Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 мая 2021, вопрос №42106 100₴

Чи можуть у мене забрати педагогічна навантаження

Я була прийнята на роботу вчителя у початкові класи, скажіть чи можуть вони у мене забрати якийсь клас, в якому я викладаю, дякую за відповідь

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Ольго!

    Необхідно розуміти, скільки годин педагогічного навантаження Ви мали до цього часу. Якщо мова йде про те, що Ви мали повну ставку (18 годин) або більше, то звичайно зменшити педагогічне навантаження без Вашої письмової згоди ніхто не зможе.

    Це передбачено частиною 5 статті 24 Закону України "Про повну загальну середню освіту", відповідно до якої педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше норми, передбаченої цією статтею, встановлюється за його письмовою згодою.

    Якщо все так, Вам не має за що хвилюватися. адже тут без Вашої згоди ніхто нічого не зможе зробити.

    Якщо наявні інші обставини, готовий вислухати та допомогти!

    Всього найкращого!

    • Оля Клиент 2 года назад

      я прийнята на роботу у початкові класи у кількості 6 год. у класи 1- 4, і викладаю саме у них

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        я прийнята на роботу у початкові класи у кількості 6 год. у класи 1- 4, і викладаю саме у них.

        Отже, оскільки у Вас педагогічне навантаження менше норми, тобто 6 годин замість норми 18 годин, то встановлення ще меншого навантаження, або будь якого навантаження обсягом до 18 годин, може бути здійснене тільки за Вашою письмовою згодою. Маєте повне право не погоджуватися на навантаження, яке Вас не влаштовує.

        • Оля Клиент 2 года назад

          Зараз маю 10 годин

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            на Ваше питання я відповів вище. 10 годин це також менше встановленої законодавством норми.

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Оплата праці працівників освіти, зокрема вчителів, вихователів, провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, погодженої з Міністерством фінансів України, Міністерством праці України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.05.1993 за № 56 (далі Інструкція № 102.

    Згідно з пунктом 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі. Цим пунктом передбачено, що обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

    Відповідно до пункту 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, в т. ч. педучилищ (крім вищих навчальних закладів I - II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

    Відповідно до пункту 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п.68 цієї Інструкції (за тарифікацією).

    Щодо оплати праці вчителя за години навчального навантаження при індивідуальній формі навчання учнів зазначаємо наступне.

    Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 № 8. Пунктом 1 розділу IV «Оплата праці педагогічних працівників, які здійснюють навчання учнів за індивідуальною формою навчання» Положення № 8 встановлено, що оплата праці педагогічних працівників за проведення індивідуальної форми навчання, у тому числі з використанням технологій дистанційної форми навчання, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів у сфері освіти.

    Одним із таких актів є Інструкція № 102. Тобто місячна заробітна плата вчителів, які залучені до навчання учнів на умовах індивідуального навчання, визначається при тарифікації шляхом множення ставки заробітної плати (з урахуванням її підвищення на 20%) на встановлену вчителеві фактичну кількість годин на тиждень, передбачену на індивідуальне навчання, і ділення цього добутку на норму годин на ставку 18 годин на тиждень, з урахуванням додаткової оплати за перевірку зошитів та письмових робіт.

    Щодо підвищення ставки заробітної плати за години індивідуального навчання, то абзацом другим підпункту «в» пункту 28 Інструкції № 102 встановлено, що посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам у загальноосвітніх навчальних закладах (класах, групах) для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання або тривалого лікування, (в тому числі при індивідуальному навчанні таких дітей) підвищуються на 20%.

    Тому ставка заробітної плати вчителя при оплаті за проведення індивідуальних навчальних занять з дітьми, які за станом здоров'я не можуть відвідувати навчальний заклад, підвищується на 20%.

    Пунктом 1 розділу II «Порядок зарахування на індивідуальну форму навчання» передбачено, що зарахування учнів на індивідуальну форму навчання проводиться протягом навчального року. Тому у випадках, коли виникла потреба у індивідуальному навчанні учня серед навчального року, вносяться відповідні зміни до тарифікації відповідного вчителя з визначенням йому місячного розміру заробітної плати залежно від обсягу навчального навантаження та інших видів педагогічної роботи.

    За проведення вчителями індивідуального навчання учнів з предметів, де передбачено оплату за перевірку зошитів чи письмових робіт, їм має провадитися відповідна доплата за цю педагогічну роботу з урахуванням наповнюваності класів.

    Відповідно до пункту 38 Інструкції № 102 в I-XI (XII) класах загальноосвітніх навчальних закладів з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку письмових робіт провадиться у розмірі 50 % відповідних доплат.

