Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 07 июня 2021, вопрос №43405 150₴

Поставщик подает в суд

Добрый день. В феврале и марте купили сырье, рассчитаться должны были в течение 30 дней (есть договор). В связи со сложной ситуацией на рынке Украины рассчитываемся до сих пор. Платим еженедельно. Поставщик угрожает судом. Претензию прислали укрпочтой, но мы ее не получали. Может ли поставщик подать в суд быстро, без актов сверки? Мы еженедельно оплачиваем часть долга.

Ответы юристов (15)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Добрый день! Конечно, если вы нарушили условия оплаты по договору (не "еженедельно", как вы оплачиваете, а в другой предусмотренный договором срок) - ваш поставщик может быстро подать в суд независимо от того получили ли вы претензию или нет и без актов сверки.

    Уверен, что поставщик давно бы уже обратился в суд, но так как вы хоть как-то оплачиваете поставку (еженедельно) ваш поставщик не обратиться в суд (при условии дальнейшей оплаты вами задолженности). Суд это долго, дорого и не факт, что суд будет выигрышным для вашего поставщика и что вы будете выполнять решения суда в сроки. А так как вы оплачиваете, то поставщику легче давить на вас психологически (претензии, запугивания насчет обращения в суд) чтобы получать от вас оплату (хоть и не вовремя).

    • Дарья Клиент 2 года назад
      Спасибо. А как рассчитывается сумма долга для суда, если она уменьшается регулярно?
      • Винограденко Антон Анатолійович

        Истец (т.е. ваш поставщик) сам определяет размер задолженности на момент подачи искового заявления в суд. И они должны в суде довести, что задолженности именно такая, какая указана в исковом заявлении.п.с. Если вы подпишите акт сверки - то шансы для принятия положительного решения в суде в пользу вашего поставщика - увеличатся.

        • Дарья Клиент 2 года назад

          Если все таки поставщик подаст в суд, к примеру сегодня они передали договор и расходные накладные юркомпании, нас уведомят о том что будет судебное заседание? И кто уведомит? сам истец или суд?

          • Каландирець Артем Віталійович

            Добрый день, Дарья!

            Поставщик имеет право подать на Вас в суд без актов сверки и направления претензии. Вместе с тем исход подачи иска может зависеть от условий договора. Например, положение об обязательном досудебном урегулировании спора может быть основанием для того, чтобы иск суд оставил без рассмотрения (опять же это зависит от судьи и его взглядов на те или иные положения договора).

            Сума долга рассчитывается состоянием на дату подачи иска. Плюс не забывайте о штрафах/пене (которые возможно предусмотрены Вашим договором). Факт выполнения долговых обязательств не является основанием для освобождения Вас от начисления штрафов/пени. Ваш контрагент вправе при подаче иска осуществить расчет штрафов/пени с даты просрочки по дату фактического захода денег на его счет. В вашем случае (если Вы платите частями) расчет штрафов/пени будет разбит на периоды и по каждому периоду будет своя сумма. Для предварительного расчета штрафов Вы можете воспользоваться специальными калькуляторами (например, https://ips.ligazakon.net/calculator/ff).

            Также во время расчета штрафов дополнительно будет учитываться (рассчитываться) индекс инфляции согласно ст. 625 Гражданского кодекса Украины и годовой %.

            По поводу уведомления в суд. Не хочу морочить Вас сложными нормами, поэтому напишу небольшие короткие факты о суде в Вашем случае. Судебное заседание будет происходить по месту нахождения/регистрации Вашего юридического лица в хозяйственном суде. Еще до судебного решения об открытии производства Вы получите иск по почте от Вашего контрагента. По месту регистрации Вашего юридического лица придет решение суда об открытии производства, в котором будет указана дата и время заседания, а также кабинет в котором будет происходить заседание. С момента получения решения об открытии производства у Вас будет 15-ть дней на подачу отзыва на иск, в котором Вы сможете изложить свой взгляд на ситуацию.

            Отдельно обозначу, что в Вашем случае лучше отреагировать на претензию и искать компромисс с контрагентом (договариваться о рассрочке долга). Суд не выгоден Вам (так как у Вас минимальные шансы доказать свою правоту) и не выгоден контрагенту (так как это дополнительные затраты в виде судебных издержек + время + затраты на юристов).

