Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 18 мая 2021, вопрос №42548 100₴

Паспорт Транспортного Засобу

При придбанні ТЗ з Птз з рук без нотаріальної згідності які ризики можуть бути ?
І можливо найти особу (власника ТЗ ) для переоформлення?

Ответы юристов (9)

    Винограденко Антон Анатолійович
    25%

    Доброго вечора!

    Категорично не рекомендую здійснювати таку угоду!

    Отримання в руки техпаспорту, або нотаріально посвідченої довіреності не створює права власності щодо автомобіля і за своєю суттю не є дією пов'язаною з придбанням.

    Оскільки при такій псевдо купівлі право власності не переходить від старого власника до нового, то справжній власник (не Ви) має право розпоряджатися своїм майном, як завгодно: подарувати, продати, здати в оренду і тд.

    "І можливо найти особу (власника ТЗ ) для переоформлення?" - знайти власника автомобіля можливо, АЛЕ невідомо чи буде згоден власник на переоформлення. "Купівля автомобіля по техпаспорту" несе невиправданий ризик. За своєю суттю, це не більше ніж користування за гроші.

    Одним із найбільших ризиків такої угоди так званої купівлі-продажу авто є можливість накладення арешту на транспортний засіб. Оскільки автомобіль і далі залишається у власності «продавця», на ТЗ може бути накладено арешт за всі борги власника. Сьогодні дуже поширена практика, коли користувачі автомобілями, які отримали або по довіреності, або шляхом обміну техпаспорта на гроші, дізнаються від правоохоронних органів, що автомобіль знаходить у розшуку, так як на нього накладено арешт за борги власника.

    Також, наприклад, Ви, як покупець стане учасником ДТП, в якому винним буде інший водій. Ні страхова компанія, ні винний водій не захочуть здійснити відшкодування шкоди. Для стягнення шкоди знову буде потрібний реальний власник авто. А якщо на посту поліції скажуть, що автомобіль у розшуку, його заберуть і навіть не питатимуть Вашої думки. Ризики існують і для «продавців». Якщо автомобіль буде використано при вчиненні злочину, є великий ризик, що неприємності можуть виникнути у власника автомобіля.

    Карпенко Андрей Владимирович
    25%

    Добрый вечер!

    1. То что Вы называете покупкой транспортного средства по техпаспорту, на самом деле таковой не является. Вы не приобретаете никаких прав на это ТС.

    2. Собственника этого ТС Вам необходимо будет искать самому и еще не факт, что он согласится переоформлять. Не рекомендую Вам таким образом покупать ТС.

    3. Если вас интересует, каков порядок действий, как происходит купля-продажа авто в Украине, то на сегодняшний момент есть два варианта оформления документов на автомобиль и договора.

    • Нотариальное - наиболее безопасный способ заключения сделки. Нотариус проверяет ТС на предмет того, не находится ли оно под арестом, отсутствуют ли ограничения на отчуждение, не является ли оно залоговым имуществом. После того, как договор подписан в присутствии нотариуса, все права собственности на машину переходят к покупателю. Покупателю придется в дальнейшем посетить сервисный центр МВД, чтобы получить новый техпаспорт.
    • Купля-продажа может осуществляться в самом сервисном центре МВД, что обойдется меньшими затратами, но при этом возрастают риски, связанные с ограниченными возможностями, касающимися различных проверок. В центре МВД можно проверить, не числится ли автомобиль в угоне.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 7 вересня 1998 р. № 1388Київ

    Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку!

    Дійсно, погоджуюсь із думкою колег і не раджу придбавати транспортний засіб у такий спосіб. Переходу права власності не відбувається, тобто власник залишається колишнім і в будь-який момент зможе вимагати від вас повернення транспортного засобу.

    Якщо захочете переоформити автомобіль, можете не знайти власника. Загалом ризиків багато.

    Якщо вирішили придбавати автомобіль, є повно шляхів як це зробити швидко, але легально і з переходом до вас права власності.

    У випадку наявності запитань або отримання більш детальної консультації звертайтесь індивідуально!

