Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 22 февраля 2021, вопрос №38439 250₴

Выбор типа доверенности

Добрый день. Нужен образец доверенности. Назначение доверенности - чтобы доверенное лицо могло забирать документы доверителя в университете (оба - физлица). Возможно, понадобится более широкий спектр действий по доверенности - возможно, существует такая "широкая" доверенность, которая дала бы право и документы забрать? Или в доверенности должно быть всё чётко прописано?
Образец нужен, т.к. доверенность будет оформляться в РБ, а потом передаваться в Украину, и местным нотариусам нужен образец с нашими формулировками.
Я нахожусь в РБ, связаться можно по почте, не по телефону.

Ответы юристов (12)

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Добрый день, вам для того чтобы уполномочить доверенное лицо такими полномочиям необходимая нотариальная доверенность. У любого нотариуса Украины вы можете получить интересующий вас формат доверенности. Более того, для того чтобы доверенность полностью соответствовала вашим целям вам нужно нотариусу рассказать о том, что конкретно вам надо. Рекомендую вам обратиться к нотариусу в Украине, и вы получите то что вам нужно.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    щодо вашого питання

    будь яку довіреність ви маєте уніфікувати під себе (тобто під потреби організації) скористайтесь шаблонами за посиланнями:

    https://legalexpert.in.ua/doverinist-uridichnoi-os...

    http://executor.kiev.ua/zrazok-dovirenosti-vid-yur...

    унівфікуйте під ваші потреби вкажіть контактні дані підпишіть та пропечатайте.

    Успіхів

    Букалов Сергій Сергійович

    Образец нужен, т.к. доверенность будет оформляться в РБ, а потом передаваться в Украину, и местным нотариусам нужен образец с нашими формулировками.Я нахожусь в РБ, связаться можно по почте, не по телефону.

    Доброго дня! Зможу надати Вам зразок такої довіреності. Звертайтесь.

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Согласен с коллегой - доверенность должна быть заверена нотариусом, поэтому детали и нюансы, а также действия, вы можете обсудить в нотариальной конторе. Там же и выписать доверенность на своего знакомого.

    Глебова Екатерина Юрьевна
    1. Добрый день, такая доверенность есть. Там есть ряд особенностей. Постучитесь в личные и укажите вайбер/почту по которым с Вами можно связаться. Сразу уточню, что для документов, оформленных в Белоруссии, необходим апостиль в обязательном порядке, чтоб их можно было использовать на территории Украины
    Адвокат Евгений Александрович
    24%

    Здравствуйте, Анастасия!

    Доверенность является документом, разрешающим одному человеку (доверенному лицу) действовать от имени второго (доверителя) и представлять его интересы. Доверителей и доверенных лиц может быть несколько. Доверителем может быть физлицо или юр. лицо.

    Существуют следующие типы доверенностей:

    Разовая. Оформляется с целью совершить какое-то определенное действие, например, для однократного получения стипендии, зарплаты, при отправке документов.

    Специальная. Оформляется для осуществления конкретного действия на протяжении длительного промежутка времени. Обычно такую доверенность составляют для представления интересов в суде

    Генеральная. Является самой емкой. Такая доверенность позволяет доверенному лицу совершать сделки с недвижимостью доверителя. Она необходима, если доверитель отсутствует очень долго.

    "Назначение доверенности - чтобы доверенное лицо могло забирать документы доверителя в университете (оба - физлица). Возможно, понадобится более широкий спектр действий по доверенности - возможно, существует такая "широкая" доверенность, которая дала бы право и документы забрать"?

    - Если толь документы и на протяжении длительного промежутка времени, то тогда рекомендую специальную доверенность.

    Если же кроме документов, еще нужно выполнять какие-то действия, то тогда генеральная.

    "Или в доверенности должно быть всё чётко прописано"?

    - Да, должно быть прописано полномочия уполномоченного Вами лица. В тексте доверенности на специальном бланке, который заверяется нотариально, указывается максимум подробностей, без которых она признается недействительной: ФИО доверителя и доверенного; их адреса проживания; местоположение объекта договора; область полномочий и сфера права доверенного лица; место заключения сделки; срок действия доверенности; рекомендации по поводу распоряжения вырученными деньгами. Отдельное внимание уделите полномочиям доверенного – он должен быть наделен правом выполнения определенных действий.

    "Образец нужен, т.к. доверенность будет оформляться в РБ, а потом передаваться в Украину, и местным нотариусам нужен образец с нашими формулировками".

