Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 24 мая 2021, вопрос №42763 100₴

Как выписаться из частного дома и прописаться в другом

Здравствуйте!

Планируем продавать дом. В доме прописаны я и мама.

При попытке выписаться в сел.совете сказали, что для этого необходимо предоставить военный билет.

Мне 27 полных лет. Военного билета нет (и вообще впервые слышу, что он необходим для выписки).
Выписку и прописку буду делать в том же населенном пункте.

Вопросы:
1. Какие документы нужно подготовить и куда обращаться для выписки и прописки.
2. Нужен ли все же военный билет для этого.

Ответы юристов (11)

    Ступакова Вікторія Ігорівна
    Ступакова Вікторія Ігорівна 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 22 года опыта

    Добрый день! Да, требование сельсовета является законным, если вы подлежите воинскому учету. Более подробно посмотрите информацыю по ссылке на сайте Государственной миграционной службы https://dmsu.gov.ua/vazhlivo/reestracziya-misczya-prozhivannya.html

    Адвокат Евгений Александрович
    35%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Артём!

    "Вопросы:1. Какие документы нужно подготовить и куда обращаться для выписки и прописки"?

    - Заявление, паспорт гр.Украины, идентификационный код, военный билет с отметкой о постановке на воинский учёт и снятии его в связи со сменой места проживания.

    В сельский совет, при наличии - Центр предоставления административных услуг.

    " 2. Нужен ли все же военный билет для этого"?

    - Вам обязательно необходимо получить военный билет.

    В виду того, что Вам уже 27 лет, то на срочную воинскую службу Вас призвать уже не могут.

    Для получения военного билета необходимо обратиться в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название военкомата), где необходимо будет стать на воинский учёт как военнообязанный запаса, затем пройти медкомиссию и предоставить копии документов о личности, семейном положении, работе, фотографии.

    Также, за нарушение правил воинского учёта Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 510 грн. до 850 грн..

    После этого, Вам должны выдать военный билет, с отметкой о принятии на воинский учёт и о результатах медкомиссии.

    Затем необходимо подать в центр заявление о снятии с воинского учёта, после чего, в военном билете будет поставлена отметка о снятии с воинского учёта, в связи со сменой места проживания.

    Такой военный билет, Вы предоставляете в сельский совет, вместе с указанными выше документами, для снятия Вас с регистрации места проживания.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    1. Согласно пункта 18 «Правил регистрации места проживания» для получения прописки необходимо подать следующий пакет документов:

    • заявление о регистрации места жительства
    • квитанцию об уплате административного сбора
    • военный билет или удостоверение о приписке (для граждан, подлежащих постановке на воинский учет или находятся на воинском учете)
    • заявление о снятии с регистрации места жительства (в случае осуществления прописки одновременно с выпиской с предыдущего адреса)
    • документ, в который вносятся сведения о месте жительства (паспорт гражданина Украины; временное удостоверение гражданина Украины; удостоверение на постоянное проживание; вид на жительство; удостоверение беженца и т.д.)
    • документы, подтверждающие право лица на проживание в квартире, доме. Это могут быть документы на право собственности, решение суда о предоставлении права пользования жилым помещением, договор аренды или другие документы. В случае если таких документов нет, регистрация может осуществляться только с согласия собственника жилья (если владельцев несколько — с согласия всех собственников)

    2. Без военного билета место регистрации сменить невозможно.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Артеме!

    Дійсно, для прописки потрібно брати позначку із військомату, інакше не вийде.

    Відповідно до ст.3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та п.3 Правил реєстрації місця проживання реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради або сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено).

    Згідно з ч.3 ст.6 Закону, п.8 Правил з питань «прописки» необхідно звертатися до органу реєстрації безпосередньо (тобто до відповідного органу місцевого самоврядування) або до центру надання адміністративних послуг (у випадку, якщо такий центр створено і він надає цю послугу у вашій територіально-адміністративній одиниці).

