от 6 до 18 лет — 1309 грн.

    В то же время, если плательщик алиментов имеет достаточный заработок, то по решению суда устанавливается минимальный рекомендуемый размер алиментов на одного ребенка в размере 100% прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    100-процентный минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка от 1 января 2021 года (остался на уровне 1 декабря 2020-го):

    • для детей до 6 лет — 1921 грн;
    • для детей от 6 до 18 лет — 2395 грн.

    100-процентный минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка от 1 июля 2021 года:

    • для детей до 6 лет — 2013 грн;
    • для детей от 6 до 18 лет — 2510 грн.

    100-процентный минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка от 1 декабря 2021 года:

    • для детей до 6 лет — 2100 грн;
    • для детей от 6 до 18 лет — 2618 грн.

    Щодо погроз то це є кримінальним правопорушенням ст. 129, 356 КК тому Вам необхідно:

    написати заяву до поліції, з долученням доказів таких погроз (скріншоти повідомлень від невідомої особи , відеофіксацію, листи та ін.). Керуватися ст. 214 КПК України - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Як правило, поліція доволі часто відверто ігнорує подібні заяви, тому, якщо протягом 24 годин не буде відкрито кримінальне провадження, потрібно буде оскаржувати такі дії до слідчого судді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Развод оформляется в судебном порядке - для этого нужно составить иск и подать его в суд .

    С кем будут дети- решают родители - а если будет спор- тогда вопрос решается в судебном порядке .

    Алименты - или по договоренности возможно с оформлением нотариального договора или в судебном порядке - подает тот с кем живут дети .

    размер алиментов через суд определяется по многим факторам а по договору - договариваются Сами.

    Квартиру, которые покупали родители - разделу не подлежит .

    Она принадлежит отцу мужа

    То что он просит/ вымагает деньги - это его желание и в Суд на это подать нельзя .

    А проживать в квартире она может только с согласия отца мужа

    Нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов - обращайтесь через сайт - возможна личная встреча .

    с Уважением Виктория Кострамина

    Фараон Катерина Леонідівна
    100%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олексій. Щодо ситуації Вашої сестри відповідаю на Ваші запитання.

    Якщо розлучитися, з ким лишаться діти? враховуючи наступні факти:- у чоловіка є робота, у жінки на даний момент ні.- прописані обидва в викупленій раніше кімнаті гуртожитку. - жінка хоче забрати дітей.

    Згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. З метою позитивного для Позивача вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини:

    • відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків
    • стан здоров’я як батьків, так і дитини
    • матеріальне становище батьків
    • можливість забезпечення належних житлових умов
    • сімейний стан батьків
    • сталість соціальних зв‘язків дитини, її психологічний стан, місце навчання
    • інші обставини(шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.)

    Так, що все залежить як суд буде вирішувати та враховувати обставини вище.

    Якщо діти залишаться у жінки за згодою сторін (чи по закону, якщо такий є) то чи має право жінка подавати на аліменти? На яку суму вона може розраховувати?

    Так, вона має право подати на аліменти на утримання двох малолітніх дітей. За сімейним та цивільним законодавством вона може просити суд призначити виплату аліментів у твердій грошовій сумі або відсоток від отриманого доходу чоловіка на кожну дитину.

    Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину - розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів).Також цікавить чи має право жінка на майно та квартиру чи її частину враховуючи вищеперераховані факти?Квартиру купували після одруження, хоч вона і оформлена на батька чоловіка.

    Ні, жінка на квартиру не має право, так як це власність батька чоловіка.

    Щодо кімнати в гуртожитку, чия це власність? Якщо це власність подружжя, то жінка може подати позов про поділ майна щодо цієї кімнати, або відшкодування коштів. Але краще нехай домовляться, що якщо діти залишаться з матір'ю, то нехай чоловік вирішить питання в яких умовах будуть жити його діти.

    Чоловік не віддає для жінки її документи, яким чином на нього можна вплинути в правовому сенсі, щоб він повернув їй їх?

    В рамках позову про розірвання шлюбу або в окремому позовному провадженні сестра можете заявити позовну вимогу про витребування речей із чужого незаконного володіння (чоловіка).

    Сусіди можуть підтвердити, що жінка проживала разом з дітьми в даній квартирі декілька років та що сумісно робили ремонт.

    Це добре. В судовому засіданні це буде + при вирішенні справи щодо визначення місця проживання дітей із жінкою. Щодо сумісного ремонту, тут питання. При відшкодуванні витрат при сумісному ремонті, потрібно надавати квитанції, договори та накладні. Якщо такі є у наявності, то можна надіятись на відшкодування половину витрат, пов'язаних із ремонтом.

