Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 26 серпня 2021, питання №47686 150₴

Відпустка по догляду за онкохворим

Добрий день!
Підкажіть, будь ласка, чи має право вихователь на відпуску зі збереженням місця роботи по догляду за онкохворим родичем? Якщо так, то яка тривалість такої відпустки?

Відповіді юристів (9)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    20%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Марина!

    ЗУ Про відпустки не містить такої підстави для відпустки, як по догляду за онкохворим.

    Але, окрім закону, керуються також у своїх положеннях локальними актами на підприємстві: колективним договором або положенням про відпустки.

    Якщо локальний акт на підприємстві передбачає таку відпустку, ви маєте на неї право.

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго дня!

    На жаль, такого виду відпустки законодавтсвом не передбачено!

    У даному випадку мова йде про лікарняний для догляду за дитиною.

    Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видають на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більш як 14 календарних днів. Якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною, після закінчення максимального строку листка непрацездатності видають довідку за формою № 138/о.

    Якщо дитина перебуває на стаціонарному лікуванні, то листок непрацездатності надають по догляду за дитиною до 6 років на весь період стаціонарного лікування, а по догляду за важкохворою дитиною від 6 до 14 років, що потребує індивідуального догляду, — на період, визначений висновком ЛКК.

    Також можемо говорити про можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати, однак як Ви самі розумієте, це не найкращий варіант!

    Успіхів!

    • Марина Клієнт 2 роки тому

      Дякую за відповідь!

    Винограденко Антон Анатолійович
    23.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    ст. 4 Закону України "Про відпустки" установлюються такі види відпусток:

    1) щорічні відпустки:

    основна відпустка (стаття 6 цього Закону);

    додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (стаття 7 цього Закону);

    додаткова відпустка за особливий характер праці (стаття 8 цього Закону);

    інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

    2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням (статті 13, 14 і 15 цього Закону);

    3) творча відпустка (стаття 16 цього Закону);

    3-1) відпустка для підготовки та участі в змаганнях (стаття 16-1 цього Закону);

    4) соціальні відпустки:

    відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (стаття 17 цього Закону);

    відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 цього Закону);

    відпустка у зв'язку з усиновленням дитини (стаття 18-1 цього Закону);

    додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону);

    5) відпустки без збереження заробітної плати (статті 25, 26 цього Закону).

    Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток."

    Згоден з відповіддю колеги, про те, що законодавством України не передбачено саме відпусту по догляду за онкохворим, але колективним договором на вашому підприємстві, або у трудовому договорі між вами та вашим роботодавцем може бути встановлено додаткову відпустку, в тому числі і встановлено відпустку, яка вам зараз необхадна.

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Марино!

    Закон України "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...):

    Стаття 2. Право на відпустки

    Право на відпустки забезпечується:

    гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом;

    забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.

    Стаття 4. Види відпусток

    Установлюються такі види відпусток:

    5) відпустки без збереження заробітної плати (статті 25, 26 цього Закону).

    Стаття 25. Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов'язковому порядку

    Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку:

    10) працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, - тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше 30 календарних днів;

    Підкажіть, будь ласка, чи має право вихователь на відпуску зі збереженням місця роботи по догляду за онкохворим родичем? Якщо так, то яка тривалість такої відпустки? - так, зі збереженням місця роботи, однак без збереження заробітної плати.

    Статтею 25 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено перелік випадків, у разі настання яких відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку. Зокрема, в пункті 10 цієї статті зазначено, що така відпустка надається працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

    Передусім спадає на думку, що така відпустка обмежена 30 календарними днями, але якщо переглянути інші підстави її надання, наведені в статті 25 Закону про відпустки, то в багатьох пунктах вказано додаткове обмеження — «щорічно». Пункт 10 цієї статті такого обмеження не містить, що може означати, що працівник, надаючи кожні 30 днів довідку з медичного закладу, має право перебувати у відпустці без збереження заробітної плати значний проміжок часу.

    Але чи вигідно працівниці перебувати у такій відпустці роками? Адже в такому разі за нею зберігається лише робоче місце та право на отримання щорічної основної відпустки за цей період. Проте страховий стаж за цей період не нараховується, оскільки відсутні виплати та відрахування із заробітної плати.

    У цій ситуації працівниця може пояснити, що догляд за хворим членом сім’ї є поважною причиною для звільнення за статтею 38 КЗпП, і в разі звільнення вона зможе звернутися в місцеві органи з питань соціального захисту населення із заявою про оформлення догляду за хворим членом родини, який за медичним висновком потребує стороннього догляду. Форма такої заяви затверджена наказом Міністерства соціальної політики України «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг» від 21 квітня 2015 р. № 441.

    При цьому непрацюючій особі, яка здійснює фактичний догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058), та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства, цей період зараховується до страхового стажу для призначення пенсії за віком (п. 9 ст. 11 Закону № 1058).

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Марина!

    Так, у пункті 3.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455, зазначено, що для догляду за хворим членом сім’ї листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка фактично здійснює догляд.

    Пунктом 3.2 цієї Інструкції передбачено, що для догляду за дорослим членом сім’ї та хворою дитиною, старшою 14 років, при лікуванні в амбулаторно-поліклінічних умовах листок непрацездатності видається на термін до 3 днів.