    Як правило, виписка і прописка будуть здійснюватися однією операцією, тобто не потрібно спочатку виписуватись а потім приписуватися. Йде одна операція прописки за новим місцем реєстрації.

    Які документи необхідно подати для реєстрації місця проживання («прописки»)

    Відповідно до ст. 6 Закону, пп. 9,18 Правил для реєстрації місця проживання необхідно подати:

    1) письмову заяву;

    2) документ, до якого вносяться відомості про місце проживання;

    До таких документів відносяться: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України; посвідка на постійне або тимчасове проживання; посвідчення біженця тощо. Якщо питання стосується дитини у віці до 16 років – подається свідоцтво про народження.

    3) квитанція про сплату адміністративного збору;

    Адміністративний збір станом на 2017 р. складає 13,6 грн. (якщо звернення здійснено у передбачений законом 30-денний строк) або 51 грн. (якщо звернення здійснено з пропуском цього строку).

    4) документи, що підтверджують право особи на проживання в даному житлі;

    Найбільш поширеними документами такого типу є свідоцтво про право власності; ордер; договір найму (піднайму, оренди); рішення суду про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання.

    У разі відсутності зазначених в цьому пункті документів реєстрація місця проживання особи може бути здійснена за згодою всіх власників житла. Зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітньої дитини за адресою реєстрації її батьків.

    5*) військовий квиток або посвідчення про приписку;

    *Лише для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку.

    6*) заява про зняття з реєстрації попереднього місця проживання особи;

    *Лише у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з реєстрації попереднього місця проживання.

    7*) документ, що підтверджує повноваження особи як представника та документ, що посвідчує особу такого представника;

    *Лише у разі подання заяви не особисто, а представником.

    Для того, аби отримати військовий квиток, Вам потрібно з'явитись до військомату. Оскільки Вам уже 27 років, то на строкову службу Вас не призовуть.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Артем!

    Правилами реестрации места жительства предусмотрена подача либо военного билета либо приписного свидетельства. Ни того ни другого документа у Вас нет. Приписное свидетельство для призовников, вы таким не являетесь. Военный билет военкомат вам не выдаст, поскольку вы не проходили воинскую службу. В связи с этим необходимо обратиться в военкомат с просьбой получить свидетельство военнобязанного. Для этого придется стать на военный учет, пройти медкомиссию и затем получить этот документ, который является также как и военный билет военно-учетным документом на основании которого и проведут снятие с регистрации в сельсовете.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день.

    Для начала Вам необходимо получить военный билет ( без него не поставят на регистрацию и не снимут)

    описываю процедуру:

    На срочную военную службу Вас уже не призовут по основаниям освобождения от срочной службы: не призывной возраст (с 18-27).

    От призыва на срочную военную службу в мирное время освобождаются граждане Украины: которые ко дню отправления на срочную военную службу достигли 27-летнего возраста ( ч.1. ст. 18 ЗУ "О воинской обязанности и военной службе")

    1. Вы как гражданин Украины подлежите обязательному военному учету уже как военнообязанный, поскольку предельный возраст пребывания на учете призывников - устанавливается до 27 лет.

    Воинский учет военнообязанных лиц ведется на основании военного билета или временного удостоверения военнообязанного. Воинский учет военнообязанных делится на общий (для всех) и специальный. В Вашем случае-общий. Поскольку Вы не меняли места регистации, то Вы должны статьна общий учет(уже как военнообязанный) в военкомате по Вашему месту прописки, где сохраняются Ваши военно-учетные документы (личное дело).

    Для того, чтобы стать на воинский учет нужно лично обратиться в военкомат, при собой иметь паспорт и код, приписное свидетельство фотографию 3х4, и пройти мед комиссию ВЛК, написать заявление (Вам бланк выдадут) это требование Порядка организации и ведения воинского учета призывников и военнообязанных от 7 декабря 2016 № 921.

    После прохождения всех процедур, Вам должны выдать военный билет.

