Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 16 августа 2021, вопрос №47093 150₴

Какой порядок действий борьбы с микрозаймами?

Сложилась следующая ситуация: примерно в январе месяце моя мама оформила на себя кредит в микрозайме, успешно погасила. По истечению более чем пол года, начали поступать смс из различных финансовых организаций и звонки по поводу погашения просроченной задолженности. Проверив маму по убки, я увидела, что висит множество разных кредитов в непонятных и неизвестных организациях. Что делать? И как правильно поступить? Естественно, нужно ехать писать заявление в полицию, просить у этих организаций экземпляры договоров, но как точно доказать свою правоту?

Ответы юристов (10)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Екатерина!

    Если Ваша мама не брала эти кредиты, то соответственно не обязана их возвращать, а ей необходимо обратиться с заявлением в данные кредитные организации и истребовать информацию, с копиями всех наявных у них документов по выдаче кредитов на имя Вашей матери.

    После изучения и анализа документов, принять решение об обращении:

    - с заявлением в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о мошенничестве с финансовыми ресурсами и подделке документов по ст.ст.222, 358 Уоловного кодекса Украины, с приложением к нему копий документов, о чём в полиции должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    - на основании наявных документов, с иском в суд о списании указанных сум, как обязательств по кредиту в отношении Вашей матери.

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Прежде всего нужно уведомить юридическое лицо, которое выставило Вам долг.(давало кредит)

    Напишите обращение (на сайте и заказным письмом на юридический адрес) – с пояснениями произошедшего, укажите, что кредит НА ВАС ОФОРМЛЕН третьими лицами, Сами кредит Вы не брали, и совершено уголовное правонарушение – мошенничество. (ст.190 КК Украины ) Также напишите жалобу в НБУ, - с просьбой провести проверку финансового учреждения в связи с выдачей кредита мошенникам. И в обязательном порядке обратиться с соответствующим заявлением в полицию. (КИБЕРПОЛИЦИЮ). Крайне важно составить заявление и пояснение к нему грамотно, с учетом всех квалифицирующих признаком.

    Справку с полиции о открытии производства направьте с заявлением в банки и МФО и НБУ и сохраните документы для судебного процесса так как в суде нужно будет доказать и требовать списать долг в пользу мошенников , которые воспользовались ситуацией и оформили кредит.

    ТАКОЖ надіслати вказану довідку з заявою на перевірку та оновлення кредитної історії Вашої до ТОВ Українське бюро кредитних історій рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    В заяві зазначте про необхідність повідомити Вас письмово у 15 -ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11 на зазначену Вами адресу у заяві.

    Надалі якщо вчасно повертаєте взяті кредити без прострочень - кредитна історія формується позитивним чином

    Також до вирішення ситуації уповноваженими органами необхідно зареєструвати Ваш паспорт, як такий над яким втрачено контроль власника , це унеможливить оформлення кредитів: https://www.ubki.ua/ru/lost-passport до з ясування обставин шахрайства.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 2 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Катерино!

    Вам треба письмово повідомити про те, що між Вами та колекторами не існує жодних відносин, за кредитом Ви до них ніколи не звертались, про інформацію яку вони вказують нічого не знаєте. Також вкажіть вимогу не турбувати Вас, бо в іншому випадку будете звертатися до поліції. Якщо не допоможе, звертайтеся до поліції, а колекторів повідомте про Ваше звернення до поліції. Також все спілкування з колекторами раджу записувати на телефон, особливо погрози з їх сторони, або примушування сплатити кошти. Заява може бути наступного змісту:

    ___відділення ___ВП ГУНП України в ___ обл..

    (адреса, поштовий індекс).

    Потерпілий: (П.І.Б.) ___, (адреса, поштовий індекс, інші засоби зв’язку).

    ЗАЯВА (ПОВІДОМЛЕННЯ) про кримінальні правопорушення за ст. 182, ст. 189, ст. 355 КК України

    «___» ___ 20___ року з до мене телефонують з ТОВ «___» і вимагають погасити борг перед ТОВ в сумі ___ грн. Я надіслав їм письмове повідомлення з вимогою більше не турбувати, оскільки жодних кредитів у них я ніколи не оформляв та не отримував.