    Чоловік вимагає у жінки щоб її батьки заплатили 2000 долларів інакше виганяє з квартири, домовленостей щодо цих коштів не було не усних ні письмових, чи можна на нього подати в суд за вимагання коштів? Якщо так, що потрібно щоб в суді мати докази?Це залякування. Якщо письмово нічого не підтверджено, то ніякого вимагання коштів не може бути. По даному факту можна написати заяву до поліції про вимагання коштів та погрожування.

    Щасти Вам, та Вашій сестрі. Передайте сестрі, що нехай менше переймається по даному факту. Нехай бережеться заради себе та дітей. Все вирішиться.

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    Якщо розлучитися, з ким лишаться діти? враховуючи наступні факти:- у чоловіка є робота, у жінки на даний момент ні.- прописані обидва в викупленій раніше кімнаті гуртожитку.- жінка хоче забрати дітей.

    подружжя може домовитись і у добровільному порядку вирішити, з ким проживатимуть діти і який порядок їх відвідування іншим з подружжя. Оскільки дітям до 5 років, їх думка може не враховуватись.

    Стаття 160 СК Право батьків на визначення місця проживання дитини

    1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

    Якщо немає добровільної згоди, що діти залишаться з матір'ю, то треба подавати позов щодо визначення місця проживання дитини. Зважаючи на наведене вами, суд може залишити дітей з батьком, оскільки у матері немає доходу. Однак це не основний критерій, спори надзвичайно токсичні і складні, тому доля потенційного позову ще не відома, багато фактів треба дослідити і встановити. Докази по таким справам установлюють органи опіки та піклування при місцевих радах. Саме вони роблять огляд приміщень, в яких проживатимуть діти.

    Якщо визначене судом або договором місце проживання дитини з матір'ю, то вона подає позов на аліменти, якщо діти з батьком - він подає позов на матір. Можна укласти нотаріальну угоду про розмір аліментів.

    Якщо діти залишаться у жінки за згодою сторін (чи по закону, якщо такий є) то чи має право жінка подавати на аліменти?

    На яку суму вона може розраховувати?

    Аліменти, які можна відсудити у наказному провадженні (ЦЕ ШВИДШЕ, АЛЕ МЕНШЕ СУМИ):

    1) 2 дітей – 1/3 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів(ПМ) на дитину відповідного віку на кожну дитину. Тобто, якщо офіційна ЗП чоловіка висока, є сенс подавати на частку від ЗП, але не більше 19210 грн. Якщо особа офіційно не працює, то рахується від середньої ЗП в регіоні.2) у твердій грошовій сумі – 50% ПМ для дитини відповідного віку. НА кожну дитину по 960 грн. 50 коп.

    У загальному позовному провадженні, наприклад, одночасно з позовом про визначення місця проживання дитини можне заявити будь яку суму, але не менше половини прожиткового мінімуму на дитину віком до 6 років, тобто не менше 960 грн. 50 коп. на одну дитину. Максимального розміру немає, однак необхідні докази для відповідних сум, наприклад, діти хворіють, потрібне лікування (докази мед. документи), або діти ходять до дорогої школи, дитсадку (є документи про витрати).

    Також цікавить чи має право жінка на майно та квартиру чи її частину враховуючи вищеперераховані факти?

    Квартиру купували після одруження, хоч вона і оформлена на батька чоловіка.

    Ні, прав на квартиру не має, оскільки квартира не є спільною сумісною власністю. Хіба що ви зможете довести, що вона куплена на сумісні кошти, для цього треба квитанції про оплату за квартиру, докази наявності у жінки таких коштів і їх передачі на покупку такого майна. Це не реально. Показання сусідів не достатні для вирішення такої справи.

    Чоловік не віддає для жінки її документи, яким чином на нього можна вплинути в правовому сенсі, щоб він повернув їй їх? які документи? за загальним правилом можна витребувати через суд під час позовного провадження. Треба заявити клопотання під час позову.

    Сусіди можуть підтвердити, що жінка проживала разом з дітьми в даній квартирі декілька років та що сумісно робили ремонт. Це є підставою для відшкодування батьком чоловіка коштів на ремонт квартири, ожнак прав на квартиру не виникає. Можна лише заявляти позов про вселення і доводити, що особи проживають у даному будинку. Оскільки вигнати сім'ю з будинку не можливо, лише через суд, де позивачем має бути власник майна.