            Также обращаю Ваше внимание, что в случае проигрыша в суде на Вас будет возложен судебный сбор и в случае если интересы контрагента будет представлять адвокат могут потребовать возмещение затрат на его наем. Т.е. Вам очень и очень невыгодно идти с контрагентом в суд.

            Еще необходимо уточнить, что описанные Вами причины неуплаты не являются форс-мажором. Последний кстати должен подтверждаться выводом ТПП, которая такой вывод Вам с большой долей вероятности не даст. Не говоря уже об условиях уведомления и тд., которые могут быть предусмотрены Вашим договором.

            Если интересует более подробный анализ условий договора, предварительный расчет штрафов, анализ рисков, подготовка ответа на претензию, подготовка отзыва на иск, то обращайтесь в сообщения на сайте.

    Винограденко Антон Анатолійович
    26.7%

    Да, истец должен при подаче иска в суд отправить документы вам почтой (Укрпочтой)/

    Господарський процесуальний кодексй України:

    Стаття 164. Документи, що додаються до позовної заяви

    1. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

    1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

    И согласно ст. 176 этого же Кодекса:

    Стаття 176. Відкриття провадження у справі

    1. За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

    Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не є підприємцем, суд відкриває провадження протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

    2. Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються:

    1) найменування господарського суду, прізвище та ініціали судді, який відкрив провадження у справі, номер справи;

    2) найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб);

    3) предмет та підстави позову;

    4) за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа;

    5) дата, час і місце підготовчого засідання, якщо справа буде розглядатися в порядку загального позовного провадження;

    6) дата, час і місце проведення судового засідання для розгляду справи по суті, якщо справа буде розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін;

    7) результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін;

    8) строк для подання відповідачем відзиву на позов;

    9) строк подання пояснень третіми особами, яких було залучено при відкритті провадження у справі;

    10) строки для подання відповіді на відзив та заперечень, якщо справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження;

    11) веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

    3. Якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

    4. Якщо суд в ухвалі про відкриття провадження у справі за результатами розгляду відповідного клопотання позивача вирішує розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, суд визначає строк відповідачу для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, який не може бути меншим п’яти днів з дня вручення ухвали.

    5. Ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

    6. У разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

    7. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п’яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду.

    8. Суддя з метою визначення підсудності може також користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

    9. Якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

    10. Якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

    11. Суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п’яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

    12. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

    13. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Постачальник має право подати позов до суду про стягнення заборгованості моральноіі шкоди та інших витрат

    Постачальник направив Вам претензію ,якщо у термін 30-ть днів ,Ви не надасте мотивовану відповідь письмово .

    Постачальник має повне право подати позов до суду( у двох примірниках) .

    Суд направить Вам ухвалу про відкриття провадження на адресу,що вказана у позовній заяві ,а також всі матеріали справи з доказами ,долученими до позову.

    В ухвалі буде вказано термін подачі відзиву на позовну заяву.

    Частиною 7 статті 178 ЦПК України передбачено, що відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Я бы на месте вашего кредитора направил в ваш адрес акт сверки расчетов составленный бухгалтерией кредитора, сопроводительное письмо с требованием подписаться и в течении 3-х дней наш экземплярах вернуть. Заказным с описью в ваш адрес. Через неделю подаём в суд либо с подписанным вами актом, либо только с нашим вариантом и сопроводительным письмом. Сумма иска будет равна сумме, указанной в акте сверки. Отсюда и судебный сбор. Если вы в суд предоставите документы об оплате суд взыщет сумму, которая не оплачена, судебный сбор взыщет полностью, потому что всё что не было оплачено до обращения в суд это обосновано.

    Так что можно продать очень быстро и сумму иска определить, а потом уточнить если потребуется.

    Костромина Виктория

    Поставщик угрожает судом. Претензию прислали укрпочтой, но мы ее не получали. Может ли поставщик подать в суд быстро, без актов сверки? Мы еженедельно оплачиваем часть долга.

