Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 09 февраля 2021, вопрос №37821 100₴

самостоятельный отвод земли

3 декабря 2020 написала заявление в гор.совет на бесплатный участок земли под постройку дома. Месяц спустя, они мне отписались:
Про надання проміжної відповіді на заяву
...міської ради підготовлено відповідний проект рішення, який буде винесено на розгляд пленарного засідання сесії...За результатамі розгляду вам буде повідомлено додатково.

Прошло уже два месяца с подачи заявления, ответа нет. Знаю, что не получив ответ, в течении следующего месяца можно начать самостоятельный отвод земли, подписав договор с землеустроителем и предупредив об этом гор.совет.
Вопрос: Если начать отвод самостоятельно, его надо делать срочно сейчас и никак иначе, или можно сделать это и несколько месяцев спустя? Я имею ввиду, если сейчас у меня не получается из-за ряда причин, смогу я это сделать, скажем, пол года спустя, или есть ограничения по срокам, за которые нельзя выходить и потом я не смогу этого сделать как бы не желала?

Ответы юристов (5)

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый вечер, если в течение месяца не было принято решение горсовета по предоставлению разрешения на разработку проекта землеустройства, Вы можете самостоятельно заказать данный проект.

    После этого его нужно будет согласовать в горсовете.

    Если Вы сейчас не планируете этим заниматься, то можете пока ждать решение сессии.

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%

    Добрый вечер!

    В случае возникновения такой ситуации как у Вас, лицо письменно уведомляет исполнительный орган о начале разработки проекта землеустройства и прилагет к письменному уведомлению договор на выполнение работ по разработке проекта землеустройства по отводу земельного участка в месячный срок со дня истечения месячного срока, установленного для согласования ходатайства, то есть фактически через два месяца со дня подачи ходатайства.

    Вывод: у Вас сохраняется приоритетное право на этот участок два месяца со дня подачи ходатайства.

    • Наталия Клиент 3 года назад

      Т.е позже уже не имеет смысла?

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Стаття 20 ЗУ Про звернення громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

    Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

    У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то ви, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку, маєте право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повинні повідомити відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється землевпорядниками, на підставі укладеного з ними договору. І саме тут, в «безоплатній» процедурі, вам потрібно заплатити певну суму коштів за послуги землевпорядника.

    Таким чином, в ст. 118 Земельного кодексу України закріплено право громадянина замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу та жодним чином не позбавляє його права на отримання від уповноваженого органу після спливу місячного строку дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або вмотивованої відмови у його наданні, а також права на судовий захист у випадку неможливості реалізації права на отримання відповідного дозволу (бездіяльності суб'єкта владних повноважень) або відмови у його наданні після спливу місячного строку.

    Дана правова позиція викладена в Постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10 липня 2018 року в справі №806/3095/17 та від 17 грудня 2018 року у справі №509/4156/15 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75253679, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78626478).

    Варто зазначити, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки підлягає обов’язковому погодженню із територіальним органом Держгеокадастру, відповідно до ст. 186-1 Земельного кодексу України.

    Після погодженого проекту землеустрою його також необхідно затвердити в органах місцевого самоврядування. Така процедура триває протягом двох тижнів з дня отримання погодженого проекту землеустрою. Результатом такого затвердження є прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність, що передбачено ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу України. Дуже часто органи місцевого самоврядування відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність на даній стадії, однак Земельним кодексом України передбачено право що така відмова може бути оскаржена в суді.

    4. І останнім кроком для отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку. Для цього вам необхідно звернутись до державного реєстратора в ЦНАП або нотаріуса в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням земельної ділянки.

    Для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права на яку набуваються шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, подається:

    • заява на проведення реєстраційних дій;
    • паспорт та ідентифікаційний код;
    • рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність;
    • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
    • квитанція про сплату адміністративного збору у розмірі 210 грн. 20 коп. (станом на 2020 рік).

    Подати таку заяву ви можете особисто, або через уповноваженого представника.

    Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

    Також державний реєстратор на підставах, визначених в ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» може відмовити у реєстрації права власності на земельну ділянку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Т.е позже уже не имеет смысла?

    Нет


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України