    Додаткова оплата за перевірку письмових робіт вчителям провадиться залежно від обсягу встановленого їм навчального навантаження.

    Тобто, оплата праці вчителя з погодинного розрахунку можлива лише у випадку заміни тимчасово відсутнього працівника, якщо така заміна тривала не більше двох місяців. В інших випадках – оплата праці вчителів провадиться за тарифікацією.

    У Вас навантаження менше встановленої норми це 18 -ть годин , все, що менше норми - можете не погоджуватись на таку роботу.

    без Вашої письмової заяви неможливо змінти порядок роботи чи нарахування.

    У разі порушень зверніться до директора закладу письмово заявою, а далі до органу Держпраці з детальним описом порушених трудових прав та вимогою провести перевірку роботи закладу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Погіршити або зменшити обсяг ваших прав без вашої письмової згоди неможливо.

    Проте для детальної відповіді на ваше питання Вам необхідно ознайомитися з документами, які ви підписали при прийомі на роботу, так як саме у них уже врегульоване зазначене питання (тобто вже умови вашої роботи визначені), а саме з вашим наказом на прийом на роботу, посадовою інструкцією, колективним договором, положеням тощо.

    Тобто зменшити кількість годин на меншу кількість зазначені у документах на прийом на роботу не можуть. Також зважайте що всі збільшення також відбуваються відповідно до наказів або положень, у яких визначають умови та темрін дії.

    Тому зверніться до документів та отримаєте вичерпну відповідь.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Оля!

    Повне педагогічне навантаження вчителя на одну тарифну ставку повинно складати не менше 18 навчальних годин на тиждень (підпункт 1 частини 3 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

    Навантаження менше 18 годин директор може встановити педагогові тільки за письмовою згодою працівника (частина 5 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”). Тому якщо ви не надавали письмової згоди працювати на неповну ставку, керівник закладу не має права встановлювати вам навантаження менше 18 годин. У цьому разі ви маєте повне право звернутися до керівника закладу освіти й наполягати, щоб вам встановили повне навантаження.

    Однак, педагогічний працівник може мати навантаження менше 18 годин у разі роботи за сумісництвом або роботи з погодинною оплатою.

    Навчальне навантаження між педагогічними працівниками розподіляє керівник закладу освіти, погоджуючи його з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі (пункт 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти).

    У кінці навчального року, до надання педагогічним працівникам відпустки, керівник закладу освіти зобов’язаний повідомити їм, яке педагогічне навантаження вони отримають у наступному навчальному році (підпункт Е пункт 20 Розділу IV Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України). Але законодавство не визначає форму повідомлення працівника про педагогічне навантаження: усне це чи письмове повідомлення.

    Водночас відповідно до пункту 4 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, тарифікаційний список вчителів та інших працівників закладу освіти затверджується за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подається вищому органу управління. Саме у тарифікаційному списку зазначається тарифний розряд, розмір ставки на місяць та її підвищення, кількість годин на тиждень, види та розмір доплат.

    Упродовж навчального року можливий перерозподіл годин педагогічного навантаження. Він допускається, якщо навчальний план закладу передбачає зміни кількості годин з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів) або якщо педагогічний працівник надає письмову згоду на зміну навантаження, і при цьому важливо дотримуватися законодавства (частина 5 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

    Проте, якщо у закладі освіти зменшилася загальна кількість педагогічного навантаження, і педагог не надає письмової згоди на зменшення навантаження, тоді керівник закладу освіти повинен зменшити чисельність штату педагогічних працівників, застосувавши норми статті 42 Кодексу законів про працю України.

    Ця стаття передбачає, що при скороченні чисельності чи штату працівників через зміни в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

    Про будь-які істотні зміни умов праці педагогічного працівника (систему та розміри оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення, скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад тощо) керівник закладу має повідомити педагогічного працівника не пізніше, ніж за два місяці до цих змін (стаття 32 Кодексу законів про працю України).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    25%

    Исходя из ниже указанного - меньше нагрузку Вам могут дать только с Вашего согласия

    Полное педагогическую нагрузку учителя на одну тарифную ставку должно составлять не менее 18 учебных часов в неделю (подпункт 1 части 3 статьи 24 Закона Украины "О среднем образовании»). Нагрузка менее 18 часов директор может установить педагогу только с письменного согласия работника (часть 5 статьи 24 Закона Украины "О среднем образовании»). Поэтому если вы не придавали письменного согласия работать на неполную ставку, руководитель учреждения не вправе устанавливать вам нагрузка меньше 18 часов. В этом случае вы имеете полное право обратиться к руководителю учебного заведения и настаивать, чтобы вам установили полную нагрузку.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України