    Чоловік вимагає у жінки щоб її батьки заплатили 2000 долларів інакше виганяє з квартири, домовленостей щодо цих коштів не було не усних ні письмових, чи можна на нього подати в суд за вимагання коштів?

    Батько чоловіка має право таке вимагати. Однак по факту це є продає майна або частини майна, оформлюється у нотаріуса. Якщо передати кошти, без нотаріільного посвідчення угоди, то і кошти вам не повернуть і з квартири виселять. Це погана угода. Однак, якщо цю квартиру вам продають, то це на ваш розсуд.

    чи можна на нього подати в суд за вимагання коштів? ні, його право, особи безпідставно проживають у квартирі батька і він має право розпоряджатись своїм майном. Можна подати в суд поозов про вселення і довести, що діти і жінка вселились, як члени сім'ї. Однак, навіть, якщо ви виграєте позов, таке життя буде нестерпним. Нормальний варіант, де в кінці 100% власником буде жінка.

    Щасти вам!

    Беликов Олег  Александрович

    Доброго дня. Право власності на нерухоме майно належить батьку чоловіка, на нього зареєстрована, то він на власний розсуд має право розпоряджатися нерухомістю. жінка претендувати на це житло не може, даже в судовому порядку вона нічого не отримає. Якщо згоди між батьками не має щодо з ким залищиться дитина, то це питання вирішується в судовому порядку. Шансів у жінки дуже мало, але все ж є.

    Ковальчук Владимир

    Якщо діти залишаться у жінки за згодою сторін (чи по закону, якщо такий є) то чи має право жінка подавати на аліменти?

    Жінка може подавати на еліменти і в шлюбі Розмір еліментів вирішує суд На двох дітей це 33% от заробітку.

    На квартиру прендувать ви не можете вона в власності третьо1 особи

    Проживання з батьками узгоджуйте самі.якщо не можете ідіть в суд.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. При решении Суда о месте проживания ребенка учитываются следующие факторы:

    - Мнение детей.

    - Место проживания детей в настоящее время.

    - Наличие жилья.

    - Наличие доходов.

    - Образ жизни отца и матери.

    2. Имущество приобретенное в браке является совместной собственностью супругов и подлежат разделу в равных долях.

    В Вашей ситуации разделу подлежит только комната в общежитии.

    Квартира разделу не подлежит, так как он не является собственностью семьи Вашей сестры. Она принадлежит отцу мужа.

    Единственное на что она может претендовать, это на 50% от суммы, затраченной семьей Вашей сестры, на ремонт дома (в случае наличия доказательств этого).

    Вымогательство инкриминировать не получиться - ответ противоположной стороны будет, что это предложение выкупа квартиры.

    3. Алименты принадлежат детям и выплачиваются на счет того из родителей с кем они проживают.

    Размер алиментов на двух детей составляет 1/3 заработка плательщика, но не могут быть меньше чем 50% прожиточного минимума на ребенка соответствующего возраста (на каждого ребенка).

    4. В случае психологического или физического давления на Вашу сестру, пусть она обращается в полицию по поводу домашнего насилия.

    5. По поводу кражи ее документов мужем, пусть подает заявление в полицию по данному факту.

    УДАЧИ Вам и Вашей сестре!

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    Згідно ст. 109 СК України, подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо.Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. Якщо домовитися не вдалося, тоді подаючи заяву на розлучення можете разом і підняти питання про визначення місця проживання дітей ст. 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    Та подати окрему заяву про виплату аліментів, згідно ст. 181 -182 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Також Ви можете подати і на виплату аліментів у твердій грошовій сумі, підрахувавш всі витрати на дітей у місяць, але для цього Вам знадобиться підтвердження витрат(наприклад відвідування платного гуртка дитиною- квитанція про оплату, тощо) і так усе підсумувати та вийти на необхідну суму.

    Щодо питання: чи має право жінка на майно та квартиру? На квартиру жінка прав ніяких не має, так як власником є батько чоловіка, а от на повернення коштів за ремонт, техніку, можливо лише за наявності чеків при купівлі конкретного товару чи матеріалів. Таке повернення можливе більш за все теж лише через суд, якщо будуть необхідні докази.

    Питання по документах та яким чином на нього можна вплинути в правовому сенсі? Аби звернутися до суду, жінці необхідні докази про спробу врегулювати ситуацію досудово та докази того, що їй дійсно не повертають її документи, а це можливо довести лише зверненням з письмовою заявою до поліції. У разі втручання правоохоронних органів їй більш усього повернуть документи, а як уже ні то тоді у неї дійсно буде доказ, що привласнили її речі і можна буде звернутися до суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України