Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 01 червня 2021, питання №43168 150₴

Самокат з двигуном 0,35см куб і правове використання

з вікіпедії:
"Самокат, також ро́лер[1] — колісний транспортний засіб, що приводиться в рух відштовхуванням ногою від землі.
У сучасному виконанні найчастіше являє собою майданчик для ніг (під назвою дека), з нековзним покриттям подібним до матеріалу шліфувальної шкурки, між двома колесами, розташованими одне за другим. Спереду до платформи кріпиться вертикальна стійка-кермо, як правило регульована по висоті, з прогумованими ручками. При їзді водій відштовхується одною ногою від землі, стоячи другою на деці і тримаючись за кермо."

1. Чи являється самокат з двухтактним двигуном (це як електросамокат, тільки на бензині працює, фото в приєднаних файлах, об'єм 0,35см куб) механічним транспортним засобом? Яка норма закону чи підзаконного акту це визначає?

2. В мене вже відкрита категорія В для водіння легкових транспортних засобів.
До якої категорії засобів для пересування відноситься така річ, як самокат з двигуном, об'ємом 0,35см куб ?

3. Чи обов'язковий шолом, керуючи таким засобом для пересування (з точки зору закону)?

4. Чи потрібно таку річ оформляти в МРЕО? Якщо так, то який порядок дій для цього?

5. Згідно "Віденська конвенція про дорожній рух" категорії А1 - це мотоцикли до 125 см куб. Чи доцільно керуватися такою конвенцією при спілкуванні з патрульними поліцейськими?

У випадку правомірності цієї конвенції, і попри те, що в Украині визнається і діє принцип верховенства права, поліцейські всеодно можуть намагатися незаконно оформити постанову, наприклад, про відсутність прав на керування засобом пересування (самокат на бензиновому двигуні).

6. Таким чином, якими законами чи нормативно-правовими актами потрібно керуватися, якщо патрульна поліція буде незаконно потребувати наявність прав, наприклад, з категорією А1, у випадку, якщо права з категорією А1 для такого засобу пересування не потрібні?

7. У якому випадку користувач самоката з двигуном не являється водієм такого самоката? Лише коли стоїть на ньому (їде) чи коли веде пішки руками, чи як?


Відповіді юристів (6)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Отже, згідно ПДР України в редакції 2019 року, в п.1.10 зазначено:

    • Механічний транспортний засіб — транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;
    • Мопед — двоколісний транспортний засіб, що має двигун з робочим об'ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт;
    • Мотоцикл — двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об'ємом 50 куб. см і більше або електродвигун 4 кВт і більше; До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг;

    Згідно поданої вище інформації робимо висновок - для того щоб ваш транспортний засіб (електроскутер, мотоцикл із електродвигуном) відповідав категорії механічний транспортний засіб, йому необхідний елктродвигун із потужністю понад 3 кВт.

    Який електротранспорт не потребує реєстрації в Україні:

    • Гіроборди, гіроскутери, моноколеса, електроскейти;
    • Електровелосипеди, гібридні велосипеди;
    • Електроскутери із потужністю двигуна до 3 кВт;
    • Мінібайки та електромотоцикли із потужністю двигуна до 3 кВт;

    Про реєстрацію все зрозуміло, але досить часто забувають питання правил дорожнього руху, а саме чи необхідні водійське посвідчення і додаткові документи для керування таким транспортом?

    Відповідно до п. 2.1 "Водій механічного транспортного засобу має мати при собі "посвідчення на право керування відповідної категорії, реєстраційний документ… страховий поліс обов’язкового страхування цивільної відповідальності". Спробуємо розібратись і в цьому.

    Кожен водій траспортного засобу, що виїхав на дорогу - автоматично стає учасником дорожнього руху та обовязково мусить дотримуватись правил дорожнього руху. Тобто не важливо чи ваш транспортний засіб обладнаний електродвигуном із потужністю менше або більше 3 кВт - на дорозі діють правила, яких необхідно дотримуватись беззаперечно, в іншому випадку - можливі ДТП, причому із смертельними наслідками. Отже, перш за все для власної безпеки необхідно добре знати правила дорожнього руху і мати документ, що підтверджує проходження навчання із відміткою про допуск до керування відповідною категорією транспортних засобів. Таким документом в Україні є посвідчення водія.

