Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 01 марта 2021, вопрос №38849

Без обеда на предприятии

На предприятии где работники работают по 12 часов в день и 12 часов ночью.
Заставляют работать без обеда,то есть пошол перекусил и пошел опять работать.
Законно ли это?

Ответы юристов (6)

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ігоре.

    Все залежить від того, які роботи ви виконуєте на підприємстві. На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

    Крім того, Законом про працю передбачені норми тривалості робочого часу, який не може перевищувати 40 годин на тиждень, тобто це 8 годин в день.

    Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

    Якщо на підприємстві працівники працюють позмінно, то при змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Перехід з однієї зміни в іншу, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень в години, визначені графіками змінності.

    Тому, якщо на підприємстві встановлені умови безперервного виробництва, то все законно. Роботодавець при прийняті Вас на роботу мав ознайомимти Вас із трудовим договором, правилами внутрішнього трудового розпорядку та провести інструктажі з питань охорони праці.

    Успіхів Вам.

    • Igor Клиент 3 года назад

      На одній з ліній виробництва у працівників є обідня перерва,одну годинну,а на іншій обідньої перерви немає,тобто як я вище сказав,пішов перекусив і пішов далі працювати.

      У трудовому договорі було вказано,що працівник має право на обіднью перерву у вигляді однієї години

      • Фараон Катерина Леонідівна
        Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

        Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

        Общаться в чате

        Значить, в такому випадку це є порушенням трудового законодавства. Ви маєте право звернутись із скаргою на роботодавця про порушення законодавства про працю в частині робочого часук та перерви між ними до Державної служби із питань праці у Вашому регіоні. Але для початку спробуйте озвучити проблематику керівництву, якщо реагувань не буде, тоді звертайтесь у Держпраці.

        • Igor Клиент 3 года назад

          Дякую за відповідь.

          Гарного дня вам

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    На предприятии где работники работают по 12 часов в день и 12 часов ночью.Заставляют работать без обеда,то есть пошол перекусил и пошел опять работать.Законно ли это?

    ні, не законно. Пишіть скаргу на дії роботодавця у держпраці вашого регіону.

    http://lutsk.dsp.gov.ua/ Щасти вам!

    • Igor Клиент 3 года назад

      Дякую пане.

      Гарного дня.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України