    Крім того, після отримання мною вимоги мені неодноразово телефонували та погрожували (навести погрози) з ___ компанії. Зазначені погрози містили ознаки примушування виконати мене цивільно-правові зобов'язання за неіснуючим договором.

    Відповідно до ст. 355 Кримінального кодексу України передбачається відповідальність за примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань. Тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна.

    На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 55, 56, 214 КПК України, ст. 355 КК України, -

    ПРОШУ:

    • Прийняти мою заяву про кримінальні правопорушення за ст. 355 КК України.
    • Внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
    • Невідкладно розпочати досудове розслідування з підстави вчинення правопорушень, що мають ознаки складів злочинів, передбачених ст. 355 КК України;
    • Визнати мене, (П.І.Б.), потерпілим від кримінальних злочинів, передбачених ст. 355 КК України.
    • Надати мені можливість дати додаткові свідчення.
    • Повідомити мене письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

    Зі статтями 383 «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення», 384 «Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу» Кримінального кодексу України, ознайомлений.

    Перелік документів, що додаються до заяви:

    • Копія письмового пояснення.

    Підпис

    «___ » ___ 2021 року___

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    1. Обратитесь в банк и возьмите выписки о движении по счету.

    2. Отправьте в МФО письма с указанием, что Ваша мама кредиты не брала и приложите копии выписки из банка.

    3. Обратитесь с Заявлением о возможном мошенничества в киберполицию.

    Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, УкраїнаФактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0800 50 51 70Приймальня:+380 (44) 374 3713Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта:

    Для ЗМІ:press@cyberpolice.gov.uaДля надання додаткової інформації за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:callcenter@cyberpolice.gov.ua

    УДАЧИ!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Закон Украины "Про споживче кредитування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1734-19#Text):

    "Стаття 13. Форма договору про споживчий кредит

    1. Договір про споживчий кредит, ...укладаються у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа...Кожна сторона договору отримує по одному примірнику договору з додатками до нього. Примірник договору, що належить споживачу, має бути переданий йому невідкладно після підписання договору сторонами....

    Обов’язок доведення того, що один з оригіналів договору (змін до договору) був переданий споживачу, покладається на кредитодавця....

    Стаття 18. Відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит

    1. Відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит здійснюється відповідно до цивільного законодавства з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

    Кредитодавець, який відступив право вимоги за договором про споживчий кредит новому кредитору або залучив колекторську компанію до врегулювання простроченої заборгованості, зобов’язаний протягом 10 робочих днів з дати відступлення права вимоги за договором про споживчий кредит новому кредитору або залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості повідомити споживача у спосіб, визначений частиною першою статті 25 цього Закону та передбачений договором про споживчий кредит, про такий факт та про передачу персональних даних споживача, а також надати інформацію про нового кредитора або колекторську компанію відповідно...

    Стаття 21. Особливості відповідальності споживача за договором про споживчий кредит...

    2. У договорах про споживчий кредит пеня за невиконання зобов’язання щодо повернення кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.

    Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення зобов’язань споживачем на підставі договору про споживчий кредит, не може перевищувати половини суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін...

    Стаття 25. Вимоги щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимоги щодо етичної поведінки)

    1. Взаємодія кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії із споживачем, його близькими особами,...які надали згоду на таку взаємодію,...

    2. Під час першої взаємодії із споживачем, його близькими особами,...які надали згоду на таку взаємодію,...кредитодавець, новий кредитор, колекторська компанія зобов’язані повідомити:

    1) повне найменування кредитора (у разі якщо взаємодію здійснює новий кредитор або колекторська компанія), своє повне найменування, номер телефону для здійснення зв’язку та адресу (електронну або поштову) для листування;

    2) прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи, яка здійснює взаємодію із споживачем, його близькими особами...

    3) правову підставу взаємодії;

    4) розмір простроченої заборгованості (розмір кредиту, проценти за користування кредитом, розмір комісії та інших платежів...

    3.Новий кредитор, колекторська компанія на вимогу споживача, його близьких осіб,...зобов’язані протягом п’яти робочих днів після першої взаємодії при врегулюванні простроченої заборгованості надати документи, що підтверджують інформацію, зазначену у частині другій цієї статті (у тому числі детальний розрахунок простроченої заборгованості та всіх інших платежів по кожному платіжному періоду та підставу їх нарахування),...

