Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное частное право, 26 августа 2021, вопрос №47691 600₴

Обучение белоусов в Украине

Может ли в частном учреждении образования Киева отличаться стоимость обучения для белорусов и украинцев? Есть ли закон позволяющий белорусу претендовать на такую же стоимость как для украинцев?

Ответы юристов (12)

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Может ли в частном учреждении образования Киева отличаться стоимость

    обучения для белорусов и украинцев? Есть ли закон позволяющий белорусу

    претендовать на такую же стоимость как для украинцев?

    Ответ: может

    Рибінцев Сергій Сергійович
    6.7%
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день, Александр!

    Да, в учебном центре частной собственности вполне может. Они самостоятельно устанавливают размер платы и критерии для зачисления.

    Единственное, что возможно может вам помочь добиться такой же стоимости, как и для украинца, это их правило/положения на сайте/или в уставе.

    И возможно в этой части вы найдете пункт про резидента/неризидента, и сможете это применить и на свою ситуацию.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    5%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Частные учреждения могут!

    Может быть, это не совсем правильно, что касается правового поля, например, возможно, это можно рассценить как один из видов дискриминации, но тем не менее бороться с этим очень сложно!

    Частное учрежение есть частное, поэтому тяжело искать порой справедливости!

    Успехов!

    Винограденко Антон Анатолійович
    13.3%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Прием на обучение в учреждения высшего образования иностранцев и лиц без гражданства осуществляется в соответствии с Законами Украины «О высшем образовании», «О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства», «О зарубежных украинский», «О беженцах и лицах, нуждающихся дополнительной или временной защите », Указом Президента Украины от 3 июня 1994 No 271« О мерах по развитию экономического сотрудничества областей Украины со смежными областями Республики Беларусь и административно - территориальными единицами Республики Молдова », постановлениями Кабинета Министров Украины от 26 февраля 1993 No 136 «Про обучение иностранных граждан в Украине», от 11 сентября 2013 No 684 «Некоторые вопросы набора для обучения иностранцев и лиц без гражданства», приказом Министерства образования и науки Украины от 1 ноября 2013 No 1541 «Некоторые вопросы организации набора и обучения (стажировка) иностранцев и лиц без гражданства », зарегистрированным в Министерстве юстиции Украины 25 ноября 2013 года по No 2004/24536.

    Прием на обучение осуществляется по результатам вступительных испытаний на основании договора, подписанного администрацией университета с абитуриентом. Т.е. стоимость обучения указывается в договоре и вы вправе пересмотреть стоимость только по согласованию с руководством ВУЗа.

    Высшие учебные заведения имеют право изменять плату за обучение в порядке, предусмотренном договором, не чаще чем один раз в год и не более чем на официально определенный уровень инфляции за предыдущий календарный год.

    Мєньков Андрій Васильович
    10%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 2 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Александр!

    Если частное учреждение образования работает в правовом поле, имеет лицензию и прочие разрешительные документы, то взымание повышеной оплаты за обучение с иностранных граждан можно расценивать как дискриминацию и нарушение лицензионных условий осуществления образовательной деятельности, поскольку согласно ст. 3 Закона Украины "О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства" если они находяться в Украине на законных основаниях имеют те же права и свободы что и граждане Украины, в т.ч. и в сфере получения образования.

    Савченко Олександр
    13.3%
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олександре!

    Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України (ст.4 Закону України «Про вищу освіту»).

    Прийом на навчання іноземців та осіб без громадянства здійснюється згідно з:

    Згідно з ст.4 Закону України «Про вищу освіту» Право на здобуття вищої освіти на рівні з громадянами України (у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету) мають наступні категорії осіб:

    • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні;
    • закордонні українці, які постійно проживають в Україні;
    • особи, яких визнано біженцями;
    • особи, які потребують додаткового захисту.

    Прийом іноземців до закладів вищої освіти на навчання за рахунок коштів державного бюджету здійснюється в межах квот для іноземців (крім іноземців та осіб без громадянства, у тому числі закордонних українців, які постійно проживають в Україні, осіб, яких визнано біженцями, та осіб, які потребують додаткового захисту).

    Інші іноземці та особи без громадянства можуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законодавством або угодами між закладами вищої освіти про міжнародну академічну мобільність.

