Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное частное право, 16 апреля 2021, вопрос №41234 100₴

Довіреність на дитину

Доброго дня. Суть питання. Сім’я: мама (українка), тато (румун), син (румун). Шлюб зареєстрований в Румунії. Сім‘я проживає в Австрії. Мама із сином хочуть приїхати в гості до України у відпустку. Чи потрібно від батька довіреність на перетин кордону мами з дитиною? Якщо так, то яким законодавством керуватись?

Ответы юристов (7)

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Юрію!

    Що стосується в"їзду на територію України, то відповідно до ст. 1 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну. Відповідно до ст. 7 Закону України "Про громадянство України" особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Оскільки дитина до 18 років зберігає громадянство України не має бути жодних обмежень.

    Щодо виїзду з України , то нотаріально засвідчена згода від одного з батьків на виїзд дитини до 16 років також непотрібна оскільки другий з батьків є іноземцем, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини*, та який (яка) відсутній у пункті пропуску.

    свідоцтво про народження та інші документи, якщо їх було видано за межами України компетентними органами іноземних країн, мають бути засвідчені у встановленому порядку та подаватися разом з перекладом українською мовою.

    Так, усі переклади документів, виконані не на території України, мають містити засвідчення підпису перекладача штампом апостиль відповідно до положень Гаазької конвенції 1961 року, яка скасовує вимогу легалізації офіційних документів, обмежуючись проставленням на документі штампу апостиль. Якщо переклад було виконано на території України, підпис перекладача має бути засвідчено нотаріусом.

    Пуха Наталія ТендерОк
    40%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Для виїзду в то нотаріально засвідчена згода від одного з батьків на виїзд дитини до 16 років також непотрібна, якщо другий з батьків є іноземцем, та зазначений факт підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, якщо він у момент перетину кордону буде відсутній у пункті пропуску.

    Також зважайте на наявність обмежень пов'язаних з вимогами щодо проведення самоізоляції для усіх категорій подорожуючих (громадян України, іноземців та осіб без громадянства), які прибувають в Україну з держав із значним поширенням COVID-19, а також для іноземців, які є громадянами таких держав.

    Вимога щодо проведення самоізоляції не поширюється на наступні категорії осіб (якщо немає підстав вважати, що вони контактували з хворими на COVID-19):

    діти до 12 років;

    особи, які прибувають в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти;

    особи, які є громадянами держав зі значним поширенням COVID-19 та не перебували на території цих держав протягом останніх 14 днів або прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб;

    працівники дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та члени їх сімей;

    водії та члени екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, члени екіпажів повітряних і морських, річкових суден, члени поїзних і локомотивних бригад;

    інструктори збройних сил держав - членів НАТО та держав - учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил;

    діячі культури за запрошенням закладу культури разом з однією особою, що супроводжує кожного з них;

    особи, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;

    особи, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину кордону.

    Порядок формування переліку держав із значним поширенням COVID-19 і його перегляду, процедура проведення особами самоізоляції та підстави для її припинення (зокрема за умови наявності негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, проведеного після перетину державного кордону) залишаються без змін. Особи, які підлягають самоізоляції після перетину державного кордону, зобов’язані встановити і активувати відповідний мобільний додаток. У разі неможливості встановлення додатка, особа підлягає обсервації.

    Успіхів

    Пользователь не активен
    20%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Согласно разъяснений Государственной пограничной службы Украины в ответе на вопрос

    Чи потрібна нотаріально посвідчена згода батьків чи другого з батьків на виїзд з України дитини до 16-ти років, яка є іноземцем (громадянином іншої держави)?

    Разъяснено слеудющее:

    Для виїзду з України іноземцю до 16-ти років достатньо мати та пред’явити під час перетинання державного кордону України – закордонний паспортний документ іноземця. Представники Державної прикордонної служби України не уповноважені перевіряти згоду та супровід на дітей, які є іноземцями.

    Более детально на сайте Пограничной службы по следующей ссылке https://dpsu.gov.ua/ua/Naychastishi-zapitannya-ta-...

    Исходя из вышеизложенного и с учетом того, что ребенок является гражданином другого государства (и это подтверждается соответствующими документами) представители Пограничной службы не уполномочены проверять согласие и сопровождение детей, являющихся иностранцами.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Враховуючи той факт , що дитина є іноземним громадянином іншої держави.

    Для виїзду з України іноземцю до 16-ти років достатньо мати для пред’явлення під час перетинання державного кордону України – закордонний паспортний документ іноземця. Представники митної служби України не уповноважені перевіряти згоду батьків дітей , які є громадянами інших держав.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Добрий день, Юрій!

    Дозвіл не потрібен.

    Називається дозвіл (заява), а не довіреність.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) (724-2010-п)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) "2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

    державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    { Підпункт 4 пункту 2 в редакції Постанови КМ N 527 ( 527-2018-п ) від 04.07.2018 }

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу.

    У разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив зазначені документи (далі - паспортні документи) за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

    У передбачених міжнародними договорами або законодавством України випадках перетинання громадянином державного кордону здійснюється також за іншими документами. У такому разі прикордонний контроль здійснюється у порядку, який застосовується під час надання громадянином паспортних документів.

    У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи. ...

    4. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку,

    в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

    ...

    2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

    якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;...".

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    Доброго дня. Суть питання. Сім’я: мама (українка), тато (румун), син (румун). Шлюб зареєстрований в Румунії. Сім‘я проживає в Австрії. Мама із сином хочуть приїхати в гості до України у відпустку. Чи потрібно від батька довіреність на перетин кордону мами з дитиною? Якщо так, то яким законодавством керуватись?

    разрешение не нужно - так как папа и ребенок - иностранцы

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрій!

    Чи потрібно від батька довіреність на перетин кордону мами з дитиною? - для перетину українського кордону довіреність (дозвіл) непотрібна, так як дитина та її батько є громадянами Румунії.

    Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про умови взаємних поїздок громадян (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/642_023#Text):

    Стаття 2. Громадяни держави однієї Договірної Сторони можуть на підставі документів, дійсних для виїзду за кордон, в'їжджати, виїжджати, прямувати транзитом і перебувати на території держави іншої Договірної Сторони за наявності візи, оформленої дипломатичним представництво або консульською установою цієї Договірної Сторони.

    Стаття 9. Неповнолітні громадяни держав Договірних Сторін здійснюють поїздки на підставі особистих документів для виїзду за кордон або, у разі відсутності таких документів, на підставі паспортних документів батьків або осіб, які їх супроводжують, з внесеними до цих документів у встановленому порядку відомостями про них, тільки разом з цими особами.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України