    Категорії в посвідченні водія, які відповідають типам мототранспорту:

    • «А1» – мопеди, моторолери та інші двоколісні ТЗ з об’ємом двигуна до 50 куб. см або електродвигуном до 4 кВт;
    • «А» – мотоцикли ( у т.ч. з боковим причепом) та інші двоколісні ТЗ з об’ємом двигуна 50 куб. см і більше або електродвигуном 4 кВт і більше;
    • «В1» – квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) ТЗ, з максимальною масою не більше 400 кг.

    Страховий поліс обов’язкового страхування цивільної відповідальності, другий за важливістю документ, отримати не вдасться - оформити страхівку можна тільки за наявності свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Тому потрібно намагатись не створювати аварійні ситуації на дорозі, бо у випадку доведення вашої вини - відшкодовувати доведеться із власної кишені. Також слід звернути увагу на п.11.7 ПДР - "Транспортні засоби, швидкість руху яких не повинна перевищувати 40 км/год. або які з технічних причин не можуть розвивати таку швидкість, повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується обгін, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом".

    В заключение ряд правил, которых стоит придерживаться при езде по городу на электросамокатах:

    — Надевайте шлем и защиту;

    — Обозначайте себя LED подсветкой, ходовыми огнями и т.д;

    — Старайтесь держаться велосипедных дорожек, крайних правых полос на

    дорогах, при езде по тротуару, при обгоне пешеходов или встречном

    разъезде, не разгоняйтесь до скорости, которая не позволит вам мгновенно

    остановиться!

    — Как пешеходы, так и водители ещё не скоро привыкнут к появлению новых

    участников дорожного движения, поэтому максимально старайтесь не

    провоцировать, не создавать неудобств и препятствий в движении (выезды

    на средние и крайние левые полосы оживлённых проспектов, скоростная езда

    по тротуарам и местам скопления пешеходов и т.д.)

    — Ну и конечно знайте и придерживайтесь ПДД не только как пешеходы, но и как водители.

    ознакомьтесь - https://ukraine.segodnya.ua/ukraine/voditeley-samo...

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    сучасному виконанні найчастіше являє собою майданчик для ніг (під назвою дека), з нековзним покриттям подібним до матеріалу шліфувальної шкурки, між двома колесами, розташованими одне за другим. Спереду до платформи кріпиться вертикальна стійка-кермо, як правило регульована по висоті, з прогумованими ручками. При їзді водій відштовхується одною ногою від землі, стоячи другою на деці і тримаючись за кермо."

    https://autogeek.com.ua/lehalizatsiia-elektrotrans...

    ознакомьтесь так же

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    1. Пункт 1.10 ПДД определяет, что:

    • транспортное средство – устройство, предназначенное для перевозки людей или грузов, а также установленного на нем специального оборудования или механизмов;
    • механическое транспортное средство – транспортное средство, приводимое в движение с помощью двигателя. Этот срок распространяется в том числе на транспортные средства с электродвигателем мощностью свыше 3 кВт;
    • мопед – двухколесное транспортное средство, которое имеет двигатель с рабочим объемом до 50 куб или электродвигатель мощностью до 4 кВт.

    2. Любое транспортное средство, приводимое в движение с помощью двигателя внутреннего сгорания, независимо от его рабочего объема принадлежит к механическим транспортным средствам.Согласно п.2.13 ПДД к транспортным средствам категории А1 относятся мопеды, мотороллеры и другие двухколесные транспортные средства, которые имеют двигатель с рабочим объемом до 50 куб или электродвигатель мощностью до 4 кВт.

    При этом пунктом 3 Положения о порядке выдачи удостоверений водителя, утвержденного постановлением КМУ от 08.05.1993 № 340, предусмотрено, что транспортные средства, управление которыми разрешается при наличии удостоверения водителя, подразделяются на следующие категории, в частности, А1 – мопеды, мотороллеры и другие двухколесные (трехколесные) транспортные средства, которые имеют двигатель с рабочим объемом до 50 куб. сантиметров или электродвигатель мощностью до 4 кВт.

