Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 21 августа 2021, вопрос №47442 350₴

Езда на российском авто с украинскими номерами.

Здравствуйте, приехали на Русском авто в Украину. В связи с напряжённой ситуацией между Россией и Украиной, ездить на русских номерах как-то страшновато. У друга русское авто, в этом месяце в Бердянске ему изрисовали всю машину баллончиком.
В связи с этим вопрос.
Если на русское авто нацепить Украинские номера, которые принадлежат машине родственника, какое может быть за это наказание?
Естественно при остановке полицией, я покажу настоящее номера и документы на авто.

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    17.1%

    Здравствуйте, Анатолий!

    Езда с номерами, которые не принадлежат данному транспортному средству, квалифицируется, как и езда без номеров или езда на авто у которого отсутствует регистрация.

    Так, согласно части 6 статьи121 Кодекса Украины об административных правонарушениях (КУоАП), размер штрафа впервые будет равен 850 грн и при повторном обнаружении 1700 грн (или общественные работы в размере 30-40 часов с изъятием ТС) в целом ряде случаев.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 121. Порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами

    "Керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку, його експлуатація без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною шостою цієї статті, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого".

    Таким образом, по части 6 статьи 121 КУоАП, штраф за езду с чужими номерами составляет от 850 грн..

    При этом, у нарушителя могут изъять транспортное средство до выяснения обстоятельств.

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    17.1%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добртого дня, Анатолій!

    Для початку поліція повинна мати законні підстави для зупинки вашого транспортного засобу.

    Якщо таких не буде, то зупинка та перевірка вашого авто та документів на нього буде незаконною.

    Закон України "Про Національну поліцію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#n282):

    Стаття 35. Зупинення транспортного засобу

    1. Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:

    1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

    2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

    3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

    4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

    5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

    6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

    7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

    8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

    9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

    10) якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

    Згідно з пунктом 2.4 Правил дорожнього руху водій зобов’язaний пред’явити для перевірки документи і дaти можливість перевірити номери вузлів і aгрегaтів і комплектність трaнспортного зaсобу. Порaди щодо поведінки після зупинки: виходити з сaлону aвтомобілю водію не обов’язково, aдже обов’язок нaдaння для перевірки документів, номерів вузлів тa aгрегaтів можнa виконaти, відкривши кaпот з сaлону. У водія відсутній обов’язок зaлишaти сaлон aвтомобіля, вкaзувaти нa місцезнaходження номерів, протирaти їх, тримaти кришку кaпотa і т. д.

    Дії тa прaвa водія після виконaння вимоги прaцівникa поліції України:

    1. Водій мaє прaво знaти про особу, що його зупинилa — співробітник Національної поліції України зобов’язaний привітaтися, нaзвaти свою посaду, звaння тa прізвище.
    2. Водій мaє прaво впевнитися в нaявності посвідчення у співробітникa Національної поліції України, при чому мaти реaльну здaтність і прaво переписaти aбо іншим чином зaфіксувaти дaні з посвідчення (стaття 18 Зaкону Укрaїни «Про Національну поліцію»).
    3. Водій мaє прaво не дaвaти ніяких пояснень співробітнику Національної поліції України. Крім того, у водія немaє обов’язку відповідaти нa питaння «куди і звідки їдете?», «Який був знaк?», Чи читaли пункт … прaвил? »Тa інші (стaття 63 Конституції Укрaїни).
    4. Водій мaє прaво знaти і йому повинні чітко роз’яснити причину зупинки — співробітник Національної поліції України зобов’язaний нaзвaти причину зупинки трaнспортного зaсобу (стaття 16 Зaкону Укрaїни «Про дорожній рух») і суть скоєного прaвопорушення, якщо тaке мaло місце (ч.2 ст.35 Закону України “Про Національну поліцію”).

    Лише при законній зупинці автотраспорту водій забов’язаний пред’явити у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться у наступних документах:

    • посвідчення водія відповідної категорії;
    • техпаспорт – реєстраційний документ на транспортний засіб (для армійських авто – технічний талон);
    • поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії);
    • передбачену спеціальними правилами документацію – на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів;
    • дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС – у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв;
    • тримати руки в полі зору поліцейського або посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України і не виходити з транспортного засобу без дозволу.

    Пасажир транспортного засобу тобто особа, яка користується транспортним засобом, але не причетна до керування ним,після зупинки транспортного засобу зобов'язаний:

    • на вимогу поліцейського знаходитися на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського;
    • на вимогу поліцейського вийти з транспортного засобу.

    Під час зупинки транспортного засобу поліцейський зобов’язаний без затримки підійти до водія, а не змушувати його витрачати час. Документи надавати в руки поліцейського не обов’язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому у руки документи протиправна (ст. 16 Закону України «Про дорожній рух»).

    Водій під час зупинення зупинення транспортного засобу має право:

    • знати причину зупинки транспортного засобу з детальним описом підстав зупинки;
    • зафіксувати автомобіль на якому несе службу поліцейський;
    • при наявності аудіо- відеофіксуючого пристрою –фіксувати дії поліцейського;
    • на вимогу учасника дорожнього руху поліцейський зобов’язаний пред’явити службове посвідчення;
    • в разі огляду транспортного засобу, повинен бути складений протокол,один екземпляр якого водій має право отримати.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    12.9%

    Добрый день, Анатолий!

    Это запрещено, и карается админ.ответственностью.