    Гончаренко Константин
    25%
    1. Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    отримання в руки техпаспорту, або нотаріально посвідченої довіреності не створює права власності щодо автомобіля і за своєю суттю не є дією пов'язаною з придбанням. Намагаючись придбати право власності в такий спосіб навмисне підштовхуєте себе на можливість потрапляння в неприємну ситуацію, або бути обманутим нечистим на руку продавцем.

    Така угода в собі може нести безліч прихованих нюансів, які продавець умисно від вас ховає, або не озвучує тому, що в силу своєї правової необізнаності, питання від вас не надходило, а всі обставини навколо будуть говорити про те, що угода ідеальна, продавець порядний і підозрілі чинники відсутні.

    Приховані нюанси, які попередній власник може від вас приховати:

    • застава - наприклад колишній власник міг взяти іпотеку на нерухомість (оформити будь-який інший договір) і в якості гарантії виконання своїх зобов'язань перед банком (іншою особою) передав в заставу автомобіль, який щойно вам нібито продав. У реєстрі обтяжень щодо такого автомобіля буде стояти заборона на відчуження до моменту, поки не будуть виконані всі зобов'язання за договором іпотеки (будь-якого іншого договору в якому даний автомобіль є заставою). Якщо продавець не порядний і вас не попередив про це, то подібну інформацію можна отримати звернувшись до найближчого нотаріуса, або сервісний центр МВС. Краще цим не нехтувати та володіти такою інформацією заздалегідь, щоб встигнути відмовитися від угоди до передачі коштів. У разі неплатоспроможності продавця за договором в якому автомобіль є заставою, на автомобіль буде накладено арешт з подальшим відчуженням. Такі автомобілі оголошуються в розшук, про те, що ви більше не щасливий користувач, повідомить найближчий патрульний екіпаж поліції.
    • арешт - коли починається даний етап, то значить, що стадія із заставою пройшла і в даному випадку не успішно для вас, якщо не встигли відмовитися від угоди і передали кошти продавцю. Цілком можливо ви вже здійснювали купівлю на стадії арешту, а тому маєте всі шанси позбутися автомобіля при першому ж виїзді на дороги загального користування.
    • кредит - автомобіль, який щойно придбали, може бути придбано в кредит. На день придбання кредитний договір може бути чинним та мати прострочені платежі. Такий автомобіль не можна купити / продати без узгодження з банком, а також не можна буде в разі потреби на себе перереєструвати до погашення всіх зобов'язань перед банком (крім випадків, коли банк не проти зміни власника і дав на це письмовий дозвіл). Свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт) в графі особливі відмітки завжди містить позначку: «заборонено відчуження». Продавець може запевняти, що кредит давно закритий, а техпаспорт не змінював на новий, або не встиг цього зробити.
    • викрадення (угон) - автомобіль може продавати не його власник, а документи, які пред'являють підробленими. При відсутності спеціальних знань і доступу до баз даних в яких міститься така інформація, виявлення даного нюансу зводиться до нулю.
    • двійник - автомобіль може бути раніше викрадений, або привезений з-за кордону і щоб не проходити процедуру розмитнення і ухилитися від сплати податків і зборів, знаходять аналогічний по марці, моделі і кольору автомобіль, роблять дублікат комплекту номерного знаку та підроблюють техпаспорт. Відрізнити автомобіль двійник від справжнього, без перевірки по базах даних неможливо.

    Описати всілякі схеми і нюанси, які можуть зустрітися на практиці неможливо. Акцент зроблено переважно на ті, які найчастіше зустрічаються.

    Оскільки при такій псевдо купівлі право власності не переходить від старого власника до нового, то справжній власник має право розпоряджатися своїм майном, як завгодно: подарувати, продати, здати в оренду і тд.

    Згідно пункту 3 частини першої статті 208 Цивільного кодексу України, в письмовій формі належить вчиняти правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

    Пунктом 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України встановлено, що неоподаткованим мінімумом доходів громадян є грошова сума в розмірі 17 гривень.

    Угоди в яких сума перевищує 340 гривень (що дорівнює 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), підлягає вчиняти у письмовій формі.