    Усі особи, які здобувають вищу освіту у закладах вищої освіти, мають рівні права та обов’язки.

    Університет зараховує іноземців на навчання для здобуття рівня бакалавра двічі на рік – до і на початку академічних семестрів (але не пізніше 01 листопада і 01 березня відповідно). У 2020/2021 навчальному році двічі на рік, до 15 грудня 2020 року та до 15 квітня 2021 року, у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

    Конкурсний відбір:

    Університет зараховує іноземців на навчання за результатами вступних випробувань з визначених предметів і мови навчання. Окрім цього, заклад вищої освіти може приймати іноземців на підставі академічних прав на продовження навчання. Для того, щоб реалізувати такі права, вступник має пред’явити приймальній комісії:

    • документ про здобутий рівень освіти в країні походження;
    • бали успішності.

    Зарахування іноземців за навчальними програми підготовчих факультетів, відділень (підрозділів), з вивчення державної мови та/або мови навчання здійснюється за умови наявності у них повної загальної середньої освіти, отриманої за межами України.

    Прийом на навчання на старші (другий та наступні) курси здійснюється в межах вакантних місць ліцензованого обсягу за спеціальностями відповідно до Переліку спеціальностей, за якими здійснювався набір на перший курс

    Вимоги закладу вищої освіти щодо вступу іноземців на бакалаврат, строки прийому заяв і документів, проведення вступних випробувань, творчих конкурсів та зарахування визначаються приймальною комісією та оприлюднюються в правилах прийому навчального закладу.

    Перелік документів, які подаються іноземцями для вступу до закладу вищої освіти визначається наказом Міністерства освіти і науки України від 01 листопада 2013 року № 1541 «Деякі питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства».

    Згідно з наказом для вступу до навчального закладу іноземець особисто подає до відповідного структурного підрозділу/приймальної комісії заяву у паперовій формі.

    До заяви іноземець додає:

    • 1) документ (оригінал та його копію) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ;
    • 2) додаток (оригінал та його копію) до документа про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ (за наявності);
    • 3) академічну довідку, видану іноземним/українським навчальним закладом (у разі переведення або поновлення на навчання, починаючи з другого курсу, додається академічна довідка);
    • 4) копію паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства;
    • 5) поліс медичного страхування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;
    • 6) 4 фотокартки розміром 30 х 40 мм;
    • 7) копію посвідчення закордонного українця (за наявності);
    • 8) іноземці, які вступають на навчання за програмами академічної мобільності, подають документи, затверджені правилами прийому до вищого навчального закладу та/або передбачені вимогами міжнародних програм та/або договорів, в рамках яких реалізується академічна мобільність.

    Документи, зазначені у підпунктах 1 - 4, мають бути перекладені українською мовою з нотаріальним засвідченням перекладу. Документи, зазначені у підпунктах 1 - 3, мають бути засвідчені в країні їх видачі у спосіб, який офіційно застосовується в цій країні для такого засвідчення, та легалізовані відповідною закордонною установою України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

    Запрошення на навчання:

    Іноземні абітурієнти, які прибувають до України з метою навчання, повинні отримати від університету, до якого вони вступають, запрошення на навчання.

    Механізм видачі запрошень на навчання в Україні іноземцям визначено в Порядку видачі іноземцям та особам без громадянства запрошень на навчання (стажування) в Україні та їх реєстрації.

    Запрошення на навчання оформляються відбірковою комісією за попереднім зверненням іноземців до закладу вищої освіти. При зверненні іноземець повинен подати у паперовому або електронному вигляді копій таких документів:

    • 1) паспортний документ іноземця.
    • 2) документ про здобутий рівень освіти з одержаними з навчальних дисциплін оцінками (балами) або академічної довідки.
    • 3) письмова згода на обробку персональних даних.