    Д О В І Р Е Н І С Т Ь

    Місто Мінськ Республіка Білорусь

    ___ дві тисячі двадцятого року

    Я, ___, далі – ДОВІРИТЕЛЬ, обізнанийіз загальними вимогами, додержання яких є необхідним для чинності правочину, повністю усвідомлюючи значення своїх дій та згідно зі своїм вільним волевиявленням, не маючи жодних підстав, передбачених статтями 36-41 Цивільного кодексу України, за попередньою згодою мною, Довірителем, Представником, на підставіусного договору доручення, укладеного між нами та у відповідності зі статтями 244, 1007 Цивільного кодексу України, цією довіреністю у п о в н о в а ж у ю:

    ___, далі – ПРЕДСТАВНИК,

    бути моїми представниками та представляти мої інтереси:

    - у ___, в інших усіх органах державної лади, установах, підприємствах, організаціях будь-якої-підпорядкованості та форми власності, перед усіма фізичними та юридичними особами.

    ДЛЯ ___

    Для чого уповноваженому представнику, надається право:

    - подавати та отримувати видані на моє ім’я: ___, інші необхідні документи;

    - подавати та підписувати в моїх інтересах та від мого імені будь-які заяви, інформаційні запити, скарги, позовні заяви, інші документи, що стосуються ___, на що отримувати листи, довідки, інші будь-які документи, ознайомлюватися з будь-якими документами;

    - вчиняти інші дії, передбачені чинним законодавством України для такого роду уповноважень та які, на думку представника, будуть доцільними для правильного та ефективного виконання цієї довіреності, з питань зняття з військового обліку, відповідно до діючого законодавства.

    Довіреність видана з правом передоручення іншій особі, строком на ТРИ РОКИ, тобто до ___ дві тисячі двадцять третього року, якщо не буде скасована раніше зазначеного терміну в встановленому для цього порядку чи припинена з інших підстав, передбачених цивільним законодавством.

    Мені роз’яснено і зрозуміло зміст статей 237-241, 244, 245, 247-250, 1000-1009 Цивільного кодексу України щодо поняття довіреності, її форми, строків, припинення представництва за довіреністю, скасування довіреності та відмови представника від вчинення дій, які були визначені довіреністю.

    Довіритель свідчить, що дана довіреність видається ним відповідно до його вільного волевиявлення, що відповідає його внутрішній волі, без будь – якого застосування фізичного чи психічного тиску і не носить характеру фіктивного або удаваного правочину.

    ПІДПИС: ___ /___/

    (підпис, прізвище ім’я та по-батькові довірителя)

    Дипломатичні та консульські установи України за кордоном вчиняють нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону України «Про нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

    Місто Мінськ Республіка Білорусь

    ___ дві тисячі двадцятого року

    Ця довіреність посвідчена мною___

    (Консульство України в місті Мінськ Республіка Білорусь, підпис, прізвище, ім’я, по-батькові)

    Довіреність підписав ___ у моїй присутності. Особу встановлено, дієздатність перевірено.

    Зареєстровано в реєстрі за №___. Стягнуто плату за вчинення нотаріальних дій в сумі___.

    ПОСАДА, ПІДПИС:___/___/

    (Консульство України в місті Мінськ Республіка Білорусь, підпис, прізвище, ім’я, по-батькові)

    Для удостоверения такой доверенности, Вам необходимо обратиться в Консульство Украины в РБ.

    Посольство Украины в Республике Беларусь

    220002 г. Минск, ул.Старовиленская, 51

    телефоны:

    +375-17-283-19-58/59 +375-17-283-19-89 +375-17-283-19-91

    http://belarus.mfa.gov.ua

    Почесне консульство | Посольство України в Республіці Білорусь (mfa.gov.ua)

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8%

    Доброго дня, Анастасіє!

    В принципі, це буде стандартна довіреність із формулюваннямя на кшталт "бути моїм представником у всіх установах, організаціях, органах, у тому числі отримання документів в закладах вищої освіти" і так далі.

    Однак узгоджувати текст такої довіреності краще із нотаріусом, який і робитиме відповідну довіреність.

    Гончаренко Константин
    18%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку підійде генеральна довіреність з широким спектром повноважень.

    Ви можете її оформити у консульській установі Республіки Білорусь , далі направити її рекомедованим листом в Україну , своєму представникові, він йде з документом до будь-якого нотаріуса робить нотаріадбний переклад за правилами нотаріату України і на підставі готової довіреності з посвідченим перекладом , вчиняє необхідні дії у Ваших інтересах.

    зразок перекладу може бути таким:

    ДОВІРЕНІСТЬ

    Місто ===, Україна,

    === дві тисячі === року

    Я, --, цією довіреністю, що ґрунтується на усному договорі доручення, уповноважую --:

    - представляти мене та мої інтереси в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича з усіма необхідними повноваженнями з питань отримання належних мені документів, в тому числі диплома магістра та додатка до нього.