    К тому же, в большей части Украины установлены автоматическая фиксация превышения скорости/езды по полосе общественного транспорта, и меняя номера, даже при остановке полиции, маловероятно, что бы сотрудник полиции поверил именно в причину, которую вы указываете.

    Возможно, порекомендую, оставлять авто на охраняемых стоянках.

    Набирайте, если необходима помощь.

    Гончаренко Константин
    14.3%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Согласно статье 121, часть 6 КУоАП размер штрафа впервые будет равен 850 грн и при повторном обнаружении 1700 грн (или общественные работы в размере 30-40 часов с изъятием ТС) в целом ряде случаев. Штраф за езду без техпаспорта согласно статье 121, часть 1 КУоАП равен 425 грн.

    Также штрафные санкции в Украине можно получить за:

    1. Езду на незарегистрированном авто или на авто, которое не прошло перерегистрацию.

    2. Езду без номерных знаков.(или они не зарегистрированы)

    3. Грязные номерные знаки.

    4. Номера, расположенные в неположенном месте.

    5. Номер, на которых отсутствует либо неисправна подсветка.

    6. Закрытые другими предметами номера или частичное закрытие (когда не видно несколько букв или цифр).

    7. Поддельные номера.

    Номер с самодельной подсветкой - 340 грн.

    Если повторно в течение года: лишение прав на срок 3-6 месяцев или арест на срок 5-10 суток (согласно ст 121 ч.1 КоАП).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    14.3%

    это запрещено . за такое действие есть админответственность

    Стаття 121. Порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами

    Керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку, його експлуатація без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною шостою цієї статті, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

    Бондарь Владимир Борисович

    Анатолий, здравствуйте! Юридическую оценку Вашей идеи уже дали мои коллеги. Поэтому как поступать, решайте сами. Если опасаетесь негативного отношения в Украине к российским номерам, попробуйте нестандартные способы минимизации таких рисков. Как вариант, - купите украинский флажек и разместите на лобовом стекле, пока будете находиться в Украине. Это покажет Ваше уважение к символам страны в которой Вы находитесь, ну и минимизирует риск.

    Если вдруг возникают реальные, серьезные проблемы, в том числе и с работниками патрульной полиции - обращайтесь лично, через этот сайт, нажав зеленою кнопку "Обратиться" ("Звернутися").

    Надеюсь совет будет Вам полезным, а проблем никаких не возникнет. Всего Вам доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    12.9%

    Добрый день Анатолий!

    У вас не остается выбора либо платить штраф за левые номера (ч.1 ст.121 КУпАП) - 850 грн, а при повторном нарушении в течении года 1700 грн (ч. 2 ст. 121 КУпАП), либо растаможить авто и получить легальные номера в сервисном центре, но это как понимаете дорого. Также, как вариант, можно застраховать авто от повреждений третьими лицами (КАСКО).

    Савченко Олександр
    11.4%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОДАТКОВО (на підтвердження моєї попередньої відповіді):

    Якщо зупинка транспортного засобу була безпідставною, штраф за правил ПДР – незаконний (Сьомий апеляційний адміністративний суд, справа № 136/651/21 від 23.07.2021).

    Фабула судового акту: Безпричинна зупинка автомобіля працівниками поліції – біль водіїв. Чи не кожен зіштовхувався з ситуацією, коли авто зупиняли, очевидно, з мотивом «знайти» порушення та потенційно накласти штраф.

    У цій справі трапилася якраз така ситуація.

    Так, після зупинення авто виявилося, що реальною причиною зупинки стало те, що раніше щодо позивача складались протоколи про вчинення правопорушення, передбаченого статтею 130 КУпАП (кермування у стані алкогольного, наркотичного, іншого сп’яніння).

    Не зумівши довести порушення водієм ст. 130 КУпАП, поліціянти склали постанову за ч. 2 ст.122 КУпАП. Інспектор склав відповідну постанову про притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

    Водій, не погоджуючись із таким рішенням, звернувся до суду із позовом, в якому оскаржив дії інспектора та просив скасувати постанову, складену відносно нього.

    Рішеннями судів першої та апеляційної інстанції позов задоволено та скасовано постанову про порушення ч. 2 ст.122 КУпАП.

    Перш за все, суд зазначив, що переслідування позивача лише за імовірне порушення ст. 130 КУпАП як керування транспортним засобом особою, що перебуває у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, є безпідставним.

    Виходячи з п. 11 ч. 1 ст. 23 та п. 1 ч. 1 ст. 35 Закону України "Про Національну поліцію", поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі якщо водій порушив Правила дорожнього руху.

    Окремо суди встановили грубе порушення прав людини. Так, зупинивши позивача, працівники поліції вдавалися до провокацій та принижень, під час спілкування вимагали від нього показати руки на предмет тремтіння, а також плюнути на землю з метою перевірки в’язкості слини.

    При цьому колегія суддів апеляційного суду зазначила, що не зважаючи н важливість та необхідність профілактичної роботи по недопущенню керування транспортними засобами в стані як алкогольного так і наркотичного сп’яніння, така робота має проводитись виключно в правовому полі та не допускати зазіхань на права людини.

    Ця справа є показовою в тому сенсі, що судом було визнано, що поліція зобов’язана назвати причину зупинки транспортного засобу, інакше – штраф та прийняту постанову судом буде визнано незаконними.

    За порушення прав людини поліцією суд виніс окрему ухвалу, надіславши її у відповідний відділ поліції.

    Повний текст судового рішення - https://reyestr.court.gov.ua/Review/98518684

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    У разі необхідності - звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України