    Новий кредитор, колекторська компанія не має права за власною ініціативою повторно взаємодіяти із споживачем, його близькими особами,...до моменту надання підтвердних документів, передбачених абзацом першим цієї частини. Кредитодавець не має права за власною ініціативою повторно взаємодіяти із споживачем, його близькими особами,...до моменту надання підтвердних документів, передбачених абзацом другим цієї частини...

    5. Кредитодавцю, новому кредитору, колекторській компанії,...до безпосередньої взаємодії із споживачем, його близькими особами,...які надали згоду на таку взаємодію...забороняється:

    1) здійснювати дії, що зазіхають на особисту гідність, права, свободи, власність споживача, його близьких осіб,...а також використовувати погрози, шантаж, вчиняти інші незаконні (неправомірні) дії стосовно зазначених осіб;

    2) вводити споживача, його близьких осіб,...які надали згоду на таку взаємодію, в оману...

    3) з власної ініціативи взаємодіяти із споживачем, його близькими особами...які надали згоду на таку взаємодію, та/або з їхніми близькими особами у період з 20 до 9 години, а також у вихідні, святкові і неробочі дні;...

    6) використовувати функцію (сервіс) автоматичного додзвону до споживача, його близьких осіб, ...які надали згоду на таку взаємодію, протягом більше 30 хвилин на добу;

    7) використовувати на конвертах або повідомленнях, що надсилаються споживачу, його близьким особам,...які надали згоду на таку взаємодію, зображення, що можуть бути сприйняті як такі, що містять погрозу, розміщувати на конвертах або повідомленнях відомості, що прямо чи опосередковано вказують на наявність заборгованості, використовувати написи "виконавчий документ", "рішення про стягнення", "повідомлення про виселення" тощо, а також найменування органів державної влади, у тому числі осіб, які здійснюють повноваження у сфері примусового виконання рішень;...

    14) будь-яким чином взаємодіяти з приводу укладеного споживачем договору про споживчий кредит з особами (крім споживача, його представника, спадкоємця, поручителя, майнового поручителя), які не надали згоди на таку взаємодію.".

    Во-первых, если имеют место кредитные договоры, то кредитодатель (заемщик) обязан выдать кредитору экземпляр договора,т.е. Вам по Вашему требованию эти договоры должны быть выданы. Во-вторых, штрафные санкции по кредитному договору ограничены, о чем мною выделено выше. В-третьих, Вы и/или мать вправе отказаться от взаимодействия с кредитором, коллекторской компанией, после чего они не имеют права повторного обращения; в случае согласия на взаимодействие Вам должны предоставить подтверждающие долг документы, в частности, точный расчет суммы задолженности, при этом, в пределах предусмотренных ограничений; если кредитные договоры являются фиктивными, Вы вправе заявить об отказе во взаимодействии с последующими вышеизложенными рекомендациями колег (обращения в полицию, киберполицию).

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Екатерина!

    Кроме того, в данном случае, Все действия в отношении Вас со стороны кредиторов, коллекторов, являются незаконными.

    За сбор личных данных, их использование, вмешательство в личную жизнь, предусмотрена уголовная ответственность по статье 182 Уголовного кодекса Украины.

    Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Также, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вымогательстве по статье 189 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання Перш за все раджу з'ясувати чи дійсно закритий попередній кредит у вашої мами, тобто зв'язатися з фін установою та з'ясувати чи наявна заборгованість, отримати довідку про відсутність боргу.

    Наступний етап, якщо ваша мама інших кредитів не брала, діючих кредитних карток немає і заборгованості по них теж немає то записуйте фін установи, що до неї телефонують та суми що вони вказують, просіть надати відповідні документи (Можливо Ваша мама зазначена десь поручителем).

    Наступний етап це звернення до поліції з наявними у вас доказами, тобто можливий Варіант, що дані Вашої мами використовують шахраї, або якась фін установа неправомірно змушує виконувати фін зобов'язання,

    Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день, Екатерина!

    На данном этапе, кроме полиции, я бы еще советовал влияние на них через обращение в НБУ.

    Все МФО подведомственны НБУ, получая у них лицензии. И если вы достоменно знаете данные ЕГРПОУ тех юрид.лиц, которые к вам сейчас обращаются с требованиями, на них и стоит писать жалобу.

    Больше я конечно смогу сказать, когда увижу материалы вашего дела, и исследую требования.