    Для виконання цієї довіреності надаю їй право подавати від мого імені та отримувати на моє ім’я різного роду довідки, заяви, документи, їх дублікати, розписуватися за мене, а також виконувати всі інші юридично значимі дії, передбачені чинним законодавством України для такого роду повноважень, та які, на думку представника, будуть доцільними для правильного і ефективного ведення моїх справ.

    Зміст статей 203, 213, 214, 244, 247, 248, 249, 1000 Цивільного кодексу України щодо поняття довіреності та її форми, строки, припинення представництва за довіреністю, скасування довіреності та відмови представника від вчинення дій, які визначені довіреністю, мені, довірителю, роз’яснено.

    Зміст зазначених вище статей законодавства буде доведено мною до відома представника при передачі цієї довіреності.

    Довіреність видана без права передоручення третім особам строком на один рік і дійсна до === дві тисячі === року.

    Довіреність мною прочитана, її зміст мені зрозумілий і відповідає моїй волі та моїм дійсним намірам.

    === дві тисячі === року.

    Підпис___

    Місто Тернопіль, Тернопільська область, Україна

    Двадцятого грудня дві тисячі сімнадцятого року.

    Ця довіреність посвідчена мною, -.

    Довіреність підписана === у моїй присутності.

    Особу її встановлено, дієздатність перевірено.

    Зареєстровано в реєстрі за № ===.

    Стягнуто плати згідно ст. 31 Закону України «Про нотаріат».

    Приватний нотаріус

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    10%

    добрый день!!

    доверенность Вы можете оформить или у любого нотариуса или в консульстве

    то что Вы хотите что б делал доверенное лицо - нужно прописывать в доверенности, так же указывается срок в течении какого действительна доверенность

    стандартные доверенности - в них уже указано практически весь спектр возможностей

    но напр. пункт получение денег или отчуждение имущества - прописывается отдельными пунктами

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Анастасия. В доверенности можно многое прописать, почему нет? Конечно, если плюсом нужно действовать точечно, то эти отдельные действия (например, доверяю получить диплом, или зарегистрировать право собственности, или заключить и подписать договор купли-продажи на недвижимое имущество) нужно будет прописать.

    Предоставлю образец доверенности со всеми вашими пожеланиями. Обращайтесь ко мне через кнопку "Обратиться к юристу"

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    16%

    Доброго вечора, Анастасіє! Скидаю Вам приблизний зразок довіренності, ви маєте точно вказати, всі паспорті дані довіренної особи, строки доручення та установи і підприємства де треба вчиняти якісь дії, або обійтись загальними формулюваннями ( у всіх установах та організаціях будь-якого підпорядкування). З практики точно знаю, що для нотаріуса не важливо які повноваження ви надаєте, формулювання для них також не мають значення.

    Щодо того, що ви хочите засвідчити доручення у нотаріуса РБ, на мій погляд - це лишнє (треба буде робити переклад). Ви можете скласти дорученя та засвідчити свій підпис в консульській установі України, а готове доручення направити в Україну для роботи по ньому.

    ДОВІРЕНІСТЬ (як зразок, лишнє можна прибрати)

    Мiсто Київ, тринадцяте березня дві тисячі п'ятнадцятого року

    Я, ПІБ ___, ідентифікаційний №___, що мешкаю: м.Київ вул.___ буд.___, за попередньо досягнутою домовленістю між мною та повіреною особою, цією довіреністю уповноважую ПІБ ___, що мешкає за адресою: м.Київ вул.___, кв.___, бути моїм представником в державних, громадських, господарських та будь-яких підприємствах, установах, організаціях незалежно від їх підпорядкування, форм власності та галузевої належності, в органах нотаріату, в житлово-експлуатаційних організаціях, у відповідному бюро технічної інвентаризації, в органах державної податкової адміністрації, податкової міліції, державної статистики, в державній виконавчій службі, в правоохоронних органах, слідчих органах, органах прокуратури та внутрішніх справ, банківських та кредитних установах, органах центру зайнятості, Пенсійному фонді України та інших фондах, підприємствах і організаціях та їх відділеннях, а також представляти мої інтереси в судових органах України будь-якої ланки, установах, державних та інших компетентних органах та організаціях, з усіма відповідними правами, для подання від мого імені заяв, клопотань, звернень та інших, також отримання відповідних документів на моє імя, або адресованих мені, з правом підпису за мене.

