Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 20 апреля 2021, вопрос №41413 200₴

щодо Проект Закону про платіжні послуги

Здравствуйте. У меня (ФОП 3 группы) уже почти готов сайт с инфопродуктами (мои авторские видеокурсы), продажа которых планируется после подключения к эквайрингу.

Вместе с тем, грядёт утверждение следующего законопроекта: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70412
В Ст. 8 этого законопроекта "Обмежені платіжні послуги" есть пп.2:
"... 2) послуги з виконання платіжних операцій, що надаються оператором телекомунікацій своєму абоненту-отримувачу послуг:
а) цифрового контенту, б) ..."

Вопрос, будет ли мой сайт по продаже моих инфопродуктов (доступа к их скачиванию на моём сайте) относиться к числу "обмежених платіжних послуг" (и соответствующие ограничения) или нет? Убедительная просьба по возможности глубже разобраться в вопросе, т.к. в терминологии точно не указазано, что понимается под "оператором телекоммуникации". Т.е. быть может это предоставление доступа к услугам и / или перепродажа цифрового контента. А относится ли сюда продажа / предоставление доступа к скачиванию своего авторского цифрового контента (инфопродуктов) .

Если же подпадает, то какие ограничения будут?

Ответы юристов (2)

    Гончаренко Константин
    75%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вказаний законопроект розроблений для операторів телекомунікаційних послуг , які отримували відповідні ліцензії та дозволи , як то Київстар , Тріолан чи Воля ТВ НА РЕТРАНСЛЯЦІЮ КОНТЕНТУ для абонентів які уклали з компаніями договори та сплачують абонплату щомісяця.

    У Вашому випадку має місце власний авторський контент на власному сайті, Ви надаєте платну послугу з доступу до матеріалів розміщених на сайті, а не займаєтесь телекомунікаційними послугами в широкому розумінні

    Вам необхідно розробити публічну оферту згоду з наданням послуг, та при реєстрації на сайті , клієнт має погодитись з нею натиснувши на відповідну кнопку.

    У ній необхідно прописати , що до отримання ключів доступу до продукту, можна відмовитись від продукту та отримати свої кошти , але після того як отримають ключі доступу на завантаження від продукту , кошти не повертаються, послуга вважається наданою, а за враження клієнта Ви не несете відповідальність , послугу Ви надали , а далі клієнт вирішує, що йому з матеріалами робити.

    Також буде доречним детальний опис курсу та презентаційний ролик. на головній сторінці для ознайомлення користувача

    також зазначте, що Ви не продаєте курси, а надаєте оплачуваний доступ до них. як автор творець.

    Ваша діяльність підпадає під ЗУ Про захист прав споживачів

    Приймати оплату на свій рахунок ФОП ВІД КЛІЄНТІВ ви можете без проблем розмістивши реквізити на сайті з призначенням платежу - за надані інформ послуги № курсу такий -то

    ( Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) ... аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/172-94-%D0%BF#...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Винограденко Антон Анатолійович
    25%

    Доброго вечора!

    Закон України "Про телекомунікації" дає визначення: оператор телекомунікацій - суб’єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій із правом на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж.

    Згідно зазначеного вище Закону ви однозначно не є оператором телекомунікацій, тому ваша діяльність по продажу інфопродуктів не буде вважатися обмеженою платіжною послугою.

    п.с. Законопроект це не Закон, тому всі трактування можуть згодом змінитися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України