    Набирайте, через контакты на сайте.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    На практиці трапляються ситуації, коли надаючи кредит фінансова компанія зазвичай просить позичальника дати телефон родича, колеги чи друга. Водночас фінустанова не підписує з ними жодних документів про поручительство та може навіть не перевіряти справжність контактів. Натомість компанія розраховує, що у випадку прострочення кредиту його вдасться стягнути за допомогою колекторів. Якщо колектор погрожує, він порушує законодавство. Крім того, якщо колектор погрожує примусово стягнути борг, він вводить людину в оману. Адже, тільки органи Державної виконавчої служби та приватні виконавці мають законодавчі підстави примусово стягувати заборгованість. Колекторські компанії мають право лише інформувати боржника чи поручителя за кредитом про наявність боргу.

    Також зверніть увагу, що 12 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав підтриманий 19 березня 2021 року Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості» № 1349-ІХ (далі – Закон, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1349-20#Text). Закон визначає, що колекторська компанія – це юридична особа, яка має право надавати кошти у позику, кредит та/або надавати послуги з факторингу, включена до реєстру колекторських компаній. Має право здійснювати врегулювання простроченої заборгованості в інтересах кредитодавця (первісного кредитора та/або нового кредитора) відповідно до договору з ним.

    Відтепер діяльність колекторських компаній контролюватиметься Національним банком України.

    Разом з цим, колекторським компаніям, а також кредиторам заборонено:

    1. погрожувати, шантажувати тощо;

    2. вводити в оману щодо розміру та характеру заборгованості, а також наслідків за невиконання договору, щодо адміністративної та кримінальної відповідальності, а також передання справи до суду, щодо належності працівників колекторської компанії або кредиторів до державних органів та органів місцевого самоврядування;

    3. з власної ініціативи в період з 20 до 09 години, у вихідні та святкові дні взаємодіяти з особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію;

    4. з власної ініціативи здійснювати більше двох взаємодій на добу;

    5. приховувати номер телефону, з якого здійснюється дзвінок;

    6. використовувати функцію автоматизованого додзвону протягом більше 30 хвилин на добу;

    7. використовувати на конвертах або в повідомленнях зображень, що можуть містити погрозу або інформацію, яка прямо або опосередковано вказує на заборгованість адресанта, використовувати написи «повідомлення про виселення», «виконавчий лист» тощо;

    8. повідомляти третіх осіб, які не надали згоди на взаємозв’язок, про заборгованість споживача.

    У випадку порушення колекторською компанією вимог етичної поведінки та законодавства щодо захисту прав споживачів, НБУ своїм рішенням має право притягнути таку юридичну особу до відповідальності, що має бути співмірною з вчиненим порушенням, зокрема:

    1. направити вимогу про усунення порушення;

    2. накласти штраф на кредиторів або колекторську компанію;

    3. тимчасово заборонити колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;

    4. виключити відомості про колекторську компанію з реєстру;

    5. тимчасово зупинити або відкликати ліцензію небанківської установи на надання фінансових послуг.

    Рішення НБУ про застосування заходу впливу набирає чинності з робочого дня, наступного за днем прийняття такого рішення та підлягає оскарженню в судовому порядку. Однак таке оскарження не зупиняє його виконання. При цьому, якщо протягом місяця з дня набрання чинності таким рішенням Національний банк України не було повідомлено про добровільне виконання цього рішення і воно не було оскаржене в судовому порядку, то таке рішення набуває статусу виконавчого документа та передається до органів державної виконавчої служби для примусового виконання згідно із законодавством.

    Як і куди подати скаргу на фінансову установу:

    1) bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-pochinaye-priymati-zvernennya-gromadyan-schodo-roboti-nebankivskih-finansovih-ustanov

    2) bank.gov.ua/ua/news/all/finansova-ustanova-porushila-vashi-prava-do-kogo-zvertatisya

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (контакти для зв'язку є в моєму профілі).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации
    то делать? И как правильно поступить? Естественно, нужно ехать писать заявление в полицию, просить у этих организаций экземпляры договоров, но как точно доказать свою правоту?1. заява в полицию

    2. заява в мфо о предоставлении информации

    3. жалоба в нбу на мфо о проверке выдачи такого кредита на имя мамы


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України