    2. Призыва, ареста, штрафных санкций и уголовной ответственности за уклонение от службы в армии у Вас точно не будет. Вас могли бы привлечь по ст. 210 КУпАП ( за нарушение правил воинского учета, неявку их на вызов в военный комиссариат без уважительных причин) и выписать штраф в размере от 510 грн - до 810 грн., но скроки привлечения к админ ответственности уже давно истекли.

    3. Выписивает военкомат, они дают реквизиты на оплату, но Вам это не грозит см. п. 2.

    4. Да, пройти мед комиссию нужно будет только для формирования военно-учетной документации (личное дело). Не более того.

    5. Вас могут призвать в случае введения военного положения, тогда всеобщей мобилизации подлежат все согласно ЗУ "О мобилизационной подготовке и мобилизации".

    6. Законопроект № 3553 от 28.05.2020г. еще не имеет силы закона, он принят в первом чтении и отправлен на доработку ( с соответствующими правками). В каком виде он будет после окончательного принятия с правками, на сегодняшний день пронозировать сложно. Этот законопроект вносит правки к КЗОТ, КУпАП ( в частности увеличивает размер штрафа по ст.210), в Жилищный кодекс, передают часть полномочий расследования правонарушений в сфере мобилизации - СБУ, усиливает уголовную ответственность за уклонение от воинской службы, порядок прохождения учебных сборов военнообязанных в запасе, изменения в закон о социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей. Можете ознакомиться с правками и сравнительной таблицей (если есть интерес) по ссылке http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf35...

    Относительно учета, то законопроектном предлагается поделить на учет призывников, учет военнообязанных и резервистов, данные будут вноситься в Единый государственный реестр призывников, военнообязанных и резервистов. В остальном, никаких принципиальных изменений в учете, которые могут каким-то образом повлиять конкретно в Вашем случае, не предвидятся.

    Далее в ЦНАП нужно подать:

    Согласно «Правил регистрации места проживания» для получения(регистрации) прописки необходимо подать следующий пакет документов:

    • заявление о регистрации места жительства
    • квитанцию об уплате административного сбора
    • военный билет или удостоверение о приписке (для граждан, подлежащих постановке на воинский учет или находятся на воинском учете)
    • заявление о снятии с регистрации места жительства (в случае осуществления прописки одновременно с выпиской с предыдущего адреса)
    • документ, в который вносятся сведения о месте жительства (паспорт гражданина Украины; временное удостоверение гражданина Украины; удостоверение на постоянное проживание; вид на жительство; удостоверение беженца и т.д.)
    • документы, подтверждающие право лица на проживание в квартире, доме.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Доброго дня, Артем.

    1. Какие документы нужно подготовить и куда обращаться для выписки и прописки.

    2. Нужен ли все же военный билет для этого.

    Для реєстрації місця проживання так і зняття, Вам потрібно звернутись до Центру надання адміністративних послуг за місцем своєї реєстрації.

    Вам необхідно подати наступні документи:

    • Документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Це може бути паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.
      • Якщо реєструється дитина, яка не досягла 16 років, то подається свідоцтво про народження;
    • Квитанцію про сплату адміністративного збору (за реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання сплачується адміністративний збір:
      • у разі звернення особи протягом 30 днів з моменту зняття з реєстрації - в розмірі 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати;
      • у разі звернення особи з порушенням зазначеного терміну - в розмірі 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати.
      • У разі реєстрації місця проживання одночасно зі зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується тільки за одну адміністративну послугу і зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання);
    • Документи, що підтверджують право особи на проживання в даному приміщенні. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права на користування житловим приміщенням, договір оренди або інші документи. У разі якщо таких документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки за згодою власника житла (якщо власників кілька - за згодою всіх власників);
    • Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    Щодо військового квитка, зверніться до місцевого військового комісаріату за місцем Вашої реєстрації, Там вони Вам нададуть інформацію щодо того чи перебували Ви на військовому обліку і чи є у них в наявності Ваш військовий квиток.