    Для виконання цієї довіреності уповноважую: подавати від мого імені заяви, в тому числі позовні заяви, одержувати довідки та документи в будь-яких компетентних органах, сплачувати державне мито або будь-які інші платежі, розписуватись за мене, а також виконувати всі інші дії, пов’язані з виконанням цієї довіреності.

    Довіреність видана строком на три роки та дійсна до тринадцятого березня дві тисячі дев’ятого року.

    Підпис

    Щасти Вам. Будуть питання звертайтесь, контакти в профілі.

    Крикун Сергій  Павлович
    24%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 237. Поняття та підстави представництва

    1. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє...

    Стаття 238. Правочини, які може вчиняти представник

    1. Представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє.

    2. Представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє...

    Стаття 244. Представництво за довіреністю

    1. Представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю...".

    "ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%B...):

    "Загальна частина

    1. Паспорт громадянина України (далі - паспорт) є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України...".

    Закон Украины "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12):

    ст.34 - "Нотаріуси вчиняють такі нотаріальні дії:

    1) посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності,...

    ст.38 - "Консульські установи України вчиняють такі нотаріальні дії:

    1) посвідчують правочини (договори, заповіти, ловіреності ...".

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%B...):

    "70.12. Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) використовуються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, юридичними особами незалежно від організаційно-правових форм, включаючи установи Національного банку України, банки та інші фінансові установи, біржі, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, фізичними особами - підприємцями, а також фізичними особами в усіх документах, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків, зокрема у разі:

    70.12.1. виплати доходів, з яких утримуються податки згідно із законодавством України. Фізичні особи зобов'язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, що виплачують їм доходи;

    70.12.2. укладення цивільно-правових договорів, предметом яких є об'єкти оподаткування та щодо яких виникають обов'язки щодо сплати податків і зборів;...

    70.14...Кожен платник податків зазначає реєстраційний номер своєї облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) в усіх звітних або інших документах, а також в інших випадках, передбачених законодавством України.".

    "Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (укр/рос)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_009):

    "Стаття 1 Надання правового захисту

    1. Громадяни кожної з Договірних Сторін, а також особи, що проживають на її території, користуються на територіях всіх інших Договірних Сторін у відношенні своїх особистих і майнових прав таким же правовим захистом, як і власні громадяни цієї Договірної Сторони.

    2. Громадяни кожної з Договірних Сторін, а також інші особи, що проживають на її території, мають право вільно і безперешкодно звертатися до суду, прокуратури й інших установ других Договірних Сторін, до компетенції яких відносяться цивільні, сімейні і кримінальні справи (далі - установи юстиції), можуть виступати в них, подавати клопотання, пред'являти позови і здійснювати інші процесуальні дії на тих же умовах, що і громадяни цієї Договірної Сторони. ...

    Стаття 10 Доручення про вручення документів

    1. Запитувана установа юстиції здійснює вручення документів відповідно до порядку, що діє в її державі, якщо документи, що вручаються, написані на її мові або російською мовою або забезпечені завіреним перекладом на ці мови. В іншому випадку вона передає документи одержувачеві, якщо він згодний добровільно їх прийняти. ...

    Стаття 13 Дійсність документів

    1. Документи, що на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення.

    2. Документи, що на території однієї з Договірних Сторін розглядаються як офіційні документи, користуються на територіях інших Договірних Сторін доказовою силою офіційних документів...

    Стаття 87...

    Вчинено в м. Мінську 22 січня 1993 року в одному дійсному примірнику російською мовою. Дійсний примірник зберігається в Архіві Уряду Республіки Білорусь, що направить державам-учасницям цієї Конвенції її засвідчену копію.

    За Республіку Білорусь За Республіку Молдова

    (підпис) (підпис)

    За Республіку Вірменія За Російську Федерацію

    (підпис) (підпис)

    За Республіку Казахстан За Республіку Таджикистан

    (підпис) (підпис)

    За Киргизьку Республіку За Туркменистан

    (підпис) (підпис)

    За Україну За Республіку Узбекистан

    (підпис) (підпис) ".

    Во-первых, в доверенности должны быть внесены сведения документа, удостоверяющего личности как доверителя, так и поверенного. Во-вторых, в доверенности целесообразно (а в случае на совершение расчетных операций - обязательно) внесены сведения регистрационных номеров учетных карт плательщиков налогов (код ИНН) как доверителя, так и поверенного. В-третьих, доверенность может быть заверена как нотариусом РБ (без дополнительной легализации (проставления апостиля), так и консульским учреждением Украины в РБ. В-четвертых, поверенный при совершении полномочий по доверенности в своем составленном документе (заявлении) в адрес третьего лица обязан указать, сослаться на выданную в его пользу доверенность и приложить к к своему документу заверенную копию доверенности.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України