    Наличие водительского удостоверения и регистрационного документа предусмотрено исключительно для “механических” транспортных средств. Механическими считают электроскутеры с электродвигателем мощностью от 3 до 4 кВт, а также все ТС с двигателем внутреннего сгорания.3. Шлем обязателен.

    4. Регистрация обязательна. ТС необходимо предоставить в сервисный центр МВД.

    ІНСТРУКЦІЯ про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0123-11#Text

    5. Самокат это не мотоцикл.

    6. Права необходимы - А1.

    7. На дороге все являются участниками дорожного движения. Если Вы ведете самокат пешком то права не нужны.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    - 1. Чи являється самокат з двухтактним двигуном (це як електросамокат, тільки на бензині працює, фото в приєднаних файлах, об'єм 0,35см куб) механічним транспортним засобом? Яка норма закону чи підзаконного акту це визначає? - так.

    ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%...):

    механічний транспортний засіб - транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;

    - 2. В мене вже відкрита категорія В для водіння легкових транспортних засобів.До якої категорії засобів для пересування відноситься така річ, як самокат з двигуном, об'ємом 0,35см куб ? - на керування таким самокатом потрібна наявність водійського посвідчення з категорією А1.

    3. Чи обов'язковий шолом, керуючи таким засобом для пересування (з точки зору закону)? - ні. Потрібен лише під час руху на мотоциклі і мопеді (це визначено підпунктом "г" пункту 2.3 ПДР).

    - 4. Чи потрібно таку річ оформляти в МРЕО? Якщо так, то який порядок дій для цього? - так.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...)

    1. Цим Порядком встановлюється єдина на території України процедура державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (далі - транспортні засоби), оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків.

    6. Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС або через центри надання адміністративних послуг.

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність, для юридичних осіб - організаційно-розпорядчий документ про проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів та видана юридичною особою довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України "Про дорожній рух").

    - 5. Згідно "Віденська конвенція про дорожній рух" категорії А1 - це мотоцикли до 125 см куб. Чи доцільно керуватися такою конвенцією при спілкуванні з патрульними поліцейськими? - ні, так як 125 см куб це верхня межа, а не нижня (тобто, на керування транспортним засобом з об'ємом двигуна до 125 см куб повинна бути категорія А1).

    - 6. Таким чином, якими законами чи нормативно-правовими актами потрібно керуватися, якщо патрульна поліція буде незаконно потребувати наявність прав, наприклад, з категорією А1, у випадку, якщо права з категорією А1 для такого засобу пересування не потрібні? - права з категорією А1 потрібні.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#...):

    3. Транспортні засоби, керування якими дозволяється за наявності посвідчення водія, залежно від їх типів і призначення поділяються на категорії:

    А1 - мопеди, моторолери та інші двоколісні (триколісні) транспортні засоби, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт.

    А - мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше;

    - 7. У якому випадку користувач самоката з двигуном не являється водієм такого самоката? Лише коли стоїть на ньому (їде) чи коли веде пішки руками, чи як? - коли не керує самокатом (тобто, не їде на ньому).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Верховна Рада прийняла у першому читанні закон щодо легкого електротранспорту: сігвеї, гіроскутери та самокати офіційно впишуть у правила як учасників дорожнього руху

    4 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який фактично легалізуватиме електричні скутери та самокати, cігвеі, гіроборди, гіроскутери тощо. Наразі власники такого транспорту фактично прирівнюються до пішоходів, хоча рухаються із більшою швидкістю. Після набуття чинності вони матимуть свою категорію і стануть повноцінними учасниками дорожнього руху: зі своїми правами та обов’язками.

    Мова йде пропроект Закону № 3023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху (користувачів персонального легкого електротранспорту, велосипедистів та пішоходів)». Його зареєстрували у лютому цього року.

    Згідно з документом, в Україні пропонують створити ще одну категорію учасників дорожнього руху — «користувачі персонального легкого електротранспорту». Це особи, які використовують одно-, дво- або триколісний транспорт з електродвигуном, крім інвалідних колясок та велосипедів. Зміни передбачають визначення прав водіїв таких апаратів, правила їхнього пересування та обов’язки у разі порушення цих правил.