    Корисна інформація - https://mon.gov.ua/ua/tag/inozemnim-studentam

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    8.3%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Частные ВУЗы могут устанавливать свои ценовые критерии , но если они работают законно имеют лицензию на образовательную деятельность то стоимость должна утверждаться одинаковым тарифом для всех категорий студентов согласно ст. 3 Закона Украины "О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства" если они находяться в Украине на законных основаниях то соответственно имеют те же права и свободы что и граждане Украины, и в сфере образования всех форм собственности без исключения.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Прием на обучение в учреждения высшего образования иностранцев и лиц без гражданства осуществляется в соответствии с Законом Украины «О высшем образовании» , «О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства» , «О зарубежных украинский» , «О беженцах и лицах, нуждающихся в дополнительной или временной защите » , Указом Президента Украины от 3 июня 1994 № 271 « О мерах по развитию экономического сотрудничества областей Украины со смежными областями Республики Беларусь и административно-территориальными единицами Республики Молдова », постановлением Кабинета Министров Украины от 11 сентября 2013 № 684 « Некоторые вопрос набора для обучения иностранцев и лиц без гражданства », приказом Министерства образования и науки Украины от 1 ноября 2013 № 1541 « Некоторые вопросы организации набора и обучения (стажировки) иностранцев и лиц без гражданства », зарегистрированным в Министерстве юстиции Украины 25 ноября 2013 за № 2004/24536.

    Иностранцы и лица без гражданства, которые постоянно проживают в Украине, а также которым предоставлен статус беженца в Украине, принимаются в высшие учебные заведения в порядке, предусмотренном для граждан Украины.

    Все остальные принимаются на договорной основе - цена выше, чем для граждан Украины.

    Адвокат Евгений Александрович
    13.3%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Олександр!

    Не повинна відрізнятися, про що ж відповідні закони.

    Так, навчання та умови вступу іноземних громадян, у тому числі громадян Республіки Беларусь в України здійснюється на підставі:

    - міжнародних договорів України;

    - загальнодержавних програм;

    - договорів, укладених з юридичними та фізичними особами.

    Вказане передбачено Законом України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” від 22.09.2011 р. № 3773-YI, Законом України “Про вищу освіту” від 01.07.2014 р. № 1556-YII, Наказом МОН України від 01.11.2013 № 1541 «Порядок організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства (зі змінами), Законом України «Про закордонних українців» від 04.03.2004 р. № 1582-IV, Постановою КМУ від 28.03.2012 р. № 251 «Про затвердження Порядку оформлення, виготовлення та видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання і технічного опису іх бланків», Постановою КМУ від 27.08.2010 р. N 796 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності”; “Порядком надання платних освітніх послуг державними та комунальними навчальними закладами”, затвердженим наказом Міносвіти України, Мінфін України, Мінекономіки України від 23.07.2010 р. № 736/902/758, Постановою КМУ від 13.03.2013р. № 185 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

    Іноземці, яким надаються державні стипендії за міжнародними договорами, загальнодержавними програмами, іншими міжнародними зобов’язаннями України, приймаються на навчання на підставі направлень Міністерства освіти і науки в межах обсягів державного замовлення.

    Користуються такими ж правами на здобуття освіти, що й громадяни України, у тому числі при вступі на навчання за державним замовленням (наказ Міносвіти і наукиУкраїни від 18.09.2009 р. № 8773). Вони беруть участь у конкурсі щодо зарахування на таких самих підставах, як і громадяни України.

    Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також яким надано статус біженця в Україні, приймаються до вищих навчальних закладів у порядку, передбаченому для громадян України.

    Іноземці, які здобули повну загальну середню освіту у закордонних школах з українською мовою навчання, приймаються до Університету за вступними випробуваннями, передбаченими цими Правилами прийому, у межах установлених квот за рекомендаціями національних культурних українських товариств та дипломатичних установ України за кордоном.

    Іноземні громадяни та особи без громадянства, які не підпадають під вищевказані Правила, зараховуються на навчання до вищих навчальних закладів за результатами співбесіди та на підставі укладеного договору.

    Законодавство про навчання іноземних громадян (Розділ ХIХ) - Наказ МОН України № 1236 "Про затвердження Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2018 році", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 1515/29645.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Закон Украины "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text):

    Закон Украины "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text):

    "Стаття 3. Засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства

    1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України...".

    Закон Украины "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/page#T...):

    "Стаття 22. Організаційно-правовий статус закладів освіти...

    7. Заклади освіти всіх форм власності мають рівні права і обов’язки у провадженні освітньої діяльності відповідно до законодавства...

    Стаття 65. Повноваження державних органів, до сфери управління яких належать заклади освіти.