    конечно могут подать

    А как рассчитывается сумма долга для суда, если она уменьшается регулярно? подадите в суд квитанции про оплату и суд отминусует

    Если все таки поставщик подаст в суд, к примеру сегодня они передали договор и расходные накладные юркомпании, нас уведомят о том что будет судебное заседание? И кто уведомит? сам истец или суд?

    истец отправят копии иска и документов

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Дійсно, можливість подачі позовної заяви достатньо висока, але я не думаю, що у даному випадку вона матиме місце.

    Пояснюю чому.

    По-перше, в принципі, позов про витребування коштів можна було подати і раніше, коли фінанси вже по суті не були сплачені. Однак я так розумію що Ви дійшли згоди з кредитором щодо поступової сплати коштів.

    По-друге, судовий процес, як правильно зазначив колега Винограденко, це довгий та фінансово затратний час, а враховуючи поступові надходження від вас коштів це і не зовсім логічно та обгрунтовано.

    І, по-третє, не факт що кредитор отримує у підсумку позитивне рішення суду.

    У випадку все таки подачі позовної заяви, Ви отримаєте її копію на свою поштову адресу і зможете ознайомитися та подати відзив на позовну заяву.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Щодо вашого питання

    Так вашому контрагенту нічого не мішає подати до суду, але погоджуюсь з думками колег, що скоріше за все це лише пусті балачки,

    з ваших слів зрозуміло, що ви частково належно виконуєте зобов'язання, по друге пред'явлення претензії скоріше за все просто спосіб маніпуляції.

    Для подачі позову потрібні докази та час, що не убезпечує від отримання задовільного рішення.

    Проте все рекомендую належним чином узгодити правовідносини, що виникли у вас з контрагентом, а саме передивитись умови договору, можливо укласти додаткову угоди, провести коригування суми відповідно до фактичного виконання умов і так дійсно не завадить узгодити суму заборгованості провівши звірки.

    Успіхів.

    Каландирець Артем Віталійович

    Очень интересно читать мнение коллег о «скорее всего» невозможности подачи иска в суд, так как контрагенту не нужны эти проблемы и издержки. Вместе с тем, такую оценку дают без оценки условий договора, без оценки сумы задолженности, штрафных санкций и тд. Как-то это не совсем профессионально.

    Касательно же перспектив подачи иска, то могу основываясь на статистике работы своего юридического отдела в компании сказать, что роли не играет сумма. Будь это даже минимальная задолженность, мы готовим иск об взыскании задолженности, особенно когда уверены в своей позиции. Судебное заседания проходят в письменном производстве, участие не требуется и поэтому уменьшаются затраты. Судебный сбор возвращается, а головная боль в виде задолженности закрывается. Нам куда проще пойти в суд, чем «мурыжить» несколько месяцев контрагента звонками и письмами.

    Опять же, оценивать риски необходимо основываясь на конкретных документах и расчетах.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Дарья!

    Угроза подачи иска, а не сам иск, а сама подача не означает его удовлетворение судом.

    При подачи иска, Вы имеете право подать отзыв на иск об отказе в его удовлетворении.

    При этом, Вы оплачиваете задолженность еженедельно.

    ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 6, ст.56):

    Господарський процесуальний... | від 06.11.1991 № 1798-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 161. Види та зміст заяв по суті справи

    1. При розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

    2. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

    3. Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках.

    4. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

    5. Суд може дозволити учаснику справи подати додаткові пояснення щодо окремого питання, яке виникло при розгляді справи, якщо визнає це необхідним.

    Стаття 162. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

    Стаття 163. Ціна позову

    1. Ціна позову визначається:

    1) у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку;

    2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна;

    3) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

    2. Якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред’явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при розгляді справи.

    3. У разі збільшення розміру позовних вимог або зміни предмета позову несплачену суму судового збору належить сплатити до звернення в суд із відповідною заявою.

    Стаття 164. Документи, що додаються до позовної заяви

    1. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

    1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

    2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

    2. Позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

    3. У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

    4. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

    5. До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

    Стаття 165. Відзив

    1. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    2. Відзив підписується відповідачем або його представником.