    Зокрема, водії такого легкого електротранспорту будуть зобов’язані рухатися дорогами та велосипедними доріжками попутно з потоком. Якщо велодоріжок немає, дозволять їхати по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю. На автошляхах державного значення такий рух буде обмежено.

    Власники електросамокатів, моноколес та інших, мають обладнати свої засоби звуковими сигналами та світлоповертачами (якщо конструкція дозволяє), а в темний час доби — повинні мати ліхтар або фару та світлоповертальні елементи на одязі.

    5e5114b72cec2929469167.png

    Під час руху їм буде заборонено користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці, перевозити пасажирів, якщо це не передбачено конструкторськими особливостями, керувати засобом у стані сп’яніння.

    За порушення ПДР, таким водіям загрожуватиме 85 грн штрафу.

    Після прийняття закону, нові умови матимуть перехідний період — три місяці до набрання чинності. Протягом цього часу Кабмін має змінити нормативну частину, аби вона відповідала умовам закону: зокрема, внести зміни до Правил дорожнього руху.

    Не потребують реєстраціі:

    Гіроборди, гіроскутери, моноколеса, електроскейти;Електровелосипеди, гібридні велосипеди;Електроскутери із потужністю двигуна до 3 кВт;Мінібайки та електромотоцикли із потужністю двигуна до 3 кВт;

    Відповідно до п. 2.1 ПДД"Водій механічного транспортного засобу має мати при собі "посвідчення на право керування відповідної категорії, реєстраційний документ… страховий поліс обов’язкового страхування цивільної відповідальності".

    Реєстрація ТС необхідна.

    Посвідчення водія форми А1 також необхідно мати у наявності.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    1. Чи являється самокат з двухтактним двигуном (це як електросамокат, тільки на бензині працює, фото в приєднаних файлах, об'єм 0,35см куб) механічним транспортним засобом? Яка норма закону чи підзаконного акту це визначає?

    -Так.

    Норма закону:

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 10 жовтня 2001 р. № 1306

    ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%...

    "1.10. Терміни, що наведені у цих Правилах, мають таке значення:... механічний транспортний засіб - транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;... ".

    " 2. В мене вже відкрита категорія В для водіння легкових транспортних засобів.До якої категорії засобів для пересування відноситься така річ, як самокат з двигуном, об'ємом 0,35см куб"?

    - Категорія «А1», яка передбачає мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт.

    " 3. Чи обов'язковий шолом, керуючи таким засобом для пересування (з точки зору закону)"?

    - Не зобов’язані, але для власної безпеки маєте право і краще ним скористатися.

    Не зобов’язані так, як:

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 10 жовтня 2001 р. № 1306

    ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%...

    "2.3. Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний:... г) під час руху на мотоциклі і мопеді бути в застебнутому мотошоломі і не перевозити пасажирів без застебнутих мотошоломів;...". "4. Чи потрібно таку річ оформляти в МРЕО? Якщо так, то який порядок дій для цього"?

    - МРЕВ не існує є ТСЦ МВС України:

    https://hsc.gov.ua/kontakti/kontakti-gsts-pidrozdi...

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерствавнутрішніх справ України29.12.2015 № 1646

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України28 січня 2016 р.за № 156/28286

    ПОЛОЖЕННЯпро територіальний сервісний центр МВС:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0156-16#Text

    Це питання треба уточнювати в ТСЦ МВС України.

    "5. Згідно "Віденська конвенція про дорожній рух" категорії А1 - це мотоцикли до 125 см куб. Чи доцільно керуватися такою конвенцією при спілкуванні з патрульними поліцейськими"?

    -Ні, вона не підходить.

    "6. Таким чином, якими законами чи нормативно-правовими актами потрібно керуватися, якщо патрульна поліція буде незаконно потребувати наявність прав, наприклад, з категорією А1, у випадку, якщо права з категорією А1 для такого засобу пересування не потрібні"?

    - Треба посвідчення водія Категорії «А1», яка передбачає мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт.

    " 7. У якому випадку користувач самоката з двигуном не являється водієм такого самоката? Лише коли стоїть на ньому (їде) чи коли веде пішки руками, чи як"?

    - Коли не їде на ньому.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України