    1. Державні органи, до сфери управління яких належать заклади освіти:...

    здійснюють аналіз, моніторинг якості освітньої діяльності закладів освіти, що перебувають у сфері їх управління;..".

    Подайте на имя ректора Вашего учебного заведения заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре), возможно коллективное, о нарушении условий обучения в части оплаты приведенным положениям законодательства, об исправлении нарушений под страхом обжалования в органы управления образования и/или в суд.

    Клострейх Олена Володимирівна
    Общаться в чате Клострейх Олена Володимирівна 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый День Олександр!

    Частные ВУЗы могут устанавливать свои ценовые критерии , но если они работают законно то стоимость должна утверждаться одинаковым тарифом для всех категорий студентов согласно ст. 3 Закона Украины "О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства" если они находяться в Украине на законных основаниях то соответственно имеют те же права и свободы что и граждане Украины, и в сфере образования всех форм собственности без исключения.

    Согласно до Закон Украини «О правовом статусе иностранцев и лиц без гражданства» Иностранцы и лица без гражданства, которые постоянно проживают в Украине, а также которым предоставлен статус беженца в Украине, принимаются в высшие учебные заведения в порядке, предусмотренном для граждан Украины.

    Все остальные принимаются на договорной основе - цена выше, чем для граждан Украины

    Пуха Наталія ТендерОк
    5%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання Відповідно до пункту 13 Порядку формування мінімального розміру плати за навчання для здобуття вищої освіти на основі індикативної собівартості, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3.03.2020 № 191, надавач освітніх послуг зобов'язаний оприлюднити інформацію про розмір плати за навчання за перший рік навчання та за весь строк навчання для здобуття відповідного рівня вищої освіти в розрізі рівнів, освітніх програм і форм здобуття вищої освіти не пізніше ніж за 2 місяці до початку прийому заяв від вступників.

    Пунктом 7 Порядку передбачено, що надавачі освітніх послуг інформують відповідного державного (регіонального) замовника про визначені величини індикативної собівартості, розрахованої згідно з пунктами 5 і 6 цього Порядку. Зазначена інформація оприлюднюється на офіційних веб-сайтах відповідних державних (регіональних) замовників.

    Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 7.05.2020 № 1/9-238 закладам вищої та фахової передвищої освіти, науковим установам, а також їх територіально відокремленим структурним підрозділам, що діють згідно із положеннями, затвердженими в установленому порядку та мають окремо визначений ліцензований обсяг і безпосередньо надають платні освітні послуги у сфері вищої освіти, необхідно було поінформувати відповідного державного (регіонального) замовника про величини індикативної собівартості до 12 травня 2020 року.

    Згідно з пунктом 4 Порядку для встановлення надавачем освітніх послуг мінімального розміру плати за навчання для здобуття вищої освіти застосовується величина індикативної собівартості, яка використовується як індикатор мінімальної вартості надання освітньої послуги.

    Пунктом 3 Порядку визначено, що мінімальний розмір плати за навчання для здобуття вищої освіти застосовується під час підготовки здобувачів вищої освіти за початковим (короткий цикл), першим (бакалаврський) та другим (магістерський) рівнями вищої освіти, усіма формами здобуття вищої освіти та за спеціальностями (спеціалізаціями), визначеними в переліку.

    Вступ іноземних громадян і осіб без громадянства до закладів освіти України здійснюється за акредитованими освітніми програмами:

    1) для отримання ступенів молодшого бакалавра, бакалавра, магістра - двічі на рік, до і на початку академічних семестрів (до 1 листопада і до 1 березня);

    2) до аспірантури, докторантури, клінічної ординатури, лікарської резидентури, за програмами підготовчого факультету (відділення) та за програмами академічної мобільності - протягом року

    Вимоги по втановлею завищеної вартості плати за навчання для іноземних громадян не містить, зазначеними повноваденнями також не наділені Вузи, тому зазначена позиція навчального закладу не правоміна, рекомендую звернутия до іншого закладу перелік та умови вступу за посиланням https://studyinukraine.gov.ua/navchannya-v-ukraini... а також силка на порядок заповнення документівhttps://studyinukraine.gov.ua/yak-podati-zayavku/d... для іноземних абітурієнтів.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України