    Відповідно до частини першої статті 210 Цивільного кодексу України, правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

    Відповідно до частини першої статті 34 Закону України «Про дорожній рух», державна реєстрація транспортного засобу полягає у здійсненні комплексу заходів, пов'язаних з перевіркою документів, які є підставою для здійснення реєстрації, а також відсутність будь-яких обтяжень, в тому числі за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна, звіркою і, при необхідності, дослідженням ідентифікаційних номерів складових частин та оглядом транспортного засобу, оформленням і видачею реєстраційних документів та номерних знаків.

    Відповідно до частини першої статті 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Стаття 317 Цивільного кодексу України, встановлює, що власнику належать права володіння, користування і розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Правом володіння є право фактичного, фізичного та господарського впливу на річ (майно).

    Право володіння притаманне тим речам, які знаходяться у власності.

    Рекомендую укладати договір купівлі-продажу, або генеральну довіреність з правом перереєстраціі авто на Вас.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате
    При придбанні ТЗ з Птз з рук без нотаріальної згідності які ризики можуть бути ?

    Ви не є власником. Ви не вправі здійснювати угоди (продаж, дарування тощо) щодо такого ТЗ.

    У разі накладення арешту на майно власника за свідоцтвом на право власності ТЗ (у тому числі й на ТЗ) - ТЗ конфіскують.

    І можливо найти особу (власника ТЗ ) для переоформлення?

    Це виключно як поталанить. Але не факт, що власник ТЗ (навіть у разі його встановлення) буде мати бажання здійсняти безкоштовно правочини щодо ТЗ.

    Фактично Ви ТЗ не купуєте. Краще відмовитися від такої угоди

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Зазначені вами вид договору купівлі продажу оформляється нотаріально, у разі недотримання форми- договір є недійсний.

    Тобто без оформлення нотаріально Ви кошти передаєте, а власником ТЗ не будете, та у вас не буде підстав для встановлення на облік ТЗ як власника.

    Тому не рекомендую вам укладати зазначений договір.

    У разі існування перешкод для укладення договору купівлі продажу розгляньте інші варіанти, а саме договір дарування, внесення до статутного фонду, оренда з правом викупу тощо...

    Успіхів

    Костромина Виктория

    При придбанні ТЗ з Птз з рук без нотаріальної згідності які ризики можуть бути ? І можливо найти особу (власника ТЗ ) для переоформлення?

    если Вам транспорт передают по техпаспорту без переоформления -- то Вы его не покупаете а просто берете в пользование

    если Вам транспорт передают с нотариальной доверенностью - то Вы его так же не покупаете а просто берете чтоб совершить действия от имени владельца и на себя оформить не можете только на 3 лицо и можете пользоваться самим авто если это будет прописано в доверенности

    если найдете каким либо способом собственника авто - то он сможет на Вас переоформить - продать - оформить договор купли- продажи

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте, Михаил!

    "При придбанні ТЗ з Птз з рук без нотаріальної згідності які ризики можуть бути.

    І можливо найти особу (власника ТЗ ) для переоформлення"?

    - Это получение в пользование, а не приобретение в право собственности.

    Только при оформлении договора купли-продажи автомобиля, можно стать его собственником.

    На свидетельстве о регистрации транспортного средства должен быть указан адрес проживания собственника автомобиля.

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF):

    "7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання)...або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).

    Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані (не перереєстровані) в уповноважених органах МВС та без номерних знаків, що відповідають державним стандартам, а також ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах або знищені чи підроблені, забороняється...

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, ...а також правомірність придбання,...транспортних засобів,...

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку: (приводяться підстави у частині, що стосується Вашого випадку - прим. атв.)...

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;...

    копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;...".

    Гражданский кодекс Украины (ЦК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 328. Підстави набуття права власності

    1. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

    2. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.".

    У Вашоу випадку, якщо ТЗ та техпаспорт на нього знаходться у Вашому володінні (правочин вчинено в усній формі), азнайти власника ТЗ не є можливим або він відмовляється від оформлення законного правочину, відповідно до наведеної ст.328 ЦК придбання Вами ТЗ вважається правомірним, але для належного оформлення цього права та переєстрації ТЗ на Ваше ім'я вважаю за необхідне звернутись до суду з позовом про визнання права власності на цей ТЗ з подальшою його перереєстрацією відповідно до наведеного Порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України