    Якщо будуть додаткові запитання, звертайтесь, буду рада відповісти.

    Успіхів Вам.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    1. Какие документы нужно подготовить и куда обращаться для выписки и прописки.

    Перелік необхідних документів для зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи

    1) заява про зняття (видається органом реєстрації);

    2) документ до якого вносяться відомості про місце проживання;

    3) свідоцтво про народження (якщо дитина не досягла 16 років);

    4) квитанція про сплату адміністративного збору / крім реєстрації місця перебування (сплачену у відділенні банку);

    5) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

    6) рішення суду, яке набрало законної сили (за необхідністю);

    7) свідоцтво про смерть;

    8) повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС (із зазначенням відповідних реквізитів паспорта померлої особи або документа про смерть);

    9) інші документи, які свідчать про припинення:

    підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства;

    підстав для проживання бездомної особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту;

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі та інших визначених законодавством документів).

    10) документ, що посвідчує особу представника;

    11) документ, що підтверджує повноваження особи як представника (у разі подання заяви представником особи).

    2. Нужен ли все же военный билет для этого.- да

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Щодо Ваших питань

    Для зняття з місця реєстрації та реєстрацію місця проживання вам необхідний паспорт, ідентиф код, військовий квиток з відміткою.

    Послуги по знятю та постановці на облік надає ЦНАП або сільські ради за місцем вашого проживання.

    Тобто, дійсно вам для здійснення подальших дій необхідно отримати війсковий квиток.

    Для зазначеного вам необхідно з документами звернутися до вашого военкомату та пройти мед комісію, зважаючи на ваш вік на службу вас не призвуть, але за порушена взяття на військовий облік, вас можуть притягнути до адмін. відповідальності у сумі 510 грн. до 850 грн.

    В подальшому, ви отримуєте військовий квиток, з ним та паспорт, ідентиф. код звертаєтесь до сільради та виписуєтесь.

    Потім звертаєтесь до сільради або ЦНАПу за місцем нової реєстрації для реєстрації у новому місці:

    Знову з паспортом, ідентиф. код., військовим квитком, та документами підтверджуючими право власності на майно, або з власником майна, сплачуєте адмін збір та реєструєтесь у новому місці.

    І можете спокійно продавати майно.

    Успіхів.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    "58. Органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб:

    здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок районних (міських) військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання (додаток 15);

    надсилають щомісяця до 5 числа до районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних (додаток 16);...";

    "16. Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного...

    24. З метою забезпечення персонально-первинного обліку призовників і військовозобов’язаних виконавчі органи сільських, селищних та міських рад здійснюють:

    взяття на військовий облік громадян, які прибули на нове місце проживання до адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, тільки після їх взяття на військовий облік у районному (міському) військовому комісаріаті;

    зняття з військового обліку громадян після їх вибуття в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) до нового місця проживання тільки після їх зняття з військового обліку в районному (міському) військовому комісаріаті;...".

    Другими словами, сельсовету, как органу воинского учета граждан оснований для принятия на учет, поскольку не меняется административно-территориальная единица (местность), нет, т.е. требовать военно-учетный документ; как органу регистрации места жительства граждан - есть основания требовать этот документ о пребывании на воинском учете по месту жительства.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    Стаття 38. Обов’язки органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, закладів освіти, посадових осіб, призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання правил військового обліку

    2. Органи реєстрації місця проживання чи перебування осіб (крім випадків, передбачених Кабінетом Міністрів України) зобов’язані здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання.

    ВИМОГИ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних (Додаток 15 до Порядку - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) військового комісаріату про взяття (зняття) призовника або військовозобов’язаного на військовий облік за новим місцем проживання чи перебування. У разі відсутності такої відмітки призовник або військовозобов’язаний направляється до відповідного районного (міського) військового комісаріату для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

    3. Дані про призовників і військовозобов’язаних, які зареєстрували своє місце проживання, зазначаються у повідомленні про місце перебування призовників і військовозобов’язаних від органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України