Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 24 июля 2021, вопрос №45710 150₴

Как переоформить авто, если владелец умер?

Добрый день!
Приобрели авто по тех паспорту. Когда начали искать владельца, оказалось что его нет в живых уже несколько лет. Никто из родственников в наследство не вступил и найти их не можем. Возможно ли как-то оформить авто на себя если на руках только технический паспорт транспортного средства?
Можно ли получить решение суда, о том что этот автомобиль принадлежит нам? Или как это можно сделать без родственников?

Ответы юристов (6)

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день, Татьяна!

    К сожалению, в данном случае без вступления в наследство не обойтись.

    В наследство могут вступить не только родственники, но и лица, которые совместно проживало с умершим на день его смерти не менее 5 лет. Подобные факты устанавливаются в судебном порядке.

    Воспользуйтесь этим положением законодательства и сможете приобрести авто у наследника - нового собственника.

    Всех Вам благ!

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Сообщаю следующее

    Вариант: Завещание написано!!

    В случаи если завещание было написано. Наследник или наследники должны обратиться в государственную нотариальную контору по месту открытия наследства с заявлением о его принятии.

    2 Вариант: Завещание не написано!!

    Если завещание не написано, имущество покойного (в том числе и автомобиль) переходит к близким родственникам, которые являются его наследниками по закону. Все наследники должны фактически вступить во владение имуществом.

    Если в наследство переходит авто – просто взять техпаспорт на данное транспортное средство и ключи для того чтобы перегнать машину (в гараж или на стоянку) так как пользоваться ею нельзя еще в течение полугода. Этот способ вступления во владение наследством применяется обычно теми наследниками, которые проживали совместно с наследодателем.

    В случаи если человек проживает в другом городе и не может фактически вступить во владение имуществом, он должен подать заявление о принятии наследства в государственную нотариальную контору.

    Установленный законодательством срок принятия наследства – полгода с момента смерти наследодателя.(6МЕСЯЦЕВ).

    После этого государственный нотариус выдает свидетельство о праве на наследство. Наследники выплачивают госпошлину, которая составляет 0,5%, стоимости наследственного имущества (в данном случае автомобиля). Стоимость автомобиля указывается в экспертном акте оценки транспортного средства.

    Данное свидетельство является документом, на основании которого машина может быть переоформлена на имя наследника в органах МВС. После регистрации автомобиля наследник имеет полное право пользоваться им или же распорядиться по своему усмотрению (продать, подарить и т. п.).

    ... Или раньше

    Если в государственной нотариальной конторе есть точные данные, что других наследников нет, то свидетельство о праве на наследство может быть выдано и ранее чем через полгода. В случае возникновения между наследниками спора - раздел наследства происходит в судебном порядке.

    Название услуги Сроки Стоимость

    Юридические лица

    Оформление наследства 2-3 дня 3 000 грн.

    Для оформления наследства Вам понадобиться следующий пакет документов:

    Для оформление наследства у нотариуса:

    - свидетельство о смерти;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - документы удостоверяющие родство;

    - документы на автомобиль;

    - акт оценки(для расчета платежа нотариусу);

    - паспорт наследника.

    Платежи: 900-1050 грн + ГОС пошлина;

    Для переоформление автомобиля в центре МВС:

    - свидетельство на право наследства;

    - документы на автомобиль;

    - паспорт и идентификационный код наследника.

    Платежи: Общая затратная часть - 1850грн

    Вопрос 1: В какой срок нужно узаконить наследство?

    « Постанова КМУ № 1388

    Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб післяпридбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).»

    НЕОБХОДИМО, что бы кто-то принял наследство , получил свидетельство и продал вам авто как новый владелец или выдал новую ген доверенность.

    С Уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрий день, Тетяна!

    Згідно ст. 344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред`явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п`ятнадцять, а на рухоме майно - через п`ять років з часу спливу позовної давності. Втрата не з своєї волі майна його володільцем не перериває набувальної давності у разі повернення майна протягом одного року або пред`явлення протягом цього строку позову про його витребування. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

    Згідно п.9, 11, 13, 14 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 07.02.2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав», особа яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено Цивільним кодексом.

    При вирішенні спорів, пов`язаних із набуттям права власності за набувальною давністю, суди повинні враховувати, зокрема, таке:

    - володіння є добросовісним, якщо особа при заволодінні чужим майном не знала і не могла знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності;

    - володіння визнається відкритим, якщо особа не приховувала факт знаходження майна в її володінні. Вжиття звичайних заходів щодо забезпечення охорони майна не свідчить про приховування цього майна;

    - володіння визнається безперервним, якщо воно не переривалось протягом всього строку набувальної давності. У разі втрати не із своєї волі майна його давнісним володільцем та повернення цього майна протягом одного року або пред`явлення протягом цього строку позову про його витребування набувальна давність не переривається.

    Рішення суду, що набрало законної сили, про задоволення позову про визнання права власності за набувальною давністю є підставою для реєстрації права власності на транспортний засіб у відповідності до п.8 Порядку.

    Згідно Порядку №1388 в редакції від 08.11.2015 року 8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу , підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортнихзасобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України "Про дорожній рух").

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день!

    Вы верно очертили границы: или по линии наследства действовать или по решению суда. Иного пути - к сожалению нет.

    Для того или иного пути все же важен анализ документов и правомерности ваших исковых требований.

    В каком порядке вы приобретали по тех.паспорту. На тот момент же вам кто-то выдал доверенность?

    Человек, выдавший именно вам доверенность, уже не живой?

    Набирайте, оставляя лид на сайте на мое имя.

    Костромина Виктория
    33.3%

    Никто из родственников в наследство не вступил и найти их не можем. Возможно ли как-то оформить авто на себя если на руках только технический паспорт транспортного средства? Можно ли получить решение суда, о том что этот автомобиль принадлежит нам? Или как это можно сделать без родственников?

    если родственников нет или они не хотят оформлять наследство

    у Вас есть два варианта

    1. продолжать пользоваться дальше и так же продавать по техпаспорту

    2. пробовать подать в суд - по приобретательной давности

    Стаття 344. Набувальна давність

    1. Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

    Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

    Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

    2. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є.

    3. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред'явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п'ятнадцять, а на рухоме майно - через п'ять років з часу спливу позовної давності.

    Втрата не з своєї волі майна його володільцем не перериває набувальної давності у разі повернення майна протягом одного року або пред'явлення протягом цього строку позову про його витребування.

    4. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Савченко Олександр
    36.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 344. Набувальна давність

    1. Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

    4. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

    Для того, аби визнати право власності на автомобіль за набувальною давністю обов’язкова наявність всіх наступних умов:

    • володіння повинно бути добросовісним – особа, що володіє майном не знала та не могла знати про те, що вона не має підстав для набуття права власності;
    • володіння повинно бути відкритим – якщо особа, що володіє майном не приховує факту володіння та знаходження такого майна саме в цієї особи;
    • володіння повинно бути безперервним – не перериватися протягом всього строку набувальної давності.

    Таким чином, лише при наявності всіх 3 факторів – добросовісності, відкритості та безперервності суд може визнати право власності на автомобіль за набувальною давністю.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України