    Як виняток, залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов, цей термін може бути продовжено за рішенням лікарсько-консультаційної комісії, а в разі її відсутності — головного лікаря, але не більше 7 календарних днів.

    За пунктом 10 ч.1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) на бажання працівника для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, йому обов'язково надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як 30 календарних днів.

    Така відпустка надається з дня, про який просить працівник, на підставі його заяви та відповідного медичного висновку.

    Власник не може відмовити працівникові у наданні такої відпустки.

    Згідно зі ст. 26 Закону працівникові також може бути надано відпустку без збереження заробітної плати за сімейних обставин на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більш як 15 календарних днів на рік.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Вопрос о предоставление отпуска «за свой счет» регулируется Кодексом законов о труде Украины (далее - КЗоТ Украины), Законом Украины «Об отпусках», Законом Украины «О защите населения от инфекционных болезней», а также Законом Украины «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины, направленных на предупреждение возникновения и распространения коронавирусной болезни (COVID-19)».

    В законодательстве отпуск за свой счет определяется как отпуск без сбережения заработной платы.

    В статье 84 КЗоТ Украины, а также Разделе VI Закона Украины «Об отпусках» предусмотрены следующие виды отпусков без сохранения заработной платы:

    - Отпуск без сохранения заработной платы, который предоставляется сотруднику в обязанном порядке.

    - Отпуск без сбережения заработной платы по согласию сторон.

    Право на отпуск без сохранения заработной платы, предоставляемый работнику в обязательном порядке имеет значительное количество категорий населения (родители-одиночки, лица, которые намерены жениться, инвалиды и другие), но такой вид отпуска предоставляется сроком не более, чем 15 календарных дней на год. То есть, отказать в предоставлении такого отпуска работодатель не имеет права.

    Что касаемо неоплачиваемого отпуска (без сохранения заработной платы) по соглашению сторон, законодательством установлены четкие условия его оформления, для этого необходимо соглашение сторон, и его продолжительность должна составлять не более 15 календарных дней в году.

    Предоставление такого отпуска является правом работодателя, а не обязанностью.

    В соответствии ч. 3 ст. 84 КЗоТ, если Кабинет Министров Украины установит карантин согласно Закону Украины «О защите населения от инфекционных болезней», в таком случае срок отпуска без сохранения заработной платы на период карантина не включается в общий (установлений) срок, при условиях получения такого отпуска по соглашению сторон.

    Таким образом, с 17 марта 2020 года возможно по соглашению сторон получить отпуск без сбережения заработной платы, не ограничиваясь 15-ти дневным сроком, но этот срок может ограничиваться продолжительностью карантина (то есть до вступления в силу Постановления Правительства «О завершении карантина на всей территории Украины»).

    Если работник оформляет отпуск без сбережения заработной платы, тогда к заявлению необходимо приложить соответствующие документы, а в случае предоставленного отпуска по соглашению сторон - оформляется только заявление, без добавления документов.

    После рассмотрения заявления работодатель выдает соответствующий приказ. Необходимо помнить, что в заявление и приказе должен четко указан строк предоставленного отпуска.

    Также работодатели и работники не должны путать отпуск по соглашению сторон на время карантина с отпуском без сохранения заработной платы. Ведь оба отпуска оформляются приказами, но в приказе указываются разные правовые основания предоставления отпуска: распоряжение Кабинета Министров Украины, органа местного самоуправления или учебного заведения. Работодателям следует помнить, что отправить всех работников в отпуск по собственной инициативе - невозможно. Это является грубым нарушением трудового законодательства, за которое предусмотрено административная и уголовная ответственность.

    В течение действия карантина работник может получить два вида неоплачиваемого отпуска: предоставленный в обязательном порядке и отпуск по соглашению сторон.

    В любом случае для получения отпуска необходимо желание работника и его письменное заявление. Также необходимо помнить, что продолжительность отпуска по соглашению сторон ограничивается продолжительностью карантина, и не включается в срок 15-ти дневного «общего» отпуска без сохранения заработной платы.

    Вывод: Вы можете обратиться к работодателю с Заявлением о предоставлении Вам отпуска за свой счет по соглашению сторон на период действия карантина.

    В обосновании предоставления такого отпуска укажите опасность заболевания короновирусом онкобольного, что может привести к смерти последнего.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Підкажіть, будь ласка, чи має право вихователь на відпуску зі збереженням місця роботи по догляду за онкохворим родичем? Якщо так, то яка тривалість такої відпустки?

    нет не имеет

    можете взять отпуск за свой счет

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    ЗУ Про відпустки нажаль не містить такого виду відпустки, проте якщо Ваша організація передбачає надання такої відпустки у своїх внутрішніх документах то ви маєте право на отримання такої відпустки подавши заяву директору.

    Згідно зі ст. 26 Закону працівникові також може бути надано відпустку без збереження заробітної плати за сімейних обставин на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більш як 15 календарних днів на рік.

    Если Вы являетесь пенсионером по возрасту, то можете уйти в отпуск без сохранения заработной платы до 30 календарных дней ежегодно, такой отпуск Вам обязаны предоставить по Вашему требованию (п. 6 ч. 1 ст. 25 ЗУ «Об отпусках»).

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України