Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 03 липня 2021, питання №44402

Праця жінки при вагітності

Доброго дня.
Працюю в ТОВ по графіку 2/2 (день/ніч). Принесла довідку про те, що стала на облік по вагітності. Мені скоротили зміни(нічні прибрали), залишили лише зміни вдень по графіку 1/3, не запропонували графік день/день наприклад зі збереженням середньої заробітної плати. І з цього виходить, що зарплата зменшиться більш ніж вдвічі. Що потрібно робити в такому випадку? Чи має право роботодавець зменшувати кількість змін? Я знаю, що в нічний час вагітні не працюють і погоджуюся з цим, але я готова працювати в денні зміни, щоб отримувати зарплату, яку отримувала. Я повідомила про це роботодавця, на що отримала відповідь: «в нас немає, що вам запропонувати».

Відповіді юристів (1)

    Юрій
    Юрій 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня!

    Стаття 178 КЗпП передбачає, що вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

    Якщо заробіток осіб, зазначених у частинах першій і третій цієї статті, на легшій роботі є вищим, ніж той, який вони одержували до переведення, їм виплачується фактичний заробіток.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України