    3. Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;

    3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

    4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, наданих позивачем, з якою відповідач погоджується;

    5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

    6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

    7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

    8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    4. Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

    5. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

    6. До відзиву додаються:

    1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

    2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

    7. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

    8. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    9. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами".

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Хозяйственный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#n1516):

    "Стаття 222. Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності

    1. Учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

    2. У разі необхідності відшкодування збитків або застосування інших санкцій суб'єкт господарювання чи інша юридична особа - учасник господарських відносин, чиї права або законні інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав або інтересів має право звернутися до нього з письмовою претензією, якщо інше не встановлено законом.

    3. У претензії зазначаються:

    повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та особи (осіб), якій претензія пред'являється;

    дата пред'явлення і номер претензії;

    обставини, на підставі яких пред'явлено претензію;

    докази, що підтверджують ці обставини;

    вимоги заявника з посиланням на нормативні акти;

    сума претензії та її розрахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці;

    платіжні реквізити заявника претензії;

    перелік документів, що додаються до претензії.

    4. Документи, що підтверджують вимоги заявника, додаються в оригіналах чи належним чином засвідчених копіях. Документи, які є у другої сторони, можуть не додаватися до претензії.

    5. Претензія підписується повноважною особою заявника претензії або його представником та надсилається адресатові рекомендованим або цінним листом або вручається адресатові під розписку.

    6. Претензія розглядається в місячний строк з дня її одержання, якщо інший строк не встановлено цим Кодексом або іншими законодавчими актами. Обгрунтовані вимоги заявника одержувач претензії зобов'язаний задовольнити.

    7. При розгляді претензії сторони у разі необхідності повинні звірити розрахунки, провести експертизу або вчинити інші дії для забезпечення досудового врегулювання спору.

    8. Про результати розгляду претензії заявник має бути повідомлений письмово. Відповідь на претензію підписується повноважною особою або представником одержувача претензії та надсилається заявникові рекомендованим або цінним листом або вручається йому під розписку." -

    в этой части поставщик вправе, но не обязан обращаться к Вам с претензией перед обращением в суд с иском.

    Хозяйственный процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1798-12#Text):

    "Стаття 161. Види та зміст заяв по суті справи...

    2. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву..." -

    в этой части, также не предусмотрено обязанности истца обращаться перед подачей иска к должнику с претензией (в том числе, с актом сверки); с другой стороны, поскольку это право, а не обязанность, то неполучение ее Вами не может расцениваться судом как нарушение процессуального законодательства и вменяться Вам в вину.

    Что касается частичной оплаты долга, в иске должен быть приведенный (приложенный) полный и точный расчет суммы (цены) иска, против которого Вы (ответчик) вправе изложить в отзыве на иск свой расчет с учетом неучтенных истцом Ваших платежей (а также сумм, излишне начисленных на эти суммы)

    Савченко Олександр
    23.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Господарський кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15/conv#n1...):

    Стаття 193. Загальні умови виконання господарських зобов'язань

    1. Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

    До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

    Стаття 265. Договір поставки

    1. За договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

    6. Реалізація суб'єктами господарювання товарів негосподарюючим суб'єктам здійснюється за правилами про договори купівлі-продажу. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    Стаття 712. Договір поставки

    2. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

    Стаття 691. Ціна товару

    1. Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

    Стаття 692. Оплата товару

    1. Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

    2. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

    3. У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

    4. Якщо покупець відмовився прийняти та оплатити товар, продавець має право за своїм вибором вимагати оплати товару або відмовитися від договору купівлі-продажу.

    5. Якщо продавець зобов'язаний передати покупцеві крім неоплаченого також інший товар, він має право зупинити передання цього товару до повної оплати всього раніше переданого товару, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

    Может ли поставщик подать в суд быстро, без актов сверки? - звичайно. Адже, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Тобто, покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною та в строки, встановлені в договорі. Однак, Ви порушили зобов'язання (прострочили його виконання), що спричинило заборгованість. Крім того, згідно ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Ну і можливо умовами договору передбачено сплату неустойки за порушення зобов'язання.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України